Vladimír Bezděk: Zavést v zemi tunelů do penzijního systému zaměstnavatelské fondy?

Vladimír Bezděk: Zavést v zemi tunelů do penzijního systému zaměstnavatelské fondy?
Ústředním tématem druhého dílu videorozhovoru s ekonomem Vladimírem Bezděkem je členění důchodových systémů. Soustředí se na rizika zaměstnavatelského soukromého důchodového systému, který v zahraničí často posloužil k obřímu tunelování. Mohlo by něco podobného nastat i v České republice?

V prvním dějství hovořil Vladimír Bezděk o tom, jakými způsoby se můžou financovat důchodové systémy. Proti sobě stojí dva zásadní modely. Model PAYG (Pay As You Go), který je založený na průběžném financování, a model FF (Fully Funded), postavený na celoživotním spoření jednotlivce. Zatímco první model se opírá o pravidla mezigenerační solidarity, druhý je naopak plně kapitálový. Existuje také mix obou těchto protipólů – jedná se o PAYG s „nárazníkovým“ fondem (tzv. buffer fund).

Důchodová reforma za dveřmi

O nezbytnosti důchodové reformy v současné době nepochybuje takřka nikdo. Na její finální podobě se však nemohou shodnout ani odborníci na slovo vzatí. Volá se přitom – a zcela správně – po otevřené diskuzi nejen odborníků, ale také široké veřejnosti. K tomu je třeba alespoň základní přehled. Server Peníze.cz pro vás proto připravil sérii videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem, který v něm problematiku důchodových systémů postupně představí.

Soukromý penzijní systém jako tunel k chudobě?

V dnešním výkladu si přiblížíme sektorové členění důchodových systémů. Dozvíte se, v čem se liší veřejný a soukromý důchodový systém. Velký prostor bude věnovaný zejména zaměstnavatelskému soukromému systému, který je obvyklý v zahraničí, avšak může přinést mnohé těžkosti.

Není žádným tajemstvím, že Evropská unie tlačí Českou republiku k rozšíření důchodového systému o soukromý sektor. Vše nasvědčuje tomu, že se Unii podaří soudní cestou prosadit, že zde budou vytvořeny podmínky pro možné zavedení zaměstnavatelských fondů. Ty se ale v zahraničí příliš neosvědčily. Mnoho velkých firem dodnes jedná s vládami, aby mohly odstoupit od některých závazků spojených se zaměstnavatelskými penzijními fondy.

Ekonomická krize navíc fungování tohoto typu důchodového systému ještě více narušila. Výjimečné nebylo ani vnitřní vytunelování zaměstnavatelských fondů. Má tedy v České republice, zemi tunelům zaslíbené, vůbec smysl zavádět systém, který je k tunelování náchylný?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 7. 2011 2:31, FMach

Jeden velký tunel právě Bezděk a Rusnok vytvořili návrhem penzijní reformy. Jinak řečeno, " zloděj křičí, chyťte zloděje".

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná... celý článek

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

3. 6. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

Kalouskovo ministerstvo dalo v plen veřejné debatě dva návrhy zákonů týkajících se reformy penzí. Řada odborníků nad nimi kroutí hlavou a říká, že než budovat druhý pilíř penzijního... celý článek

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

25. 5. 2011 | František Mašek | 28 komentářů

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

Beze změn v průběžném pilíři penzijního systému budou Češi narození v letech 1980 až 2008 platit na důchod několikrát víc, než kolik jim na něm pak stát vyplatí. Studie Institutu pro... celý článek

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

12. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 62 komentářů

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale... celý článek

Jan Švejnar: Reforma penzí by měla být razantnější

14. 4. 2011 | František Mašek | 22 komentářů

Jan Švejnar: Reforma penzí by měla být razantnější

Pád vlády by byl velký problém, doufám ale, že penzijní reforma odložena nebude. Její hlavní myšlenky a propočty se totiž dělaly již za ministra Sobotky, který je nyní šéfem sociální... celý článek

Partners Financial Services