Očima expertů: Mají bohatí dostávat vyšší důchod?

Očima expertů: Mají bohatí dostávat vyšší důchod?
Lidé, kteří platí vyšší sociální pojištění, budou dostávat vyšší důchod! To je jedna z podstatných změn, které přinese takzvaná „malá důchodová reforma“. Pro většinu lidí však bude znamenat snížení penze, polepší si jen bohatí.

Hlavní změnou, kterou přinese takzvaná malá důchodová reforma (platit bude od října), je úprava redukčních hranic pro výpočet penze. Lidé s vyššími příjmy (kteří tím pádem platí vyšší sociální pojištění) se tak mohou těšit na zvýšení důchodu. Většině obyvatel České republiky však malá důchodová reforma radost neudělá – jejich důchod totiž půjde dolů. Nejvíce se změna dotkne těch, jejichž výdělky se pohybují v oblasti průměrného příjmu. Jejich penze se může snížit až o čtyři procenta. Tato část reformy je důsledkem loňského rozhodnutí Ústavního soudu, který nařídil, že se mají důchody vyplácet podle „zásluhovosti“. Malá důchodová reforma přináší i další změny v penzijním systému. Jednou z nejdiskutovanějších je také posunutí věku pro odchod do důchodu.

TIP REDAKCE

Vyzkoušejte naše aktualizované důchodové kalkulačky:

Stát není pojišťovna

„Stát není pojišťovna!“ Tak vysvětloval prezident Václav Klaus, proč odmítl podepsat „malou důchodovou reformu“. Prezident však zákon nevetoval, pouze ho odmítl podepsat, což je spíše symbolické gesto nesouhlasu. Malé reformě tak již nic nebrání v tom, aby od října vešla v platnost. Václav Klaus se zařadil se na seznam kritiků, kteří s tímto způsobem přestavby důchodového systému nesouhlasí. Mnoho odborníků totiž připomíná, že vláda cílí důchodovou reformu především na bohaté. Důchody podle nich mají sloužit především těm, kteří neměli během svého produktivního věku možnost nashromáždit dostatečný majetek, ze kterého by mohli žít v penzi.

Co si o malé důchodové reformě myslí námi oslovení odborníci? Měli by lidé s vyššími příjmy dostávat vyšší důchod? Přečtěte si jejich názor.

Nové možnosti!

Hodnocení

Anketa u článků z rubriky Očima expertů nás bolí, stěžovali si čtenáři. Co si máme počít, když se nám líbí odpovědi více respondentů, a vybrat můžeme jen jednoho? Bereme vás vážně. Takže můžete svým favoritům naklikat plusové body, ať už těch favoritů je, kolik chce. A co víc – můžete také záporně ohodnotit názory, které se vám nelíbí vůbec. Necháváme zatím v provozu i klasickou anketu: dejte nám vědět, který způsob vyjádření vám vyhovuje víc.

JAN BUREŠ

hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Jan Bureš
-8
+
-

Posílení zásluhovosti je krok správným směrem. Změna ale bude natolik malá, že vyšším příjmovým skupinám (které na pojištění zaplatily násobně vyšší částky) nijak zásadně nezvedne náhradový poměr jejich penze. Za problematickou součást malé důchodové reformy naopak považuji mechanismus navyšování věku pro odchod do důchodu, který by se teoreticky mohl natahovat až k 70 letům, což je v tuto chvíli poblíž střední délky dožití mužské části populace.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů
+83
+
-

Vláda uchopila rozsudek Ústavního soudu za špatný konec. Místo zvyšování důchodů lidem s vysokými příjmy měla snížit pojistné lidem s vyššími příjmy. Není důvod, aby vláda zajišťovala bohatým vyšší důchody. Stačilo by, kdyby jim brala méně peněz.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
+255
+
-

Důchodovou reformu jsem nestudoval, principiálně ale souhlasím s panem prezidentem Klausem, že důchodové pojištění je skutečně pojištění pro případ nehody. To znamená pro ty, co na stáří zůstanou chudí. Nevidím důvod, proč bych měl brát nějaký vysoký důchod já nebo třeba pan Bakala, pokud nám stále bude přát štěstí a budeme mít nadstandardní majetek a příjmy z něj. Vlastně nechápu, proč by milionář či miliardář měl vůbec důchod brát. To je přece to samé jako u dětských přídavků nebo jiných sociálních podpor – brát k příjmu sto tisíc ještě pár stovek na dítě, je ostuda. Tyto peníze by měli dostat chudí. Pro občany s vyšším příjmem je tu důchodové připojištění a samozřejmě možnost investovat peníze do dalších finančních instrumentů. Když koupím byt a pronajmu ho, tak z něj budu mít nepochybně víc než z důchodového pojištění. Samotný sociální důchod by měl být hlavně pro ty, co si byt nemohou koupit nebo nemají ani na připojištění. Ubírat jim z toho mála, co jim bude zbývat, je krátkozraké. Ti staří, o které se jedná, jsme přece my, naši kamarádi, sousedé, příbuzní.

TOMÁŠ SOKOL

advokát

Tomáš Sokol
-75
+
-

Problematika principu solidarity a ekvivalence při určování výše důchodů je problém, který zcela jistě nelze, a to ani ve stručnosti, popsat v rámci tohoto prostoru. Zabývá se jím Ústavní soud ve svém rozhodnutí z 23. března 2010, kde mimo jiné uvádí: „Současný systém je také mikroekonomicky neefektivní. Vyznačuje se silnou příjmovou redistribucí, která vede k vysokým náhradovým poměrům pro nízkopříjmové jedince a nízkým náhradovým poměrům pro jedince s nadprůměrnými příjmy. Jsou potlačeny pojistné prvky systému a to při relativně vysoké pojistné sazbě. Vysoká redistribuce tak může způsobovat: (I.) významný pokles životního standardu osob s nadprůměrnými příjmy při přechodu z pracovní aktivity do důchodu, (II.) tento přechod může být bolestivý obzvláště pro střední třídu, jejíž příjmy se pohybují jen těsně nad hranicí průměrné mzdy a která se vzhledem k vysoké pojistné sazbě omezující prostor pro soukromé úspory nemohla zajistit na stáří z vlastních zdrojů. Primárně jde o to, zda se lze ztotožnit s tímto hodnocením či nikoliv. Já se s ním ztotožňuji plně.

KLÁRA SAMKOVÁ

právnička

Klára Samková
-64
+
-

Oni taky do důchodového fondu víc přispěli, ne? Pokud by tomu tak nemělo být, tak vyšší příjmové skupiny budou vykazovat tendenci se od solidárního důchodového systému úplně odtrhnout, protože pro ně bude postrádat elementární logiku, a budou jej považovat jen za další formu zdanění. Chápu zejména levicově orientované strany, že jim nerovnost důchodů leží v žaludku, chápu i jejich dobré úmysly, ale cesta do pekla, jak je známo, je dlážděna právě dobrými úmysly…

PETR ZAHRADNÍK

ekonom, EU Office České spořitelny

Petr Zahradník
+89
+
-

Anketa

Která z osobností je vám svým názorem nejblíže?

S obsahem a motivy malé důchodové reformy principiálně nesouhlasím. Jsem přesvědčen, že právě tato oblast je zcela legitimním a podstatným místem, kde by se měla prokazovat sociální solidarita. Nedomnívám se, že výše penze musí nutně reflektovat výši výrazně nadprůměrných výdělků. Projevem solidarity je právě fakt, že bohatší či výrazně příjmově nadprůměrní lidé budou mít poměr mezi penzí a předchozím produktivním výdělkem na výrazně nižší úrovni v porovnání s osobami s průměrným a podprůměrným příjmem. Dokážu si představit, že udržování poměru mezi výší mzdy a následnou penzí by se mohlo týkat osob – řekněme – do dvojnásobku výše průměrné mzdy (tedy přibližně dnešních 50 000 korun), ale považuji za scestné, aby se to týkalo osob s výdělkem řekněme nad 200 000 korun (z čehož by pak plynuly penze ve výši nějakých 80 000 korun a více). Myslím, že rozumným řešením je stanovení maximální výše příjmu, pro kterou je rozumné poměr mezi mzdou a penzí vypočítávat a nad tuto hranici již přírůstek výše penze bude symbolický (marginální).

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler - ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
-24
+
-

Myslím, že je to správné. Jde o to, najít správný mix solidarity a zároveň finanční motivace. Každopádně to hlavní, co je potřeba dlouhodobě řešit, pokud jde o důchody, je extrémně nízká porodnost. Musíme najít způsob, jak motivovat lidi mít více dětí, například tím, že by jen polovina důchodu byla kalkulována z našich vlastních odvodů a druhá polovina by závisela na odvodech našich dětí. To by nás motivovalo vychovávat novou pracovní sílu.

Co si o malé důchodové reformě myslíte vy? Měli by mít lidé s vyššími příjmy také vyšší důchod? Napište nám svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2011 6:21, nel

Je to přece jasné - je to sociální daň, aby bylo zaručeno, že v situaci, kdy si již nemohu obstarat prostředky pro obživu, občané tohoto státu mne nenechají na holičkách. Stáří se týká každého z nás, našich dětí, přátel, rodičů...Kde je dáno, že pokud mám já vysoký plat, budou ho mít i mí nejbližší? Starám se o ně tím, že kumuluji majetek, ale o majetek mohu přijít (ne třeba vlastní vinou, ale změnami systému).
Důchodový fond je založen na stejné bázi, jak fond zdravotní - je solidární pro ty, co neměli takové štěstí, jako já, nebylo jim dáno tolik kreativity, inteligence...Všichni máme právo na život - bez dělníka by nebyl manager - co by řídil? Takže rozsudek ústavního soudu považuji za chybný a popírající princip. V případě, že bych s ním souhlasila, pak posílám celé skupiny lidí do fatální sociální nejistoty a říkám, že ten kdo vydělává, má větší právo na život, stáří a nemoc.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 7. 2011 21:12

Citace - Martin / 22.07.2011 20:48

Souhlasím s Panem Okamurou jeho náhled na věci se mi líbí. Fandím mu:)


Pan Okamura mluví za zloděje a ťulpasy - milionářům on by důchody nedal, ale s vybíráním sociálního pojištění od nich, to on problém nemá...
Fuj Okamurovi!

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

15. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

Co může za to, že si české domácnosti nedokážou vytvořit dostatečné finanční rezervy? Rozhazovačnost? Neschopnost správně investovat? Nízké příjmy? Zeptali jsme se, jaký na tuto problematiku... celý článek

Očima expertů: Mělo by dojít k privatizaci České televize a Českého rozhlasu?

8. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Mělo by dojít k privatizaci České televize a Českého rozhlasu?

Otázka týkající se veřejnoprávních médií rozdělila dotazované odborníky do dvou skupin s diametrálně odlišným pohledem na věc. Přečtěte si, co si myslí ekonomové Petr Mach a Pavel Kohout,... celý článek

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál rozevírají

1. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál rozevírají

Přečtěte si, co si o zvyšování rozdílu v příjmech bohatých a chudých myslí ekonomové Petr Mach a Markéta Šichtařová, politolog Jiří Pehe, socioložka Jiřina Šiklová, podnikatel Tomio... celý článek

Očima expertů: Stávkovat? Ano, ale proti čemu?

17. 6. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Stávkovat? Ano, ale proti čemu?

Byla včerejší stávka llegitimní? Naši experti říkají, že ano. Byla však dobře odůvodněná? Na to mají Tomio Okamura, Pavel Kohout, Jiřina Šiklová, Markéta Šichtařová a další odborníci... celý článek

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

11. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda... celý článek

Partners Financial Services