Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 22. 2. 2011 | 34 komentářů
Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži
Zatímco někteří slaví, že po letech diskusí konečně máme na stole větší úpravu penzijního systému (i když do skutečné reformy mají navržené změny ještě hodně daleko), jiní se ptají, jak dlouho změny vydrží. Tedy pokud se vůbec uvedou v život.

Koalice se totiž zatím dohodla jen na hrubých obrysech reformy, ale chleba se bude lámat až ve chvíli, kdy se začnou řešit detaily. Tím hlavním bude otázka maximálních poplatků za správu peněz. Pro laiky možná není nějaká desetinka procenta nákladů významná, ale třeba v horizontu třiceti let znamená rozdíly v řádu desetitisíců korun.

Vzhledem k tomu, že se vláda rozhodla opakovat chybu, kterou udělala se stavebním spořením a místo definice důchodového produktu bude vytvářet nové instituce, budou poplatky výrazně vyšší než by být musely. Kdyby se vláda rozhodla pouze definovat, jaké parametry musí penzijní spoření splňovat, mohly by si ho do portfolia zařadit banky, investiční společnosti i pojišťovny (a byl by to dobrý důvod pro reformu dnešních penzijních fondů). Místo toho budou vznikat nové instituce se svými systémy, manažery a centrálami – a také s výrazně vyššími náklady na provoz.

Anketa

Jak hodnotíte plánovanou penzijní reformu?

Lež základem reformy

Za největší chybu ale považuji to, že financování reformy je postaveno na lži, navíc příliš průhledné a jednoduše odhalitelné. Vláda totiž tvrdí, že kvůli výpadku příjmů z průběžného systému financování penzí musí zvýšit DPH. Neptejte se ale, na základě jakých propočtů a s jakým podílem přechodu lidí do nového systému počítá. Taková kalkulace totiž vůbec není podstatná.

Podle odhadů by mohl výpadek v systému při přechodu velké části mladých lidí činit zhruba 20 miliard korun ročně, zvýšením DPH ale vláda získá přibližně 57 miliard. Zhruba šest miliard stát použije na vyšší daňové slevy na dítě, aby mladým rodinám kompenzoval vyšší DPH, něco určitě spolkne i valorizace důchodů, které vláda jistě neodolá. Pořád ale zbudou desítky miliard korun ročně a bylo by dobré vědět, na co je vláda použije. Nemluvě o tom, že DPH by měla vzrůst už od ledna 2012, ale důchodové změny budou startovat až o rok později, takže vláda dostane příští rok pěkný balík navíc.

Už jen jako perlička, smutně ilustrující poměry v české kotlině, působí seznam zboží, na které se zvýšení DPH nebude vztahovat. Například Vít Bárta seznam obhajoval tím, že vybrané potraviny jsou základem pro dobré zdraví, a že právě dobré zdraví lidem umožní déle si užívat stáří i penzí. Mohl by se někdo pana ministra zeptat, proč je podle něj zdravější bílý chleba než tmavá houska, mléko než jogurty nebo zelenina než ovoce. I když raději se neptejme. Mohli bychom se dočkat ještě zábavnější odpovědi než když Kateřina Jacques vysvětlovala pojem biomasa.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky


Psáno pro Lidové noviny

Co si myslíte o plánované penzijní reformě vy? Napište nám svůj názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2011 13:10, Josef Tětek

Jak se dle mého názoru bude "penzijní reforma" vyvíjet v následujících letech:1) Pár set tisíc neinformovaných, zmatených či naivních lidí převede 3+2% do penzijního kartelu. Ostatní si raději ty 2% ponechají a nadále budou smíření s tím, že peníze z penzijních daní pravděpodobně nikdy neuvidí.2) Zvedne se DPH, zavedou se výjimky a kompenzace.3) Rok dva na to se výjimky a kompenzace začnou rušit, protože na zvýšené DPH se vybralo méně než se očekávalo, stát je na pokraji bankrotu a vůbec - v EU frčí daňová harmonizace.4) Penzijní kartel zbankrotuje, protože rating státních dluhopisů vydaných v EU bude během let upadat až k "junk bonds".5) Zbankrotují evropské státy, některé upadnou do komunismu či fašismu, někde bude válka a někde si lidé možná konečně uvědomí, že státní řešení čehokoli vedou vždy k chudobě, utrpení a nepříjemnému procitnutí.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 2. 2011 7:09, Fany

Díky pane Prouzo za Váš pohled na věc. Od Vás to zní jistě zajímavěji a je to "více slyšet". Osobně na tento počtářský nesmysl poukazuji od doby, kdy s tou, jak oni říkají, penzijní reformou, vyšli na světlo.
xxx
Jednotná DPH je správná cesta, ale bez výjimek. Ovšem, pokud by si pan Kalousek nechtěl rovnou, s onou reformou, zalátovat další díry v rozpočtu, tak by se výsledná sazba mohla pohybovat v polovině těch současných. Tedy 15%. Později by se k této sazbě mohla přidat i DZPO. Pak bychom měli na vše 15% daň a investoři by opět našli naší zemičku na mapě svých zájmů.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slovenská penzijní reforma a český patvar

21. 2. 2011 | Luboš Palata | 6 komentářů

Slovenská penzijní reforma a český patvar

Česká atmosféra kolem penzijní reformy v ničem nepřipomíná nadšení a naděje, s nimiž se před pěti lety pustilo do změny svého penzijního systému Slovensko.

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

21. 2. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

18. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 56 komentářů

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

Vládní koalice se včera večer dohodla na podobě penzijní reformy, která má udržet stabilitu penzijního systému. Máme slavit, nebo jde o nesmyslné rozhodnutí?

Tomáš Prouza: Chystá se tunel na penze?

15. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Chystá se tunel na penze?

Minulý týden se objevilo pár opatrně pozitivních zpráv na téma důchodové reformy a podle optimistů se koaliční debata již blíží dohodě. Je ale smutné, že navrhovaná důchodová reforma... celý článek

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

25. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

Největším rizikem dnešní debaty o důchodové reformě je fetiš garantovaných fondů. Garance jsou ale velmi drahé – a pokud stát půjde tou cestou, jakou zatím naznačuje (tedy bojíš-li... celý článek

Partners Financial Services