Jiří Rusnok: Nejistý osud druhého pilíře? Jako Maďarsko nedopadneme!

Politická nejistota: co může znamenat pro druhý pilíř důchodového systému? Mohla by opoziční ČSSD po nástupu k moci peníze znárodnit? Je rozdíl mezi Českem a Maďarskem, kde to s druhým pilířem dopadlo velmi neslavně? To se dozvíte v pokračování videorozhovoru s ekonomem Jiřím Rusnokem.
Jiří Rusnok: Nejistý osud druhého pilíře? Jako Maďarsko nedopadneme!

Politická shoda na podobě důchodové reformy v Česku neexistuje. Opoziční levice zásadně odmítá takzvané důchodové spoření, druhý pilíř penzijního systému, který vláda zavádí. Tohle odmítnutí by samo o sobě Petra Nečase a jeho kabinet asi tolik nebolelo, něco jiného už je ale postoj prezidenta republiky Václava Klaus. Ten koncem září vetoval zákon, který technicky dotahoval provedení některých kroků důchodové reformy. Poslední hřebík do rakve druhého pilíře nyní můžou zatlouct „rebelové z ODS“ v čele s Petrem Tluchořem. Hlavním důvodem jejich odporu je prý zvyšování daně z přidané hodnoty, spokojeni prý ale nejsou ani s mechanismem fungování druhého pilíře. Ten by přitom bez jejich hlasů nemohl být spuštěn na začátku roku 2013, jak bylo původně v plánu. Vážnost celé situace pro Petra Nečase ještě umocňuje drtivá prohra v krajských a senátních volbách, kterou jeho rozhádaná partaj v posledních dvou týdnech utrpěla.

Budou vládnout. Co udělají?

Tedy – Zdeněk Škromach už přímo asi vládnout nebude, postu ministra práce a sociálních věcí ve stínové vládě sociální demokracie se na začátku roku vzdal. Pořád ale patří ke špičkám ČSSD. Jak se dívá na změny, které provedl Nečasův kabinet? Které zase změní zpátky...? 

Exkluzivní dvoudílný rozhovor pro Peníze.cz:

Jak to dopadne s druhým pilířem?

Hlavním tématem osmého pokračování série videorozhovorů s ekonomem a prezidentem Asociace penzijních fondů ČR Jiřím Rusnokem bude vliv právě vládnoucích politiků na fungování druhého pilíře důchodového systému. Opoziční ČSSD slibuje, že pokud se dostane k moci, tak druhému pilíři zatne tipec. To v exkluzivním rozhovoru pro server Peníze.cz potvrdil v půlce září i místopředseda ČSSD a senátu Zdeněk Škromach: „Mladí lidé by si měli opravdu pořádně rozmyslet, zda do systému budou vstupovat, protože po volbách by mohlo být všechno úplně jinak. Budeme se snažit druhý pilíř odříznout od průběžného důchodového systému a nechat ho na dobrovolné bázi klasických soukromých fondů bez státní účasti. Další možnost je jeho úplné zrušení.“ Pokud by ale došlo k oddělení prvního a druhého pilíře, neměl by podle Jiřího Rusnoka nový systém spoření na stáří žádný smysl.

Bývalý ministr financí se dnes dotkne také maďarského penzijního systému. Často se totiž říká, že Viktor Orbán druhý pilíř znárodnil. To jednak podle Rusnoka není pravda, jednak navíc maďarský scénář Česku nehrozí. Otázkou ale zůstává, zda se v době, kdy je kolem penzijní reformy a fungování druhého pilíře takový zmatek a nejistota, najde dostatek odvážlivců, kteří po Novém roce do systému dobrovolně vstoupí.

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok (1960) vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE. Pracoval ve Státní plánovací komisi, na Federálním ministerstvu pro strategické plánovaní a Federálním ministerstvu práce a sociálních věcí. Šest let působil jako poradce a vedoucí sociálně-ekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. Byl náměstkem ministra práce a sociálních věcí, od dubna 2001 do července 2002 pak ministrem financí a do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu.

Dnes je prezidentem Asociace penzijních fondů České republiky a současně předsedou představenstva a generálním ředitelem penzijního fondu ING. V letech 2006–2009 byl předsedou Výboru pro finanční trh, poradního orgánu bankovní rady ČNB. Od roku 2009 je prezidentem Rady pro veřejný dohled nad auditem.

Předchozí díly

Tip redakce: Těžkotonážní kalkulátor Důchodová reforma a zajištění na stáří 2013

Jste připraveni na penzijní reformu? Zajímá vás, na jakou penzi jednou dosáhnete, pokud sečtete první pilíř (státní důchod), druhý pilíř (nově vznikající dobrovolné důchodové spoření v penzijních společnostech), třetí pilíř (stávající penzijní připojištění se státním příspěvkem, z nějž vzniknou transformované fondy, zachovávající stávající podmínky, a nové účastnické fondy se státní podporou, ale bez garance návratnosti) a další úspory (stavební spoření,termínované vkladyspořicí účty…)?

Tak naše kalkulačka penzijní reformy 2013 vám to poví.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Rusnok: Jak bude fungovat druhý pilíř důchodového systému

17. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jiří Rusnok: Jak bude fungovat druhý pilíř důchodového systému

Potřebuje náš penzijní systém druhý pilíř? Proč je účast v něm pouze dobrovolná? A jak bude vypadat vyvedení peněz na soukromé účty v investičních společnostech (opt-out)? Odpovědi... celý článek

Jiří Rusnok: Dopady malé důchodové reformy na státní důchody

10. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Jiří Rusnok: Dopady malé důchodové reformy na státní důchody

V dalším, již šestém pokračování videorozhovorů o penzijních systémech a penzijní reformě bude Jiří Rusnok mluvit zejména o loňské tzv. malé důchodové reformě a jejích důsledcích: prodloužení... celý článek

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

5. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

První díl exkluzivní série videorozhovorů s ekonomem Jiřím Rusnokem na téma změn v penzijním systému se bude zabývat tím, jak se od sebe odlišují druhé pilíře důchodových systémů nejen... celý článek

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

28. 8. 2012 | Patrik Nacher | 34 komentářů

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, z ekonomického hlediska pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.

Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

13. 3. 2012 | Jan Traxler | 68 komentářů

Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

„Vyzývám vládu České republiky, aby připravila opravdovou reformu penzijního systému. Přidání dalšího spoření dlouhodobě nic neřeší. Zaveďte mezigenerační důchodový systém, individuální... celý článek

Partners Financial Services