Strašák důchod

Petr Fejtek | rubrika: Co se děje | 2. 12. 2003 | 53 komentářů
Strašák důchod
O penzijní reformě se hovoří stále častěji, kupodivu nikoli jen u nás, ale… všude. Vývoj se totiž ubírá prakticky ve všech rozvinutých zemích velmi podobným směrem k populační pasti. Jednoduše řečeno, národy stárnou tak rychle, že zdroje na penze pro důchodce přestávají stačit.

Reformní opatření zatím většinou zůstavají jen u těch "parametrických", tedy kombinují prodlužování věku odchodu do penze, snižování či úpravy jiných veličin. Ovšem ani tyto dílčí kroky nejsou populární, takže protesty a stávky propukají v evropských sociálně štědrých zemích téměř všude. Z tlustých do tenkých se nikomu nechce.
Odvážnější zatím byli v některých postsocialistických zemích, jako v Maďarsku, Polsku či na Slovensku. Ne všude má však vládnoucí politické uskupení "sílu" k tomu, aby se vůbec odvážilo něco reálného navrhnout. Je ovšem zřejmé, že byť jen po malých krůčcích lze ujít i důležité úseky cesty. Takovými krůčky lze postupně reformovat i zdánlivě neměnné – ostatně nedávné prodloužení věku odchodu do penze nejen pro ženy, omezení odchodu do předčasného důchodu i omezení zápočtu doby studia u nás proběhlo téměř bez povšimnutí médií.

Krach nehrozí bezprostředně

Složitost situace je jasná, ale stále lze vše ještě odkládat, protože schodek na důchodovém účtu roste jen postupně. A co bude za třicet let, zajímá aktuálně málokterou vládu, na druhou stranu se ale většina vlád chce chovat racionálně. Dlouhodobé řešení je jediné: snížit míru mezigenerační solidarity (platby ekonomicky aktivních důchodcům, nebo, chcete-li, mladých starým) a nahradit ji vytvářením osobních úspor. O tom dnes již nepochybuje ani zarytý bolševik, natož jen zarůžovělý socialista.
Jde o to, jak to zajistit konstrukčně a jak vyřešit problém generace, která si už nestihne naspořit. To je "díra", na níž například slovenská vláda počítá s 90 miliardami Sk z privatizace plynárenství. U nás podobnou rezervu máme ještě v ČEZu a Českém Telecomu.

Největší problém se dotkne dnešních třiceti až čtyřicetiletých, které vyčerpá či "zasáhne" odchod silných poválečných ročníků, přičemž se navíc sami stanou aktéry neveselé vyhlídky odchodu baby boomers 70. let.
Realistickou vizi o tom, jak si půjde pro penzi důchodce v listopadu roku 2030 (pětašedesátník, tedy dnes 38letý člověk!!!) načrtl David Marek, ekonom Patria Finance. Závěr této studie je velmi znepokojující: kdo si nenaspoří v příštím čtvrtstoletí alespoň kolem 1,5 milionu Kč v dnešní hodnotě (!!!), neboli časové ceně peněz, toho čeká penze nižší než 30 % průměrné mzdy. V dnešních cenách to je zhruba 6 000 Kč, ze kterých vydá ale 4 000 Kč za jídlo.
Ještě strašidelnější propočet pak lze nalézt na internetových stránkách www.duchodovareforma.cz, které uvádějí, že náš, dnes ani ne tříletý potomek, by se mohl dožít ve své padesátce deficitu důchodového systému ve výši 26 711 708 124 000 Kč.

Jaké fondy

Nasnadě je tak tedy otázka, jak a kam spořit, aneb jaký kapitalizační pilíř zvolit. Zde je nutné vyjít z dlouhodobé zkušenosti kapitálových trhů, například i období Velké deprese 30. let, poválečné recese či ropných šoků 70. let, stagflace 80. let i akciové bubliny 90. let.
Je nutné vyhodnotit i varovné, byť okrajové zkušenosti vytunelování podnikových fondů tiskového impéria Roberta Maxwella či investování do akcií vlastní firmy, jak tomu bylo v případě nedávného krachu energetického gigantu Enron.

Je tedy jasné, že regulace bude muset být tvrdá: od hospodaření přes strukturu aktiv a jejich diverzifikaci až po jejich vlastní portfolio. Zavedením přísné kontroly a regulace pak může na sebe stát vzít garanci za chyby, které "neuhlídá" (jako to udělali na Slovensku). Nenese však odpovědnost za systematické riziko, tedy pohyby či kolísání trhů.

 USA se čtvrtstoletím zkušeností

Americká sociální či "státní" penze (Social security) byla zavedena až v 60. letech za vlády demokratů (zejména prezidenta Johnsona při realizaci sociální vize Great America) a blíží se ke stejnému problému jako náš současný průběžný systém – nebude ji mít kdo financovat.
A jak funguje již 25 let existující americký systém penzijních plánů? S výjimkou problémů typu Enron a nedávného zakolísání hodnot akciové části portfolií zatím "drží". V praxi jde o daňově výhodné odvádění části mzdy na zaměstnavatelem určený investiční účet, který však obvykle spravuje investiční společnost. Zaměstnavatelé tak nemusí řešit část závazků spojených se systémem podnikových rent/penzí.
Patria Online uvádí, že podle Employee Benefit Research Institute byl průměrný zůstatek na investičních účtech 57 668 dolarů. Průměrně by tedy klient měl k dispozici jen o něco víc než jeden průměrný roční plat. Ti starší, kteří do systému platí již přes 20 let, mají na účtu průměrný zůstatek vyšší, např. 60letí již průměrně 106 689 dolarů (2,5 ročního platu).

Přepočteme-li takové účty na koruny tržním kurzem, pak by vycházelo 1,5 až 3 miliony Kč. Za realistický lze ale uvažovat spíše přepočet kolem 15 korun za dolar (protože naše koruna má u nás mnohem vyšší kupní sílu), pak by šlo o naspořené sumy 1 milion až 1,5 milionu Kč. Zázrak to není, ale zázraky se v ekonomice nedějí.
Můžeme počítat tak i onak, ale je to aspoň něco. Za milion korun dostaneme doživotní rentu kolem 6 500 korun měsíčně, za 1,5 milionu doživotní rentu kolem 10 000 korun měsíčně. Ženy poněkud méně, protože se pravděpodobně dožijí vyššího věku.
Problém je v tom, že průměrný účastník penzijního plánu spoří 6 % svého platu a zaměstnavatel mu přidává další 3 %, což dohromady dá 3 800 dolarů ročně. V kurzu 15 Kč za dolar by to odpovídalo částkám 38 000 korun uspořených + 19 000 korun od zaměstnavatele ročně (tedy cca 3 200 + 1 600 Kč měsíčně). To je sice vyšší procento naší průměrné mzdy, ale stále nižší, než dnes odváděné na sociálním pojistném (tam odvádí zaměstnanec 8 % a zaměstnavatel 26 % hrubé mzdy, tedy průměrně 1 400 + 4 400 Kč). V daném "amerikanizovaném" příkladu (1 600 + 3 200 Kč měsíčně) by měl i u nás každý za 20 let na svém investičním účtu průměrně 1,8 milionu korun.

Kéž bychom takové účty měli

Do konce roku 2005 chce vládní koalice prosadit v parlamentu zákony zavádějící takzvaný švédský model penzí, známý také jako NDC. Každý už asi ví, že jde sice o férovější "přepočet" odvedených příspěvků na výši individuální penze, ale do systému nepřinese ani korunu navíc.
Vláda má koncepci zveřejnit do konce roku, podle určitých náznaků je však pravděpodobné, že penzijní reforma bude obsahovat i vznik zaměstnaneckých fondů. Jestliže to bude onen potřebný vstřícný krok k povinnému kapitalizačnímu pilíři, pak zaplať pámbů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 53 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2003 17:01, Honzajs

Bohužel máte pravdu

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2003 17:59

Například jaké? Můžete něco poodhalit ze svého tajemného závěru?

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (53 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O čem jsou penzijní reformy?

4. 7. 2003 | Petr Fejtek

O čem jsou penzijní reformy?

Odpověď je jasná – o penězích: "Bez reformy by za deset let byly důchody poloviční a vaše mzdy také…", snažil se premiér Vladimír Špidla argumentovat odborářům. Měl či neměl k takovému... celý článek

Skandinávec ve výslužbě

2. 5. 2003 | Simona Ely Plischke

Skandinávec ve výslužbě

Jak může vypadat kombinace dvou v Evropě existujících penzijních systémů? Švédsko je tradičně sociální stát, ve kterém se zhlédli čeští sociální demokraté. Podívejme se tedy, co by... celý článek

Evropan ve výslužbě podle Beveridge

24. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Evropan ve výslužbě podle Beveridge

Počet důchodců, kteří se ve Velké Británii v minulých deseti letech nelegálně obohatili, vzrostl třikrát. Příčinou je pravděpodobně "výše" státní penze. Stát garantuje jen plošné minimum,... celý článek

Evropan ve výslužbě u Bismarcka

15. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Evropan ve výslužbě u Bismarcka

Penzijní systémy většiny zemí západní Evropy se dostávají do obrovských deficitů. Proto není divu, že během 90. let došlo k částečné či radikální penzijní reformě ve 125 zemích světa.... celý článek

Šestero důchodce

11. 3. 2003 | Petr Vykoukal

Šestero důchodce

"Důchod je daleko," říkávali třicátníci a čtyřicátníci. Ti dnešní si už podobné prohlášení nemohou dovolit. Zejména ti s nadprůměrným příjmem...

Partners Financial Services