Petr Šimčák: Čeští penzisté potřebují hlavně produktivní ekonomiku

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 30. 7. 2011 | 8 komentářů
Petr Šimčák: Čeští penzisté potřebují hlavně produktivní ekonomiku
V rozhovoru s Petrem Šimčákem, ředitelem obchodu pro banky a instituce skupiny Pioneer Investments v ČR, se dozvíte, jak vnímá plánovanou důchodovou reformu, proč by podle něj investování do státních dluhopisů nemělo být jedinou volbou budoucích penzistů nebo jaké jsou investiční možnosti drobných investorů.

Jaký máte názor na návrh zavést jednotný poplatek napříč fondy zapojenými do penzijní reformy?

Jednotný poplatek není nutný. Není třeba vymýšlet vymyšlené. Platí nepřímá úměra poplatků a rizikovosti strategie. Trh podílových fondů může být vodítkem jak pro strukturu, tak pro výši poplatků. Pokud se na penzijní fondy použije stejná míra regulace, jako je uplatňována na fondy podílové, není třeba bát se nesmyslných nákladů, které by z penzijního investování udělaly výnosný byznys pro všechny, kromě samotných penzistů.

Fondy poslední dobou nemají z hlediska výnosnosti příliš dobrou pověst. Jakými argumenty přesvědčit veřejnost, že se situace změní a bude výhodné do nich investovat?

Myslím, že každý, kdo pravidelně a dlouhodobě investuje i do akciových fondů, je v plusu bez ohledu na krize. Dokonce i ten, kdo začal pravidelně investovat do akcií na vrcholu hypoteční krize. Pokud však nepřestal investovat, v panice vše neprodal na jaře 2009 nebo pokud si nespoří do úzce zaměřeného fondu, jako jsou například řecké akcie.

Petr Šimčák

Petr Šimčák – Pioneer Asset Management

Patří k předním odborníkům v oblasti investování a financí, známý je jako publicista v oboru investic. Absolvoval Masarykovu univerzitu v Brně, obor finanční podnikání, a řadu prestižních vzdělávacích kurzů. Působil jako zástupce šéfredaktora časopisu Fond shop a jako investiční konzultant.

V letech 2004 až 2007 působil ve funkci ředitele pro vývoj produktů a distribuci pro privátní klientelu společnosti Pioneer Asset Management. V současné době je v Pioneer Asset Management ředitelem obchodu se zaměřením na oblast bank a institucionálních klientů a členem představenstva společnosti. V roce 2006 získal certifikát CFA (Charted Financial Analyst). Je ženatý, má dvě děti a k jeho koníčkům patří sport (lyžování, karate, šerm) četba a studium finančnictví.

Reality? Reality show!

Investice do realit

Zajímají vás nemovitosti? Věříte, že by pro vás byly to pravé? Nejste si jistí a nevíte jak na to?

Sledujte Reality show na Peníze.cz. Nový seriál, ve kterém vás Daniel Kotula seznámí s pravidly realitního trhu. Každou středu na Peníze.cz.

Takže podle vás není lepší zaměřit se například na koupi nemovitosti?

Nemovitosti přece také zažívají periody růstu a poklesu. Pokud něco v poslední době ztrácí – a ne málo –, jsou to právě nemovitosti. V delším horizontu jde samozřejmě o aktivum, které by měl mít každý. Ale mít sto procent úspor na penzi uloženo v nemovitostech? To asi ne. Rozhodně to neplatí pro populaci budoucích penzistů. Existují úspěšní investoři, kteří si vystačí s hotovostí, podnikáním a nemovitostmi. To je ale zcela jiná kategorie.

Nespoléhají Češi při plánování svého důchodu až příliš na stát?

Každý by si měl uvědomit, že v budoucnu mu pomohou hlavně jeho vlastní uspořené peníze. Nejdůležitější je začít brzy a pravidelně ukládat. Komu zůstane volné cash-flow, měl by investovat. Jestli mu stačí málo a preferuje jistotu, tak jsou v pořádku dluhopisové fondy, spořicí účty i fondy peněžního trhu. Jestli ale chce nebo potřebuje mít vyšší výnos, musí přidávat akciové fondy. Volatilita se na dlouhých horizontech vyhlazuje. A bez rizika není vůbec nic. Riziko nejsou jen hrozby. Riziko jsou i příležitosti k růstu, inovaci a vyšším výnosům.

Takže budoucí penzista – dnes člověk v produktivním věku – by měl uvažovat také o investici do akcií?

Osobně považuji pravidelné investice malých částek do akcií za nejrozumnější investici pro běžné investory. Pro zkušené investory a „hráče“ to může být málo výnosná nuda. Ale jak již bylo řečeno, tato skupina představuje trochu jinou kategorii a rozhodně nejde o typické budoucí penzisty.

A co třeba investice do zahraničních fondů? Mají vyšší výnosy?

To se nedá říci. Není podstatné, zda do amerických akcií investuje tuzemský, nebo zahraniční fond. Důležitá je kvalita správy, nikoliv daňový domicil fondu. Každý by měl investovat globálně. A pokud si věří, tak může upřednostňovat vybrané trhy a regiony. Pro vybudování rezervy na penzi je ale mnohem důležitější investovat pravidelně, dodržet základní hygienu diverzifikace rizik a příliš nespekulovat. Velmi bych českým třicátníkům a čtyřicátníkům přál, aby české akcie mohly tvořit významnou část našich úspor na penzi.

Země Evropské unie mají velké problémy se zadlužením. Je bezpečné investovat do profilů, které ukládají prostředky do státních dluhopisů?

Myslím, že kdybychom všichni své úspory na penzi investovali do fondů našich státních dluhopisů, tak dopadneme ještě hůře než s fotovoltaickými elektrárnami. Nakonec zjistíme, že jsme státní dluh převedli z jedné kapsy do druhé a z našich naspořených peněz zůstane přesně to, co by zůstalo z našich penzí, kdybychom nedělali nic. Tím nezavrhuji dluhopisové strategie. Ale je nutno si uvědomit, proč se celá penzijní reforma dělá. Pokud si kritická část národa pro jistotu zvolí „fond státních dluhopisů“, bude to největší paradox celé reformy. Vzhledem k poptávce po zajištěných a garantovaných produktech je tento scénář velmi pravděpodobný.

Co byste na plánované reformě změnil? Co jí chybí a které plánované kroky by naopak obsahovat neměla?

Do důchodu později?

Penze na Peníze.cz

Anketa

Vadilo by vám prodloužení doby odchodu do důchodu?

Kalkulačka

Víte, kdy vlastně do důchodu budete moci odejít?
Důchodová matematika (a legislativa) není žádná legrace, nelamte si proto příliš hlavu a využijte naše aktualizované důchodové kalkulačky:

Pojďme do roviny sci-fi a připusťme si, že situace je v případě fondů mnohem jednodušší, než nám je prezentováno. Skutečná reforma neproběhla, protože je mnohem složitější. Nechť je základem starý dobrý průběžný systém (Pay As You Go). Nezbytnou a jedinou opravdu nutnou parametrickou úpravou důchodové reformy je výrazné zvýšení věku odchodu do důchodu.

O kolik let by se měl podle vás odchod do důchodu posunout?

Přesně o tolik, aby byl systém v rovnováze. Nic víc, nic míň. Zmiňované sci-fi spočívá v tom, že je to bohužel politicky neprůchodné. Všichni si chceme v důchodu užívat delší a zdravější část svého života než v dobách, kdy se průběžný systém tvořil. Ale přiznejme si, že to není udržitelné. Do důchodu půjdeme později, než nám je prezentováno, ať se nám to líbí, nebo ne.

A co fondové pilíře?

Ty bych postavil čistě na dobrovolnosti a již existujících produktech, eventuálně na produktech, které budou výsledkem normálního vývoje reflektujícího potřeby trhu. Každý ať si na penzi investuje, do čeho chce a kolik chce. Podle výše úspor by se sám mohl rozhodnout, v kolika letech odejde do penze. V penzi ať si koupí anuitu, nebo ať si jednoduše čerpá z úspor. K soukromým penězům mu stát vyměří důchod přesně podle toho, kolik již neodvede ve svém produktivním životě do průběžného systému, a to i s penalizací za příliš časný odchod. Tím by důchodový účet zůstal v udržitelné rovnováze, resp. řiditelném dluhu, který by byl pro investory atraktivní.

Nepřijde vám systém založený na nejrůznějších podporách státu, úlevách na daních, dotacích a speciálně zakládaných fondech, zbytečně složitý?

Možná. Osobně jsem toho názoru, že český penzista potřebuje především produktivní ekonomiku, která bude generovat dostatek příjmů pro zdanění a následné přerozdělení všem neproduktivním oborům. Penzisté jsou jenom podmnožinou neproduktivní skupiny obyvatel. Do ní patří velká část státního sektoru včetně nemalé části sektoru soukromého, který většinu pracovní doby vyplňuje tabulky a brouzdá po internetu. Hrozbou našeho penzijního systému není ani tak rostoucí počet penzistů odpovídajícího věku, ale rostoucí počet „pracujících“, kteří nic nevytvářejí. To samozřejmě platí i pro velkou část finančního sektoru, jehož jsem součástí.

Takže kudy by podle vás měla vést další cesta?

Nezbytně potřebujeme nové firmy, do jejichž akcií budeme moci investovat své úspory na penzi. Samozřejmě při rozumné diverzifikaci. Jak asi dopadneme, pokud budeme investovat do českých státních dluhopisů a rizikovou produktivní složku portfolia do zahraničních akcií, protože v tuzemsku nebudou atraktivní příležitosti? Taková ekonomika je odsouzena k úpadku. A paradoxně, státní dluhopisy v takto sestaveném penzijním portfoliu budou vše, jen ne konzervativní a bezpečné. Penzijní reforma se ve skutečnosti musí odehrát ve vyšších patrech. Je to o politice vlády směrem ke vzdělanosti, vědě a výzkumu, migraci a vytváření atraktivního podnikatelského prostředí. Někde se blýská na lepší časy, ale obávám se, že u řady důležitých pilířů situace není příznivá.

Rozumět reformě

vám pomůžou jednak články, které jsme reformě penzí věnovali, ale také tucet dílů videorozhovoru s penzijním odborníkem Vladimírem Bezděkem. Představuje v něm srozumitelnou formou možnosti a alternativy, kterých by bylo možno při vymýšlení reformy použít, i ty, jichž bychom se měli vyvarovat. Každý čtvrtek na Peníze.cz. Dosavadní díly:

Pay As You Go, Fully Funded: penzijní systémy
Zaměstnavatelské penzijní fondy

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 7. 2011 11:18, Karel

Produktivní a hlavně stabilní ekonomiku pořebujeme všichni jako sůl, ale současná ekonomika "služeb" mi nepřipadá ani produktivní ani stabilní. Infrastuktura nám chátrá, výrobu nám s bídou drží automobilový průmysl, zemědělství také nic moc, zato máme mraky různých zprostředkovatelských firem které nic nevytváří, jen vytahují a přelévají peníze. Jestli nám holt společnost řídí "trh", tak tomu je jedno jak se peníze vydělají, jestli něčím užitečným, nebo spekulací. Na shnilých základech nic pořádného nepostavíte. Mám pocit, že systém kde růst předešlá desetiletí fungoval jednak díky laciným zdrojům surovin a energie a jednak díky zadlužování, už dospěl ke svým limitům a v této podobě ho čeká úpadek......

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná... celý článek

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

3. 6. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

Kalouskovo ministerstvo dalo v plen veřejné debatě dva návrhy zákonů týkajících se reformy penzí. Řada odborníků nad nimi kroutí hlavou a říká, že než budovat druhý pilíř penzijního... celý článek

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

12. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 62 komentářů

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale... celý článek

Vysoké náklady penzijní reformy?

11. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Vysoké náklady penzijní reformy?

Penzijní fondy pláčou: na penzijní reformě prý nevydělají, bude drahá a limity poplatků nízké. Propočty ukazují, že se nevyplatí lidem s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Propad příjmů... celý článek

Namaštěná penzijní kapsa

5. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 14 komentářů

Namaštěná penzijní kapsa

Z toužebně očekávané penzijní reformy, která měla pomoci vylepšit bilanci veřejných financí, se stává projekt, který vylepší bilanci pouze vybraným lidem. A klienti mezi nimi bohužel... celý článek

Partners Financial Services