Vláda osekala zvyšování penzí. Důchodci si napřesrok pohorší. Co si o tom myslíte?

Tak se nám včera ve sněmovně narodil další škrt. Poslanci vládní koalice a odpadlické trio Bém, Doktor, Šťovíček schválili novelu zákona o důchodovém pojištění. Nářky opozice penzistům nepomohly. Budou se utahovat opasky. Jediná konstruktivní myšlenka z novely vypadla.
Vláda osekala zvyšování penzí. Důchodci si napřesrok pohorší. Co si o tom myslíte?

Jaké hlavní změny úprava přináší? Až dosud „rostly“ důchody každým rokem o třetinu růstu průměrné mzdy a o celou inflaci. Nyní se budou každý rok „zvyšovat“ pouze o třetinu růstu mzdy a třetinu inflace. Důchodci si tak příští rok za peníze od státu koupí míň než letos. Poprvé po letech…

O tom, že zpomalení „růstu“ důchodů na třetinu současného výkonu včera projde, nebylo pochyb. „Pravice“ má ve sněmovně i bez veverek pořád navrch. Lamentování Bohuslava Sobotky a dalších opozičních poslanců o „podvodu na lidi“, „obírání nejchudších“ a „porušení předvolebních slibů“ tak připomínalo jen otravné bzučení masařek, které by si rády píchly, žihadla jim ale nenarostla. Zatím… Jejich čas ale, jak se zdá, brzy přijde. Ať už v senátu, kde má opozice většinu (kterou pak pravděpodobně opět přehlasuje křehká poslanecká stojednička), nebo po volbách. K jasnému vítězství ČSSD a KSČM přitom měrou vrchovatou napomáhají vládní strany samy. A mnoho na tom nezmění ani odposlechy, ani glumovskáláska dra Ratha k penízkům, která na první pohled vypadala, že by snad mohla poměr sil zvrátit.

Augiášův chlév

Když peníze nejsou, musí se šetřit. To je jasné. Jenže vysvětlujte důchodcům, že je potřeba si utáhnout opasky a příští rok místo plánovaného „zvýšení“ o 428 korun zkousnout jen stovku a padesát šest korun navíc – když ten samý den obviní police paní Vlastu „Dobrý den, radare“ Parkanovou z machinací provázejících předražený nákup nefunkčních armádních letadel CASA: 658 milionů.

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali, jak se díváte na to, jak ministr Drábek vyhlásil válku švarcsystému a na první úspěchy jeho kohort.

Pár komentářů se pod ním objevilo, ale upřímně – na knížku tentokrát asi nebyl žádný.

Pokud se do divotvorného hrnce namátkou přidá ještě

  • Barták s pandury – 480 milionů (jen samotný úplatek, o který si prý řekl Dalík),
  • Vondra s ProMoPro – celkový objem 551 milionů
  • a samozřejmě Pat a Mat, respektive ministr sociálních věcí Drábek se svým náměstkem Šiškou, o jejichž šmelině se špitalo, už když spolu táhli za jeden provaz v Mezinárodní obchodní komoře České republiky, a to ještě nikdo nevyčíslil škody vzniklé přechodem na nový systém pro výplatu sociálních dávek,

vznikne takový eintopf, ze kterého se zvedne kýbl i těm nejotrlejším.

Nahoru po schodišti dolů

Zvýšení důchodů o 156 korun je navíc jen fikcí, jak naznačuji důsledným užitím uvozovek. O žádné reálné navýšení totiž nejde. Právě naopak. Kupní síla (a životní úroveň) důchodců klesne, protože ceny v průměru vzrostou víc, než jim stát přidá. Penzisté tak budou sledovat akční nabídky supermarketů s ještě větší vervou. Pro úplnost dodejme, že současný průměrný důchod činí přibližně 10 550 korun.

Situace důchodců je přitom ještě horší, než ukazuje klasická míra meziroční inflace. Jak ukazují unikátní Inflační indexy, které jsme pro vás připravili na webu Peníze.cz ve spolupráci s docentem Svatoplukem Kapounkem z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, je reálná meziroční inflace důchodců měřená podle HCIP – indexu spotřebitelských cen ne 4,2 procenta, ale dokonce 5,5 procenta. Můžou za to především neustále rostoucí ceny energií, které představují zásadní položku v jejich výdajích. Za plyn a elektřinu platíme o 10,4 procenta víc než v loňském roce. A zásadním dílem za to může opět stát. Od letošního ledna se totiž zvýšila spodní sazba DPH z 10 na 14 procent. A příští rok se můžeme „těšit“ na další zvyšování – na 15 procent.

Inflační indexy: Víte, o kolik se prodraží život právě vám?

Inflace není jen jedna. Každý z nás má svou vlastní, osobní inflaci, která se odvíjí podle toho, jaká je jeho struktura výdajů. Právě proto jsme pro vás ve spolupráci s PEF Mendelu připravili tři unikátní inflační indexy – index horních dvaceti procent, index důchodců (ekonomicky neaktivních občanů) a index studentů (lidé do třiceti let). Neinformují Vás sice o Vaši osobní inflaci (jsou získány přepočtem odhadů převzatých z Eurostatu), o tom, jak se vám zvyšují náklady na živobytí, vám ale řeknou mnohem více než standardní inflační křivka.

Zdrojem dat pro naše výpočty je Eurostat.

HCIP – index spotřebitelských cen
Index důchodců
Index horních dvaceti procent
Index studentů
Připraveno ve spolupráci s Provozně-ekonomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.
Garantem projektu je doc. Ing. Svatopluk Kapounek, Ph.D.

Anketa

Kdyby dneska byly volby, koho byste volili?

Za těchto okolností se nelze divit stále hlasitějším projevům nespokojenosti, výzvám k defenestraci, ani tomu, že jsou v našem Souboji osobností v první pětce nejméně oblíbených čtyři bývalí členové ODS. Důchodci si zkrátka zasloužený odpočinek příliš neužívají… Popravdě, ani já si jako pravičák psaní tohoto článků neužívám tak, jak by se mohlo zdát. Jenže současná garnitura připomíná spíš špatně nakreslenou karikaturu na pravicovou politiku. Osobní odpovědnost transformovaná do snahy nakrást si pro sebe, co to dá, není osobní odpovědnost. Špatně vysvětlená a jednocestná penzijní reforma, z níž není cesty zpět, nemotivuje vzít osud do vlastních rukou. A zvyšování daní? To se podle mého ani trochu rozhodně neslučuje s myšlenkou malého šetrného státu, který věří svým občanům a dává jim šanci rozhodovat o osudu sebe samých a země, v níž žijí.

V novele zákona se ale přece jen mohla objevit jedna nosná myšlenka, na níž se shodla ještě původní koalice s veverkami. Lidé měli mít možnost věnovat jedno procento svého příjmu na přilepšenou k penzi svých rodičů. Tenhle nápad se mi líbil, adresnost mohla posílit vztah lidí k odosobněnému systému a navíc jsme konečně mohli o něčem rozhodnout sami. Návrh se nakonec do zákona nevešel. Podle ministra Drábka by totiž vznikla osmimiliardová díra, kterou by nebylo jak zalátat.

Mezigenerační solidarita přitom byla jedním z klíčových předvolebních témat TOP 09, souvisejících s reformou penzijního systému. „Má-li [občan] rodiče pobírající starobní důchod, je z jeho účtu rodičům pravidelně odesílána částka ve výši 2 %,“ dočteme se volebním programu strany pro rok 2010.

Slibem nezarmoutíš, říká se. Jenže ona platí i jiná pravda: o džbánu, uchu a chození pro vodu…

Co si o takové novele zákona o důchodovém pojištění myslíte vy? 

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 48 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

30. 12. 2018 13:02 | Radek Křápek

Ten volební paskvil který supluje anketu Koho byste zvolili kdyby byli dneska volby je cinknutý. Není pravda a je nehorázná lež, že černoprdelnictvo má u občanů 44,22%
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2012 23:26 | CUBUK

meli bysme se zeptat pana Kalouska,ten vi vse.Financni chemik a hlavne zlodej nejvetsiho kalibru.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2012 22:41 | Milan Zmeškal

Kde jsou peníze,které Topolánek vykradl z důchodového fondu.Proč se o tyto peníze nikdo nezajímá a nevrátí se.Byla to zlodějina na důchodcích.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 7. 2012 10:47 | milada.muchova

veskera opatreni vlady smeruji k jedinemu cili: bud si duchodci koupi jidlo a nezbyde jim na leky, nebo si koupi leky a budou mit hlad. v obou pripadech se jedna o genocidu starych lidi a to z toho duvodu, aby jim stat nemusel vyplacet duchody. tim se ziska potrebna castka, ve ktere je mozno opet zalovit a ukoristit tak dalsi majetek pro sebe. to uz prece dnes vidi kazdy.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2012 18:09 | Max

Co k tomu dodat ? Dnes jsem byl pro úspory v GE, přes kterou vypořádaval pojištěné vklady za rozkradený Unibon fond pojištění vkladů na Nové Karolíně. Snad největším nákupním šílenství na Ostravsku. S údivem jsem zíral na opravdu obří objekt napěchovaný desítkam obchodů. Ovšem pokud na těch obřích krytých ulicích byli alespoň nějací důchodci a mladí co odkudsi kamsi pospíchali, tak v obchodech jsem zahlédl přes bombastické slevy skoro na vše většinou pouze prodavačky. A tak si říkám není to utahování opasku už přehnané a kontraproduktívní. Je třeba dohnat část obyvatek do úplné bídy ? Je to opravdu paradox. Spousta lidí by ráda pracovala a vyráběla pro druhé, další spousta lidí by ráda nakupovala a utrácela ale mezi nimi stojí hrstka těch co to blokují tím, že drží peníze, které by to měly zprostředkovat a které fungují jako blokátor a brzda rozvoje. Nebylo by nakonec rozumnější ty peníze v ČNB natisknout, půjčit je státu a místo osekávání platů, důchodů či dávek rozpumpovat ekonomiku a v případě že to nevyvolá významnou inflaci prostě je odepsat. Lze předpokláda, že pokud v době probíhajícího zadlužování půjčky nevyvolaly inflaci, tedy v době kdy se půjčovalo a zadlužovalo, tak smazáním dluhů se žádná nová inflace nevyvolá.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 19:54 | Šula

Vláda si evidentně neví rady s naplňováním státní kasy. Ať se naučí ministerstvo financí vybírat daně a tady ať přitvrdí. Na druhé straně musí jít veškeré státní zakázky na ministerstvech přes e-aukce a bude peněz dost. To je jen malý příklad a mohl bych pokračovat.

Ing. Jaroslav Šula, exsenátor za KDU-ČSL
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 8:51 | Antonín Novotný

Myslím, že jsou chytřejší než já.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 4:23 | ing.Špiřík Jiří,Havířov

Žijeme v konzumní společnosti. Již Římané říkali, že peníze mají jednu vlastnost: Ať je jich hodně, nebo málo,nikdy jich není dost.
Důchodci na tom nejsou moc dobře, ale nejsou na tom nejhůře. Mezigenerační solidarita je potřebná - v muslimském světě se o staré starají pouze příbuzní,stát nedává nic!. Nelze své rodiče nepodporovat v nouzi. Desatero přikazuje: cti otce svého a matku svou.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2012 16:57 | Jan Adam

Úvodem bych měl specifikovat, do které věkové kategorie patřím - 4 roky do důchodu.
Přesto souhlasím s redukcí nárůstu důchodů, problematika dožití by neměla být pouze otázkou výše důchodů, ale také servisu, který stát důchodcům může poskytnout, ale to je delší psaní. NESOUHLASÍM s tím, aby tato úsporná opatření navrhovala a schvalovala tato politická garnitura, která se podílela a podílí na dalším rozkrádání státu. K takovýmto krokům nemají a nemohou mít mandát. Kalousek, který chybným nastavením rozpočtu roku 2008 dokázal prohloubit deficit o min 80mld Kč a svými "zbrojařskými" aktivitami připravil každého z nás o několik tisíc korun skutečně nemá právo rozhodovat o veřejných financích.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2012 9:43 | No

Dokud středočeška důchodkyně nebude rýt držkou v zemi, tak bude do zblbnutí nadávat na komunisty a volit ODS a nebo pána knížete. Takže je to v pořádku. Co si důchodci zvolili a o co si koledovali, to máme (i já).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2012 22:43 | benzin

U jakychkoli zmen u duchodcu a dalsich lidi, kteri nemuzou svou situaci zmenit, dojde vzdycky k negativnim reakcim. Protoze vzdycky se to dotkne nekoho kdo uz v tu chvili nemuze zareagovat. Takze jedina mozna cesta je zmenit system, az pro ty, kteri se na novou situaci muzou vyresit. Jenze to pak znamena, aby ten kdo zajistuje dnesni stav zajistoval i stav budouci. A tim se taky nezavdecite, protoze tak chcete, aby se dnesni pracujici zajistili sami, ale zaroven musi zajistit i ty, kteri se uz sami zajistit nemuzou a na to proste nemaji zdroje.

Ale take je mozne se na to podivat z jineho pohledu. Dnesni stav veci pomahali budovat i duchodci. Nekteri z nich pilnym budovanim komunismu a dalsi pilnym volenim "rozkradacu" statu. Skutecne ste presvedceni, ze tyto chyby dnesni duchodcu maji zaplatit lidi, kteri na tom maji daleko mensi dil viny? Dokonce treba lidi, kteri sice dane plati, ale treba jeste ani nemeli sanci volit?

Na dnesni situaci nesou zodpovednost nejvetsi dil viny prave duchodci, ti tady stat buduji nejdele, meli by tedy nest nejvetsi dil plodu. Pokud je plodem rozkradeny a zadluzeny stat poznaji to na svych duchodech.
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2012 17:18 | ferda

No vy máte 12 tisíc. To já vám můžu akorát závidět.Sic máte 2 děti. (I já jsem s býv. manželkou vychoval až do dospělosti 2 děti s daleko podprůměrným platem.) A těm důchodcům taky i když průměry jsou ošidné. Byl jsem uznán osobou zdravotně znevýhodněnou.(podle §67) Je pro mne v 56 letech obtížné sehnat práci. Naštěstí práci mám, ale jenom na částečný úvazek a moje mzda dělá 5100 Kč čistého! Vadí mi, že vláda obírá i důchodce. Ale protože jsem celý život opravdu tvrdě pracoval (výsledkem je můj zdravotní stav a zdravotní znevýhodnění) a jsem zvědavý, až budu v 64 a 1/2 (za 10 let!) odcházet do důchodu, jaký mi vyměří důchod? A jak se mi bude "bezstarostně" v takovém důchodu žít?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2012 19:03 | milan

Milá pani, určitě jste cinkala sklíčema, jak ase budete mít líp a teď závidíte důchodcům? Můžete děkovat tomu kdo vás zaměstnává a všem ostatním který rozebrali tento stát tak, že už nejsme schopni být soběstační, a proč?, protože zde máme český kapitalismus, kterí jsme asi chtěli?! Já se špatně nemám, ale mám strach o moji rodinu jak se budemít za 10,20,30 let a ten bordel tu zavinil i opěvovaný hrdina"Havel" a další, kteří ješte dnes sedí ve vedení státu!!! Do meilů dostávám spoustu informací jak všechno ve skutečnosti bylo a lidi ani o tom neví!!!Osobně ,kdyby to šlo byh zrušil všechny strany- výžirky a stát by měli vést odborníci a ne rozkrádači, jenomže ono to není možné.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2012 18:50 | milan

Myslím si to , že jsou tam samí lumpové , kteří o tom rozhodují, milionáři, rozkrádači, kteří by všichni měli skončit v base i se zkonfiškovaným majetkem. To co se tady celkově děje nemá obdoby, neustále budou všechno svádět na předešlý režim. Osobně bych vykonal defenestraci na všechny rozkrádače.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 6. 2012 18:08 | Petr Šafář

Nejsem ekonom ani absolvent VŠCHT ale zdravý rozum mi říká, že současná vláda dělá všechno pro to aby v příštích volbách vyhráli nezreformovaní komunisté. Snad je to i úmyslné,protože bude opět možné převléknout (už po několikáte?)stranické kabáty a navrátit se ke kořenům.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 48 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodci si penze vzít nenechají! Proč by taky měli? Co si o tom myslíte?

3. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 53 komentářů

Důchodci si penze vzít nenechají! Proč by taky měli? Co si o tom myslíte?

Budou důchodci za pár desítek let pojídat kořínky a umírat hlady, protože spoléhali jen na státní penze? Určitě ne! Už jen proto, že si zkrátka zvolí někoho, kdo jim důchody zachová.... celý článek

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

12. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 48 komentářů

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

Koalice vydržela, vláda přežije. Možná až do roku 2014. Nefunkční manželství se udržují kvůli dětem. Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných tu zůstává kvůli „nezbytným reformám“ a „nutným... celý článek

Předčasné volby přijdou draho. Ale vyplatí se! Co si o tom myslíte?

5. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Předčasné volby přijdou draho. Ale vyplatí se! Co si o tom myslíte?

Pád koalice a předčasné volby můžou znamenat zastavení rozjetých reforem a výrazný pokles české ekonomiky. Má ale smysl dva roky setrvávat v současném stavu?

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

1. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dvořák, Janeček, Šachta, Rittig, nebo Randák? Zvolte si svého padoucha!

Kradeš, lžeš a podvádíš, tuneluješ, odkláníš a nedaníš. Taková obvinění slýcháme v Česku často. V souvislosti s kauzami pražského dopravního podniku alias erární dojné krávy se s nimi... celý článek

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

9. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Politici nedají jinak. Vytrvale předvádějí psí kusy. A tak naše politická střelnice pokračuje. Minulý týden byl na odstřel ministr školství Josef Dobeš. Dnes je na mušce jeho vládní... celý článek

Partners Financial Services