Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem
Čtvrté pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem vás seznámí se současnou důchodovou situací v České republice. Důchodců výrazně přibývá, zatímco počet lidí, kteří do důchodového systému platí, stagnuje.

Videorozhovor, v němž přední český odborník na penze Vladimír Bezděk srozumitelnou formou přibližuje principy důchodových systémů a vykládá základní pojmy nezbytné k debatě o důchodech a důchodové reformě, má celkem dvanáct dílů. Tímto, čtvrtým dílem se tedy dostáváme do rovné třetiny.

V předcházejících dílech nám Vladimír Bezděk představil základní modely důchodových systémů. Řekli jsme si něco o možných rizicích, jež skrývají penzijní zaměstnanecké fondy v rámci soukromého penzijního systému a ukázali jsme si, jak se dá hospodařit s přebytky, které mohou vzniknout v rámci modelu Pay As You Go. A na smutném příkladu České republiky jsme si předvedli, že se s nimi dá taky nehospodařit: veškeré přebytky nechaly naše vlády bez mrknutí oka rozpustit ve státním rozpočtu.

Doma v Česku zůstaneme i dnes.

Starých Čechů přibývá. Čechů obecně ubývá

V roce 2010 bylo v České republice evidováno 2,8 milionu důchodců, kterým se měsíčně vyplácelo 3,4 milionu důchodových dávek. Mnoho penzistů tedy pobírá dva důchody zároveň – většinou se jedná o starobní důchod v souběhu s vdovským (vdoveckým) důchodem nebo invalidním důchodem. Za posledních 5 let se počet důchodců zvýšil o více než 170 tisíc. V kolonce „výdaje na důchody“ se tak měřeno počtem obyvatel „objevila navíc jedna Plzeň“.

Zatímco dříve demografie nepředstavovala velkého strašáka, dnes čísla jasně ukazují, že průšvih a drama jsou nadosah. Počet penzistů roste, narozdíl od počtu lidí, kteří do důchodového systému přispívají.

Skončí český důchodový tanker na dně oceánu?

Každý z nás rok co rok odvádí do systému určité pojistné, a tím nám vznikají vlastní implicitní nároky na důchodové dávky v době, až se sami dostaneme do penze. To spolu s existujícím „břemenem“ důchodů 2,8 milionu lidí představuje značné zatížení pro naši ekonomiku. Český důchodový systém podle Vladimíra Bezděka připomíná naložený tanker, se kterým se dá jen velmi složitě manévrovat. Pokud se kormidlem otočí příliš rychle, může dojít k havárii, při které se celý tanker rozlomí. Proto by se podle něj mělo kormidlovat opatrně a s rozvahou.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 8. 2011 19:01, linda

nevím co není na vdovském důchodu v pořádku ! ovdověla jsem v 25 letech s hypotékou na krku,,3 tětmi/z toho 1 dvojčata/,vdovký dochod mám 2800 kč. OPRAVDU VDOVÁM JE CO ZÁVIDĚT? ???

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 8. 2011 5:53, Miroslav Knap

Je tedy otázkou,k čemu jsou dobré vdovské a vdovecké důchody.S vyplácením sirotčího důchodu je to v pořádku.Tady stát přispívá dítěti na sníženou sociální jistotu a zachování životního standartu za zemřelého rodiče.Ale vdovám a vdovcům?Ano,i jim se sníží životní úroveň v důsledku ztráty životního partnera (s tím se ale musí počítat,prostě lidé jsou smrtelní).Ale proč má stát přispívat na jejím zachování.Jak je v rozhovoru uvedeno,jedná se souběh důchodů.To je přes 600 000 takto souběžných dávek.Opravdový smysl těchto dávek mi dosud není znám a nikdo mi zatím nevysvětlil důvod jejich vyplácení.Pak se můžeme setkat s tím co mi nedávno řekla moje známá.Již několik let žije se svým druhem.Na mou otázku,proč se za něj nevdá,mi řekla: "My bychom přišli o vdovský důchod a to by bylo škoda".

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

Ve třetím pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem, jejichž ústředním tématem jsou důchodové systémy, se budeme zabývat tím, jak se dají využít vytvořené přebytky.

Vladimír Bezděk: Zavést v zemi tunelů do penzijního systému zaměstnavatelské fondy?

28. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Vladimír Bezděk: Zavést v zemi tunelů do penzijního systému zaměstnavatelské fondy?

Ústředním tématem druhého dílu videorozhovoru s ekonomem Vladimírem Bezděkem je členění důchodových systémů. Soustředí se na rizika zaměstnavatelského soukromého důchodového systému,... celý článek

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná... celý článek

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

3. 6. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

Kalouskovo ministerstvo dalo v plen veřejné debatě dva návrhy zákonů týkajících se reformy penzí. Řada odborníků nad nimi kroutí hlavou a říká, že než budovat druhý pilíř penzijního... celý článek

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

12. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 62 komentářů

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale... celý článek

Partners Financial Services