Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 3. 4. 2012 | 6 komentářů
Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!
Na ultrazvuku už byly pohyby znát dlouho: nedávno se zvýšil věk odchodu do důchodu, změnil se výpočet důchodů, není možné přestupovat mezi stávajícími penzijními fondy. Opravdu se ale penzijní reforma narodí až s prvním lednem roku 2013, za devět měsíců. Jaká bude? Zdravá? Nebo aspoň živá? Zatím nevíme skoro nic.

Za devět měsíců přijde na svět důchodová reforma. O tom, jaké děťátko se vlastně narodí, mají pochybnosti nejen obyčejní lidé, ale také řada odborníků, a dokonce i zástupci investičních společností, které se budou podílet na nově zaváděném druhém pilíři penzijního systému. Kolem něho se přitom točí hlavní reformní snahy vlády. Přesné fungování druhého pilíře zatím nedokážou srozumitelně popsat ani jeho tvůrci, komunikační strategie střídá v nepravidelných intervalech mlčení a mlžení. Obavy o zdraví ještě nenarozeného dítěte jsou tedy na místě. I když porod proběhne bez komplikací, zvládnou se o neduživého potomka jeho rodiče dobře postarat?

Splní reforma své cíle?

Hlavním cílem důchodové reformy je podle vlády to, aby si lidé uvědomili, že se nemůžou spoléhat jen na státní důchody a pro zajištění klidného stáří si musí začít spořit již během svého produktivního věku. Ať už v rámci penzijního připojištění (tzn. v třetím pilíři důchodového systému), prostřednictvím jiných investičních produktů finančního trhu, nebo v nově zaváděném druhém pilíři, do kterého si každý může převést tři procenta ze svého sociálního pojištění, avšak musí k nim ještě přidat alespoň další dvě procenta ze svojí kapsy. Otázkou zůstává, zda změny, které s sebou reforma přináší, budou obyvatele České republiky k výraznějšímu spoření na stáří opravdu dostatečně motivovat. Snad alespoň do jisté míry. Nelze ale spoléhat na reformu. Kdo si hodlá udržet rozumnou životní úroveň v důchodu, musí počítat i s jinými zdroji, než jsou průběžný systém nebo penzijní fondy. Musí investovat sám, a to nemálo. Kdo ‚investuje‘ do nárůstu svého podkožního tuku, bude později trpce překvapen,“ varuje ekonom Pavel Kohout ze společnosti Partners. Jedním ze zásadních problémů důchodové reformy je rovněž to, že plánované změny nebudou výhodné zdaleka pro všechny. Motivované budou zejména bohatší vrstvy obyvatelstva. Chudším lidem by se vyplatilo ‚částečně vystoupit‘ ze systémů státních důchodů jen tehdy, pokud by spořili třeba 40 let. Jestliže to posuzujeme podle výše průměrné mzdy, pak víme, že na ni dvě třetiny obyvatelstva nedosahují, a pro ně tedy reforma příliš motivující není. Navíc když ji vláda zavádí v době, která je zvlášť pro ně tak náročná,“ dodává ekonom Lukáš Kovanda, ředitel nadace Prague Twenty.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Druhý pilíř: najde se dostatek zájemců?

V rámci důchodové reformy se už před narozením schválilo posunutí věku odchodu do penze. Od nového roku navíc dojde ke změnám také v systému penzijního připojištění, ve kterém si lidé budou moci spořit nejen v transformovaných fondech (v nichž zůstávají stejné podmínky jako nyní), ale i ve fondech účastnických. V těch si lidé sice budou vybírat ze čtyř rozdílných investičních strategií, přijdou tím ale o garanci nezáporného zhodnocení a možnost výsluhové penze.

Ještě problematičtější bod reformy však představuje nově vznikající druhý pilíř důchodového systému. Pokud se pro něj totiž někdo rozhodne, nebude mít už šanci z celého systému vystoupit. Po skončení spořicí fáze navíc nebude možné vybrat naspořené prostředky najednou. Účastník si může zvolit pouze mezi tím, zda mu bude vyplácena doživotní renta, nebo se naspořená částka propočítá na dvacet let penze. Když k tomu navíc připočteme, že při ukládání peněz na dobu delší než 35 let není žádná garance jejich zhodnocení, jeví se námitky těch, kteří podotýkají, že si člověk může na finančním trhu najít flexibilnější produkty, jako celkem opodstatněné. „Když se zamyslíme, pro koho je druhý pilíř vhodný, tak zjistíme, že za stávajících podmínek, pro velmi malou část lidí. Bohatší klienti, kterým by se snad z finančního hlediska vyplatilo vstoupit do systému, si střádají a investují individuálně za mnohem lepších podmínek, pod větší kontrolou a s možností efektivních změn. No a těm chudším, kteří tak nečiní, se vstup nevyplatí ani z toho elementárního ekonomického pohledu,“ upozorňuje Patrik Nacher, provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com. Druhému pilíři příliš nevěří ani ekonom Jan Traxler, ředitel FINEZ Investment Management: „Osobně nevěřím, že se druhý pilíř ujme. Kdo by se chtěl doživotně zavázat ke spoření, o němž nemá tušení, jak bude za pár let fungovat a zda vůbec bude fungovat, když opoziční strany jasně deklarují, že ho hodlají zrušit?“

Na co se v reformě zapomnělo?

Tvůrcům penzijní reformy se také často vytýká, že plánované změny nedokážou vyřešit skutečné problémy, který náš důchodový systém tíží nejvíc. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že na nejdůležitější věci se zcela zapomnělo. Neproběhla zásadní obecná debata o samotném smyslu penzí. Stát si nemůže dovolit štědře financovat dvacet let života průměrného důchodce. Má zajistit pouze to, aby bez pomoci nezůstali ti vskutku potřební, kteří se z nejrůznějších příčin nemohli na stáří připravit během svého aktivního života. Místo nastolení této základní diskuse se řešily podružnosti typu, jak budou fungovat příspěvky soukromým penzijním fondům,“ připomíná Lukáš Kovanda. Podobného názoru je i Jan Traxler: „Stávající rádobyreforma neřeší hlavní socioekonomický problém naší společnosti – kriticky nízkou porodnost. Rodíme málo dětí – porodnost 1,27 dítěte na ženu, osmá nejnižší na světě, je doslova alarmující. Pakliže to nebudeme řešit, pak žádný důchodový systém nepřežije, ať má sebevíc pilířů. Proto navrhuji zavést mezigenerační důchodový systém, který bude motivovat rodiny zplodit a vychovat víc dětí.“

Tip redakce!

Otevřený dopis předsedovi vlády Petru Nečasovi

„Vyzývám vládu České republiky, aby připravila opravdovou reformu penzijního systému. Přidání dalšího spoření dlouhodobě nic neřeší. Zaveďte mezigenerační důchodový systém, individuální důchodové účty na principu částečných rezerv a zvedněte rychleji věk pro odchod do penze," píše Jan Traxler v otevřeném dopise vrcholným představitelům české politické scény.

Pavel Kohout naopak připomíná, že zásah do penzijního systému ze strany státu byl již natolik potřeba, že v podstatě každá změna představuje posun k lepšímu: Bohužel, vláda a parlament přijaly reformní zákony bez konzultací s odbornou veřejností, takže výsledek není stoprocentní. I když nedokonalá reforma je stále lepší než vůbec žádná! Dnes už je pasé mluvit o tom, jak se reforma dala udělat lépe. Má smysl udělat vše pro to, aby v rámci daných zákonů dopadla dobře.“ Ředitel pro strategii společnosti Partners vidí selhání vlády především ve špatné komunikaci s veřejností. Namísto rozsáhlé vysvětlující kampaně ministerstvo práce a sociálních věcí mlčí. Ministerstvo financí mlčí rovněž, asi tam mají důležitější starosti. Informace zásadního významu je třeba doslova loudit, nehledě na to, že řada otázek doposud nemá odpověď.“

Anketa

V jaké kondici se narodí penzijní reforma? Sem s vaším tipem!

Jak to nakonec dopadne?

Od ledna příštího roku dozná důchodový systém České republiky nejvýraznějších změn ve své historii. Ve zbývajících devíti měsících budou probíhat rozsáhlé přípravy, aby vše neskončilo ostudou. Již teď je ale jasné, že s nově narozeným dítětem – důchodovou reformou – budou pořádné problémy. I když to vypadá, že slabin je víc než přínosů, není třeba lamentovat. Jsou slušné šance, že vše dopadne dobře a dítě bude mít dvě ruce a dvě nohy, vše po pěti prstech, a jednu hlavu. Už dnes má penzijní reforma úspěchy: lidé už teď začali víc myslet na budoucnost, a to se ještě s reformou ani pořádně nezačalo! I kdyby jen toto měl být výsledek, bude to dobrý výsledek,“ věří ekonom Pavel Kohout. Ať už se narodí cokoli, lidé by měli vědět, že na toto novorozeně není radno spoléhat. Kdo ví, jak bude vypadat v pubertě, jak ve svých třiceti. Bude vůbec naživu?“ ptá se Lukáš Kovanda a připomíná, že klíč v zajištění se na stáří spočívá ve finanční gramotnosti: „Mnohem jistější je spořit si na stáří vlastními silami – třeba investicemi do nemovitosti či jiných aktiv. Při těchto typech investic je ovšem třeba nechat si poradit investičním poradcem nebo – ještě lépe, vzhledem k tomu, že i poradci můžou klamat – se finančně vzdělat. To je nejlepší investice na život ve stáří.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2012 10:57, novak

Je preci jasne,ze si populace musi setrit na penzi,kdyby si stat tiskl penize,tak vzroste inflace a to se lidem nebude libit vubec,protoze nebudou mit navybranou,chleb si stejne musi koupit. To znamena,ze by se musel zvysit odvod soc.pojisteni a to se opet nebude libit nikomu! Hl.myslenka DR je,aby si populace uvedomila,ze si MUSI sporit a ne mit 2biliony korun na beznych uctech. DR neni jiste nejvhodneji nastavena,to vi kazdy kdo umi pocitat do 5,ale diky bohu,ze lide o sporeni premysleji a premyslet budou intenzivneji.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam spořit na důchod (III. díl): Rozložení portfolia

3. 4. 2012 | Jan Traxler | 16 komentářů

Kam spořit na důchod (III. díl): Rozložení portfolia

Struktura portfolia by se v průběhu spoření a čerpání renty měla postupně měnit. Zpočátku můžeme vše investovat do růstových akcií, postupně bychom část kapitálu měli přesouvat do dividendových... celý článek

Kam spořit na důchod (II. díl): Přehled slepic

27. 3. 2012 | Jan Traxler | 17 komentářů

Kam spořit na důchod (II. díl): Přehled slepic

Většina lidí pro dlouhodobé spoření volí produkty, v rámci kterých slouží kapitál jako půjčka s pevným úrokem ve výši maximálně 3–4 procenta. Produkty, kde slepice snáší malá vajíčka... celý článek

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Analýza: Kolik spořit na důchod?

17. 10. 2011 | Jan Traxler | 37 komentářů

Analýza: Kolik spořit na důchod?

Zní to děsivě, ale abyste si za 30 let mohli užívat měsíční rentu ve výši deseti tisíc, potřebujete spořit 6 300 korun měsíčně a tuto částku každoročně navyšovat o inflaci. Počítejme... celý článek

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Partners Financial Services