Tomáš Prouza: Stavební spoření základem penze? Proč ne! Jde o důvěru

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 20. 3. 2012 | 22 komentářů
Tomáš Prouza: Stavební spoření základem penze? Proč ne! Jde o důvěru
Chytrý stát podporuje chytré věci, které fungují, a zbytečně neriskuje. Jen my v České republice opět musíme jít cestou pokusů a doufat, že omylů bude jen pár.

Nedávné průzkumy naznačují, že mnoho lidí nemá o penzijní reformě dostatek informací a spíše se jí bojí. Úspěch penzijní reformy, nebo alespoň počet klientů, kteří vezmou svou budoucnost, byť jen částečně, do vlastních rukou a přejdou na soukromé spoření, přitom záleží především na důvěře. Zejména když to pro většinu lidí finančně žádný zázrak nebude... Jenže kde na českém trhu hledat důvěru?

Důvěra je základ

Odpověď je paradoxně velmi jednoduchá – stavební spořitelny. Jde o instituce, které zná každý Čech, které neprošly žádnými skandály a které již mají vytvořenou infrastrukturu pro správu peněz i nabídku produktů. Vklady ve stavebních spořitelnách jsou navíc pojištěné, takže Čechům poskytují přesně to, co žádají – jistotu.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Perla dne: "Nemůžeme ani nechceme reagovat na žádné tržní inovace," řekl náměstek ministra financí Radek Urban. Tak k čemu tam je?
  • Svět se zbláznil - v Belgii chce vybírat správce autorských práv poplatky za čtení knih dětem v knihovnách:
  • Další geniální tah MPSV - reforma penzí, která měla ušetřit peníze, bude stát šest miliard. Jak "překvapivé"...

Rozumná vláda, které by šlo o úspěch reformy, by proto přemýšlela především o tom, jak tento důvěryhodný nástroj použít a jak motivovat stavební spořitelny k tomu, aby vedle produktů pro bydlení vytvořily také dlouhodobé produkty pro spoření na penzi. Podobně by dávalo smysl využít dobře fungující systém k podpoře dalších oblastí, které by měla rozvíjet každá vláda – třeba kvalitní vzdělání, ale i základní finanční rezervy, aby lidé kvůli jakémukoliv nečekanému výdaji nemuseli padat do dluhové pasti.

Proč měřit každému jinak?

Vláda se místo reformy a rozvoje bohužel rozhodla nejdůvěryhodnější část českého finančního sektoru zlikvidovat. Nejde ani tak o snížení státní podpory, ale především o to, že by produkt stavebního spoření nabízely vedle stavebních spořitelen i banky. Přísná pravidla pro nakládání s penězi klientů by přitom platila pouze pro stavební spořitelny. Tato nerovnováha by výrazně ovlivnila konkurenční prostředí, a může dokonce zakládat riziko žalob na český stát.

Vládní garnitura svým jednáním, zdá se, zahazuje šanci na úspěch penzijní reformy. I přes své nekvalitní nastavení by se mohla stát prvním impulsem k tomu, že si lidé začnou uvědomovat osobní odpovědnost za svou budoucnost. Jenže pokud jejich primární emocí během celé debaty o penzích zůstane nedůvěra k „novému“ (a zcela zbytečně vytvářenému), řada z nich raději zůstane ve státním penzijním systému. Přitom stačilo jen chytře využít to, na co je většina Čechů zvyklá a čemu věří – a s minimálními náklady jsme tady mohli mít spokojené klienty, kteří si vytvářejí rezervy na dobu, kdy státu dojdou peníze na důchody.

Psáno pro Lidové noviny

Co si myslí odborníci o propojení stavebního spoření a penzijní reformy? Více k tématu v naší pravidelné rubrice Očima expertů na Peníze.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2012 8:33

Tady ale momentálně nejde o motivaci lidí, nýbrž o přesun financí do nákupů nejlépe státních dluhopisů a poukázek.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 3. 2012 8:10, Neugebauer

Stavební spořitelny jsou od počátku trnem v oku standardním bankám, stejně jako spořitelní družstva. Narušují jim jejich oligopolní strukturu. Stejně bude lobby penzijních fondů za každou cenu bránit konkurenci. Pro ni je ideální vázat dlouhodobě peníze ovčího stáda důchodových připojištěnců v podílových fondech. nebude výhodné mezi nimi přestupovat a na přiměřeném výnosu se těch pár finančních skupin už nějak dohodne. Bude to ještě horší než dnešní otevřené podílové fondy.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

13. 3. 2012 | Jan Traxler | 68 komentářů

Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

„Vyzývám vládu České republiky, aby připravila opravdovou reformu penzijního systému. Přidání dalšího spoření dlouhodobě nic neřeší. Zaveďte mezigenerační důchodový systém, individuální... celý článek

Stavební spoření jen na bydlení? Až o rok později

5. 2. 2012 | Petr Kučera | 7 komentářů

Stavební spoření jen na bydlení? Až o rok později

Účelové omezení státní podpory ke stavebnímu spoření přijde s velkou pravděpodobností až o rok později, než jej ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) původně plánoval.

Důchodová reforma: koho bude bolet hlava po mejdanu?

26. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Důchodová reforma: koho bude bolet hlava po mejdanu?

Pro navrhovanou důchodovou reformu se vžil název „mejdan bankovních domů“. V pondělí představené návrhy zákonů naznačují, že nepůjde o rychlou bujarou pitku, ale spíš o dlouhou hostinu.... celý článek

Partners Financial Services