Petr Borkovec: Nejde tolik o výhodnost druhého pilíře, ale o reálnost prvního

E 15 | rubrika: Rozhovor | 29. 1. 2013 | 34 komentářů
„Nízká likvidita může být nevýhoda fondů druhého pilíře a klient si této skutečnosti musí být velmi dobře vědom. Ale vlastně to může být i pozitivní aspekt, protože toto jsou peníze na důchod a ne na utracení po deseti letech,“ oponuje generální ředitel finančněporadenské firmy Partners Financial Services jednomu z nejčastějších argumentů proti druhému pilíři. Ale otázka výhodnosti či nevýhodnosti druhého pilíře podle něj není, pokud jde o penze, ta rozhodující.
Petr Borkovec: Nejde tolik o výhodnost druhého pilíře, ale o reálnost prvního

Od ledna máme nově možnost uzavírat důchodové spoření v rámci takzvaného druhého pilíře. Jeho odpůrci tvrdí, že je výhodný jen pro velmi úzkou skupinku mladých a bohatých. Je to opravdu tak?

Ne, to je jen rozšířená, ale mylná představa, která plyne z nepochopení parametrů a fungování důchodového spoření a také z těžkého selhání vlády v oblasti komunikace reformy. Hodně zhruba vzato je druhý pilíř výhodný už pro lidi s průměrným příjmem a věkem odchodu do důchodu za víc než patnáct let.

My ale říkáme, že penzijní reforma není ani tak o výhodnosti druhého pilíře, jako o reálnosti pilíře prvního. Ekonomické analýzy ukazují, že důchody ve stávající výši vzhledem k hrubému příjmu zkrátka nejsou udržitelné. Každý si tedy musí položit otázku, jestli chce dál sypat peníze do sociálního pojištění, ze kterého s nejvyšší pravděpodobností uvidí už jen velmi symbolický státní důchod, nebo zda využije alespoň této první a omezené možnosti odvést si ta tři procenta na svůj soukromý účet a tam je zhodnocovat. Upřímně si myslím, že vložení těchto peněz do silně regulovaného produktu u nadnárodní instituce je větší jistota, než necháme-li je ve správě českého státu.

Propojeno

Druhý pilíř a ti druzí

Porovnávali jsme parametry důchodového spoření s parametry dalších finančních produktů určených na dlouhodobé spoření či přesněji investování:

Mrkli jsme na to, kdo vlastně v druhém pilíř nabídne vlastní fondy:

A podívali jsme se také za humna:

Opravdu se domníváte, že situace je natolik vážná, že dnešní třicátníci nedostanou penzi?

Stárnutí populace je reálnou hrozbou, jejímž důsledkem bude, že stát v horizontu několika let nebude mít prostředky na vyplácení důchodů v dnešní výši v poměru k platu. Demografie je neúprosná, zatímco dnes na každého důchodce „vydělávají“ zhruba dva pracující, v horizontu třiceti let se postupně poměr změní a na jednoho důchodce bude připadat jen jeden pracující. Logicky tedy bude méně peněz na státní důchody.

Mnohé kalkulace výhodnosti druhého pilíře se dopouštějí zásadní chyby – počítají s dnešním způsobem výpočtu důchodů, a to i ve výhledu na několik desítek let. Je přitom zcela nepochybné, že stát bude za třicet let důchody vyplácet podle úplně jiných pravidel než dnes a valorizovat je bude také jinak. Pravidla se mění skoro každý rok a vždycky vedou ke snížení budoucích důchodů nebo k jejich odložení v čase – což je vlastně totéž. Pokud by například vláda chtěla zachovat dnešní úroveň důchodů v poměru ke mzdám, vedlo by to ke zvyšování výdajů na důchody a zadlužování. Kumulace schodků by vedla k vytvoření dluhu, který by v roce 2050 dosáhl 135 procent domácího produktu a v roce 2060 by byl už 180 procent.

Očekáváte, že věk odchodu do důchodu by se mohl ještě dále posouvat?

Za hranici 70 let? Tam už prostor opravdu nevidím. Spíš naopak, zkuste se zamyslet nad tím, jakou práci asi budete v sedmdesáti dělat? Budete vůbec na trhu práce konkurenceschopní? Nebo se radši včas na stáří finančně připravíte a do důchodu půjdete podle vlastních pravidel, prostě proto, že si to budete moci dovolit? Přesně na toto se klientů ptáme a vzápětí jim na propočtech ukazujeme, že ať si o druhém a třetím pilíři myslí cokoli, jejich život ve stáří stejně nějaká tisícovka do těchto produktů neřeší. Pro slušný život v důchodu potřebujete naspořit několik milionů korun, takže je třeba opravdu začít včas, mít diverzifikované portfolio investic i státem podporovaných produktů a kázeň na tyto peníze určené na důchod nesahat.

Relevantním argumentem se však zdá kritika nízké likvidity druhého pilíře. Na peníze si sáhnu až v důchodu, a to ještě jen ve formě penze na dvacet let nebo doživotní penze...

A jaká je likvidita peněz v prvním pilíři? Na ty si dnešní třicátníci pravděpodobně nesáhnou vůbec! A když umřou, propadnou úplně. Nízká likvidita může být nevýhoda fondů druhého pilíře a klient si této skutečnosti musí být velmi dobře vědom. Ale vlastně to může být i pozitivní aspekt, protože toto jsou peníze na důchod a ne na utracení po deseti letech, protože se zrovna objevil třeba nový model nějakého vozu, který „strašně musím mít“. Setkáváme se v praxi s tím, že hodně lidí neodolá a peníze v likvidnějších nástrojích zkrátka utratí předčasně. Navíc se jedná pouze o dvě procenta z příjmů, a to do produktu, který nákladově nemá konkurenci. Jak jsem již zmínil, na penzi by si člověk měl odkládat mnohem víc, než jsou ona dvě procenta, a tento zbytek peněz může mít v daleko likvidnějších nástrojích.

Některé finančněporadenské firmy se k penzijní reformě staví spíše zády a i takové instituce jako ING nakonec z projektu vycouvaly. Proč?

Produkty druhého pilíře jsou zákonem natolik regulované a střežené, že byste na trhu stěží hledali podobné proklientsky orientované produkty. Problém tedy spočívá v něčem jiném: Proč podporovat nabídku nízkonákladového druhého pilíře s omezenou provizí, když lze klientovy peníze dát do „tolik vhodnějšího investička“? Odmítání druhého pilíře je rozhodnutím ryze pragmatickým a obchodním, a nikoli ideologickým. Je to pořád o tom samém: o nízké nákladovosti produktů a o nízké provizi pro zprostředkovatele. Spočítali jsme, že obrovská investice, kterou penzijní společnost bude se založením fondů druhého pilíře mít, se vrátí při dvou set tisících klientech až tak za sedm osm let. Ne každá finanční instituce si může dovolit podstoupit tato rizika při takto vysoké investici, většina nemá ani dostatečnou distribuci, aby získala potřebný počet klientů. Navíc když tuto distribuci nemůže ani zaplatit, protože provize je omezena na desetinovou úroveň oproti srovnatelným produktům. O úspěchu penzijních společností bude rozhodovat velikost, hospodárnost a kvalita distribuce.

Anketa

Jak to vidíte? Z jakého jazyka máme v češtině slovo penze?

Vy jste jako jedni z prvních získali registraci České národní banky pro distribuci důchodového spoření a doplňkového penzijního spoření. Ale odbornou způsobilost je třeba doložit až od června 2013…

To není zcela přesné, odbornou způsobilost musí u nás mít každý zprostředkovatel už v prvním pololetí tohoto roku. Červnový termín se týká získání odborného certifikátu od certifikované autority. Odbornou způsobilost naši poradci získávají absolvováním e-learningového kurzu a doložením veškerých dokladů ČNB včetně maturitního vysvědčení. Certifikační zkoušky pořádáme ve spolupráci se společností Santia a předchází jim odborné školení našich školitelů.

Občané by se ale přesto měli mít na pozoru: rozhodnutí o účasti ve druhém pilíři je nezvratné a mělo by být činěno ve spolupráci s kvalifikovaným odborníkem, který na finančním trhu působí dlouhodobě a má příslušnou registraci u České národní banky. Na trhu se můžou objevit narychlo vzniklé firmičky, jejichž obchodní zástupci budou druhý pilíř nabízet bez ohledu na jeho vhodnost pro klienta. Každý by si tedy na webu ČNB měl ve veřejně dostupném registru ověřit, zda osoba, která mu produkty penzijní reformy nabízí, je zapsaná jako vázaný zástupce pro zprostředkování těchto produktů.

Rozhovor vyšel v E15. Server Peníze.cz patří společnosti Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2013 10:26

To zas tvrdíš opačný extrém. Klepnout tě může i ve dvaceti. Až budeš v důchodovým věku, tak se ti rozhodně nebude chtít umírat, budeš chtít žít dál a z nemocí se vyléčit. A jestliže budeš mít slušné úspory, tak je použiješ právě na tu léčbu. Já vidím problém v tom, co ve skutečnosti znamená rozumná finanční rezerva. To zkrátka není balíček peněz, který vznikne tak, že si budu odkládat pětikilo (fakticky je jedno, do jakýho produktu) po dobu třiceti let. Za pětikilo si raději koupím permanentku (když člověk zaplatí dopředu, tak je větší pravděpodobnost, že bude službu skutečně využívat) do fitka a budu se udržovat v dobré fyzické kondici, s velkou pravděpodobností se mi pak prodlouží doba aktivního život a vyhnou se mi nemoci.

No a samozřejmě, že základem finančního plánování je minimalizace nákladů. Takže je nutné si pořídit vlastní, energeticky co nejméně náročné bydlení. Ale bacha, aby si ho člověk mohl dovolit i v tom důchodu. To spousta mladejch vůbec nechápe, to, že sotva doplatěj hypošky, tak půjdou do penze a důchody jim nebudou stačit na to, aby si v těch svých domečcích lebedili až do konce.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2013 5:37, básník špína

Pan Borkovec dobře kope za svůj tým,všechna čest.Ono je to s tím druhým pilířem trošku jinak,ale proč tady vykládat nějaké prognozy.Chtělo by to pořádné školení pro všechny lidi a nekecat tady až se od úst práší.Dodnes pořádně nikdo neví jak a co s důchodovou reformou.
A když už jsme u toho...jakpak to je pane Borkovec například s tím když má člověk exekuce a jak dobře víme exekutor se nezastaví před ničím.Vysvětlíte mi to?Vím o člověku ,který má penzijní připojištění ještě po staru...a má ho obstavené exekutorem.Ten člověk nemá šanci exekuce splatit...protože je již několik let bez práce...ne vlastní vinou..je invalida.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vstoupit, či nevstoupit do druhého pilíře? Dilema i pro finanční instituce

22. 1. 2013 | Martin Vlnas | 6 komentářů

Vstoupit, či nevstoupit do druhého pilíře? Dilema i pro finanční instituce

Drtivá většina analýz a komentářů hodnotí klady a zápory druhého pilíře pohledem klientů, pro které představuje vstup do „dvojky“ zásadní a nevratné životní rozhodnutí. Klíčové volby... celý článek

Důchodové pojištění: pozor, co vlastně kupujete!

15. 1. 2013 | Dušan Šídlo | 59 komentářů

Důchodové pojištění: pozor, co vlastně kupujete!

Víte, jaký je rozdíl mezi důchodovým spořením a důchodovým pojištěním? Dost zásadní – v jednom z těchto produktů budete mít v důchodu o stovky tisíc méně.

Druhý a třetí pilíř: Boj o klienty začíná! Přehled bitevního pole

10. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Druhý a třetí pilíř: Boj o klienty začíná! Přehled bitevního pole

Velké dobrodružství (s nejistým koncem) jménem důchodová reforma se rozbíhá na plné obrátky. Poradíme vám, u koho můžete investovat v účastnických fondech třetího pilíře a s kým ve... celý článek

Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?

2. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?

Od včerejška je český penzijní systém jiný. Třetí pilíř se proměnil, úplnou novinkou je pilíř druhý. Tedy pro nás, Evropa ho zná dávno, a to včetně zemí, které s námi mají společného... celý článek

Druhý pilíř nezatracujte. Má výhody i ve srovnání s podílovými fondy

13. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 49 komentářů

Druhý pilíř nezatracujte. Má výhody i ve srovnání s podílovými fondy

Pokud se podíváme na srovnání poplatků a nákladovosti dlouhodobých finančních produktů, představují fondy druhého pilíře jednoznačně nejlevnější variantu investování na důchod.

Partners Financial Services