Kdy začít spořit na penzi? Co nejdřív!

Aleš Tůma | rubrika: Jak na to | 22. 5. 2012 | 31 komentářů
V průměru máme důchod 57 procent mzdy. U lidí s vyššími příjmy je poměr důchodu ke mzdě ještě nižší. Pokud má v penzi zbýt na koníčky či cestování, je třeba spořit. Třeba podle hesla Warrenna Buffetta: „Nespořte to, co nespotřebujete – spotřebovávejte to, co neuspoříte.“ Jenže jak a kam spořit?
Kdy začít spořit na penzi? Co nejdřív!

Mladí a bezstarostní

Martin a Lada jsou mladý pár těsně před třicítkou, zatím bez dětí. Ona pracuje v reklamní agentuře, on jako programátor, mají nadprůměrné příjmy a bydlí v nájmu. Hodně utrácejí za koníčky, i tak zbude každému na účtu několik tisíc měsíčně navíc.

„Není to absurdní? Před pár lety jsem skončil školu a už bych měl myslet na důchod?“ řekne si možná leckdo. Právě před třicítkou je na to ale ideální doba. Tedy ne na výběr županu, bačkor a fajfky, to vážně ještě počká. Ideální doba na investování. Čím dlouhodoběji se totiž investuje, tím vyšší je šance, že se investice slušně zhodnotí.

Stačí se podívat na historii akciových trhů ve 20. století – čísla mluví jasně, akcie byly i přes všechny krize, deprese, války, ropné šoky a spekulativní bubliny jedním z nejlepších nástrojů na ochranu úspor proti inflaci. To samozřejmě neznamená vrhnout všechny peníze slepě na trhy. Je nutné vytvořit rezervu a dobré je taky zvážit pořízení vlastního bydlení, to je ostatně také druh zabezpečení na penzi.

Slovníček pilířů

V debatách o penzijní reformě se používá slova pilíř. Zatím stojí český důchodový systém na dvou nestejně silných pilířích, prvním a třetím. Nyní by měl přibýt pilíř druhý.

První pilíř penzijního systému, to jsou státní penze placené ze sociálního pojištění. V České republice (jako v mnoha jiných zemích) jde o takzvaný průběžný důchodový systém: ze sociálního pojištění placeného ekonomicky aktivními občany se platí penze jejich současníků-důchodců.

Třetí pilíř to je systém státem podporovaného penzijního připojištění v současných penzijních fondech. Ty investují svěřené prostředky na finančních trzích, ovšem investují je značně konzervativně: jejich zákonnou povinností je totiž nevykázat na konci roku ztrátu. Stávajícím penzijním fondům se bude nově říkat transformované fondy.

Druhým pilířem budou fondy nových penzijních společností. Do nich bude možné „vyvést“ tři procenta z prostředků dosud odváděných do prvního pilíře v rámci sociálního pojištění. Populárním cizím slovem se tomu říká opt-out. K nim bude účastník povinen přisypat dvě procenta ze svého. U penzijních společností si klienti budou moci zvolit fondy s různou investiční strategií, konzervativní, agresivní i něco mezi. Není ovšem garantováno, že jejich vklady se vždy zhodnotí.

Martin i Lada nemohli nepostřehnout, že se cosi děje s penzijním systémem. Penzijním fondům se najednou začalo říkat třetí pilíř, ke všemu se brzy objeví jiné fondy, kterým se zase říká druhý pilíř důchodového systému. Je to nabídka pro ně?

Vstoupit do druhého pilíře se mladému člověku s nadprůměrnou mzdou zřejmě vyplatí, i pokud předpokládáme pesimistické zhodnocení (například pokud se fondy pod tlakem omezené konkurence budou méně snažit). Na dlouhou dobu má smysl volit dynamický fond. Pokud mají „naši mladí“ také možnost čerpat příspěvek zaměstnavatele, vyplatí se jim uzavřít i „staré“ penzijní připojištění.

Zbytek peněz je vhodné pravidelně investovat. Přednastavená portfolia lze „pořídit“ od 500 korun měsíčně. Částky v řádu tisíců lze rozložit i do individuálně vybraných fondů. K rozumné diverzifikaci jich postačí několik. Dobrý finanční poradce klientům pomůže s volbou přiměřeného produktu.

Rodina s dětmi

Manželé Novákovi bydlí se dvěma dětmi ve vlastním domku po prarodičích v krajském městě. On pracuje jako stavbyvedoucí a má mzdu 30 tisíc měsíčně, manželka je na rodičovské dovolené.

Výchova dětí je velká investice, ale díky nižším nákladům na bydlení rodina měsíčně něco uspořit zvládne. Jenže nechávat peníze na spořicím účtu na luxusní důchod nepostačí. O běžných účtech, kde nechává řada Čechů ležet své peníze ladem, ani nemluvě.

Chyba by také byla spoléhat se na investiční životní pojištění. Kvalitní pojištění živitele rodiny je samozřejmě nezbytné, investovat prostřednictvím pojištění je ale vzhledem k poplatkům méně výhodné než přímo v podílových fondech, navíc je taková investice většinou značně neflexibilní. Zcela nevhodné a neefektivní je potom takzvané důchodové pojištění.

Pro případný vstup do druhého a třetího pilíře důchodového systému platí i v tomto případě podobné závěry jako u prvního páru.

Zajištění na stáří by mělo stát na pravidelném investování. Doba, která Novákovým do důchodového věku zbývá, stále ještě umožňuje investovat poměrně dynamicky. Pro omezení rizika je možné využít takzvané programy životního cyklu, které s blížícím se koncem spoření postupně snižují podíl rizikových investic v portfoliu. Propad akcií těsně před penzí pak investora neohrozí. Výhodou těchto produktů je jejich jednoduchost – o vše se stará správce. S minimálním vkladem od 500 korun měsíčně jsou navíc dostupné skutečně každému.

V padesáti je do důchodu daleko

Karel Soustružník před nedávnem oslavil padesátku. Pracuje jako mistr ve strojírenské firmě za průměrnou mzdu a po rozvodu bydlí sám. Na úspory zatím moc nemyslel, nějaké sice měl, ale nemalá část jich od něj odešla manželkou (Karlovi zůstal byt). Jak ještě stihnout naspořit něco do penze?

Anketa

Jak se chystáte na důchod vy?

V úvodu jsme nabádali ke spoření třicátníka, ale nikdy není příliš pozdě začít. Výhodnost nového druhého pilíře je ale sporná, pokud není klient ochoten volit nejrizikovější investiční strategii – které se ovšem riziková neříká zbůhdarma. (Je ovšem nutné upozornit, že všechny výpočty na dlouhodobou dobu dopředu jsou zatíženy velkou nejistotou, v případě penzí navíc hraje roli i demografie a možné budoucí úpravy průběžného systému.)

Karel spořit chce, má ale jednu obavu – v devadesátých letech byl klientem Harvardských fondů a přišel o peníze. Z dohadů o penzijní reformě nemá dobrý pocit – bojí se, aby to zase nebyl jeden velký tunel

Reforma je skutečně šitá poměrně horkou jehlou a vláda ji nedostatečně vysvětluje, obava z „tunelování“ je ale zbytečná. Správcovské společnosti budou podléhat velmi přísnému dohledu, stejně jako dnešní podílové fondy.

Karlovi se vyplatí uzavřít klasické penzijní připojištění – díky státní podpoře je efektivní zhodnocení slušné. Zbývající prostředky může investovat do vyvážených fondů. Pokud se bojí investičního rizika a nechce opustit bezpečí účtu v bance, měl by hledat spořicí účty či termínované vklady nadprůměrným úročením, které pokryje alespoň část inflace.

Propojeno: Srovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů

Kam uložit na rok padesát tisíc, kam dvě stě tisíc, když chcete mít šanci kdykoli je vybrat? Provedli jsme veliké srovnání spořicích účtů a našli ten nejvýhodnější. 

► Srovnání spořicích účtů. Jak dlouho vydrží vítězný úrok 2,8 procenta?

V porovnání se spořicími účty bývají termínované vklady – pokud jde o úrok – podstatně lepší. V Česku je to ale jinak. Nad spořicí účty vynikají v krátkodobé perspektivě jen některé. Vybrali jsme je pro vás. Tedy pro ty, kteří chtějí uložit padesát nebo dvě stě tisíc na rok nebo na dva a vědí, že je celou dobu nebudou potřebovat.

► Srovnání termínovaných vkladů: nejlepší zhodnocení padesáti a dvou set tisíc za rok či za dva

Co dělat, když je penze za dveřmi

Manželům Kráčmerovým je šedesát a donedávna se spoléhali hlavně na stát a na děti, které se přece vždy o rodiče postarají. Jenže dětem se zatím v kariéře moc nedaří, spíš to vypadá, že budou mít potíže postarat se samy o sebe... Manželé se tedy rozhodli ještě co nejvíce dospořit.

Poměrně krátký čas před odchodem do odchodu je důvodem pro volbu klasického penzijního připojištění se státním příspěvkem. V horizontu pěti let je díky státnímu příspěvku a daňové úlevě efektivní zhodnocení prakticky bezkonkurenční. Oba manželé by tedy měli spořit alespoň 500 korun měsíčně. Pokud si to mohou dovolit, potom až 1500 korun. Daňový odpočet by totiž měl být po daňové reformě navýšen na 19 procent. Roční úspora tak může dosáhnout až 2280 korun na jednoho.

Pět let před penzí už nelze investovat nijak rizikově. Kdo ale mírné riziko snese, může například kupovat fondy zaměřené na firemní dluhopisy. Ty za cenu vyššího kolísání nabízejí podstatně lepší potenciál než bezpečné, ale málo výnosné české státní dluhopisy.

V bance dostanou manželé nejspíš nabídku investovat do zajištěných fondů. Na konzervativní „zaparkování“ peněz na krátkou dobu jsou použitelné, někdy jde ale o velmi složité a neprůhledné produkty, které jsou výhodné hlavně pro banku a klientovi ve výsledku vydělají stejně jako spořicí účet.

Psáno pro Moje peníze, autor je analytik Partners

Jak investovat? S chladnou hlavou

  • Investujte pokud možno pravidelně každý měsíc, pomůže vám to udržet disciplínu, a navíc při propadech akciových trhů nakupujete levněji.
  • Nesnažte se „časovat trh“, tedy prodávat nahoře a kupovat dole. Pravděpodobně se vám podaří pravý opak.
  • Nedávejte všechna vejce do jednoho košíku.
  • Nepodléhejte módním trendům – jednou jsou hitem nemovitostní akcie, pak zlato, pak zase třeba čínské akcie. Jenže když už se o nějaké investici píše i v bulváru, bývá zpravidla na investici pozdě.
  • Když něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat svého bankovního nebo finančního poradce. A nenechte se odbýt.
  • Investujte hlavně v té měně, ve které budete utrácet.
  • Nevybírejte podílové fondy podle minulé výkonnosti, nevypovídá prakticky o ničem. Určitou vypovídací schopnost má pouze srovnání fondu s odpovídající konkurencí.
  • Důležité jsou i poplatky – čím menší, tím víc zbude na vás. Vyšší poplatky jsou přijatelné, pokud si na ně manažer fondu vydělá lepší investiční strategií.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2012 23:33, Olí

Při čtení tohoto článku jsem si říkala, kde jen jsem tato doporučení jen tak slyšela... Vždyť tyhle věty znám.... Na konci článku mi bylo jasno. Finanční poradce od Partners. Ano, přesně to už jsem slyšela od mé "finanční poradkyně" z Partners, která mi byla doporučena jednou paní ekonomkou, které jsem důvěřovala. Zcela, doslova a do písmene, věta po větě. No proč ne, alespoň udržujete ve firmě jednotnou strategii a názor. Některá doporučení určitě nejsou špatná, ale jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj. Taky jsem byla přesvědčována, že v 26 je pro mě nejlepší investice do budoucna do takových a makových fondů, a nevadí že budu střádat jen po pětistovce, a že životní pojištění je nezbytnost, atd., atd.. No poté co jsem obdržela první návrh investic a pojistek od pojišťoven z podivnými názvy, jsem se i při svém, pro posouzení této nabídky, dostatečně vysokém ekonomickém vzdělání, obrátila ještě na pár svých známých pánů inženýrů ekonomů a nabídku probrala raději ještě s nimi. Výsledek přesně jak jsem si myslela - pojistka zcela nevýhodná, pojistná částka nulová, vysoké poplatky a fondy s nejistou budoucností, pokud vůbec ty společnosti získané peníze vůbec investují. Nechci tímto zpochybnit práci finančních poradců, jistě je to užitečná práce a pro někoho prospěšná. Ale každý si hrabeme na svém písečku a sledujeme své cíle a chceme si co nejvíce vydělat. Chtěla bych tímto varovat všechny, kdo využijí služeb a nabídek finančního poradce, aby si vše ještě raději pořádně ověřili a nechali projít hlavou než se k něčemu upíší, aby nakonec nezaplakali na výdělkem. Na druhou stranu ne všechny rady musí skončit fiaskem.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 5. 2012 16:52, jezevec

nemusí být blázni, jako spíš že jsou blbý.
protože až půjdou do penze, bude mít Marcela (prodavačka) důchod 7500 a Karel (dělník) bude v invalidním důchodu s příjmem 4800, na účtu jim nezbyde pořád stejný nic, ale v součtu budou mít o 10.000/měsíčně méně. kdyby třicet let předtím spořili aspoň pětikilo/měsíčně, měli by základ pro přežití.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam spořit na důchod (III. díl): Rozložení portfolia

3. 4. 2012 | Jan Traxler | 16 komentářů

Kam spořit na důchod (III. díl): Rozložení portfolia

Struktura portfolia by se v průběhu spoření a čerpání renty měla postupně měnit. Zpočátku můžeme vše investovat do růstových akcií, postupně bychom část kapitálu měli přesouvat do dividendových... celý článek

Kam spořit na důchod (II. díl): Přehled slepic

27. 3. 2012 | Jan Traxler | 17 komentářů

Kam spořit na důchod (II. díl): Přehled slepic

Většina lidí pro dlouhodobé spoření volí produkty, v rámci kterých slouží kapitál jako půjčka s pevným úrokem ve výši maximálně 3–4 procenta. Produkty, kde slepice snáší malá vajíčka... celý článek

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé... celý článek

Investovat je snadné: osm rad pro úplné začátečníky

21. 7. 2011 | Aleš Müller | 41 komentářů

Investovat je snadné: osm rad pro úplné začátečníky

Z knih o investování sestavíte slušnou knihovnu. Říká se však ironicky, že půlka jejich autorů nejvíc vydělala – na knize o investování. Slušných zisků může dosahovat i začátečník a... celý článek

Partners Financial Services