Namaštěná penzijní kapsa

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 5. 4. 2011 | 14 komentářů
Namaštěná penzijní kapsa
Z toužebně očekávané penzijní reformy, která měla pomoci vylepšit bilanci veřejných financí, se stává projekt, který vylepší bilanci pouze vybraným lidem. A klienti mezi nimi bohužel nebudou.

Když ministerstvo financí zveřejnilo návrhy možných poplatků budoucích penzijních fondů, velmi tím všechny překvapilo. Na první pohled jde totiž o chvályhodnou snahu o veřejnou diskusi – i když k této diskusi ministerstvo přistoupilo především kvůli kritice špatné komunikace reformy. Jenže bohužel začalo špatně. Normální by bylo, aby nejprve ministerstvo zveřejnilo jasně popsanou představu toho, jak mají nové penzijní fondy vypadat, jaké na ně budou kladeny kapitálové a regulatorní požadavky, jaká omezení v podnikání budou mít. A teprve až by bylo jasno, jak má vypadat penzijní spořicí produkt, mělo by smysl mluvit o poplatcích.

Řádné poplatky spolknou až pětinu výnosu. A mimořádné?

Starost o váš důchod nám nedá spát

Budoucnost českého důchodového systému nám leží na srdci. Sledujeme vývoj reformy penzí, založili jsme na Peníze.cz speciální rubriku s články o důchodové reformě.

Návrh budoucích poplatků pro penzijní fondy glosovaly minulý týden na Peníze.cz hned tři komentáře:

Anketa

Které poplatky budou stát klienty penzijních fondů nejvíc peněz?

Zveřejněný materiál o poplatcích je navíc polovičatý a je na něm až příliš vidět, že byl šit horkou jehlou na základě externě dodaných podkladů, aniž by si ministerstvo udělalo vlastní analýzy a mohlo zodpovědně vyhodnotit, jaké dopady budou mít navržené poplatky na výnosy klientů. Vždyť třeba u dynamičtějších fondů budou navržené poplatky činit celých dvacet procent očekávaného výnosu!

A to se navíc díváme pouze na poplatky za správu peněz. Ministerský materiál totiž tiše říká, že vedle těchto „řádných“ poplatků bude existovat ještě řada poplatků mimořádných, ale jejich výčet ani výši nijak nespecifikuje. Přitom třeba jen dvě stokoruny, které by si penzijní fond dokázal naúčtovat navíc, by člověku s průměrným platem dokázaly z jeho výnosu v dynamickém fondu sebrat dalších dvacet procent.

Potřebujeme nové penzijní fondy? Nepotřebujeme!

Ministerstvo vysoké poplatky (navíc v prvních pěti letech reformy ještě navýšené oproti dlouhodobému plánu) obhajuje tím, že musí vzniknout nové penzijní instituce a musí z něčeho žít. Bohužel však ministerstvo nikdy neodpovědělo na otázku, proč vlastně musí tyto nové instituce vznikat. Nová instituce by možná měla smysl ve chvíli, kdy by měla zajišťovat i výplatu důchodů, ale to podle navržené reformy budou za penzijní fondy zajišťovat pojišťovny.

Jinými slovy – nové penzijní fondy budou vlastně jen investičními společnostmi, kterým stát předepíše povinnou nabídku čtyř jasně definovaných podílových fondů. A pokud by stát umožnil tyto fondy nabízet stávajícím investičním společnostem, byly by náklady na celou penzijní reformu mnohonásobně nižší než při zakládání nových institucí na zelené louce s náklady na systémy, management, zaměstnance a podobně. Jenže na takovém efektivním řešení by nikdo nevydělal. Tedy kromě klientů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2011 13:19, eďa

Je mnoho lidí včetně pol. lokajů, kteří se domnívají, že hospodářskou krizi lze sanovat penězi a soc. škrty. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných reforem, zdražování na denním pořádku ani geniálních kombinací zkorumpovaných politiků. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a k veřejnému majetku. Bohužel, denně vidíme přesně pravý opak.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2011 7:44, eďa

Zrovna včera jsem byl nakupovat potravinový koš a nestačil zírat. O koruny podražilo téměř vše, a to se ještě nezvedla DPH. Kolotoč zdražování už odstartoval avízovanými reformami - (deformami) tak čemu je dobré spořit na penzi ? Pokud ho nedotunelují vyvolení jako Sazku, tak jeho hodnotu zbaští s inflace nejpozději do 10 let.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zadarmo ani penzijní fond nehrabe

30. 3. 2011 | Aleš Tůma | 20 komentářů

Zadarmo ani penzijní fond nehrabe

Podstatným otázkám penzijní reformy se věnuje předvčerejší komentář Markéty Šichtařové, pojďme se vrátit k těm „nepodstatným“, tedy poplatkům pro penzijní fondy.

Dojná kráva penzijní reformy

29. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 28 komentářů

Dojná kráva penzijní reformy

Ministerstvo financí minulý týden tiše a nenápadně zveřejnilo návrh na výši poplatků penzijních fondů a mezi řádky naznačilo i několik dalších zajímavých detailů. Právě poplatky rozhodnou... celý článek

Debata o penzijní reformě? Diskutujte si o poplatcích, do podstatných věcí nestrkejte nos!

28. 3. 2011 | Markéta Šichtařová | 6 komentářů

Debata o penzijní reformě? Diskutujte si o poplatcích, do podstatných věcí nestrkejte nos!

Ministerstvo financí „dostalo za uši“, že penzijní reformě nepředcházela pořádná debata. Náprava byla zjednána: veřejnost smí vyjádřit názor na to, jaké poplatky platit penzijním fondům.... celý článek

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

22. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 29 komentářů

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená.... celý článek

Navržená reforma: trest za odpovědnost

19. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Navržená reforma: trest za odpovědnost

Vláda, která měla být vládou rozpočtové odpovědnosti, a tedy zejména vládou snižování výdajů, se změnila ve vládu zvyšování daní a rostoucího přerozdělování. Ještě horší ale je, že... celý článek

Partners Financial Services