Vladimír Bezděk: Je zvyšování důchodového věku antisociální? Ani náhodou!

Vladimír Bezděk: Je zvyšování důchodového věku antisociální? Ani náhodou!
Letos narozené děti půjdou do důchodu v 73 letech! Podle ekonoma Vladimíra Bezděka na tom však není nic divného. V dnešním videoklipu se vám pokusí vysvětlit, proč by se měla hranice odchodu do důchodu neustále zvyšovat.

Jedenáctý, předposlední díl série videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem se bude zabývat problematikou posouvání věkové hranice odchodu do důchodu. V rámci malé důchodové reformy poslanci na konci června schválili, že se důchodový věk bude postupně narůstat i nad 65 let. Do té doby platilo, že muži a ženy s jedním dítětem, kteří se narodili po roce 1965, půjdou do penze právě v 65 letech, ženy se dvěma dětmi dokonce o rok dříve. Podle schválené reformy se však bude věk odchodu do důchodu průběžně posouvat. Dokonce nebyla určena ani horní hranice, tu si prý mají vyřešit následující vlády.

Kdo se dožije důchodu?

V praxi to znamená, že dnešní třicátníci půjdou do důchodu o pět let později než ti, kteří jdou do penze nyní. Letos narozené děti pak bude čekat důchod až v 73 letech.

Mnoho lidí proti tomuto kroku vlády protestuje s tím, že se důchodu málokdo dožije. A když už, tak jen na velmi krátkou dobu. Vladimír Bezděk se na tento problém pokusí odpovědět grafem, podle kterého neustále roste nejen průměrná délka života, ale také procento lidí, kteří se dožijí důchodového věku a doba, kterou v penzi stráví. Například v roce 1927 se v Československu chodilo do důchodu v 65 letech, když se ho dožili, měli před sebou v průměru ještě deset let života. Jenže penze se jich nedožila ani polovina. V roce 2007, tedy o osmdesát let později, byla pro muže hranice odchodu do důchodu 62 let. Dožilo se ho přes 80 procent mužů a v průměru je čekalo ještě šestnáct let života (a stát šestnáct let vyplácení důchodu). Vladimír Bezděk tak považuje kritiku posouvání věku odchodu do důchodu jakožto antisociálního kroku, za ryzí demagogii.

TIP REDAKCE

Předchozí díly videorozhovoru

Mladí ležáci, staří žebráci. A kdo si v mládí občas přivstane, bude na stará kolena rentiérem.
Jan Traxler se ptá Kolik milionů potřebujete na penzi. Tutéž otázku řeší taky Roman Baroš v aktuálním díle Školy finanční gramotnosti. Sestrojil pro vás i excelové počitadélko.

Jak to bude v budoucnu?

Propojeno!

V dnešním Co si o tom myslíte? se ptáme, jestli byste kradli, kdybyste věděli, že vám nic nehrozí. A co kdybyste krást museli? Není to tak dávno, kdy jsme v téže rubrice řešili dopady penzijní reformy, konkrétně zvyšování důchodového věku:
Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

 

Stejného názoru je i ekonom a ředitel nadace Prague Twenty Lukáš Kovanda. I podle jeho mínění by se hranice odchodu do důchodu měla neustále zvyšovat. „Naděje na dožití při narození se neustále prodlužuje, a zatímco nám se jeví věk 73 let jako poměrně vysoký, věřím, že pro lidi, kteří se narodí příští rok, už rozhodně žádným velkým stářím nebude. Bavil jsem se o tom s Robertem Fogelem, laureátem Nobelovy ceny za ekonomii, a ten spočítal, že dnešní mládež ve vyspělém světě má šanci padesát na padesát, že se dožije stovky. Podle mě by navíc měly bezdětné ženy chodit do penze ještě později než muži, protože naděje na dožití žen je v průměru o několik let vyšší, než je tomu u mužů,“ vysvětluje své stanovisko Kovanda.

Otázkou však zůstává, jak budou například sedmdesátiletí lidé zvládat některá náročná zaměstnání a co bude s těmi, kteří už zkrátka nebudou mít dostatek fyzických sil? Znamená výrazné posouvání průměrné délky života, že tu budou za 50 let běhat agilní staříci, nebo budou ulice spíš plné unavených lidí o holi?

Naše kalkulačka vám vypočítá důchodový věk. A také vám poví, kolik času vám z důchodu ukousla malá penzijní reforma.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2011 8:50, maryna

proc ma setrit na duchod jesli se vubec ne doziji da veku 68.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 9. 2011 15:11, Jahoda František

Tuším, madam, že máte demografii v malíčku, jenom poznamenávám, že průměrná délka života posledních dvě stě let roste. Určitě jste slyšela i o farmaceutickém výzkumu anebo o biotechnologiích, kam investoři vrhají miliardy dolarů, aby se napakovali na nově vymyšlených prostředcích, které do Vás budou doktoři cpát horem dolem, abyste byla v sedmdesáti čilá jako rybička. Mimochodem, Váš sedmdesátiletý příbuzný je jeden z důkazů lékařského pokroku. Před takovými dvaceti lety by ve svém věku už nejspíš nebyl, nyní (Vašimi slovy) pouze pospává, odpočívá a je ve velmi dobré kondici. Tuším, že budete v sedmdesáti hákovat jako dnešní padesátnice a ani Vám to nepřijde divné. Celé to pro Vás bude pozitivní, neb eventuality (smrt) jsou pouze horší.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škola finanční gramotnosti: kolik si potřebuju naspořit do důchodu

27. 9. 2011 | Roman Baroš | 9 komentářů

Škola finanční gramotnosti: kolik si potřebuju naspořit do důchodu

V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme si povídali o penzijním připojištění jako jedné z možností, jak si spořit na důchod. Než si ale řekneme, jaké jsou další možnosti, je... celý článek

Vladimír Bezděk: Začněte šetřit, nebo nebudete mít v důchodu co na chleba

22. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Vladimír Bezděk: Začněte šetřit, nebo nebudete mít v důchodu co na chleba

Dnešní videoklip s ekonomem Vladimírem Bezděkem v hlavní roli bude sice stručný, zato velmi výstižný. Ten, kdo si bude chtít užít důstojné stáří, by neměl spoléhat na stát, ale především... celý článek

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Vladimír Bezděk: Když se nic nezmění, v roce 2030 z nás sedřou kůži!

15. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Vladimír Bezděk: Když se nic nezmění, v roce 2030 z nás sedřou kůži!

Budou všichni pracující od roku 2030 platit jako mourovatí? Uteče mladá generace raději do USA, Austrálie či jihovýchodní Asie? „Pokud se s důchodovým systémem nic nestane, tak je to... celý článek

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

12. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 62 komentářů

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale... celý článek

Partners Financial Services