Vladimír Bezděk: Penzijní kalkulačka v praxi

Vladimír Bezděk: Penzijní kalkulačka v praxi
Blíží se váš odchod do důchodu? Zajímá vás, na jakou penzi budete mít nárok? V dalším dílu videorozhovoru o penzích a penzijní reformě vám ekonom Vladimír Bezděk poradí, jakým způsobem se můžete dopočítat, na kolik peněz si v důchodu přijdete.

Dnes popáté s Vladimírem Bezděkem, ekonomem a členem Národní ekonomické rady vlády, v seriálovém videorozhovoru o důchodech, důchodových systémech a důchodové reformě. Viděli jste v předchozích dílech:

Zatímco předchozí části videorozhovoru představovaly spíše teoretickou přípravu, dnes přejdeme k praxi. Názorný příklad toho, jakým způsobem se v České republice vypočítává starobní penze, jistě přijde každému vhod. Vladimír Bezděk předvede penzijní kalkulačku v praxi.

Redukční hranice vám důchod řádně zredukují

Celkový důchod každého penzisty v České republice tvoří dvě složky – základní výměra a procentní výměra důchodu. Základní výměra důchodu, která je pro všechny důchodce stejná, nyní činí 2 170 korun. Procentní výměra se liší podle toho, kolik důchodce dřív vydělával a jak dlouho platil důchodové pojištění.

Pro výpočet procentní výměry důchodu je důležitý pojem „redukční hranice“. Musíme nejprve spočítat, kolik peněz daný penzista během svého produktivního věku průměrně měsíčně vydělával (výsledná částka je přepočítána na dnešní cenové poměry). Tuto částku následně rozdělí na tři části takzvané redukční hranice (které se, aby toho nebylo málo, každý rok mění). Až do první redukční hranice, tedy do jisté sumy, má člověk nárok na 100 procent všech peněz (v roce 2008 to bylo 10 000 korun). Z částky mezi první a druhou redukční hranicí však důchodci zůstává jen 30 procent. Z peněz, které jsou nad druhou redukční hranicí, se pak započítává jen jedna desetina. Vyjdou nám tak tři čísla, jejichž sečtením dojdeme k osobnímu vyměřovacímu základu.

K procentní výměře důchodu pak dojdeme tak, že počet let, po která člověk platil důchodové pojištění (včetně let náhradní doby pojištění – např. rodičovská dovolená, oficiální nezaměstnanost), vynásobíme koeficientem 1,5 procenta a osobním vyměřovacím základem. Když k výslednému číslu, která představuje procentní výměru, přičtete základní výměru (tedy 2 170 korun), dostanete se k částce, na niž byste měli mít v důchodu nárok.

TIP REDAKCE

Je to s těmi redukčními hranicemi věc nelehká. A bude hůř. Od září budou po malé důchodové reformě ty hranice tři a nebude se počítat s tak hezkými čísly... Máme tady ale kalkulátor, který vám výši důchodu dokáže spočítat. Pokud byste nevěděli, co je to vyloučená doba, tak nahrubo: studia mezi 18 a 26 lety, vojna, nemocenská, doba, kdy jste brali invalidní důchod, doba na pracovním úřadě....

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

11. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

Čtvrté pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem vás seznámí se současnou důchodovou situací v České republice. Důchodců výrazně přibývá, zatímco počet lidí, kteří do... celý článek

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

Ve třetím pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem, jejichž ústředním tématem jsou důchodové systémy, se budeme zabývat tím, jak se dají využít vytvořené přebytky.

Vladimír Bezděk: Zavést v zemi tunelů do penzijního systému zaměstnavatelské fondy?

28. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Vladimír Bezděk: Zavést v zemi tunelů do penzijního systému zaměstnavatelské fondy?

Ústředním tématem druhého dílu videorozhovoru s ekonomem Vladimírem Bezděkem je členění důchodových systémů. Soustředí se na rizika zaměstnavatelského soukromého důchodového systému,... celý článek

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná... celý článek

Partners Financial Services