Penzijní fondy dnes a zítra

Petr Fejtek | 24. 6. 2003 | 4 komentáře
Penzijní fondy dnes a zítra
Víte, kam mohou investovat a jakými pravidly se musejí řídit penzijní fondy? V této oblasti se chystají legislativní změny, Evropská unie chce totiž vytvořit společný trh penzijního pojištění.

K naší sérii článků o penzijním připojištění se jistě hodí ještě doplnit několik faktografických údajů, které se vztahují jak k současnosti, tak i k blízké budoucnosti. Legislativní úpravy se totiž chystají nejen v současném tuzemském systému, ale i v rámci chystané penzijní reformy a navíc se budeme muset vše upravit podle Směrnic EU. K tomu jen malé upozornění, že "Akční plán finančních služeb" (Financial Services Action Plan) obsahuje 42 opatření od Směrnice o investičních službách až po Směrnici o solventnosti v pojišťovnictví.

Penzijní fondy dnes mohou investovat pouze do následujících instrumentů:

1. Státní dluhopisy a dluhopisy se státní zárukou
2. Hypoteční zástavní listy
3. Dluhopisy vydané Českou národní bankou a jinými bankami
4. Dluhopisy vydané obchodními společnostmi a přijaté k obchodování na hlavním nebo vedlejším trhu burzy cenných papírů
5. Akcie a podílové listy přijaté k obchodování na hlavním nebo vedlejším trhu burzy cenných papírů
6. Komunální obligace, za které převzala záruku banka nebo byly vydány bankami
7. Dluhopisy, jejichž emitenty jsou členské státy OECD nebo centrální banky těchto států
8. Movité věci představující záruku bezpečného uložení peněžních prostředků
9. Nemovitosti přinášející stálý výnos a sloužící zcela nebo převážně k podnikání nebo bydlení
10. Vkladové účty u bank (u jedné banky může být uloženo maximálně 10% majetku fondu)

Dále jsou naše penzijní fondy vázány následujícími pravidly:

Penzijní připojištění si u nás můžete koupit online.

1. Hodnota cenných papírů jednoho emitenta obchodovatelných na burze cenných papírů nesmí tvořit více než 10 % majetku penzijního fondu. Toto omezení se nevztahuje na státní dluhopisy.
2. Hodnota akcií a podílových listů nesmí tvořit více než 25 % majetku penzijního fondu.
3. Hodnota jedné nemovitosti nebo movité věci nesmí tvořit více než 5 % majetku penzijního fondu.
4. V majetku penzijního fondu nesmí být více než 20 % z celkové jmenovité hodnoty cenných papírů vydaných stejným emitentem a obchodovatelných na burze cenných papírů.

Standardně je tedy investiční strategie všech fondů značně konzervativní a struktura jejich portfolií odpovídá smíšeným podílovým fondům s vysokým podílem dluhopisů (spíše mnohdy dokonce dluhopisovým podílových fondů). Zhodnocení je ovšem zatím dosahováno nižší než u dluhopisových fondů, protože náklady penzijních fondů jsou z několika důvodů vyšší a některé fondy ještě "splácejí" rozpuštěné akviziční výdaje spojené s jejich vznikem.
Postupně se však provozní náklady penzijních fondů snižují a jejich výkonnost se tak bude sbližovat. Z celkového výnosu pak nejméně 5 % připadá rezervnímu fondu a nejvíce 10 % se rozděluje podle rozhodnutí valné hromady. Zbylých 85 % se tedy nutně použije ve prospěch účastníků. Mezi fondy lze samozřejmě celkem snadno přestupovat, což navíc vyžadují někteří zaměstnavatelé jako podmínku pro poskytování příspěvku.

Evropa nás nemine

Prvním krokem k vytvoření společného evropského trhu v oblasti penzijního pojištění by se měla stát Směrnice o penzijních fondech (Pension Funds Directive). O jejím vydání bylo údajně v polovině května 2003 dosaženo politické shody, takže je lze očekávat v brzké době. Význam nové směrnice má spočívat zejména v liberalizaci přeshraničních aktivit penzijních fondů. Členské státy EU budou povinny zajistit, aby zaměstnavatelé i OSVČ se sídlem na jejich území mohli platit příspěvky do penzijních fondů registrovaných v jiných členských státech. Například nadnárodní společnosti tak budou moci svým zaměstnancům v různých členských státech snáze nabízet stejný program penzijního pojištění.
S cílem zaručit ochranu investic pro budoucí důchodce a efektivní správu prostředků vložených do penzijních fondů bude směrnice obsahovat přísná pravidla opatrnosti a další kontrolní standardy, avšak v souladu se zásadou subsidiarity práva EU členským státům naopak ponechá volnost při organizaci jejich systémů penzijního pojištění a při rozhodnutí o roli tří "pilířů" důchodového systému.
Kromě schválení směrnice bude v budoucnosti úspěch při vytváření společného evropského trhu v oblasti penzijního pojištění záviset zejména na míře, v níž se podaří odstranit daňové překážky pro fungování celoevropských penzijních fondů. Podle nedávného rozhodnutí Evropské komise ze dne 5. února 2003 je znevýhodnění příspěvků do zahraničních penzijních fondů neslučitelné s právem EU. Navíc se chystá Směrnice o zdanění příjmů z úspor (Taxation of Savings Income Directive), která dá jistě jak navrhovatelům, tak schvalovatelům těžce "zabrat".

Přesto lze najít určitá kritéria pro výběr fondu:

1. Jméno fondu a kvalita jeho akcionářů: Je dobré zvolit penzijní fond, za kterým stojí silná a důvěryhodná domácí nebo zahraniční finanční instituce. Akcionář s dobrým jménem musí neustále dbát na svou pověst a bude se tedy snažit penzijní fond spravovat co nejlépe. Je zde také velmi malá pravděpodobnost, že by akcionáři fondu případně pověřili nějakou nesolidní společnost správou části aktiv fondu.
2. Velikost fondu: Obecně lze doporučit větší fond, který vždy lépe zvládne jak tvorbu investiční strategie, tak diverzifikaci portfolia i nižší relativní náklady. Od určité velikosti se však již rozdíly stírají a u nás v současné době celá první desítka tuto podmínku splňuje.
3. Investiční strategie: Pro portfolia penzijních fondů sice platí poměrně přísná omezení, přesto však některý z fondů může lépe splňovat představy klienta o investiční strategii. K tomu dojde zejména v budoucnu, kdy fondy zřejmě i začnou takové mírně odlišné strategie nabízet.
4. Zhodnocení prostředků: Problém je vyhodnotit důvod odchylky ve výkonnosti některého fondu a pak také vzhledem k době fungování trhu dostatečně dlouhodobý pohled. Obecné doporučení zní: nepřeceňovat běžné odchylky a chtít vysvětlení větších odchylek. Stojí jistě za to také sledovat, jakou část zisku fond svým klientům připisuje i výši provozních nákladů. Za samozřejmé považujeme informační otevřenost i členství v Asociaci penzijních fondů.

Podle jakého kriteria byste si dnes vybrali penzijní fond? Nebo myslíte, že je to jedno? Prozraďte své zkušenosti i názory!

Další informace získáte v sekci Penzijní fondy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není penze jako penze

18. 6. 2003 | Petr Fejtek

Není penze jako penze

Spoříte si na penzi a po mnoha letech chcete peníze vybrat a užít si své úspory? Jenže jak na to? Správnou volbou vyplácené penze můžete získat i stovky tisíc korun.

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

17. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

Mnoho lidí si myslí, že investice do penzijních fondů je nudná a nevýnosná. Jenže stačí pořádně počítat a zjistíme, že výnos penzijního připojištění může být velmi zajímavý i pro mladé.... celý článek

Bitva o penze začíná

4. 6. 2003 | Petr Fejtek

Bitva o penze začíná

Evropou obchází strašidlo, strašidlo penzijní reformy. Demonstrace, protesty a stávky největší za celá desetiletí. Bouří se staří i mladí, tentokrát paradoxně ruku v ruce; odboráři... celý článek

Šance penzijního připojištění

20. 5. 2003 | Petr Fejtek

Šance penzijního připojištění

Penzijní připojištění může být téměř stejně výnosné jako stavební spoření a dokonce je pravděpodobné, že již brzy na čele pelotonu oblíbené "stavebko" vystřídá.

Partners Financial Services