Konec druhého pilíře? Kapitán Rusnok opouští loď jako první!

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 1. 11. 2012 | 20 komentářů
Předseda Asociace penzijních fondů ČR překvapivě oznámil, že se jeho ING Penzijní fond nebude účastnit druhého pilíře důchodového systému. Šlo by prý o příliš velké riziko. Zachovají se podobně i další subjekty, které už dříve zapojení do druhého pilíře potvrdily?
Konec druhého pilíře? Kapitán Rusnok opouští loď jako první!

Je osud druhého pilíře důchodového systému definitivně zpečetěn? Po dnešku by tomu tak mohlo skutečně být. ING Penzijní fond totiž oznámil, že svým klientům nakonec tuto možnost spoření na stáří nenabídne. „Pokud bychom se zapojili do druhého pilíře, vystavili bychom se příliš velkému riziku v podobě ztráty důvěry klientů, poškození investice akcionáře a dobrého jména ING, a takové riziko nejsme schopni ani ochotni podstoupit,“ říká Jiří Rusnok, předseda představenstva ING PF. Je paradoxní, že Jiří Rusnok je zároveň předsedou Asociace penzijních fondů ČR a jeho tvář byla s propagací druhého pilíře často spojována. Vznik nového – druhého – pilíře důchodového systému měl přitom představovat hlavní změnu, kterou přináší penzijní reforma – jedna z vlajkových lodí vlády Petra Nečase. V jejím dně se však objevují stále nové a nové trhliny a jako první se překvapivě rozhodl palubu opustit kapitán Rusnok a jeho penzijní fond. Tomu, zdá se, došla trpělivost se současnou situací na politické scéně. Vláda totiž není schopná zajistit druhému pilíři mezi poslanci dostatečnou podporu. Ta bude přitom potřeba, protože koncem září prezident Václav Klaus vetoval technické dotažení reformy a zásadním způsobem tím zkomplikoval včasné spuštění druhého pilíře, které bylo původně naplánované na 1. ledna 2013. Pokud prezidentské veto nepřehlasuje alespoň 101 poslanců, bude lednový termín startu druhého pilíře jen těžko možný.

Některé penzijní fondy se sice vyjadřují v tom smyslu, že by druhý pilíř mohl v lednu odstartovat díky ministerské vyhlášce i bez podpory poslanců, podle informací, které mají Peníze.cz z ministerstva financí se však s touto variantou nepočítá. „Prezidentské veto bylo prvním impulsem pro naše úvahy o tom, zda vstoupit či nikoli. Po analýze veškerých ekonomických i politických aspektů a případných dopadů jsme včera v rámci představenstva ING Penzijního fondu definitivně rozhodli,“ řekl serveru Peníze.cz Jiří Rusnok.

Vstup do druhého pilíře

Vstup do druhého důchodového pilíře bude podle plánů vlády možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) to budou moci udělat jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let. O důchodové reformě včetně zavedení druhého pilíře však stále ještě jedná parlament. Lednový start druhého pilíře je tak v ohrožení, ostatně stejně jako osud celé vlády.

O druhý pilíř nebude mezi lidmi zájem

Druhý pilíř důchodového systému je řadou odborníků kritizovaný již od chvíle, kdy vláda zveřejnila jeho plánovanou podobu. Největší emoce vzbuzuje fakt, že pokud se někdo rozhodne spoření ve druhém pilíři účastnit, nemůže z celého systému už nikdy vystoupit. To v situaci, kdy investiční společnosti klientům druhého pilíře negarantují žádné zhodnocení prostředků a vklady nejsou ani pojištěny, vzbuzuje nedůvěru. Vláda navíc nedokázala reformu širší veřejnosti dostatečně vysvětlit, což je patrné z řady průzkumů, které také naznačují, že lidé nebudou mít o druhý pilíř zájem. V tomto týdnu byl například zveřejněný nový projekt s názvem Penzijní barometr, který bude každý měsíc mapovat zájem Čechů o vstup do druhého pilíře penzijního systému. Projekt vznikl z iniciativy finančně poradenské společnosti AWD ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK. První výsledky ukazují, že pouze jeden z deseti Čechů v produktivním věku chce nyní vstoupit do druhého pilíře spoření na důchod. „Zájem o druhý pilíř je prozatím vlažný, vyplatí se jen lidem, kteří mají nadstandardní příjmy nebo mají do důchodu daleko. Obě tyto podmínky však splňuje jen málokdo,“ komentuje výsledky Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD a doplňuje: „Podzimní prezidentské veto, nízká obliba vládní politiky vyjádřená v krajských volbách a nejasnosti okolo dalšího vývoje jednání ve Sněmovně ještě snížily zájem lidí o druhý pilíř.“

Chrochtání na penzi se odkládá?

Na internetových stránkách ING Penzijní společnosti můžeme stále najít doporučení ke vstupu do druhého pilíře: „Pokud chcete vzít důchod do vlastních rukou, řešením pro vás může být 2. pilíř, který vám umožní část peněz z I. pilíře vyvést na soukromý účet, a spořit si tak sám na sebe. Výhodou druhého pilíře jsou čtyři investiční strategie, mezi kterými můžete volit – od konzervativnějších, méně výdělečných, ale jistějších, po dynamičtější, rizikovější, ovšem s větší mírou zhodnocení. A čím více do pilíře vložíte, tím vyšší příjmy můžete později očekávat.“ Chrochtání na penzi se ale zřejmě neodkládá, o to více se ING Penzijní fond hodlá snažit ve stávajících i budoucích fondech třetího pilíře...

Jak budou reagovat další penzijní společnosti

Účast ve druhém pilíři už ohlásila řada společností, které chtějí svým klientům nabídnout tuto možnost spoření na stáří. Patří mezi ně nejen stávající penzijní fondy. Na konci minulého týdne jsme se mohli v prohlášení společnosti Allianz dočíst: „V novém 2. pilíři bude největší zájem nových klientů soustředěn hned do prvních měsíců po spuštění, takže v Allianz dělají vše pro to, aby byli hned od začátku dokonale připraveni.“ Na druhý pilíř chce sázet i Raiffeisenbank, které v minulém týdnu od ČNB obdržela licenci na provozování penzijní společnosti. „Raiffeisenbank se v České republice zaměřuje především na klienty s vyššími příjmy, a právě pro tuto skupinu představuje nový 2. pilíř zajímavou alternativu zodpovědného přístupu k zajištění finančních prostředků na kvalitní prožití důchodu. Penzijní společnost tak zapadá do naší strategie banky zaměřené na prémiové klienty,“ řekl místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele Raiffeisenbank Mario Drosc.

Druhý pilíř může s největší pravděpodobností zachránit pouze přežití vlády Petra Nečase. Opoziční ČSSD si totiž již brousí zuby na jeho úplné zrušení. To by sice nejspíš znamenalo řadu arbitráží, kterým by stát musel čelit, nedá se ale očekávat, že by tento fakt sociální demokracii od jejího záměru odradil. Další možností, kterou zástupci ČSSD připouštějí, je „pouhé“ zrušení opt-outu, tedy vyvedení tří procent ze sociálního pojištění klienta na jeho soukromý účet ve druhém pilíři, což v zářijovém exkluzivním rozhovoru pro server Peníze.cz potvrdil i místopředseda strany Zdeněk Škromach: „Budeme se ho snažit odříznout od průběžného důchodového systému a nechat na dobrovolné bázi klasických soukromých fondů bez státní účasti.“ Na tomto principu je ale druhý pilíř založen, takže by jeho další fungování nemělo žádný smysl.

Anketa

Chystáte se do druhého pilíře?

Rozhodnutí Penzijního fondu ING ostatní společnosti, které se chtějí podílet na druhém pilíře, určitě nepotěšilo. I kdyby se totiž vládě podařilo nějakým zázrakem přežít a druhý pilíř byl nakonec v původním termínu přeci jen spuštěn, překvapivé couvnutí ING na důvěryhodnosti celému systému rozhodně nepřidalo. Oslovené společnosti se zatím ke kroku ING nechtějí příliš vyjadřovat. „Nepřísluší mi jakkoli komentovat kroky konkurence. My jsme se v posledních měsících intenzivně připravovali na spuštění penzijní společnosti. Máme nainstalovaný IT systém, proškolené zaměstnance v pobočkové síti, jednáme s externími partnery o prodeji našich produktů a v neposlední řadě jsme tým posílili o kolegy se zkušenostmi z domácích i zahraničních penzijních fondů. Včera jsme rovněž dostali licenci k provozování penzijní společnosti. Jsme tedy připraveni podílet se od počátku příštího roku na rozjezdu 2. i nového 3. pilíře důchodového systému a pevně věříme, že politická situace umožní reformu skutečně od nového roku spustit,“ odpověděl na náš dotaz tiskový mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Vyjádření dalších společností připravujeme.

Když Jiří Rusnok druhému pilíři ještě věřil...

Nedávno jsme čtenářům Peníze.cz nabízeli záznam videorozhovoru s Jiřím Rusnokem. Má zhruba půl roku. Od té doby politikové předvedli pár cviků, prezident start druhého pilíře vetoval – a místo reformy je na spadnutí vláda. Důvěra je zřejmě definitivně pryč...

Aktualizováno!

Penzijní fond Komerční banky: Nic se nemění, jedeme podle harmonogramu

Na otázky Peníze.cz odpovídá Pavel Jirák, předseda představenstva a výkonný ředitel Penzijního fondu Komerční banky.

Překvapilo vás rozhodnutí ING Penzijního fondu, že se nebude účastnit druhého pilíře důchodového systému?

Překvapilo nás spíše načasování tohoto rozhodnutí. Například finanční skupina AXA se již v srpnu 2012 rozhodla zapojit do 2. pilíře jako finanční poradce a nabízet svým klientům důchodové fondy KB Penzijní společnosti.

Jaký je v tuto chvíli váš názor na aktuální situaci na naší politické scéně a na nejistý osudu druhého pilíře?

Nepřísluší nám jakkoliv komentovat aktuální politickou situaci.

Mění se něco na postoji Penzijního fondu KB? Chce dál nabízet od ledna svým klientům možnost investovat ve druhém pilíři?

Na postoji finanční skupiny KB se nic nemění. Jsme stále přesvědčeni, že realizace penzijní reformy je nezbytná, a to především z důvodu negativního demografického trendu, kdy se porodnost snižuje a průměrný věk dožití stoupá, a také z důvodu udržení určité mezigenerační solidarity. K penzijní reformě však mělo dojít již v minulých letech, další prodlení jen přispěje ke zhoršení stávající situace a k nutnosti přijmout razantnější opatření v následujících letech. Proto věříme, že poslanci vládní koalice v příštím týdnu přehlasují veto prezidenta a penzijní reforma, spočívající v zavedení 2. pilíře a transformaci 3. pilíře, tak bude od 1. 1. 2013 spuštěna. I nadále v rámci celé skupiny Komerční banky probíhají přípravné práce v souladu s přijatým časovým harmonogramem.

Domníváte se, že by se podobně jako ING Penzijní fond mohly zachovat i další subjekty, které plánovaly účast ve druhém pilíři?

Nebylo by od nás profesionální spekulovat o rozhodování ostatních penzijních fondů.

Penzijní fond České pojišťovny: ING jsou v Česku malí, my do druhého pilíře jdeme

Dorazilo vyjádření Tomáše Matouška, generálního ředitele Penzijního fondu České pojišťovny:

Ustoupení ING z 2. pilíře je dle mého názoru zveličováno, jako by šlo o nějaký zásadní problém, jako by to byl nějaký významný signál. To samozřejmě tak není. Jedná se o interní rozhodnutí ING, které třeba souvisí s tím, že tato firma je v ČR velmi malá. 

My máme jasno, že do 2. pilíře půjdeme. Je to významná a nutná změna, která přináší klientům další možnost (kromě 3. pilíře) snížení nežádoucí míry závislosti na státu. Je to i v zájmu státu, tedy budoucích daňových poplatníků, našich dětí, aby stát sám snížil tuto závislost občanů.

Politická situace je komplikovaná a šarvátky politiků odvádí pozornost od podstaty věci, ekonomické nutnosti snížení závislosti občanů na státní penzi. Myslím, že až reforma začne, bude čas vše občanům vysvětlit a vrátit se k jádru věci, a 2. pilíř bude úspěšný a pro občany přínosný.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 11. 2012 17:31, Krakonoš

Vysokonákladový paskvil, ze kterého se nedá vystoupit - děkuji, nechci.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 11. 2012 0:28, ququ

on to první testoval rath, co takový prohlášení udělá :) ale to ani nemuseli kluci říkat, nestabilita systému byla od začátku zřejmá. a rusnokovi bych vyčet, že se předevčírem, před měsícem, před půl rokem, před rokem tvářil, že je to všecko v pohodě. v pohodě to bejt přece nemohlo – ale každej pátek, kdy by penzijní společnosti mohly hrabat, by byl dobrej. je ale fakt, že v jeho pozici by se proti tomu něco říkalo blbě...

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drahé mýty: Tři stovky na penzijko a jsem za vodou!

31. 10. 2012 | Vladimír Švorba | 26 komentářů

Drahé mýty: Tři stovky na penzijko a jsem za vodou!

Sotva vám někdo řekne, že by na penzi nechtěl mít dost peněz. Může nám k tomu pomoci stávající systém penzijního připojištění? A jaké příležitosti přinese penzijní připojištění (nebo... celý článek

Jiří Rusnok: Nejistý osud druhého pilíře? Jako Maďarsko nedopadneme!

24. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jiří Rusnok: Nejistý osud druhého pilíře? Jako Maďarsko nedopadneme!

Politická nejistota: co může znamenat pro druhý pilíř důchodového systému? Mohla by opoziční ČSSD po nástupu k moci peníze znárodnit? Je rozdíl mezi Českem a Maďarskem, kde to s druhým... celý článek

Komu se vyplatí sjednat si do konce listopadu penzijní připojištění postaru?

18. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Komu se vyplatí sjednat si do konce listopadu penzijní připojištění postaru?

Češi si hromadně sjednávají penzijní připojištění. Komu se to však do konce listopadu skutečně vyplatí? A může se mezi jednotlivými penzijními fondy ještě přestupovat? Na to vám odpoví... celý článek

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

28. 8. 2012 | Patrik Nacher | 34 komentářů

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, z ekonomického hlediska pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.

Pilíře dělají talíře

5. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Pilíře dělají talíře

Do prvního pilíře musíte sypat chtě nechtě. Pokud jste ve třetím pilíři a chcete měnit fond, máte na to už jen pár dní. Druhý pilíř, jakkoli to může – zvlášť stavařům – znít divně,... celý článek

Partners Financial Services