Důchod a dočasná pracovní neschopnost. Nevěřte sociálce, když říká, že to nejde dohromady

Jdete si zažádat o starobní důchod a jste v dočasné pracovní neschopnosti. Může se stát, že vám na sociálce řeknou: „Nelze, vraťte se, až budete zdraví.“ Nenechte se odbýt, nemluví pravdu – a vás by to mohlo stát i docela dost peněz.
Důchod a dočasná pracovní neschopnost. Nevěřte sociálce, když říká, že to nejde dohromady

V poslední době jsme zaznamenali několik případů, kdy místní správa sociálního zabezpečení (okresní, pražská nebo městská v Brně) přesvědčovala lidi, kteří žádali o řádný starobní důchod a ke dni jeho zamýšleného přiznání byli zároveň v dočasné pracovní neschopnosti, že v takovém případě nemůžou o důchod žádat. Jednak úředník nemluví pravdu, což samo o sobě neznačí nic dobrého, jednak – a to je horší – pokud tomu budoucí penzista uvěří, může to pro něj znamenat i ztrátu nemalých peněz.

Žádat můžete vždycky...

Sepsání žádosti o důchod nemůže být odmítnuto nikdy. Na sepsání žádosti o důchod můžete trvat bez ohledu na to, jestli to podle vašeho referenta či referentky na správě sociálního zabezpečení lze, či nikoliv. V krajním příkladě můžete žádat o starobní důchod ve dvacíti letech a vaše žádost o důchod nemůže být odmítnuta. Přiznání samotného důchodu je ovšem již něco jiného, to závisí na dalších okolnostech. Zkrátka – žádost o důchod můžete podat kdykoli, ale to ještě neznamená, že vám bude přiznán.

Pokud tedy na sociálce uslyšíte, že nemůžete žádat o důchod kvůli dočasné pracovní neschopnosti, na sepsání žádosti trvejte, sepsat ji a podat je vaše právo, které vám nesmí být odpíráno.

... přiznání důchodu pak záleží na mnoha okolnostech. Ne však na nemoci

Další věc, kterou možná uslyšíte, je, že vám důchod kvůli dočasné pracovní neschopnosti (a pobírání nemocenské) nemůže být přiznán. Opět: není to pravda. Nastat ale můžou dvě odlišné situace – podle toho, jestli žádáte o důchod předčasný nebo řádný.

Podat žádost při dočasné pracovní neschopnosti je možné i v případě předčasného důchodu. Předčasný důchod může být přiznán, ale pokud stále vykonáváte pracovní činnost, jeho výplata bude pozastavena. Pokud vám chodí nemocenská, ale stále jste zaměstnaní (nebo vykonáváte jinou pracovní činnost), předčasný důchod vám nebude vyplácen.

Souběh dávek nemocenského pojištění a předčasného důchodu není možný ani tehdy, když pobíráte nemocenskou a vaše zaměstnání již netrvá (například když onemocníte v ochranné lhůtě), V takovém případě vám bude pozastavena výplata nemocenské a začne vám chodit předčasný důchod.

Pod pojmem předčasný důchod rozumějme starobní důchod vyplácený před dosažením věku, ve kterém vzniká nárok na řádný důchod. V případě, že vám byl přiznán předčasný důchod, ale už jste dosáhli obecného důchodového věku, platí to, co píšeme v následujících odstavcích k řádnému starobnímu důchodu.

Přiznání řádného starobního důchodu je zcela nezávislé na tom, zda pobíráte, či nepobíráte nemocenskou při dočasné pracovní neschopnosti. Ani zde se nenechte odradit.

Máte na to (věk)?

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Martin Kohoutek & Jan Bednář

Poskytovatelé poradenských služeb v důchodové problematice. Provádějí zejména výpočty důchodů, doporučení k výhodnému odchodu do důchodu a kontrolu již přiznaných důchodů.

Jejich konzultačních služeb využilo od roku 2010 více než 1000 klientů, jejich reference si můžete přečíst zde. Rovněž publikují na Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Až tři měsíce nemocenské a důchodu najednou

Proč se tedy místní správy sociálního zabezpečení někdy brání přiznání důchodu při dočasné pracovní neschopnosti? Souběh pobírání nemocenského a řádného starobního důchodu je totiž omezený na maximální počet 70 dnů (63 dnů v letech 2012 a 2013). Pokud byste nemocenskou pobírali v souběhu s řádným starobním důchodem déle, budete ji muset vrátit. Modelový příklad může být takový:

Pan Petr je v dočasné pracovní neschopnosti od 1. listopadu 2012, nárok na řádný důchod mu vznikl 1. prosince 2012. Setrvá v zaměstnání a je stále práce neschopen. Dne 1. března 2013 se rozhodne požádat o důchod zpětně ke dni 1. prosince 2012. Důchod by mu měl být vyplacen za dobu od 1. prosince 2012 do 1. března 2013, tedy za 90 dní, za těchto 90 dní mu však byla vyplacena i nemocenská. Protože souběh výplaty starobního důchodu a nemocenské je možný pouze 63 dní, bude muset vrátit část nemocenské odpovídající 27 dnům (90 - 63). To pro něj ale nemusí být nutně nevýhodné – jeho starobní důchod může být vyšší než pobíraná nemocenská, může tedy pro něj být výhodnější pobírat vyšší starobní důchod než nižší nemocenskou. A navíc za prvních 63 dní bude dostávat obojí v plné výši – jak nemocenskou, tak starobní důchod.

Nejhůř jsou na tom ti, kteří nesmyslně odloží přiznání důchodu na konec pracovní neschopnosti, která by v souběhu se starobním důchodem ani nebyla delší než 63 dní. Například při výši důchodu 10 765 Kč tak můžou přijít zbytečně o 22 607 Kč (důchod za 63 dnů).

Někdo si může myslet, že odkladem přiznání důchodu se mu důchod navýší za takzvané přesluhování (práce na procenta, výkon výdělečné činnosti po dosažení obecného důchodového věku), to je ale omyl. Za dobu dočasné pracovní neschopnosti se důchod nenavyšuje.

Anketa

Jak se budete mít v penzi?

Test místních správ sociálního zabezpečení

Smyslem uvedeného příkladu není odvodit obecné pravidlo, kdy je výhodné žádat o důchod při souběhu s vyplácením nemocenské. Je vhodné u každého spočítat výhodné datum individuálně. Záměrem příkladu je pouze osvětlit, jaké situace mohou nastat.

Po delším jednání s pražskou správou sociálního zabezpečení v jednom z konkrétních případů se nám jeví, že se někteří úředníci snaží vyhnout se práci s papírováním při souběhu výplaty nemocenského a důchodu. Zřejmě tu též působí i obava z toho, že by bylo obtížné od některých lidí vymoci případný „přeplatek na nemocenské“. Ani jedno z toho ale není legitimní důvod k odmítání žadatele o důchod. Zkrátka: bez ohledu na to, jestli jste v dočasné pracovní neschopnosti a pobíráte nemocenskou, můžete žádat o důchodu a důchod vám bude při splněních dalších podmínek přiznán. Pobírání nemocenské nemůže být v žádném případě důvodem pro odmítnutí žádosti o důchod ani důvodem pro nepřiznání důchodu.

V květnu 2013 jsme obvolali dvanáct náhodně vybraných místních správ sociálního zabezpečení, většinou v krajských městech, s dotazem, zda je možné přiznání důchodu v dočasné pracovní neschopnosti. Výsledek: V pěti případech nám bylo sděleno, že při pobírání nemocenské nelze starobní důchod přiznat, že je nutné počkat na skončení podpůrčí doby. V okresních městech lze zřejmě očekávat horší výsledky – ve všech třech, kam jsme se dovolali, nám poradili chybně.

Jedna penze nestačí

... srovnání produktů k zajištění na penzi

let
%
Nastavení poplatků
II. pilíř
III. pilíř
Podílové fondy
IŽP
Důchodové spoření
Počáteční poplatek
Poplatek z měsíční úložky
Měsíční poplatek
%
%
Odborným garantem jsou

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2013 10:12, Martin

Prosím, uveďte jmenovitě, kam jste volali a výsledek. Nedostatky v kvalitě služeb je třeba odstraňovat v soukromé i státní sféře a bez označení jejich původce to nejde.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 1. 2014 9:32, mirek

S tou definitívou velká pravda,už ted ukazují-koho chleba jíš...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Najde se důchodová reforma, která má šanci na přežití?

23. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Najde se důchodová reforma, která má šanci na přežití?

Jak by měla vypadat reforma důchodového systému, která by mohla dlouhodobě přežít? Zeptali jsme se Lukáše Kovandy, Petra Hampla, Ilony Švihlíkové, Jana Procházky a dalších ekonomických... celý článek

Předčasný důchod v příkladech

7. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 40 komentářů

Předčasný důchod v příkladech

Každý, kdo zvažuje odchod do předčasného důchodu, si klade otázku, nakolik je to pro něj (ne)výhodné. O kolik odchod do předčasného důchodu sníží penzi? Jen těžko lze najít univerzální... celý článek

Kalkulačky 2013: starobní, invalidní, vdovský a sirotčí důchod

14. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Kalkulačky 2013: starobní, invalidní, vdovský a sirotčí důchod

Další porce kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Tentokrát si na Peníze.cz můžete přehledně a jednoduše vypočítat, jak vysoký budete letos pobírat starobní, invalidní, vdovský nebo... celý článek

OSVČ. Minimální záloha na sociální pojištění a penze

17. 12. 2012 | Václav Valášek | 12 komentářů

OSVČ. Minimální záloha na sociální pojištění a penze

Jen minimální zálohy na sociální pojištění platí vysoké procento českých podnikatelů. Někteří na tom usilovně pracují se svými daňovými poradci, jiným nic moc jiného nezbývá. Nízké... celý článek

Bez důchodu bos. Největší drsoň je český živnostník!

10. 12. 2012 | Václav Valášek | 62 komentářů

Bez důchodu bos. Největší drsoň je český živnostník!

Sociální pojištění minimální. Nemocenské být nemusí, takže žádné. Soukromé pojištění? Vyhazování peněz. Český živnostník na sobě umí ušetřit. A že v důchodu bude bez důchodu? V nemoci... celý článek

Partners Financial Services