Lidé jsou nespokojeni s nízkými důchody

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 30. 11. 2010 | 6 komentářů
Lidé jsou nespokojeni s nízkými důchody
Drtivá většina obyvatel ČR se domnívá, že výše starobních důchodů je v České republice nedostatečná. Ukazuje to výzkumné šetření společnosti STEM. Ministerstvo práce a sociálních věcí navíc varuje, že si Češi spoří na důchod příliš málo.

Většina občanů České republiky se domnívá, že se starobní důchody v ČR nepohybují v dostatečné výši. Vyplývá to alespoň z listopadového průzkumu společnosti STEM, která se zabývá sociologickými šetřeními a výzkumy veřejného mínění. Téměř tři čtvrtiny Čechů (71 procent) nepovažují stávající výši starobních důchodů za přiměřenou, tři pětiny dotázaných (61 procent) jsou zase přesvědčeny, že důchody nepokryjí ani základní potřeby seniorů. Alarmující je rovněž fakt, že více jak 70 procent respondentů si myslí, že stávající systém důchodového zabezpečení neumožňuje důchodcům strávit důstojné stáří.

Pokud se ve výsledcích výzkumu STEM podíváme na to, jak svou situaci hodnotí sami důchodci, tak se dostaneme ještě k negativnějším hodnotám. 83 procent českých důchodců totiž považuje své důchody za příliš nízké, takřka 80 procent dotazovaných důchodců je přesvědčeno, že v současné době nemají staří lidé šanci prožít svá poslední léta důstojně. 73 procent českých seniorů navíc tvrdí, že současný průměrný důchod nemůže stačit na zajištění základních potřeb.

Výsledky potvrzují závěry výzkumů z minulých let, které ukazovaly, že míra kritičnosti lidí k důchodovému systému roste s přibývajícím věkem. Nejméně kritičtí jsou obvykle dotazovaní do 30 let. Počet kritiků pak stoupá mezi lidmi ve věku 45 až 59 let a nejvýrazněji jsou zastoupeni ve věkové kategorii nad 60 let. Zajímavý je ale fakt, že ve srovnání s květnem roku 2008, kdy výzkumná agentura STEM provedla stejné šetření, klesl celkově počet kritických hlasů k této problematice o deset procent. Průzkum STEM se uskutečnil ve dnech 1. až 8. listopadu. Bylo při něm celkově dotázáno 1 255 respondentů starších 18 let.

Kritický pohled na důchodový systémv ČR pravděpodobně neovlivní ani změna, kterou plánuje Nečasův kabinet. Všechny typy důchodů se od začátku ledna roku 2011 mají zvýšit. Základní výměra důchodu, společná pro všechny druhy penzí, se zvýší z 2 170 korun na 2 230 korun měsíčně. Procentní výměra, která závisí na výši příjmů a dobách důchodového pojištění, vzroste o 3,9 procenta.

Výsledné hodnoty výzkumu STEM jsou zajímavé také ve spojení s varováním Ministerstva práce a sociálních věcí. V minulém týdnu totiž jeho zástupci při jednání ve sněmovním výboru pro sociální politiku upozornili na to, že si občané České republiky ukládají do penzijních fondů příliš málo peněz. Agentura Mediafax uvádí, že v České republice existuje v současné době deset penzijních fondů. Od roku 1995 se počet penzijních fondů, kdy jich bylo celkem 44, razantně snížil. Naopak stoupá počet lidí, kteří si na důchod spoří. Ministerstvo ovšem varuje, že výše příspěvku je příliš nízká. Ta se již několik posledních let pohybuje kolem částky 450 korun. V současné době je v ČR 2,8 milionu důchodců. Relace jejich důchodů k průměrné hrubé mzdě se v letošním roce pohybuje kolem 40 procent, v roce 1991 to však bylo více než 55 procent.

Problematika důchodového systému se však v současné době řeší po celém světě. Například ve Spojených státech ukázal výzkum agentury CESI Debt Solutions, že se současní američtí důchodci stále více zadlužují. Mnoho z nich se totiž nechce smířit s tím, že by měli trávit stáří v nuzných poměrech. Stále větší procento seniorů v USA tak využívá kreditních karet či půjček k tomu, aby si vylepšili svou životní situaci. To však vede ke dluhům, které pak zůstávají i jejich potomkům.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2010 8:00, Fana

"línými" Řeky? - v Brně zrovna patří k té bohatší vrsvě.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 11. 2010 13:53, Petr

Klasika. Socialisticky pracovat, kapitalisticky si užívat v důchodu.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vysoké budou důchody od podzimu 2011?

29. 11. 2010 | Petr Gola | 11 komentářů

Jak vysoké budou důchody od podzimu 2011?

Od ledna 2011 dochází k několika změnám při výpočtu důchodu. Jedná se však o dočasné změny, neboť dle rozhodnutí Ústavního soudu ze dne 16. dubna musí být do konce září příštího roku... celý článek

Připravte se na důchod, aneb jak nespadnout z kolečkových bruslí

4. 11. 2010 | Jan Barta | 5 komentářů

Připravte se na důchod, aneb jak nespadnout z kolečkových bruslí

Budoucí senioři v létě vesele rejdí na kolečkových bruslích, hrají hokej, vozí děti na tenis a o dovolené se rádi potápějí v teplých mořích. V zimě s oblibou utrácejí za cesty na vzdálené... celý článek

Češi se bojí důchodové reformy. Polovina prý nemá na spoření na důchod.

9. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 19 komentářů

Češi se bojí důchodové reformy. Polovina prý nemá na spoření na důchod.

Připravovaná důchodová reforma počítá s tím, že si Češi budou spořit na důchod více než dnes. Zároveň však hodlá snížit povinné odvody do důchodového systému, aby lidé na vlastní úspory... celý článek

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

11. 6. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

Lidé budou platit státu na důchod méně, musí si ale sami spořit na penzi. Zejména ti, kterým je méně než 40 let. Vyplývá to z návrhu reformy penzí, připravené expertní skupinou v čele... celý článek

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

19. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

Výnosy penzijních fondů za rok 2009 budou vyšší než loni. Některé překonají inflaci, ale ne o moc. Čechy dál lákají hlavně na státní příspěvek a daňovou úlevu, což k zajištění na stáří... celý článek

Partners Financial Services