TOP 09 chce zrušit porodné. Jak má podle vás stát podporovat rodiny?

TOP 09 chce zrušit porodné. Jak má podle vás stát podporovat rodiny?
Strana TOP 09 chce bojovat proti rostoucímu zadlužení státu poměrně razantními škrty ve státních výdajích. Jednou z obětí by mělo být i porodné. Jak by podle vás měl stát podporovat rodiny? Napište, co si o tom myslíte.

Podpora rodin s dětmi a porodnosti se dostává do popředí předvolební kampaně. Strana TOP 09 chce například v rámci boje se zadlužování státu zrušit třináctitisícové porodné, které dnes dostane rodina za každé narozené dítě. Na výši mateřské však sáhnout nehodlá. Rodiny by si rovněž mohly odečítat z daní náklady na hlídání dětí a domácí práce, což by mělo usnadnit matkám návrat do práce. ( Spočítejte si, co s vašimi příjmy udělá narození dítěte)

Další strany navrhují zvýšení dávek vyplácených rodinám či slevy na důchodovém pojištění pro rodiče, kteří vychovávají děti. Pravicové strany hovoří o tom, že více podporovány budou aktivní rodiny, kde rodiče pracují, levice sází více na přerozdělování peněz ze státního rozpočtu. Jisté je jedno, rodiče si děti nepořizují kvůli vyšším dávkám či daňovým úlevám. Nicméně musí hradit nemalé náklady, z nichž nakonec má přínos celá společnost. A je otázka, jak by se jim toto úsilí mělo vrátit.

Jak by stát podle vás měl podporovat rodiny? Je lepší jít cestou daňových úlev, nebo adresných sociálních dávek? Nebo je důležitější, aby rodiny měly více možností, jak se o děti postarat a zároveň u toho pracovat?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 108 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

16. 1. 2011 20:22 | KATKA

Jsou to normální prasata, nic víc nemám na to slov, dělaj vše pro to aby ve státě dožili ti co tu jsou a oni zbytek dožrali.No a zbytek mladejch když budou mít nějakou odvahu a trochu peněz do začátku tak se jim tady na takovej život vyprdnou a zbalej se někam ven.Ať si rušej svoje výplaty a dělaj konečně něco rozumnýho.Jsem 24létá mamka poprvé a těch pár peněz do začátku ne málo pomůžou a to jsme plánovali druhé miminko časem, no jesltli to tak půjde dál i s tou mateřskou tak pravděpodobně vymřem na vyžírkovství.Jsou to machři at se poplácaj po hubě ne po rameni za to co tu někteří ukazují.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 8. 2010 16:39 | Eva

Myslím si , že by měli začít šetřit u sebe. Proč máme senát a poslaneckou sněmovnu, nestačilo by jen jedno z toho, stačilo stejně tam nic nedělaj jen seděj , čtou noviny atd... Proč mají tak horentní platy at si daj 30 000kč hrubého a žádné další výhody a státní pokladna se bude plnit nemyslíte, jenže to by se jim nelíbilo tak at se nediví ,že se ty jejich škrty nelíbí ostatním. Mě by jen zajímalo jak zařídí matkám s malými dětmi práci hlavně na zkrácené úvazky a solidní plat aby to stálo za to
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2010 19:49 | kajatat

jak dlouho si to nechate libit copak lidi uz vam je vse jedno chtelo bito zvrhnout ty nahore
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2010 13:27

MIMINO, VYDĚLÁVAT ŽE TĚ RUKA NEUPADLA. JE VIDĚT ŽE NEMÁŠ DĚTI TAKOVÝM LIDEM BY SE SNAD ANI RODIT NEMĚLI. ANI VE SNU BY MĚ NENAPADLO ŽE BY TO MOHLI ZRUŠIT. SNÍŽIT TŘEBA JO ALE UPLNĚ ZRUŠIT. ALE NEBOJ SE TAKY TI VEMOU DUCHOD AŽ BUDEŠ STARÁ!!!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 7. 2010 13:21

KDYBY SI SNÍŽILI SAMI KAŽKÝ PLAT O 13 TISÍC TAK BY UŠETŘILI STEJNĚ ALE PROČ BY TO BRALI SOBĚ RADŠI TO VEMOU MAMINKÁM A MIMINKÁM. DŘÍV BY SE TOHLE STÁT NEMOHLO !!! JE TOHLE NORMÁLNÍ?? ŽE BY SEBRALI PORODNÍ TO BY MĚ TEDA ANI VESNU NENAPADLO. SAMI MAJ PENĚZ ŽE NEVĚDĚJ CO SNIMA A NÁM MI TO BRALI!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2010 19:38 | Alena

Tak jsem zvědavá kdo nanás bude vydělávat na duchody to chtěj děti a pak vše seberou měli by si to skusit žít jako lidi s nízkými platy co žijí z výplaty do výplaty to by koukaly.Takže nechci zrušit porodné!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2010 12:13 | Renata P.

Pro práci z domova se zkus podívat na www.workline.cz,třeba se tam něco pro tebe bude nebo se tam přihlas a budou ti pravidelně posílat nabídky zaměstnání.Hodně štěstí při hledání zaměstnání.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2010 1:51

naco zijes hnupe
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2010 11:12 | Vladimír Pokorný

Pochopil jsem důvod vzniku nových stran ale ne všech je tu jedna strana nová to je dobře ale jedna "staronová" a s ještě se skorumpovanými s se starou garniturou spojenými ""Kalouskovci""s plnou hubou šetření a jen jejich důkazi jak utratit i to co se nedá, že by o to šlo?!?!?!?!??!?!?......že by ministr financí .............určitě ne svých.......
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 6. 2010 12:50 | g

ANo, MK chce zrušit porodné, pak porody, pak důchody, pak mzdy. Všechno seškrtat, zrušit, zavčít. Pak bude na světě dobře. Hurá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 6. 2010 10:28 | Anna

Tak si pročítám tady různé názory a musím tedy také něco přispět. Mě se to již netýká, ale dcera jde na mateřskou, tak se také zajímám o situaci.
Každopádně souhlasím s přispíváním pro maminky na mateřské. Na všechno se nedá vydělat a našetřit a také nejde o věc, ale lidský život. U některých příspěvků již cítím, že dítě je čárka pro splnění tabulky, auto, dům, pes, dítě... Určitě lidé s vyššími příjmi se mohou na tuto situaci připravit lépe, než lidé s minimálním platem. Pokud však byl člověk řádně zaměstnán/alespoň dva roky/, tak by měl mít nárok na tyto přípěvky alespoń přibližně jako plat, strop musí být, protože musí být solidarita, jde přeci o pojištění. Lidé s nižší platy nemají takové možnosti se na situaci dobře připravit, ale také nemají tak vysoké nároky, někdo také musí zastávat práce - na které nemusí mít VŠ a nač by mu byla a kdo by ty práce pak dělal, ti z VŠ? Všichni máme právo mít děti, důležité jim poskytnou zázemí a také sami pracovat a starat se o rodinu. Podle některých příspěvků by ženy s minimálním příjmem mohli mít děti až tak v důchodu. Určitou podporu musí mít lidé bez práce či sociální případy, protože : Jak uhlídat aby děti neměli?, A co pak ty děti? Nemůžeme brát, že každý se dokáže chovat zodpovědně a má na to dispozice. Bylo by potřeba udělat razantní rozdíl mezi těmi, kdo pracují a mají pak dítě a pak ti co nepracují, studují a nebo pobírají důchod apod. A u druhé skupiny, také ještě mohou být stupně, zda člověk co je na úřadu práce, předtím pracoval či ještě nikdy nepracoval a když tak 2 měsíce... U studentů mohou pak dostat dávku jako návratnou půjčku, když pak budou pracovat nebudou muset ji splácet. To proto, že jsem se setkala se zdravotními případy, že mohou mít děti te´d, ale ne třeba za 5 let. Je to prostě složité. Na začátek by stačilo, kdyby ne přeháněli sociální dávky pofiderním spoluobčanům, neplatili se jim doplatky elektřiny, nekupovali pračky apod....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2010 16:13 | Iva Riedlova

Toto je velmi citlive tema....Mlady clovek, ktery po skole nastoupil do zamestnani, platil si poctive zdravotni, socialni a odvadel dane (a tim prispival prave na rodiny s detmi, duchody atd.) ocekava, ze az si jednou zalozi rodinu on, stat pomuze jemu. Je to logicke a spravedlive.... Nevim, nad cim stat stale spekuluje a jak by chtel na rodinach s detmi setrit? Jsem pul roku na materske, cili se nas dotklo snizeni PPM v ramci skrtu v rozpoctu na rok 2010. Prvni dite jsme meli s manzelem ve triceti letech. Od dvaceti let jsem pracovala. Abych si zajistila doslova "lepsi misto v budoucnosti", vystudovala jsem pri zamestani VŠ, kterou jsem si i sama hradila. Abychom mohli mit vlastni bydleni, jsme zatizeni hypotekou. Priznam se, ze jsem byla velmi rozcilena a zklamana, kdyz vlada skrtala tam kde dle meho nazoru vubec nemela... Mesicne to cinilo z me PPM skoro pettisic korun!! Taktez jsem mela pocit jako pani Lenka, ze me stat tresta za to, ze jsem radny a slusny obcan. Jsem pro, aby stat neustale "nedotoval" matky z romske mensiny a z tzv. slabsich socialnich rodin, ale rozlisoval "kdo si platil a kdo ne". Pokud si obcan neplati zdravotni a socialni pojisteni, neodvadi dane, nema snahu se zamestnat a pouze zdime nas stat a nasi spolecnost, tak bych jiz zadne dalsi vyhody neposkytovala! Aby mela matka narok na PPM staci,aby si hradila soc. pojisteni 270 dni v prubehu dvou let. To je tedy dost malo, nemyslite?? Jak k tomu prijdou zeny, ktere pracovaly deset let nez otehotnely. No a tim ze vlada zrusi porodne zase poskodi jen slusne rodiny, ktere z castkou pocitaji a mohli za ni poridit vcelku slusny kocarek.... Takze podle me by mely matky dostavat takovou adekvatni castku v prubehu materske dovolene, jakou si "zaplatily" behem let, ktere pred nastupem na materskou odpracovaly...To je muj nazor...Myslim, ze nektere urednice nemaji do ceho "pichnout" a tak by na to stat mel i zamestnance a nemusel nabirat nove!

Hezky den vsem....
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2010 17:44 | Lenka Záklasníková

Vážení spoluobčané, po přečtení všech názorů, jsem se rozhodla taktéž přispět svým názorem. Je mi 30 let, čekám své první dítě, Zařizuji s partnerem bydlení pro naši rodinu a jsem státní zaměstnanec, který skutečně poctivě, ostatně jako každý jiný státní zaměstnanec, poctivě odvádí daně státu. Situace, v které se momentálně nalézáme není finančně vůbec jednoduchá. Mé rozhodnutí mít dítě až v tomto věku bylo v podstatě z donucení, a to ze strany státu. Momentálně mne ani nic jiného nezbývalo, neboť zdravotní komplikace mně svým způsobem donutily přivést dítě na svět ,,již" v této době, přestože si myslím, že stále nejsem dostatečně finančně zajištěna, avšak mít děti je touha snad každé ženy, potažmo snad i mužů. Celá podpora v mateřství a následná rodičovská podpora mi přijde jako výsměch rodičům. Skutečně nevidím důvod, proč by mně měl být ubírán můj obvyklý plat, který jsem si v průběhu ať už studiem, či profesionálním přístupem k práci, snažila zvyšovat. To mě stát trestá za to, že si pořídím dítě, které jak již zde zaznělo, je dalším budoucím prosperujicím členem společnosti???? Ať mi můj budovaný plat ponechají a potom ať si ony ponechají jejich směšné sociální dávky a jednorázové příplatky. Samozřejmě vyjma například slečně, která zde uváděla, že je studentkou apod. Je mi smutno z přístupu státu, i některých uváděných názorů. Avšak ostatně každý má nárok na názor, ať už je jakýkoli.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2010 15:41 | Pavel

Je to vsechno spina. Radsi budu platit na deset cizich deticek, nez na jeden pitomej obrnenej transporter, kterej nam rozsekaji v Afghosi. Je to o prioritach. Ja jsem prozil krasne detstvi u babicky na zapade Cech. Ano, nemel jsem znackove hadry, nemel jsem mobil ani znackove hracky, ale mel jsem dobrej prak, kulicky a hlavu plnou dobrodruzstvi. Kolem bylo hodne kamaradu, protoze tenkrat (70. leta) nebylo dite luxusem a otroctvim. Bylo to normalni a lidi zili tak nejak jinak. Zadne plazmovky, zadne hyposky, zadne ekonomicke sebevrazdy, zadnej stres a zadna kariera. Mam vsechno, plazmovky, pocitacu plno, skvelej autak i miliony. A k cemu mi to je? Mam stres, nemam deti a chcipnu jako pes. Na hromade bezcennych kramu. Jako mi vsichni. Ale 17. listopadu jsme se toho vseho zrekli. Neda se nic delat. Asi je neco spatne. Tehdy a nebo dnes?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2010 15:50 | Michaela

Dobrý den,

jsem studentka Vysoké školy v prvním ročníku a jsem těhotná ve 2. měsíci.

Dnes jsem zjistila, že jelikož jsem studovala a chci studovat nadále, tak nemám nárok na mateřskou ani na podporu v mateřství (i když mám 270 dní odpracováno) a jen na rodičovský příspěvek ve výši 7 600 do 21 měsíců dítěte a pak pouze 3 800 Kč.

Mohu Vám říct, že tímto pouze nutíte mladé ženy, které studují a nepochází z bohatých rodin k potratům.

Nedivte se, že populační ročníky stárnou a není kdo by na důchody vydělával. Mladí lidé si v této době ani nemohou dovolit mít děti.

Když čtu tady reakce ostatních, že si za nízké příjmy lidé mohou sami, tak jsem opravdu zhnusena tím, že je někdo toto schopen napsat.

Není to totiž pravda i vysokoškolsky vzdělaní lidé mají nízké příjmy a v dnešní době už opravdu neplatí, že jaké úsilí vynaložíš takový máš plat.

Opravdu styďte se!!! Sama také studuji a budu dál pokud to nějak utáhnu (o čemž silně pochybuji), studuji, protože mě to baví. Né, abych měla pak vyšší příjem!

Koukám, že solidarita tady spousta lidem nic neříká :(
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 108 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

mateřská, podpora rodin, porodné, volby

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dokáže ODS omezit zneužívání sociálních dávek? Co vy na to?

25. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 33 komentářů

Dokáže ODS omezit zneužívání sociálních dávek? Co vy na to?

ODS představila další pilíř svého volebního programu. Po plánu na snížení nezaměstnanosti ukázala, jak chce omezit zneužívání sociálních dávek. Věříte, že po volbách tyto sliby splní?... celý článek

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

18. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 79 komentářů

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

Nejednotné rozhodování soudů o výši výživného na děti by mělo skončit. Ministerstvo spravedlnosti vydalo doporučující tabulku, kolik by rodič na dítě, které nevychovává, měl platit.... celý článek

Kdo by měl podle vás financovat český sport, když na to stát kvůli dluhům nemá

11. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Kdo by měl podle vás financovat český sport, když na to stát kvůli dluhům nemá

Jiří Paroubek slibuje, že postaví český sport na nohy. Posloužit k tomu má i povinné sponzorství velkých firem. Protože stát na to kvůli vysokému dluhu peníze nemá. Kdo a jak by podle... celý článek

Posílali byste část výplaty rodičům jako přilepšení k důchodu?

4. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 53 komentářů

Posílali byste část výplaty rodičům jako přilepšení k důchodu?

V české diskusi o penzijní reformě se objevuje i návrh, aby část sociálního pojištění placeného ze mzdy, mohli lidé přímo posílat jako přilepšení k důchodu svým rodičům. Využili byste... celý článek

Odboráři budou kvůli benefitům stávkovat a vy se tak nedostanete do práce. Co vy na to?

25. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ | 46 komentářů

Odboráři budou kvůli benefitům stávkovat a vy se tak nedostanete do práce. Co vy na to?

Pondělní stávka v dopravě zkomplikuje život statisícům Čechů. Lidé se nedostanou do práce. Odborářům jde o benefity. Jestli vyhrají, občany to bude stát 500 milionů korun. O další miliony... celý článek

Partners Financial Services