Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 10. 7. 2012 | 11 komentářů
Slovenská důchodová reforma byla jednou z nejodvážnějších v celé Evropě. Levicový kabinet Roberta Fica ji však odmítá dál financovat a vrací se zpět k průběžnému státnímu systému, v němž je spoření v penzijních fondech pouhým doplňkem.
Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

Levicová vláda premiéra Roberta Fica se inspirovala plány pravicového kabinetu Petra Nečase a výrazně omezila investování na důchod v soukromých penzijních správcovských společnostech (dôchodkové správcovské spoločnosti – DSS). Slováci mohli do druhého pilíře směrovat devět z celkových 24 procent mzdy, která se u východních sousedů odvádějí z hrubé mzdy na penzi. Druhý pilíř tak byl téměř rovnocenným tomu prvnímu, průběžnému státnímu pilíři. Ficova vláda chce systém připodobnit plánovanému českému – do druhého pilíře podle jejího návrhu půjde posílat jen čtyři procenta.

Podobně jako u plánovaného českého druhého pilíře by mělo jít přidat ke čtyřem procentům „vyvedeným“ z průběžného systému ještě dvě procenta ze svého – a stát tuto možnost hodlá podpořit daňovým zvýhodněním, i tak ale význam soukromého „spoření“ v penzijních fondech výrazně upadne.

Čtenáři doporučují

Penze, penzijní systémy, penzijní reforma v kostce: videorozhovory s Vladimírem Bezděkem:

Zpět do náruče státu? Posledně se chtělo málokomu

Slovenský kabinet svůj krok navíc spojil s otevřením systému, od října tohoto roku do března roku 2013 budou spořitelé moci z druhého pilíře vystoupit a vrátit se úplně pod křídla státní Sociální pojišťovny. Není to poprvé, jednou už to zkoušel za první Ficovy vlády. Tenkrát nasadil tvrdou přesvědčovací kampaň, kterou se pokusil spořitele masově přetáhnout z fondů druhého pilíře do Sociální pojišťovny. Kampaň ale měla velmi chabé výsledky: z jednoho a půl milionu Slováků, kteří ve fondech investují, se jich podařilo přetáhnout jen desítky tisíc. Tentokrát tedy vláda žádné přesvědčování nechystá.

Proti je samozřejmě opozice, poslanec Slovenské demokratické a křesťanské unie Ľudovít Kaník označuje tyto kroky za faktickou likvidaci druhého pilíře a jeho strana sbírá podpisy na vypsání referenda. Podpisů pod petici za jeho zachování se zatím podařilo sesbírat na třicet tisíc, k vypsání referenda stačí podle ústavy sto tisíc.

Standardní postup

Ficova vláda ovšem nedělá nic výjimečného, mezi novými členskými státy Evropské unie, které se v relativně nedávné době pokoušely reformovat své penzijní systémy, jde o poměrně standardní krok, reakci na ekonomickou krizi. Slovenskému případu je nejbližší Polsko, ke snížení prostředků, které bylo možné vyvést do druhého pilíře, se odhodlala i reformní liberální vláda Donalda Tuska, ze 7,2 na 2,3 procenta. A k podobným krokům musely přistoupit i vlády všech tří pobaltských zemí.

Jmenované státy (a mnohé další) k tomu vedly dva důvody.

Především to byla nákladnost přechodu od plně státního na částečně fondový systém penzijního spoření. V době krize, která stále pro většinu Unie neskončila, jsou tyto náklady zkrátka příliš vysoké.

Druhým důvodem byla nízká výkonnost penzijních fondů, jejichž výnosy výrazně zaostávaly za očekáváními a při započtení inflace střadatelé na uložení peněz do soukromých penzijních fondů přímo prodělali. Slova ekonomických analytiků, že investování ve fondech je dlouhodobá záležitost a výkyvy jsou normální, nenacházela v době celkové ekonomické a finanční nejistoty sluchu.

Anketa

Líbila by se vám možnost odvést devět procent z hrubé mzdy místo do státní kasy na investice v penzijní společnosti?

Nejostřeji s druhým pilířem zatočila maďarská vláda Viktora Orbána, která úspory občanů na soukromých účtech prostě „znárodnila“, tedy převedla zpět do státního systému. Jedinou jistotou Maďarů na penzi je průběžný státní penzijní systém, řekl k tomu Viktor Orbán.

Hezčí rozpočet dnes. A budoucí penze? Ať přijde potopa!

Robert Fico nikdy penzijní správcovské společnosti a vůbec důchodovou reformu nemiloval, k dnešním krokům ho ale tlačí i slovenská rozpočtová realita. „Pokud jde o konsolidaci veřejných financí, tak nás skutečně trápí, že musíme miliardy eur doplácet do Sociální pojišťovny, protože nemá peníze kvůli tomu, že je odklon peněz do druhého pilíře. Budeme tento problém řešit,“ nechal se slyšet Fico před několika týdny. A dodal, že v penzijních správcovských společnostech se peníze střadatelů znehodnocují.

Snížení odvodů ušetří státu skutečně miliardy eur, které budou aktuálně opět směřovat do státní Sociální pojišťovny a budou sanovat deficit prvního pilíře. Jenže „antireforma“ penzijního systému řeší právě jen akutní rozpočtové problémy, nikoli otázku, z čeho v budoucnu financovat důstojné důchody.

Autor je redaktor Lidových novin

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 7. 2012 15:46, viky

Jo přesně tak. Neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak dlouhodobě uložit peníze a ve větším množství.
Důchodové fondy s oblibou investují do státních dluhopisů, a když k tomu přidáme i poplatky, které si strhávají, tak po 30 letech spoření toho moc nezbyde. A investice do dluhopisů je v podstatě průběžný systém, pracující žíví nepracující, ale navíc i s mezičlánkem - fondy, které si část nechají pro sebe.
Tedy stávající průběžný systém je v podstatě jediný funkční systém, bohužel konzumentů bude víc a tedy důchody budou menší.
Pokuď se někdo chce zabezpečit, tak jedině nespoléhat na stát nebo fondy a rozumně investovat (zlato, nemovitosti, půda, akcie, rodinný podnik - pension apod..), ale strašně špatně se odhaduje, co bude mít hodnotu za 30 let. Třeba u nemovitostí jsem skeptický, lidí v ČR celkově ubývá, za 20 let možná nebude nemovitost komu pronajmout.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 7. 2012 8:02, kmozina

...se divím, že při tak radikálních názorech nežijete v lese na stromě nebo v jeskyni...vždyť když používáte internet, tak vás taky ti zlí kapitálisti vykořisťujou...o variantě, že patříte k těm, kteří prosazujou celosvětovou revoluci odmítám uvažovat...

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sněz o knedlík víc, umři o 37 minut dřív. Státní web vysvětluje reformy

8. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Sněz o knedlík víc, umři o 37 minut dřív. Státní web vysvětluje reformy

Ministerstvo práce a sociálních věcí má nové stránky o důchodové reformě. Vypadají skoro normálně. Jenomže namísto řešení problémů přinášejí jen úřednické ptydepe. A trable těm, kteří... celý článek

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Kdy začít spořit na penzi? Co nejdřív!

22. 5. 2012 | Aleš Tůma | 31 komentářů

Kdy začít spořit na penzi? Co nejdřív!

V průměru máme důchod 57 procent mzdy. U lidí s vyššími příjmy je poměr důchodu ke mzdě ještě nižší. Pokud má v penzi zbýt na koníčky či cestování, je třeba spořit. Třeba podle hesla... celý článek

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

3. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

Na ultrazvuku už byly pohyby znát dlouho: nedávno se zvýšil věk odchodu do důchodu, změnil se výpočet důchodů, není možné přestupovat mezi stávajícími penzijními fondy. Opravdu se ale... celý článek

Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

13. 3. 2012 | Jan Traxler | 68 komentářů

Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

„Vyzývám vládu České republiky, aby připravila opravdovou reformu penzijního systému. Přidání dalšího spoření dlouhodobě nic neřeší. Zaveďte mezigenerační důchodový systém, individuální... celý článek

Partners Financial Services