Drahé mýty: Já se důchodu nedožiju

Když přijde řeč na to, jak si zajistit peníze na stáří, klienti i kamarádi často mávnou rukou: „Ale co, já se důchodu stejně nedožiju.“ Pevně věřím, že se jich většina mýlí. Jenže tohle mávnutí rukou a spolehnutí na osud (a státní penzi) může znamenat, že až se toho stáří dožijou, nebude vůbec veselé.
Drahé mýty: Já se důchodu nedožiju

Průměrný věk dožití je v Česku kolem 75 let u mužů a kolem 80 let pro ženy. A tato čísla pomalu ale jistě rostou. Většina těch, se kterými o stáří mluvím, se tedy státního důchodu dočká. Samozřejmě – můžeme jen odhadovat, jestli se ho dočkají i ti, kteří zatím mluvit (nejen o stáří, ale vůbec) neumějí, ale to teď nechme stranou.

Jedna jistota státních důchodů: neporostou

Anketa

Dožijete se důchodu?

V současné době (údaje z června) je průměrná výše starobního důchodu 10 754 korun. To není mnoho. A rozhodně se nedá čekat, že důchody závratně porostou, nebo dokonce, že by si za ně bylo možné víc koupit, inflace se spíš postará o to, že reálně penze klesnou. Pokud se tedy důchodu dožijete a budete se spoléhat jen na stát, nejsou to radostné vyhlídky. Zatím se na stát spoléháme až nezdravě. Celých 94 procent příjmů důchodců jsou peníze od státu. Abychom ale byli spravedliví, většina dnešních důchodců neměla možnost volby. Na rozdíl od nás.

Peníze.cz nabízejí kalkulačky, které vám spočítají možnou výši budoucího důchodu (když je do důchodu ještě daleko a nevíte, kolik budete vydělávat) nebo přesný důchod (když už máte svá léta a dokážete do výpočtu dosadit přesné údaje o výdělcích).

Penzijní kalkulačky

Nikdo neříká, že právě pro vás je nejlepší druhý nebo třetí pilíř penzijního systému. Co ale říkáme: první pilíř, tedy státní důchod, vám asi ke spokojenému stáří stačit nebude. Bude to chtít něco dělat. Spočítejte si to nakonec sami:

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

Na podrobné kalkulačce vidíte, že spočítat důchod není žádná legrace. Navíc se při tom používají všelijaká zvláštní slovní spojení... Nejdůležitější z nich je asi rozhodná doba. Státní důchod závisí na tom, kolik jste vydělávali v rozhodné době. Dnes rozhodná doba začíná osmnáctými narozeninami a končí rok před důchodem, nebylo to tak ale vždycky. Dřív tedy pro nadprůměrný důchod stačilo mít nadprůměrný příjem v určité části života. Dnes nestačí mít několik let skvělých příjmů, ale fakticky musíte mít nadprůměrný příjem celý život. A pozor – neplatí tu přímá úměra, že kdo vydělá dvakrát víc než někdo jiný, má také dvakrát vyšší důchod.

Výměry starobních důchodů

Zvětšíte kliknutím. Pro zjednodušení počítáno pro člověka právě odcházejícího do penze za předpokladu 40 let doby sociálního pojištění

Je naprosto jasné, že pokud si chcete ve stáří aspoň částečně zachovat životní úroveň, musíte se spolehnout jen na sebe a na své rezervy, na svůj vlastní kapitál. Stát vám lehce pomůže připravovanou penzijní reformou, ale není to žádný zázrak.

Rezervy nejen na důchod

Věčný důchod: Jen pro superspořivé

Pokud byste chtěli mít tzv. „věčný důchod“ ve výši 30 000 korun, pak byste měli mít naspořeno cca 7 400 000 korun. Pro rentu 20 000 korun je to „jen“ cirka 4 900 000. A pak už by bylo jedno, kdy byste chtěli odejít do penze. Částka se nemění. Podstata věčného důchodu spočívá v tom, že na výnosech vydělá tolik, aby pokryl vaši rentu.

A je tu ještě jedna špatná zpráva pro ty, kteří nerozvážně halasí, že oni se rozhodně nedožijí penze: čas, kdy bude potřeba sáhnout do nastřádaných zásob, může přijít dlouho před věkem vyměřeným pro odchod do důchodu. Představte si, že deset let před důchodem přijdete o práci – v padesáti neřkuli šedesáti letech už se práce shání těžko, najít odpovídající a slušně placený džob se taky nemusí podařit. Pokud nebude odkud brát, může se nakonec vyplnit i ta nerozvážná prognóza: důchodu se nedožijete, poněvadž vám budou fatálně chybět peníze na běžné výdaje, jako jsou jídlo a bydlení.

Přitom vytvořit si rezervy a nashromáždit nějaký kapitál je možné. Jen člověk musí chtít a musí být odpovědný k sobě i svému okolí. A to kromě jiného znamená přestat se schovávat za hloupé „bonmoty“ a být k sobě upřímný.

Autor je poradce Partners

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2013 12:03, Radek

Že mám jít do důchodu v 65? V naší rodině se nejvíce dožil strýc co emigroval do austrálie a to rovných 65! jinak všichni zaklapli penál do 60let věku, tak proč zrovna já bych měl být vyjímkou? Jinak v tomhle blbým státě mě to ani nijak nebolí a když chcípnu už zejtra budu mít konečně klid! A dávat si stranou na důchod? A z čeho? Jsem nezaměstnanej,je mi 52 a veškerý úspory jsou již v prdeli, tak z čeho si mám asi tak spořit? A pro nějaký tuneláře? Děkuji nechci

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 10. 2012 10:12, Tomas

Pravda to sice je, ale penzijko není řešením (jen jednou z jeho možných součástí, ale tou ne příliš důležitou...

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v cizině: obstarejte si zahraniční důchod

11. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Práce v cizině: obstarejte si zahraniční důchod

Až dnešní třicátníci dospějí do důchodového věku, na jejich penze podle všeho nebude. Současná podoba penzijní reformy možná nebude ještě dřív – nejspíš už po příštích volbách. A tak... celý článek

Jiří Rusnok: Důchod v poměru ke mzdě je u nás nižší než v Evropě. Proč?

26. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jiří Rusnok: Důchod v poměru ke mzdě je u nás nižší než v Evropě. Proč?

Ve čtvrtém pokračování série videorozhovorů s Jiřím Rusnokem se budeme zabývat stávajícím českým důchodovým systémem. Mimo jiné se dozvíme, jak jsou na tom čeští důchodci ve srovnání... celý článek

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé... celý článek

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Partners Financial Services