Kdo vysvětlí penzijní reformu lidem? Finanční poradci!

Petr Šafránek | rubrika: Komentář | 10. 3. 2011 | 25 komentářů
Kdo vysvětlí penzijní reformu lidem? Finanční poradci!
Ponechme teď stranou, zda je vládou navržená penzijní reforma správná, či nikoliv. Jedno je jisté – ať už je jakákoliv, vláda rozhodně nezvládla první fázi komunikace reformy se širokou veřejností. Jediné, co si ze zamýšlené reformy lid doposud odnesl, je zdražování v důsledku sjednocení sazeb DPH.

A dokonce ani to zdražení není srozumitelně komunikováno, protože mnoho lidí se domnívá, že například potraviny budou výhledově o 20 % dražší – protože jaksi netuší, že již dnes u potravin platí desetiprocentní DPH.

Sociálce neplatíte na svůj důchod

Jisté je také to, že se nepodaří najít takovou podobu penzijní reformy, která by nevyžadovala aktivní součinnost jednotlivců. Ať už je to samotné rozhodnutí vstoupit do takzvaného 2. pilíře ( opt-out), tedy vyvést část svého pojistného z průběžného systému do systému fondového, nebo pochopení v každém případě omezených možností státního systému a rozhodnutí vytvářet si vlastní rezervu na důchod. V tomto směru se žádná vláda doposud neodvážila vést otevřenou informační kampaň srozumitelnou nejširší veřejnosti. Mnoho lidí kvůli tomu ani nechápe základní princip průběžného systému a mylně se domnívá, že odvody pojistného správě sociálního zabezpečení si platí na svůj důchod. A už vůbec netuší, že mnohými zatracovaný opt-out by byl právě alespoň částečným naplněním této myšlenky – tedy že by alespoň část pojistného byla skutečně ukládána na důchod plátce!

Pusťte na to byznys

Kdo tedy vysvětlí lidem nutnost tvorby vlastní rezervy, ať už je to ve druhém, nebo třetím pilíři? Podle mého názoru existuje jediné efektivní a vyzkoušené řešení – umožnit v obou pilířích komerční distribuci příslušných produktů za přiměřenou provizi. V ten okamžik jsou tu k dispozici tisíce finančních poradců a zprostředkovatelů, kteří jsou zvyklí vysvětlovat problematiku osobních či rodinných financí skutečně domácnost od domácnosti. Samozřejmě a zcela logicky to nebudou dělat zadarmo. Ovšem za přiměřenou provizi nabízejí obrovský potenciál – to, že jsou každý den v osobním kontaktu s lidmi a umějí s nimi hovořit.

Penzijní speciál

Peníze.cz se důchodové reformě věnují soustavně. Přečtěte si náš tematický SPECIÁL.

Dnes je například penzijní připojištění se státním příspěvkem prezentováno jako velmi úspěšný produkt s několika miliony účastníků. Kde by ovšem tento produkt byl, kdyby jej neměli v nabídce prakticky všichni finanční poradci a zprostředkovatelé? Ano, státní příspěvek je jistě silnou motivací, nicméně sám o sobě nestačí. Nebo se snad někde stály fronty u přepážek na tento produkt? Nikoliv. Byli to poradci a zprostředkovatelé, kdo jej trpělivě „nosili“ doslova domácnost od domácnosti, až nasbírali ony miliony klientů.

Platit agenturní osvětu je vyhazování peněz

Anketa

Dělá vláda dost pro to, aby motivovala občany k účasti ve 2. a 3. pilíři penzijního systému?

Podobně tomu může být s penzijní reformou. Troufám si tvrdit, že bez zapojení komerční distribuce nemá penzijní reforma, postavená na aktivním konání jednotlivců, naději na úspěch. A je nesmysl považovat finanční poradce a zprostředkovatele za někoho, kdo se chce na penzijní reformě jen „přiživit“. Osvěta, kterou v rámci své činnosti mohou osobně provést, je jinými prostředky v daném čase nedosažitelná. A navíc je velmi efektivní – zatímco v klasické reklamní kampani dostanou všichni (agentury, média, atd.) zaplaceno bez ohledu na reálný dopad kampaně, provize finančním poradcům a zprostředkovatelům je vyplácena výhradně za reálně získaného klienta.


Autor je předsedou Legislativně právní komise a členem představenstva Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky (AFIZ).

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 3. 2011 6:04, hm

Tak jestli to budou stejní finanční poradci jež bouchají životní pojištění kde 3-4 roky platíte jen na jejich provize tak zachraň nás pán bůh.

Vždyť již pár let na vstupních skupinových vymývání mozků jistá zprostředkovatelská firma ujišťuje své naháněče jak obrovsky vydělají na penzijní reformě stejně jako vydělali na Slovensku.


Už jen z nákladů na vedení fondů (2%) jež si přejí banky se mi chce zvracet. Lidi si koupí fondy státních dluhopisu se zhodnocením 4%. Fond odebere 2%. A stát to zdaní 15% A jsme na 1,7% zhodnocení pa kdo si myslí že toto pokryje inflaci?

Lidi neblbněte na žádné penzijní fondy nepřistupujte. Koukněte se na Youtube jak funguje moderní finanční systém. Je tam mnoho dokumentů.

Kdyby toto dávali místo Šeherezády tak to by bylo nejlepší vysvětlení pro prostý lid. Jenže přejí si to politici aby jejich Ovčani zjistili realitu?

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 3. 2011 19:08, Petr

Promiňte pane, ale to je skutečně velmi nepravděpodobné a obávám se že lobujete, nebo jen tak plácáte. Provokující strojená najivita, proč? Jaká finanční negramotnost, proč? Jestliže zákon určil povinnost platit cokoliv, řeší to srážka ze mzdy, podnikatel bude muset a pokud ne máme ochránce zákona. Cokoli jiného je obchod a nemyslím že by grafik, řezník, horník nebo kuchař (jednotlivec) by měl učit národ hospodařit. Naši předci uměli hospodařit a dokonce velmi dobře. Náš národ není negramotný, bohužel, podle mého názoru čím dál víc lidí z penězi, potažmo z finančními produkty, obcuje. Důchodce systematicky likvidujete, mladí se vám brzy proexperimentují až do úplné apatie a ten nejproduktivnější střed, generace kterou revoluce přistihla nepřipravené, sežere co uvidí. Ten kdo neumí okrást bližního svého ...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma představuje krůček k lepšímu světu

2. 3. 2011 | Pavel Kohout | 41 komentářů

Důchodová reforma představuje krůček k lepšímu světu

Penzijní reforma navrhovaná současnou vládou bývá kritizována jako polovičaté řešení. Ve skutečnosti je to řešení méně než poloviční, ale jde o krok správným směrem. Nesmělý, ale přece... celý článek

Tomáš Prouza: Jak prohrát reformu

1. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 19 komentářů

Tomáš Prouza: Jak prohrát reformu

Do startu důchodové reformy zbývají ještě skoro dva roky, ale vládě se během týdne úspěšně podařilo zklamat a naštvat i ty, kteří by jinak reformu ze všech sil podporovali.

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

22. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

Zatímco někteří slaví, že po letech diskusí konečně máme na stole větší úpravu penzijního systému (i když do skutečné reformy mají navržené změny ještě hodně daleko), jiní se ptají,... celý článek

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

21. 2. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

25. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

Největším rizikem dnešní debaty o důchodové reformě je fetiš garantovaných fondů. Garance jsou ale velmi drahé – a pokud stát půjde tou cestou, jakou zatím naznačuje (tedy bojíš-li... celý článek

Partners Financial Services