Tomáš Prouza: Chystá se tunel na penze?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 15. 2. 2011 | 34 komentářů
Tomáš Prouza: Chystá se tunel na penze?
Minulý týden se objevilo pár opatrně pozitivních zpráv na téma důchodové reformy a podle optimistů se koaliční debata již blíží dohodě. Je ale smutné, že navrhovaná důchodová reforma je šita na míru pouze jedné zájmové skupině – a běžní občané to bohužel nejsou.

Navíc se okolo důchodové reformy vytvářejí očekávání, která prostě nemohou být pravdivá, stát ale spoléhá na to, že to většině občanů ještě řadu let nedojde. Řada lidí tak naivně očekává, že jim reforma přinese důchody, že budou do průběžného systému odvádět méně peněz, a že jim penzijní fondy zajistí bezpečné uložení peněz s vysokým výnosem. Ani jeden z těchto mýtů není pravda, ale ani pravicové strany – které by měly mít odvahu upozorňovat na osobní odpovědnost každého člověka za svou budoucnost – nemají odvahu říci nahlas celou pravdu.

Povinností k bohatství

Anketa

Mělo by být spoření v rámci penzijní reformy povinné?

Marketéři důchodové reformy tvrdí, že pouze povinný systém bude dostatečně stabilní pro potřebné změny. Na chvíli pomiňme, že stabilita penzijního systému závisí v podstatě pouze na politické situaci, což v posledních letech zažili Slováci, Maďaři a nyní i Poláci. Důležité totiž je, jak bude systém nastaven. I dobrovolný dobře nastavený systém může být mnohem úspěšnější než povinný, ve kterém stát nechá vydělávat všechny zúčastněné kromě klientů penzijních fondů.

Jedním z mužů v čele reformy je Ivo Foltýn, kdysi šéf Penzijního fondu České pojišťovny a spolu s Jiřím Rusnokem nejvlivnější osoba Asociace penzijních fondů. Dnes je poradcem ministra práce a sociálních věcí pro důchodovou reformu – a protože si ministerstvo financí nad důchodovou reformou v podstatě umylo ruce, má nebývale velký prostor ovlivnit institucionální uspořádání nového systému.

Bohužel zřejmě nemá oponenta, protože za výchozí variantu se bere zřízení speciálních povinných penzijních fondů. Stát tak ignoruje vlastní drahou lekci, kterou si udělil s vybudováním exkluzivní skupiny stavebních spořitelen. Dnes již sice chápe, že konkurenci by prospělo, kdyby byl zákonem definován pouze produkt, nikoliv jeho poskytovatelé (a produkt stavebního spoření tak mohly poskytovat například všechny banky), ale zdá se, že stejnou chybu chce zopakovat znovu tím, že miliardy penzijních úspor potečou několika málo speciálně vybudovaným institucím.

Zároveň se příliš nemluví o nákladech těchto fondů a o úrovni, na které by byly zastropovány. Pokud jsou ale myšleny vážně návrhy na limit dvou procent ze spravovaných aktiv, vzniká nám tady jeden z nejvýnosnějších zlatých dolů posledních let. Vždyť minimálně prvních 25 let reformy budou nové penzijní fondy pouze sbírat vklady a investovat je. V konkurenčním prostředí by firmám na pokrytí nákladů i slušný zisk stačilo mnohem méně než ona nadhazovaná dvě procenta. Ale chtějí autoři reformy opravdu konkurenční prostředí, které klientům nabídne zajímavé výnosy? Zatím to tak bohužel nevypadá.

Psáno pro Lidové noviny

Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora: Spoření na penzi nemá být povinné

Připravované povinné spoření na penzi pro občany, jimž bude v době zahájení penzijní reformy méně než 40 let, kritizují ve svém komentáři a na videu na YouTube, které najdete na našem webu, známí ekonomové Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora. Jejich stručný pohled na chystanou penzijní reformu najdete v článku Nechceme se v důchodu pást!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2011 15:40, ivostanislav

Povinně si spořit na důchod ? Povinně platíme zdravotní pojištění a co s toho máme ? Bez doplatků a poplatků už ani ten Acylpyrin není za kdysi 1 korunu. S důchodovým spořením to nebude jinak. Za čas se na obrazovce bude kát nějaký politik, že přes všechna dokonalá opatření penzijní fond někdo vytuneloval, a rychle dodá, že už podal trestní oznámení . . . Zapomeňte na demokracii, odpovědnost či svobodu. Na to se tu nehraje. Jde o jediné, přesouvat peníze a majetek od většiny k menšině. A politické loutky s toho mají slušné desátky, tak ochotně vymýšlejí, mnohdy špatně opisují, co na tom , oni nic netratí. A zbavit se tohoto tak výnosného trendu, nejde diskusí ani odpovědností.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2011 11:48

Tak tedy nespořte (co Vám v tom brání?) a v důchodu uvidíme. BTW: jeden z důvodů fantastického vzrůstu asijských států za posledních šedesát let je v tom, že jejich lidé uspořili daleko víc, než utratili. Vrchol je tuším Singapur, kde vláda donutila občany spořit přes 50 % jejich hrubé mzdy. Ovšem rozumím vám, v padesátých letech v městě plném slumů, bažin a malárie, pár set kilometrů od Číňany podporovaných partyzánů, bych si na dnešní rozvoj Singapuru nevsadil ani pětník.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaký budete brát důchod?

4. 2. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Jaký budete brát důchod?

Jdete do důchodu a nevíte, jaká bude vaše penze? Není divu - spočítat si kolik budete brát v důchodu není jednoduché. Od roku 2013 to mohou mít penzisté snazší. Česká správa sociálního... celý článek

Tomáš Prouza: Čeká stavební spoření poprava v přímém přenosu?

1. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 30 komentářů

Tomáš Prouza: Čeká stavební spoření poprava v přímém přenosu?

Pokud chce stát zlepšit a zlevnit systém stavebního spoření, jsou snížení státní podpory a otevření trhu větší konkurenci přesně těmi potřebnými kroky. Pokud se ale ministerstvo financí... celý článek

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

25. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

Největším rizikem dnešní debaty o důchodové reformě je fetiš garantovaných fondů. Garance jsou ale velmi drahé – a pokud stát půjde tou cestou, jakou zatím naznačuje (tedy bojíš-li... celý článek

Tomáš Prouza: Jak se dohled ČNB dokázal vyhnout odpovědnosti

18. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Tomáš Prouza: Jak se dohled ČNB dokázal vyhnout odpovědnosti

ČNB zvedla poplatky za registraci pojišťovacích zprostředkovatelů na pětinásobek. Chce tak omezit počet těch, kteří tuto činnost nevykonávají. Proč raději nepřinutí firmy, aby odhlásily... celý článek

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

11. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Tomáš Prouza: Půjčky - umyjme si ruce

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by měl přinést lidem více informací. Na první pohled je to výborná zpráva – ale jen pro ty, kteří nedrželi v ruce nové „informační“ materiály.

Partners Financial Services