500 eur na knížky a na divadlo. Itálie obdaruje čerstvě plnoleté

Obrana proti barbarům nejsou jen bezpečnostní opatření, řekli si v Itálii. Je třeba zvítězit i na kulturní frontě, co bychom bránili, kdybychom sami byli barbary? A tak každý čerstvě plnoletý Ital dostane k narozkám pět set euro na kulturu.
500 eur na knížky a na divadlo. Itálie obdaruje čerstvě plnoleté

Začneme pro pobavení obrázkem.

Protože jsme ale děsně seriózní, nebude na něm tyčit sošná blondýna, ale jen pár pramálo atraktivních sloupců. Prostě graf, tak my se tady bavíme. Vidíme na něm senzační úspěch naší kolegyně z Evropské unie. Italská republika radikálně snižuje nezaměstnanost mládeže. To jest mládeže mezi patnácti a čtyřiadvacíti lety. Pochopitelně se pro tento účel nepočítá s těmi, kteří chodí do školy a tak. Ale to snad není potřeba povídat. 

Zdroj: Trading economics

Docela s tím od loňska zahýbali, že?

Legrace se smutnou statistikou

Jo, zahýbali!

Pozornější z vás si jistě všimli, že ypsilonová osa grafu nezačíná na nule… Nejdřív jsem myslel, že na webu Trading economics, kam se člověk občas mrkne, když potřebuje nějaká seriózní čísla, uplatňují poznatky z četby bestselleru Jak lhát se statistikou. A nešlo mi do hlavy, proč by mohli chtít lhát.

Nelhali ale. Vzali graf tak, jak ho vyplivne Excel, který ve své nekonečné moudrosti samozřejmě ví lépe než vy, co potřebujete.

Tady máte tatáž data. Vypadají méně dramaticky.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Z jeho produkce vybíráme:

Petr Syrový: Investování pro začátečníky

Po přečtení této knihy budete mít dost informací a odvahy, abyste udělali první investorské krůčky.

Jan Januš a Kristián Léko: Kurz právní sebeobrany

Kniha nabízí ve 30 lekcích právní vodítka ke každodenním situacím. Využívá zkušeností právníků; vychází tedy vysloveně z praktického pohledu na věc. 

Do chvíle, než si uvědomíte, jaká je absolutní hodnota těch čísel. Nezaměstnanost mladých se v Itálii pohybuje někde mezi pětatřiceti a čtyřiceti procenty! Už asi tak pět roků. Pod dvacítkou chvilku vydržela naposledy snad v roce 2007.

(U nás je mimochodem v posledních letech tentýž ukazatel někde mezi jedenácti a třinácti procenty.)

Asi si dovedete snadno představit, co budete dělat, když pár let po střední nezavadíte o práci. Přesně: nebudete dělat nic a brzy v tom budete zatraceně dobří. Budete sedět na klandru nebo na opěradle lavičky, kouřit jednu od druhé, občas to proložíte hašišem. A budete dostávat čím dál většího vzteka. Čím dál většího. Zvlášť když vyhlídky na zlepšení nejsou veškeré žádné.

Pomalu zakrníte ve frustrovaného barbara.

Zkouška dospělosti: Zdolej knihu! 

V září letošního roku, za pár dní, startuje v Itálii zajímavý protibarbarský projekt. K osmnáctým narozeninám budou mladí Italové dostávat 500 eur (zhruba 13 500 korun). Na knihy. Případně na divadlo a na kino, na koncerty. Tedy – nebudou dostávat peníze na ruku, ale do mobilní aplikace, to je ale technikálie, která vlastně není až tak zajímavá.

Mnohem zajímavější je, proč se v Itálii rozhodli k takovému zvláštnímu způsobu rozhazování přikročit.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o akci Pošťák není pojišťovák. Strana zelených dostala pochvalu, že svou levou práci dělá správně, že dobře upozorňuje na poměry, ve kterých zaměstnaci největšího státního podniku musí pracovat. Jen jsme si nebyli jistí, že je správný cíl úplně se zbavit prodeje finančních produktů. Tvrdíme, že by bylo potřeba, aby si jejich zprostředkování státní posnik nechal líp zaplatit. Pak by nepotřeboval nesmyslné objemy prodeje, který by mohl nechat uvlášť školeným lidem. 

Pošťák není pojišťovák. Rozhodně ne dobrý

Pošta to tradičně v diskuzi slízla. A jeden ten štulec se nám zvlášť zalíbil, vystihnul totiž problém, se kterými se molochy typu pošty často potýkají: „Pošta má tak složité předpisy, že není možné, aby v každé hospodě poskytovali tyto služby. Ostatní operátoři na trhu mají všecno jednoduché. Druhy zásilek, služby, rozměry, zabalení – to příliš neřeší. Jako podavatelé máme přehled. Takže zásadně služby zjednodušit, zredukovat a pak nalézt partnera.“ Bohužel tenhle příspěvek zůstal bez podpisu, tak si kníižní odměnu schováme na příště.

Premiér Matteo Renzi s tím nápadem prvně přišel ke konci loňského roku, v reakci na listopadové útoky v Paříži. „Nekapitulujeme před terorem,“ řekl Renzi. „Máme za sebou stovky let dějin, které dokazují, že kultura zvítězí nad nevědomostí, že krása je mocnější než barbarství.“

Tahle akce pro víc než půlmilion teenagerů bude stát skoro tři sta milionů eur (přes osm miliard korun). Jeden by řekl, že v zemi, která má dluh ve výši přes sto třicet procent HDP, není úplně mravné vymýšlet, jak zadotovat mládež povyražení.

Druhý, méně zodpovědný, by řekl, že ve velké evropské zemi, která má dluh přes sto třicet procent HDP, se to už skoro ztratí a že se v ní zaručeně na jiných místech vyhazuje mnohem nemravněji.

Oba by asi měli pravdu, ten první navíc i zásady.

Přesto bych, kdybych byl Italem, a něco mi po tom tedy bylo, byl spíš ten druhý. Například pro to, že pro každé společenství jsou důležité zkoušky dospělosti. Pochopitelně nemyslím školní maturitu. Přechodové rituály. Mládenci se špagátem na kotníku se vrhá z vysoké palmy. Osamělý indián blouznící hladem a vysílením nachází svoji medicínu. A italský mladík dočítá poslední stránku své první knihy.

Jasně že si dělám trochu srandu. Ale ta úvaha, že proti teroristům a extremistům se nemá bojovat jenom policejně, pohraničně a rozvědčicky, ale že je potřeba taky vědět, jaké hodnoty proti nim bránit, ta se mi líbí. I když počítám s tím, že se najde někdo, kdo mně nebo italskému premiérovi vyčte, že bychom fidlali na housle, zatímco hoří Řím, případně že jsme pro svou zvrhlou potěchu i tou sirkou škrtli.

Jo – a příští rok chtějí takhle rozhazovat peníze mezi učitele.

Co si o tom myslíte vy? Je to dobré gesto a dobře využité peníze? Je třináct tisíc na knížky a na divadlo hodně, nebo málo? Možná by stačila tisícovka… Neměli bychom taky rozdávat? Je to dekadence a zvrácenost – při ekonomických trablích, ve kterých Itálie je? Není  nejlepší obranou proti zbarbaření poctivá práce – takže knížka při čtyřicetiprocentní nezaměstnanosti nic neřeší? Je to nákup voličských hlasů? Může se za ty peníze i na barbarské filmy? Může proti barbarům obstát zas jen barbar? Napište nám do diskuze, pro jednoho z vás máme v redakci nachystanou… knížku.


Úvodní obrázek: Dante Alighieri od Michelina

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

26. 8. 2016 12:00 | jezevec

na první pohled to vzbuzuje úsměv, ale mně se to líbí. kniha se vyměňuje za chlast a fet daleko obtížněji, než potravinové poukázky, nebo dokonce čisté peníze z dávek. a ve (byť uměle vyvolaném) vyšším zájmu o knihy a divadla pak může najít zaměstnání aspoň pár mladých nezaměstnaných.
jako alternativa shazování peněz z vrtulníku je to skvělé. v nejhorším případě - blb ty prachy neutratí a nevznikne škoda, což je další plus. za mně chapeau.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2016 9:37 | kodiak medvěd

Sice si nejsem úplně jistý, jestli by vytvářením vztahu ke kultuře neměli začít spíš u dětí o nějaký ten rok mladších a jestli civilizaci opravdu zachrání appka s pětisty eury na kulturu, ale dělají alespoň něco. To u nás nehrozí, u nás nepřežilo ani pastelkovné, protože u nás přece zodpovědní nebudou doplácet na nezodpovědné. Navíc, ta představa, jak ti čerstvě plnoletí Giovanni, Ahmed a Nbuba jdou do opery, pak si koupí něco od Boccaccia a ještě jim zbude na na návštěvu galérie, ta je za všechny peníze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 2 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

15. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

Evropská unie navrhuje, že by členské státy měly zajistit práci nebo dodatečné vzdělávání pro nezaměstnané pod 25 let, ber kde ber. Co si o tom myslí Lukáš Kovanda, Tomio Okamura, Petr... celý článek

Návrh zaručit mladým v Unii práci neznamená totální nasazení

14. 12. 2012 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Návrh zaručit mladým v Unii práci neznamená totální nasazení

Evropská komise by ráda, aby členské státy svým mladým zaručily jistotu zaměstnání: místo pro každého do čtyř měsíců od skončení školy. Dobrá zpráva: otroctví se nechystá. Špatná: záruky... celý článek

Mládí vpřed? Každý pátý mladý Evropan je nezaměstnaný!

20. 12. 2011 | Tereza Mynářová | 8 komentářů

Mládí vpřed? Každý pátý mladý Evropan je nezaměstnaný!

Zprávy, o tom, jak v době krize přibývá nezaměstnaných, kolik osob se bojí o místo a co nejčastěji lidé hledají na pracovních portálech, se už pomalu stávají (novinovým) týdenním chlebem.... celý článek

Španělé se vzbouřili proti tunelování státu. Česko míří podobným směrem

10. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 41 komentářů

Španělé se vzbouřili proti tunelování státu. Česko míří podobným směrem

Česká média „španělskou revoluci“ vytrvale ignorují, což je chyba. Není to obyčejná „jižanská stávka“ proti drahotě nebo špatnému počasí. Tenhle protest míří na problémy, které časem... celý článek

Partners Financial Services