Vladimír Bezděk: Jak se budou od října vypočítávat důchody

Vladimír Bezděk: Jak se budou od října vypočítávat důchody
Od října se budou starobní penze vypočítávat podle nových pravidel. Ta jsou stanovena takzvanou malou důchodovou reformou, která zajistí vyšší důchody těm, kteří platili vyšší sociální pojištění. Ekonom Vladimír Bezděk vám v našem videu vysvětlí, co vše se bude měnit.

V dalším díle videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem bude řeč o jedné ze změn, které důchodcům v České republice přinese takzvaná malá důchodová reforma. Od října 2011 se totiž lidem, kteří odcházejí do důchodu, změní způsob vypočítávání starobní penze. Celý tento proces je důsledkem rozhodnutí Ústavního soudu z dubna 2010. Současný výpočet byl podle něj protiústavní, jelikož v kombinaci s ostatními parametry důchodového systému nezaručoval dostatečné právo na přiměřené hmotné zabezpečení. Lidé s vyššími příjmy tak začnou pobírat vyšší důchod. Většinu nových důchodců naopak čeká mírné snížení penze. K definitivnímu schválení novely zákona, jež tuto změnu zahrnuje, došlo na konci letošního června, kdy Poslanecká sněmovna přehlasovala Senát.

Předchozí díly videorozhovoru

Jak se mění výpočet starobní penze

Zatímco v úvodních částech našeho cyklu o důchodových systémech byl výklad Vladimíra Bezděka spíše teoretický, zatím poslední dějství již předvedlo penzijní kalkulačku v praxi. Dozvěděli jsme se především to, jakým způsobem se vypočítává procentní výměra důchodu. Vysvětlovaly se pojmy jako redukční hranice či osobní vyměřovací základ. Jejich pochopení se nám hodí i při sledování dnešního videa, v němž bude Vladimír Bezděk popisovat, co vše se mění pro občany ČR, kteří nastupují do penze po 30. září 2011.

TIP REDAKCE

Už jste vyzkoušeli naše kalkulačky na Peníze.cz? Ty důchodové s malou důchodovou reformou již počítají.

Výpočet důchodového věku
Výpočet výše penze

Jaké změny nás tedy čekají? Snižuje se strop pro placení pojistného. Zatímco dnes je na úrovni šestinásobku průměrného měsíčního platu, nově bude jen na jeho čtyřnásobku. Základní výměra bude trvale nastavena procentem průměrného platu – každý rok to bude 9 procent průměrného platu. Zafixovány budou také relace redukčních hranic, jejichž hodnota se rovněž mírně změní. V závěru prezentace si ukážeme, jak se výpočet důchodu změní pro člověka, jehož plat je na úrovni průměrného měsíčního příjmu, a pro toho, jenž pobírá dvojnásobek průměrného měsíčního příjmu.

Vladimír Bezděk však sám nevěří, že by se princip zásluhovosti mohl v této podobě v českém důchodovém systému usadit na delší dobu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Bezděk: Penzijní kalkulačka v praxi

18. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Vladimír Bezděk: Penzijní kalkulačka v praxi

Blíží se váš odchod do důchodu? Zajímá vás, na jakou penzi budete mít nárok? V dalším dílu videorozhovoru o penzích a penzijní reformě vám ekonom Vladimír Bezděk poradí, jakým způsobem... celý článek

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

11. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

Čtvrté pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem vás seznámí se současnou důchodovou situací v České republice. Důchodců výrazně přibývá, zatímco počet lidí, kteří do... celý článek

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

Ve třetím pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem, jejichž ústředním tématem jsou důchodové systémy, se budeme zabývat tím, jak se dají využít vytvořené přebytky.

Vladimír Bezděk: Zavést v zemi tunelů do penzijního systému zaměstnavatelské fondy?

28. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Vladimír Bezděk: Zavést v zemi tunelů do penzijního systému zaměstnavatelské fondy?

Ústředním tématem druhého dílu videorozhovoru s ekonomem Vladimírem Bezděkem je členění důchodových systémů. Soustředí se na rizika zaměstnavatelského soukromého důchodového systému,... celý článek

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná... celý článek

Partners Financial Services