Peníze, které vám dá stát: Ošetřovné

Peníze, které vám dá stát: Ošetřovné
Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění, která je určena k zabezpečení osob, jež pečující o své nemocné děti, případně jiné blízké osoby.

Ošetřovné patří mezi dávky nemocenského pojištění. Z toho tedy plyne, že je vázána na účast v systému nemocenského pojištění.

Kde se dávka vyřizuje

Žádanku o ošetřovné je třeba předat zaměstnavateli, který ji po doplnění potřebných údajů předá na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, která tuto dávku vyplácí.

Potřebné tiskopisy

Žádanku o ošetřovné vystavuje ošetřující lékař pacienta, kterého je třeba ošetřovat. Pokud jde o děti ve školním věku a příslušné školní zařízení je uzavřeno, předá potřebný tiskopis rodičům škola, kterou děti, o které se starají, navštěvují.

Podmínky nároku na dávku

Nárok na ošetřovné vzniká v situaci, kdy je uzavřeno školní nebo předškolní zařízení, které dítě navštěvuje. K tomu zpravidla dochází v případě havárie, epidemie nebo jiné nepředvídatelné události. Může ale také dojít k situaci, kdy nemůže zaměstnanec vykonávat svou práci, protože musí ošetřovat nemocného člena domácnosti, v níž žije. Nárok na ošetřovné vzniká také v případě, kdy byla dítěti nařízena karanténa nebo onemocněla sama osoba, která jinak o dítě pečuje.

Výše dávky

Výše dávky činí 60 procent vyměřovacího základu, který se vypočítává z hrubé mzdy za posledních dvanáct měsíců. Pokud ovšem trvalo zaměstnání kratší dobu, vychází tento výpočet z celé doby zaměstnání toho, kdo má na ni nárok.

Jak dlouho lze dávku pobírat

Podpůrčí doba – tedy doba, po kterou je ošetřovné vypláceno, činí devět kalendářních dnů. Jestliže však jde o osamělého zaměstnance, který pečuje alespoň o jedno dítě ve věku do 16 let, které dosud neukončilo povinnou školní docházku, pak se prodlužuje na 16 kalendářních dnů.

Rodiče se mohou při ošetřování dítěte jednou vystřídat, délka poskytování dávky se ovšem tímto vystřídáním nijak neprodlužuje.

Některá úskalí, která jsou spojena s pobíráním této dávky

V praxi mohou nastat některé situace, které mohou být považovány za nejasné. Proto je pro názornost uvádíme:

  1. Pobírám rodičovský příspěvek, ale souběžně při něm pracuji. Syna hlídá babička. Jak mám však vyřešit situaci, když syn onemocněl a potřebovala bych s ním nastoupit do nemocnice?
    Pokud pracujete, máte i při souběžném pobírání rodičovského příspěvku, nárok na ošetřovné. Proso si musíte při nástupu do nemocnice nechat vystavit žádanku o tuto dávku. Tuto žádanku je pak třeba odevzdat vašemu zaměstnavateli.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

16. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

19. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 15 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

Nemocenské je dávkou určenou pro finanční zabezpečení v případě nemoci či karantény. To ví nebo by měl vědět každý. Víte ale, kde a jak se tato dávka vyřizuje?

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

12. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 116 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

Máte hluboko do kapsy a měli byste platit nemalou částku za ztracené doklady? Ve specifických situacích může jednotlivec nebo rodina požádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Jde o sociální... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

5. 8. 2010 | Ludmila Řezníčková | 21 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení řeší nedostatek příjmu k uhrazení nákladů na bydlení tam, kde nestačí vlastní příjmy osoby či rodiny včetně příspěvku na bydlení ze systému státní sociální podpory. celý článek

Partners Financial Services