Kolik si můžete vydělat v předčasném důchodu

František Mašek | rubrika: Jak na to | 18. 4. 2011 | 4 komentáře
Kolik si můžete vydělat v předčasném důchodu
Pokud se rozhodnete odejít do předčasného důchodu, přijdete o nemalé peníze. A změnit tento důchod na řádný, když najednou získáte práci, již nejde. V řadě případů si k němu však můžete přivydělat, aniž by to mělo vliv na výši penze. Víte kdy a kolik?

Pan Jaroslav se vždycky chlubil tím, že je celý život věrný stejné firmě. S kdysi velmi známým podnikem to ale šlo poslední dobou od deseti k pěti. Poslední ranou pak byla nedávná recese. Firma zkrachovala a Jaroslav byl najednou bez práce. Zúčastnil se sice řady výběrových řízení, ale s nulovým výsledkem. Když později přišel o nárok na podporu v nezaměstnanosti a zjistil, že by mohl jít do předčasného důchodu, po delším váhání na to přistoupil.

Pro odchod do důchodu je přitom třeba splnit dvě podmínky: dosáhnout zákonem požadovaného věku a dostatečně dlouho platit pojištění na penzi.

Kdy můžete jít do předčasného důchodu?

Letos mohou jít do řádného důchodu muži ročník 1949 ve věku 62 let a čtyři měsíce, bezdětné ženy ve věku 60 let a osmi měsíců. Ženy s dětmi o něco dříve. Kdo je dostatečně dlouho pojištěn na důchod – letos alespoň 27 let, může jít do předčasného důchodu. A to i tři roky „před termínem“.

K 31. lednu 2011 bylo v ČR podle České správy sociálního zabezpečení v předčasném důchodu 385 173 osob.

Věk, kdy můžete jít do řádného i předčasného starobního důchodu zjistíte na této kalkulačce:

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

I o předčasný důchod se žádá nejdříve čtyři měsíce předem

Stejně jako o řádný starobní důchod i o předčasný musíte žádat Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), a to nejdříve čtyři měsíce předem. Žádost je možné podat i později, třeba tři měsíce před odchodem do předčasné penze. Její vyřízení ale nějakou dobu trvá, a když ji podáte na poslední chvíli, může vás to stát zbytečné nervy.

Kdo chce vyřízení žádosti urychlit, měl by s předstihem požádat sociálku o tzv. informativní osobní list účastníka důchodového zabezpečení. Je zadarmo a na jeho získání má jednou ročně nárok zdarma každý, kdo je pojištěn na důchod.

Z listu je možné zjistit, zda vám ČSSZ eviduje všechna zaměstnání i tzv. náhradní doby pojištění (studium, péči o děti či jiné osoby, nemocenskou, vojenskou službu, nezaměstnanost aj.). Když něco chybí, je třeba si včas opatřit chybějící doklady. Jak na to, radíme v článku Chcete do důchodu a chybí vám některé doklady? Přečtete si, co dělat!

Dřívější odchod do penze se prodraží

Kdo jde do penze předčasně, přijde o nemalé peníze. Důchod tvoří tzv. základní výměra, která je pro všechny stejná a nyní činí 2 230 korun, a procentní výměra vycházející z výše platu a délky zaměstnání. Tato procentní výměra se ovšem při předčasném odchodu do důchodu výrazně snižuje. Když odejde Jaroslav do penze o tři roky dříve, sníží se jeho procentní výměra o 14,7 %.

O kolik vás připraví předčasný důchod?

Zatímco základní výměra důchodu je pro všechny 2 230 korun a předčasný odchod do penze na ni nemá žádný vliv, tzv. procentní výměra, závislá na délce pojištění na důchod a výši příjmů, se v tomto případě krátí.

Za každých i započatých 90 dnů se v prvních 720 kalendářních dnech předčasného odchodu do důchodu sráží 0,9 % výpočtového základu, od 721. kalendářního dne za každých 90 dnů 1,5 % výpočtového základu. Celkem je to 720 : 90 = 8 × 0,9 %, tedy 7,2 % + 1,5 × 5 = 7,5 % procenta. Kdo jde do předčasného důchodu o tři roky dříve, přijde tak u výpočtového základu o 7,2 + 7,5 %, což je dohromady 14,7 % procentní výměry.

Jaký můžete mít řádný nebo předčasný důchod, si můžete orientačně spočítat zde:

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

I v předčasném důchodu si můžete přivydělat

Jestliže jste začali pobírat předčasný důchod, už to nejde změnit. I kdyby Jaroslav sehnal práci, nemůže předčasnou penzi ukončit, pracovat do důchodového věku a před penzí si znovu nechat vypočítat řádný starobní důchod. Bez „sankce“ za dřívější odchod do penze.

Může však brát předčasný důchod a při tom si přivydělat. Na řádný pracovní poměr, dohodu o pracovní činnosti nebo o provedení práce či jako osoba samostatně výdělečně činná. Přečtěte si, co to obnáší!

Důchod, či výplata?

Kdyby Jaroslav znovu získal řádné zaměstnání, bude za něj zaměstnavatel po dobu, kdy pracuje, platit sociální pojištění. Jaroslav by ale po dobu, kdy takto znovu platí na sociálku, nemohl dostávat předčasný důchod. Musel by si tedy vybrat, co je pro něj lepší.

Teoreticky se přitom může stát, že Jaroslav vydrží v práci do skutečného důchodu. „Protože přispíval na sociální pojištění, jeho penze by pak o něco stoupla,“ říká mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš.

Je ale také možné podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) vykonávající vedlejší činnost. Na „vedlejšák“ si tak lze vydělat (jde o příjmy minus výdaje) 59 374 korun ročně, tedy asi pět tisíc korun měsíčně. Kdyby Jaroslav tuto částku překročil, musel by si platit důchodové pojištění a vrátit přeplatek na předčasném starobním důchodu.

Po odchodu do předčasného důchodu je možné pracovat i na dohodu o provedení práce, nejvýše však 150 hodin ročně. Výše odměny není omezena. Daní se, neplatí se z ní ale zdravotní, ani sociální pojištění, jak upozorňuje Gejdoš.

Pozor na dohodu o pracovní činnosti

Jinak je tomu u dohody o pracovní činnosti. Pokud nejde o zaměstnání malého rozsahu, s příjmem do 2 000 tisíc korun měsíčně, je to stejné, jako kdyby byl Jaroslav v klasickém pracovním poměru. Pokud si na základě dohody o pracovní činnosti vydělá přes dva tisíce korun za měsíc, nemá tedy nárok na důchod.

V předčasném důchodu si je také možné neomezeně vydělávat pronájmem nemovitosti nebo její části. Zisk je třeba zdanit, neplatí se ale zdravotní ani sociální pojištění.

V řádném důchodu již bez omezení

Až dosáhne Jaroslav věku, kdy má nárok na řádný starobní důchod, může si vydělávat bez omezení a neztrácí nárok na výplatu penze. „Pokud ale musí mít podle zákona důchodové pojištění, bude samozřejmě z jeho příjmu odváděno pojistné, a to v rozsahu, jako by nebyl v důchodu,“ upozorňuje Gejdoš.

Anketa

Uvažujete o odchodu do předčasného důchodu?

Pracující senioři si také mohou díky odvedenému pojistnému zvýšit důchod. Pokud totiž pobírají starobní důchod a dál pracují, mohou požádat o úpravu (zvýšení) důchodu za dny odpracované od loňského ledna. Od letoška to platí i pro poživatele předčasného starobního důchodu, kteří dosáhli důchodového věku, a to i za rok 2010. Podrobněji o tom v článku Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte!

Když bere důchodce při výdělečné činnosti plný důchod, zvýší se jeho procentní výměra o 0,4 % výpočtového základu za každých 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti.

Jestliže pobírá polovinu důchodu, zvyšuje se jeho výpočtový základ o 1,5 % za každých 180 kalendářních dnů výdělečné činnosti. Pokud při výdělečné činnosti nebere žádný důchod, stoupne jeho výpočtový základ o 1,5 % za každých 90 kalendářních dnů této činnosti.

O zvýšení důchodu musí důchodce sám požádat na příslušné správě sociálního zabezpečení. Provádí až po ukončení výdělečné činnosti, pokud odpracoval starobní důchodce nejméně 360 dnů (nepřetržitě či přerušovaně), nebo po dvou letech nepřetržitého výkonu výdělečné činnosti. Na tu může bezprostředně navazovat začátek jiné práce. S podáním žádosti o zvýšení důchodu je podle Gejdoše třeba počkat, až bude jisté, že na ni penzista má skutečně nárok.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nad reformou důchodů se smráká. Je státní penzijní fond přijatelný kompromis?

15. 4. 2011 | František Mašek | 10 komentářů

Nad reformou důchodů se smráká. Je státní penzijní fond přijatelný kompromis?

Budoucnost vlády je nahnutá. A s ní i budoucnost reformy penzí. I když však vláda nepadne, bude těžké najít politickou shodu na podobě reformy. Jednou z alternativ, kterou zmínil šéf... celý článek

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

12. 4. 2011 | Ludmila Řezníčková | 28 komentářů

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

Podpora v nezaměstnanosti je určena k finančnímu překlenutí doby od ztráty zaměstnání k nalezení nového. Podpora při rekvalifikaci pak nezaměstnanému pomáhá, když se rozhodne změnit... celý článek

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

15. 3. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového... celý článek

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

11. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

Důchodcům v přivýdělku ke státní penzi nic nebrání. Od letoška mohou pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou. Vydělat si mohou neomezenou částku. Navíc si tím zvýší svůj budoucí důchod. celý článek

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

14. 4. 2008 | Ludmila Řezníčková | 25 komentářů

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

Jít do předčasného důchodu se příliš nevyplatí. Kdo by chtěl využít plně tuto možnost a důchod by začal pobírat o tři roky dříve, než by měl, ztratí doživotně z řádné výměry důchodu... celý článek

Partners Financial Services