Stárneme. Budeme mít na důchody?

Stárneme. Budeme mít na důchody?
Pokud se naplní prognóza populačního vývoje naší země, zveřejněná před několika dny, Česká republika se dostane do obtížné situace. Například počet obyvatel ve věku 85 let a více, tedy lidí spíše nesoběstačných, podle této studie v roce 2065 vzroste na osminásobek současného stavu. Co na to náš penzijní systém?

Autoři studie, Boris Burcin a Tomáš Kučera z Přírodovědecké fakulty UK v Praze, v úvodu uvádějí, že důležitým, byť ne jediným, impulsem pro vypracování prognózy byla opětovně sílící diskuse kolem budoucnosti českého důchodového systému. Horizontem prognózy byl zvolen rok 2065. Důvod je prostý - při schválení a zachování právě projednávaného dalšího posunu hranice důchodového věku 63 let pro muže a bezdětné ženy by v roce 2065 do tohoto věku vstupovaly osoby, které se narodily právě v roce 2002.
"Předpokladem spolehlivosti takových prognóz je odhalení základních pravidelností předcházejícího vývoje," píše se ve studii. Pojďme si tedy nejprve v krátkosti připomenout základní fakta, z nichž naše neradostná demografická situace vychází.

Málo rodíme, stárneme, žijeme stále déle

V roce 1994 se v ČR poprvé od I. světové války narodilo méně dětí, než kolik dosáhl počet zemřelých obyvatel a od té doby je nás stále méně. Významné přitom je, že ke ztrátě dochází v době, kdy jsou ve věku nejintenzivnější plodnosti početné ročníky žen narozených v 70. letech. A protože k ní dochází zároveň přes trvale kladnou migrační bilanci (převaha přistěhovalých nad vystěhovalými), jde celá populační ztráta na vrub velmi nízké porodnosti. Podle autorů studie byl její pokles velmi rychlý, bezprecedentně hluboký a trvá déle, než byl na jeho počátku kdokoli ochoten připustit. "Za pouhých pět let mezi roky 1991 a 1996 se totiž hodnota úhrnné plodnosti v ČR doslova propadla z 1,89 na 1,19 živě narozeného dítěte na jednu ženu za celé její reprodukční období (15 - 49 let) a od roku 1996 se pak hodnota úhrnné plodnosti trvale drží pod hladinou 1,2 dítěte. Ta by přitom v dlouhodobé perspektivě mohla zajistit prostou obměnu obyvatelstva přibližně jen z asi z 58 % (úroveň porodnosti nutná k zajištění prosté reprodukce je 2,1 - pozn. aut.)," píše se ve studii.

Co nás čeká a nemine?

Co říká index stáří

Zajímavý je pohled na tzv. index stáří, který vyjadřuje vztah počtu osob starších 60 a více let k počtu dětí. Již výchozí hodnota ukazuje významnou početní převahu starších osob nad dětmi, přičemž v období do roku 2035 lze očekávat zvýšení hodnot indexu na dvojnásobek. Koncem roku 2002 připadalo na 100 dětí ve věku do 15 let přibližně 122 osob ve věku 60 let a starších, ovšem kolem roku 2025 na jedno dítě připadnou pravděpodobně 2 osoby nad hranicí 60 let. Růst indexu stáří by se měl stabilizovat kolem roku 2040 na hladině odpovídající poměru 250 až 260 obyvatel ve věku 60 a více let na 100 dětí.

Pokud jde o dlouhodobý vývoj celkového počtu obyvatelstva, podle autorů studie není zcela jednoznačný. Nejpravděpodobnější variantou se jeví jeho dočasná stabilita až mírný růst (především v důsledku odkladů rodičovství v uplynulých letech a tím nahromadění značného potenciálu "realizace plodnosti"), na který by kolem roku 2025 měl navázat intenzivnější pokles počtu obyvatel.
Mnohem zajímavější je očekávaný vývoj věkového složení a dalších strukturálních charakteristik obyvatelstva, s největší pravděpodobností nás totiž čekají zásadní strukturální změny.
Obecně lze říct, že už v roce 2030 se projeví deficit počtu narozených a naopak "nadbytek" osob ve věku 50 let. Podíl dětí na obyvatelstvu, který v roce 2002 představoval necelých 16 %, by se do roku 2030 snížil pod 14 % a do roku 2065 by na této úrovni mohl vlivem souběžného poklesu obyvatel zůstat.
K nejvýraznějším změnám dojde zcela určitě v kategorii obyvatel v poproduktivním věku. Jejich počet by měl do roku 2030 vzrůst ze současných 2,1 milionu na 3 miliony, ovšem do roku 2065 až na bezmála 3,5 milionu (což by znamenalo 36% podíl na celkovém počtu obyvatel). Ještě výraznějšími změnami projdou dílčí kategorie v rámci této skupiny: počet obyvatel ve věku 75 let a více bude v roce 2065 více než trojnásobný a nejstarších seniorů (85 let a více) by měl být dokonce osminásobek ve srovnání se stavem v roce 2002.

Z hlediska ekonomického a sociálního bude nepochybně velmi závažné trvalé zhoršení poměru mezi počty starších osob (60 let a více) a osob ve věku ekonomické aktivity (15 - 59 let). Nejjednodušeji řečeno: výchozí situací je 29 osob starších připadajících na 100 osob ve věku 15 - 59 let. V průběhu příštích 30 let a následně do roku 2050 by měl počet starších vzrůst na dvojnásobek a následně do roku 2050 až na 75. Je tedy víc než zřejmé, že se v nadcházejících letech musíme připravit na další, progresivní stárnutí obyvatelstva ČR.

Důsledky nejen pro penzijní systém

Autoři studie se v této souvislosti zmiňují o analýze čtyř různých modelů možného vývoje hranice důchodového věku. Ta ukázala, že ani posunutí věku pro odchod do důchodu na hranici 68 let pro muže i ženy by nepřineslo významnější pokles počtu osob v poproduktivním věku (nemluvě o "měkčích" variantách), půjde jen o redukci a odklad jeho dalšího růstu. Pokud se zamyslíme nad vývojem na trhu práce, kde významně klesá zaměstnanost osob v důchodovém věku, roste nezaměstnanost a kde existují určité (byť dnes redukované) výhody plynoucí z předčasného důchodu, musí nám dojít, že nutně roste počet osob pobírajících starobní důchod. Z toho ovšem jasně vyplývá, že nejde pouze o důchodový systém, ale o celý systém sociálního a zdravotního zabezpečení. Jak je uvedeno ve studii: "Není těžké odvodit, že náklady na zdravotní a především důchodové zabezpečení vzrostou v relativně blízké budoucnosti pouze v důsledku změn věkové struktury obyvatelstva takovou měrou, že bez zásadních změn principů a fungování těchto systémů může dojít k jejich poměrně rychlému zhroucení, a to i při pevnějších základech, než jsou ty současné." Podle autorů prognózy však hrozba vysokých daní, odvodů a dalších nákladů není jediným vážným problémem. Podle nich jsou totiž ve hře také základy mezigeneračních vztahů a organizace a fungování celé společnosti.

Zpracováno podle analýzy Perspektivy populačního vývoje České republiky na období 2003-2065 autorů Borise Burcina a Tomáše Kučery z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze vydané v listopadu 2003.

Co si o této neradostné prognóze myslíte vy? Co všechno by se podle vás mělo udělat, aby v případě, že se prognóza naplní, nebyla naše společnost ochromena? Jak by podle vás měla vypadat penzijní reforma, pokud si myslíte, že je nutná?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 63 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2003 10:55, Rejpal

Celá důchodová reforma musí nakonec vést k tomu, že státní průběžný systém zajistí jen životní minimum jednotlivcům a zbytek důchodu si musí každý našetřit a to ať ve státním nebo soukromém systému. Ti, kteří nejsou a nebo nebyli schopni pracovat a vytvořit si spořící složku musí příjem nad životní minimum zajistit charita nebo různé nadace. Životní minimum je prvkem občanské solidarity, zbytek je věc každého jednotlivce ve svobodné společnosti. Důchodový věk je třeba nastavit jen pro přiznání minima. Čerpání spořící složky je věcí každého jednotlivce. Pokud na ni stát bude přispívat jak daňovými úlevami, tak příspěvkem, nechť si stanoví omezení (dnes je to např. od dosažení 60 let). Systém by byl přehledný a teoreticky i vyrovnaný, je zcela evidentní, že s růstem počtu důchodců a poklesem přispivatelů do systému bude muset celkový příspěvek jednotlivců růst, ale to se nedá nic dělat.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2003 14:53

Drtiva vetsina zivocichu, krom cloveka, ma pouze jediny smysl zivota, a tim travi 80% veskereho aktivniho casu. Vychova a plozeni potomku.

Clovek 'osalil' prirodu zcasti tim, ze diky svemu umu a technice snizil prirozene ztraty v populaci na minimum. Coz mu ziskalo jisty dil casu a rezerv i na jine aktivity nez na plozeni potomstva a vse s tim souvisejici.
Bohuzel nam, jak vidno, stoji v ceste za dalsim pokrokem v teto veci tak prosta vec jako aritmetika. Resp. jednoduchy fakt, ze 1+1 = 2 a ne mene nez 2.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (63 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strašák důchod

2. 12. 2003 | Petr Fejtek

Strašák důchod

O penzijní reformě se hovoří stále častěji, kupodivu nikoli jen u nás, ale… všude. Vývoj se totiž ubírá prakticky ve všech rozvinutých zemích velmi podobným směrem k populační pasti.... celý článek

Nepropásněte státní podporu, termíny hoří!

26. 11. 2003 | Tereza Košťáková

Nepropásněte státní podporu, termíny hoří!

Konec roku přichází a s ním i poslední možnost získat letošní státní podporu plynoucí z penzijního připojištění, stavebního spoření a životního pojištění. Do kdy nejpozději musíte uzavřít... celý článek

Penzijní fond pro mladé

18. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Penzijní fond pro mladé

Máte ve skupině dva penzijní fondy a nevíte, co s nimi? Normální by bylo je sloučit, ale ČSOB přichází s velmi netradičním řešením. Jeden z fondů změní na penzijní fond pro mladé. Zdá... celý článek

Penzijní fondy dnes a zítra

24. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy dnes a zítra

Víte, kam mohou investovat a jakými pravidly se musejí řídit penzijní fondy? V této oblasti se chystají legislativní změny, Evropská unie chce totiž vytvořit společný trh penzijního... celý článek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

17. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

Mnoho lidí si myslí, že investice do penzijních fondů je nudná a nevýnosná. Jenže stačí pořádně počítat a zjistíme, že výnos penzijního připojištění může být velmi zajímavý i pro mladé.... celý článek

Partners Financial Services