Zdeněk Škromach: Druhý pilíř si rozmyslete, po volbách může být všechno jinak

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 22. 9. 2012 | 11 komentářů
Rok 2013: start druhého pilíře penzijního systému. Rok 2014: parlamentní volby. Co se stane s důchodovou reformou, pokud volby vyhraje Československá strana sociálně demokratická? V pokračování exkluzivního rozhovoru se na to ptáme Zdeňka Škromacha. A přibalíme trochu té korupce...
Zdeněk Škromach: Druhý pilíř si rozmyslete, po volbách může být všechno jinak

Co se pro vás změnilo tím, že už nejste stínový ministr práce a sociálních věcí?

Mám víc volného času. (smích) Samozřejmě, že se této problematice i nadále věnuji. Pokud je člověk čtyři roky ministrem a pak dalších šest let stínovým ministrem, tak se ale přeci jen cítí trochu opotřebovaný.

Jednou z vlajkových lodí současné vlády je důchodová reforma. Opozici se ale chystané změny vůbec nelíbí. V čem je hlavní problém?

Pořád se sice mluví o reformě, ale ve skutečnosti se jen zavádí nový pilíř. Druhý pilíř přitom v západních zemích funguje na principu zaměstnaneckých fondů. U nás to bude jinak. Půjde jen o další dobrovolný systém penzijních fondů. Jestliže tu ale už máme jeden dobrovolný systém zajišťování se na stáří, tedy třetí pilíř, není třeba zavádět ještě něco dalšího. Stávající penzijní připojištění i díky státnímu příspěvku funguje velmi dobře a využívá ho velké množství lidí. Je to tedy výhodné i pro nižší a střední příjmové skupiny, což se o druhém pilíři říct nedá. Největší problém je navíc to, že se budou opt-outem vyvádět peníze z dnes už beztak deficitního průběžného důchodového systému, kde budou hodně chybět.

O druhém pilíři:

„Mladí lidé by si měli opravdu pořádně rozmyslet, zda do systému budou vstupovat, protože po volbách by mohlo být všechno úplně jinak.“

Pokud by se k vládě dostala ČSSD, jak s druhým pilířem naloží?

Budeme se ho snažit odříznout od průběžného důchodového systému a nechat ho na dobrovolné bázi klasických soukromých fondů bez státní účasti. Další možnost je jeho úplné zrušení.

Může se ale druhý pilíř vůbec zrušit? Nehrozily by žaloby ze strany investičních společností, které budou zajišťovat jednotlivé fondy?

To bude záležet na konkrétní podobě smluv s těmito privátními subjekty. Nebezpečí arbitráží by tu ale určitě bylo. Zatím nebyly zveřejněny přesné podmínky. Máme ale informace, že smlouvy budou sepsány tak, aby to už nešlo vypovědět, což je podle mého názoru chyba. Pro změny v důchodovém systému, které jsou během na dlouhou trať a týkají se několika desítek let spoření, by měla existovat širší politická shoda, ne nějakých sto jedna hlasů. Mladí lidé by si měli opravdu pořádně rozmyslet, zda do systému budou vstupovat, protože po volbách by mohlo být všechno úplně jinak.

Sociální demokracii se často vytýká, že jako opoziční strana kritizuje, ale sama žádné alternativy nepřináší. Jak by podle vás měly vypadat změny, které by pomohly našemu důchodovému systému?

Oči na stopkách...

... dnem i nocí sledujeme, co se děje. Analýzy, komentáře, kalkulačky:

Důchodová reforma v téhle zemi probíhá od poloviny devadesátých let, kdy se také poměrně dramaticky schvaloval nový důchodový systém. Od té doby prakticky každá vláda, včetně těch našich, dělala postupné parametrické změny jako prodlužování důchodového věku, změny při výpočtu starobního důchodu či změny v penzijním připojištění. Naší snahou je dál rozvíjet systém stávajících penzijních fondů, kterého se účastní přes čtyři miliony lidí. Chceme prosazovat, aby peníze ze třetího pilíře sloužily k dlouhodobému zajištění lidí, a nikoliv k jednorázové výplatě, která z toho dělá jen jakési lepší spoření. Chceme také dotáhnout do konce takzvaný předdůchod. U rizikových profesí by měl zaměstnavatel povinně přispívat do penzijního fondu.

Tip redakce! Vyzkoušejte naše kalkulačky

Nikdo neříká, že právě pro vás je nejlepší druhý nebo třetí pilíř penzijního systému. Co ale říkáme: první pilíř, tedy státní důchod, vám asi ke spokojenému stáří stačit nebude. Bude to chtít něco dělat. Spočítejte si to nakonec sami:

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

► Jaký by mohl být váš budoucí důchod: hrubý výpočet na základě hrubých dat

► Výpočet výše důchodu: přesná data – přesný výpočet

► Důchodový věk: kdy půjdete do důchodu: o kolik let vás připraví reforma?

Nic dalšího byste už neměnili? Vzhledem k demografickému vývoji naší populace by to asi jen těžko stačilo.

Mírné zvýšení sociálního pojištění na důchod by mohlo celý systém stabilizovat na dalších deset až patnáct let. Je zároveň potřeba nastartovat českou ekonomiku, snažit se snížit nezaměstnanost. Stát by také mohl určitým způsobem kompenzovat výpadek v náhradních dobách.

Budou ale na tohle všechno peníze? Kvůli krátkodobé stabilizaci důchodového systému není dobré dlouhodobě zadlužovat stát. 

Problém není v tom, že by peníze nebyly, ale jak jsou rozloženy. Vždy je otázka, na čí úkor změny probíhají. Stačí se podívat na to, že ještě před rokem pánové Nečas, Drábek a Kalousek tvrdili, že navýšení DPH je spojeno se zavedením nového důchodového pilíře a že se to stávajících důchodců tedy nedotkne. Nyní se přitom schválilo omezení růstu důchodů. V tomhle směru bychom se mohli inspirovat některými opatřeními, které na Slovensku zavádí Fico, tedy více zdanit banky a nadnárodní koncerny a naopak ulevit menším a středním podnikům a živnostníkům, na které krize doléhá nejvíce.

Jak se díváte na korupční kauzy, které neustále vyplouvají na povrch? Někdy to vypadá, že snad není žádný politik, který by do něčeho nebyl namočený.

Anketa

Vyhraje v roce 2014 volby sociální demokracie?

Kdokoliv je v nějaké exekutivní funkci, je v podstatě také jednou nohou v kriminále, protože při každé změně politické reprezentace je velká snaha najít chyby předchůdců a poukázat na ně. Často to ani není o tom, že by si někdo k penězům přímo pomohl, ale spíš udělal nějaké pro stát nevýhodné rozhodnutí. Je škoda, že se nepodaří dotáhnout většinu těchto kauz až do samého konce. Soudy to podle mého názoru až příliš zdržují a bojí se být odvážnější. Společnost má pak pocit, že se vůbec nic neděje a že jsme nejzkorumpovanější stát na světě, což je samozřejmě nesmysl. Chápu ale, že lidé chtějí vidět, že spravedlnost existuje.

Co znamenalo zatčení Davida Ratha pro volební preference ČSSD?

Pro každou politickou stranu je taková situace velmi nepříjemná. Jsem ale přesvědčený o tom, že se s tím rychle vyrovnáme. Vždy se najdou nějaké shnilé hrušky, které je potřeba odtrhnout. Na druhou stranu si myslím, že lidé vnímají negativně celý ten cirkus a mediální divadlo a uvědomují si, že zatím zůstalo jen u Ratha a k podezřelým z koalice se přistupuje úplně jinak. Členové vlády jsou podezřelí z korupce, další dva poslanci jsou za úplatky dokonce odsouzeni a stejně dál vykonávají svoji činnost. Bude dobře, když volby sněmovnu zase trochu provětrají.

Dokážou státní zastupitelé a policie odolat politickým tlakům a dotáhnou naznačené kauzy až před soud?

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach (1956) sociálnědemokratický místopředseda českého senátu. Vyučený elektromontér vystudoval elektrotechnickou fakultu VUT Brno. Dříve dělník, odborový funkcionář, politik – poslanec, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí, donedávna stínový ministr téhož. V letech 1982–1989 člen KSČ, od roku 1995 v ČSSD.

Věřím, že ozdravný proces, který na policii a zastupitelstvích začal, bude i nadále pokračovat. Důležitou roli sehraje také sedmá velmoc. Investigativní novináři by měli jít za kauzami stejně důsledně, ať se týkají levice, nebo pravice.

Máte pocit, že média nadržují pravicovým stranám?

Majitelé některých médií mají úzký vztah k některým vládním představitelům. A i svobodní novináři jsou zkrátka vždy limitováni tím, kdo jejich médium vlastní. Tak to funguje na celém světě. Větší roli by tedy měla sehrávat veřejnoprávní média.

Šéf české Transparency International David Ondráčka v jednom z našich rozhovorů říkal, že se obává o to, aby lidé dokázali ustát velký počet korupčních kauz a nevyšli do ulic. Jak to vnímáte vy?

Já mám spíš strach z toho, že by se tu mohl objevit nějaký charismatický vůdce typu Haidera nebo Sládka, který by mobilizoval extremisty. Velká nespokojenost mezi lidmi se může promítnout v mnoha podobách. Vidina snadného a rychlého řešení, kterou tito „vůdci“ zpravidla nabízejí, může být velmi nebezpečnou zbraní. Pak by se tu mohlo hrát o demokracii.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2012 20:39, Milan

Nepotřebuju Škromachovy rady. V životě bych nevlez do něčeho z čeho bych nemohl kdykoliv ven.

+12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

15. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

Exkluzivní rozhovor s lidovým politikem z Lidového domu. Co si Zdeněk Škromach myslí o sKartách jednoho ze svých nástupců, ministra práce a sociálních věcí Jaroslava Drábka? A co provede... celý článek

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

12. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

V druhé části unikátního videovýkladu Jiřího Rusnoka o změnách v důchodovém systému se dozvíme, ve kterých zemích funguje druhý pilíř penzijního systému na bázi zaměstnaneckých fondů... celý článek

Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

10. 7. 2012 | Luboš Palata | 11 komentářů

Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

Slovenská důchodová reforma byla jednou z nejodvážnějších v celé Evropě. Levicový kabinet Roberta Fica ji však odmítá dál financovat a vrací se zpět k průběžnému státnímu systému, v... celý článek

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

22. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

Co si myslí Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda, Martin Prokop a další osobnosti ze světa financí o zavedení takzvaných předdůchodů?

Vláda osekala zvyšování penzí. Důchodci si napřesrok pohorší. Co si o tom myslíte?

14. 6. 2012 | Martin Vlnas | 48 komentářů

Vláda osekala zvyšování penzí. Důchodci si napřesrok pohorší. Co si o tom myslíte?

Tak se nám včera ve sněmovně narodil další škrt. Poslanci vládní koalice a odpadlické trio Bém, Doktor, Šťovíček schválili novelu zákona o důchodovém pojištění. Nářky opozice penzistům... celý článek

Partners Financial Services