Důchodová kalkulačka zklamání

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 12. 4. 2011 | 8 komentářů
Důchodová kalkulačka zklamání
Když minulý týden ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo kalkulačku výnosů k navržené důchodové reformě, vypadalo to na první dobrý mediální tah. Vždyť co přesvědčivějšího lze použít za argument než to, jak se lidem zvednou důchody, pokud do systému vstoupí?

Jenže ministerská kalkulačka je bohužel stejná jako celá důchodová reforma – nedotažená, ušitá narychlo na koleně, bez inspirace a zamlčující důležité skutečnosti. Místo toho, aby ministerstvo připravilo moderně udělanou webovou aplikaci a umožnilo ji každému zájemci umístit na jeho web, je k dispozici pouze excelová tabulka.

Pro provádění výpočtů je to samozřejmě v pořádku, z pohledu marketingové strategie je to naprosté selhání – ovšem zcela v souladu s tím, jak zoufale špatně vláda komunikuje všechny své reformy. Neplatí přitom, že by stát neuměl své projekty „prodat“, spíš naopak. Stačí se podívat třeba na chytrou a účinnou kampaň na podporu sčítání lidu – a to je přitom statistika oproti důchodu každého z nás velmi nudné téma.

Kalkulátor manipulátor

Pokud by ale byla nuda jediným prohřeškem ministerské důchodové kalkulačky, stačilo by mávnout rukou. Kalkulačka ale bohužel při bližším pohledu vypadá spíše jako nástroj manipulace, protože tiše zapomíná na některá fakta a vychází z předpokladů, které nejsou zrovna dvakrát správné.

Ať totiž počítáte, jak počítáte, podle ministerské kalkulačky bude vstup do soukromých penzijních fondů výhodný v podstatě úplně pro každého. Stačilo totiž použít jednoduchý trik – do výnosů započítat nejen tři procenta vyvedená ze sociálního pojištění, ale i ta další dvě procenta spořená povinně navíc, zatímco v případě setrvání v průběžném systému si člověk prý navíc nebude spořit ani korunu. Kdyby si totiž člověk ona dvě procenta spořil dobrovolně se stejným výnosem jako mu poskytnou penzijní fondy, byl by na tom stejně dobře i v rámci státního důchodu, zejména u nižších příjmů by na tom byl dokonce o poznání lépe. Proto raději kalkulačka srovnává hrušky s jablky a doufá, že si toho finančně negramotný člověk nevšimne.

Zatajené poplatky

Anketa

Věříte ministerstvu, že na reformě penzí vyděláte?

Je také docela odvážné modelovat výnosy penzijních fondů, když nejsou známy jejich poplatky. Podle materiálu ministerstva financí rozhodně nebudou poplatky zanedbatelné a zdá se, že pohltí minimálně pětinu očekávaných výnosů (a možná ještě mnohem víc, pokud se penzijním fondům podaří prosadit vyšší poplatky v prvních pěti letech reformy a dostatek mimořádných poplatků za různé operace). Kdyby ministerská důchodová kalkulačka navržené poplatky poctivě zohlednila, byl by výsledek pro lidi s průměrnými příjmy ještě mnohem smutnější.

Pokud si půjdete spočítat své možné výnosy, dodám ještě jednu otázku – jak moc jste si jisti tím, že pojišťovny budou skutečně vyplácet anuity odpovídající propočtům v tabulce? Neuděláte nakonec lépe, když si prostě budete spořit sami?

Psáno pro Lidové noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2011 9:32, Milan

Přidávám se k názoru. Také mi stále nikdo nevysvětlil "výhodu" převodu peněz z fondu do pojišťovny. I ta bude chtít zajisté nějaké poplatky. Proč by nemohly anuitu vyplácet fondy a nebo proč si rovnou nespořit přes pojišťovnu? Tyto převody jen opět nahrávají spekulacím, dalším skrytým nákladům, atd... Jinak zcela souhlasím s tím, že důchodová reforma žádnou důchodovou reformou v podstatě není. Přidávám svůj názor, že vlastně ani žádná "důchodová reforma" neexistuje. Nebo víte o nějaké funkční? V jiné zemi? I ve velmi silných ekonomikách je řešení pro občany jednoduché. Spořit si! A jakou formu zvolí, je jen a jen na nich, na jejich ekonomickém vzdělání nebo na profesionalitě jejich finančního poradce.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Namaštěná penzijní kapsa

5. 4. 2011 | Tomáš Prouza | 14 komentářů

Namaštěná penzijní kapsa

Z toužebně očekávané penzijní reformy, která měla pomoci vylepšit bilanci veřejných financí, se stává projekt, který vylepší bilanci pouze vybraným lidem. A klienti mezi nimi bohužel... celý článek

Zadarmo ani penzijní fond nehrabe

30. 3. 2011 | Aleš Tůma | 20 komentářů

Zadarmo ani penzijní fond nehrabe

Podstatným otázkám penzijní reformy se věnuje předvčerejší komentář Markéty Šichtařové, pojďme se vrátit k těm „nepodstatným“, tedy poplatkům pro penzijní fondy.

Debata o penzijní reformě? Diskutujte si o poplatcích, do podstatných věcí nestrkejte nos!

28. 3. 2011 | Markéta Šichtařová | 6 komentářů

Debata o penzijní reformě? Diskutujte si o poplatcích, do podstatných věcí nestrkejte nos!

Ministerstvo financí „dostalo za uši“, že penzijní reformě nepředcházela pořádná debata. Náprava byla zjednána: veřejnost smí vyjádřit názor na to, jaké poplatky platit penzijním fondům.... celý článek

Zestátnili byste soukromé penzijní fondy jako David Rath?

10. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 55 komentářů

Zestátnili byste soukromé penzijní fondy jako David Rath?

Důchodová reforma dál vyvolává emoce. Nečekaně se do ní pustil i prezident Klaus, kritika znovu zaznívá i od Věcí veřejných. Poslanec za ČSSD a hejtman David Rath dokonce vyhrožuje,... celý článek

Důchodová reforma představuje krůček k lepšímu světu

2. 3. 2011 | Pavel Kohout | 41 komentářů

Důchodová reforma představuje krůček k lepšímu světu

Penzijní reforma navrhovaná současnou vládou bývá kritizována jako polovičaté řešení. Ve skutečnosti je to řešení méně než poloviční, ale jde o krok správným směrem. Nesmělý, ale přece... celý článek

Partners Financial Services