Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

V červenci Peníze.cz přinesly rozsáhlý dvojdílný rozhovor s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou. Tehdy nikdo netušil, že je to jeden z posledních velkých rozhovorů, které Šiška jako náměstek poskytne. Přesto už tehdy vítal našeho redaktora Ondřeje Tůmu slovy: Tak kdo vás poslal?
Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

Téma sociálních dávek – zejména pak letošních revolučních změn v jejich výplatách – naše čtenáře nenechává v klidu. A tak jsme letos hodně psali o sociálních dávkách i jejich českých inženýrech: ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi a jeho muži číslo jedna, Vladimíru Šiškovi. Občas to s nimi bylo nahnuté, ale drželi se statečně a dlouho, takže už jsme si mysleli, že do voleb s námi vydrží. V pondělí ale na ministerstvu zafoukalo a padl Šiška a vzápětí po něm i jeho ministr (tedy pokud si nezkusí nějak „rozmyslet“ své rozhodnutí na konci měsíce rezignovat).

Jen málokterý náměstek se těšil takové popularitě. Schválně – zkuste si vyjmenovat první náměstky současných ministrů a ministryň. Aspoň dva tři... Nejspíš je dáte dohromady těžko. Ale Vladimíra Šišku znají všichni. A znali ho i předtím, než si ho na ministerstvu tento týden v pondělí vyzvedla protikorupční policie. Svůj mistrovský kousek si ovšem nechal na závěr: nakonec je to (paradoxně!) právě on, kdo sestřelil Jaromíra Drábka z ministerského křesla. A že po tom měli hlad mnozí jiní… Fiasko spojené s realizací horko těžko prosazené sociální reformy a kolaps nového systému na výplatu dávek Drábek ustál. Přečkal i humbuk kolem sKaret. Osudným se mu stal až věrný Šiška.

Léty prověřený tandem

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod. Zorientujte se v důchodové reformě
Spoření na důchod je v mnoha ohledech nové. A my se snažíme zodpovědět v knize všechny vaše otázky k této problematice dříve, než si je sami položíte.

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu. Mentální trénink pro rozhodování ve stresu
Praktický návod, jak být nejlepším obchodníkem, burzovním makléřem, finančním poradcem nebo „jen“ úspěšným člověkem.

Vedle Drábka, který působí trochu jako neohrabaná šedá myš, není těžké vyniknout – a sebejistý, suverénní a manažersky zdatný Šiška opravdu vynikal. V mnohém dokázal Drábka předčít. Ostatně i za sKartu v médiích bojoval víc než ministr sám. Podle některých zlých jazyků Drábkovi trochu přerostl přes hlavu. A v závěru mu ji (nechtěně) setnul.

Jinak ale fungovali jako dobře promazaná, do sebe zapadající kolečka. Jako léty prověřený tandem spolu zůstávají v časech dobrých i zlých: společně podnikali, společně působili v Hospodářské komoře (Drábek jako prezident, Šiška jako tajemník), společně přišli na ministerstvo a společně (s rozdílem jediného dne) tam také skončili. Ministr svůj osud, jako už tolikrát dříve, spojil s osudem Šiškovým – rezignoval.

Rychlost jeho reakce a ochota přijmout odpovědnost (ovšem za co, je-li Šiška, jak Drábek tvrdí, nevinný?) je v českých krajích nezvyklá. Velmi pravděpodobně však čelil velkému tlaku i zvnitřku vlastní strany. Informace z vyšetřování, které prosakují do médií, totiž naznačují, že Šiška to může mít opravdu spočítané. Soud ho poslal do vazby. Policie ho prý sledovala několik měsíců a údajně má k dispozici i nahrávku, která ho zachycuje, jak uplácí.

Odstupující ministr je podle svých slov přesvědčen, že se Šiška ničeho neodpustil. A měl by snad vědět, co říká – vzhledem k tomu, jak blízko k sobě oba muži mají, je neuvěřitelné, aby Šiška v souvislosti s ministerskými zakázkami uplácel a Drábek o tom nevěděl. Pakliže se prokáže, že Vladimír Šiška opravdu podplácel, bude nás zajímat především: Jednal opravdu jen na vlastní pěst?

Už v únoru, když jsme psali o zpackaných výplatách sociálních dávek, jsme poukazovali na zvláštní propletenec společných firem ministra a náměstka a podivných zakázek ministerstva práce a sociálních věcí, které se obešly bez výběrových řízení. Stručné shrnutí celé kauzy najdete v boxu.

Kauza: Nový systém výplaty dávek

Hlavním dodavatelem zakázky nový systém výplaty sociálních dávek, který po svém zpuštění na začátku roku zkolaboval a který nás přišel na za 184 milionů, byla firma Fujitsu. Mezi subdodavateli však figurovala zajímavá jména. Velkou část subdodávek obstarala firma Skill, kterou vlastní otec dezertérky z VV Kristýny Kočí, Antonín Kočí. Dalším subdodavatelem je firma Vítkovice IT Solutions. Má anonymní strukturu, takže se neví, kdo ji vlastní, ale zato se ví, že na ni má vazby ministr Drábek i jeho náměstek Vladimír Šiška. Další společnost ze skupiny Vítkovice Machinery Group – Vítkovice, a. s., – koupila firmu iDTAX, ve které měl svůj podíl Jaromír Drábek i Vladimír Šiška, i firmu Cone Advise, kterou vlastnil Vladimír Šiška. V iDTAX byl Drábkovým a Šiškovým společníkem také Radim Juchelka, který je nyní ředitelem společnosti Vítkovice IT Solutions. Okolnost čistě náhodná? 

Ministr se čertil na špatnou stranu

Tentokrát by se však podle dostupných informací mělo jednat o zakázku na počítačové systémy resortu. Podle státního zástupce Petra Boše, který má kauzu Šiška na starosti, to zatím vypadá, že víc obviněných (kromě Šišky policie zatkla také ředitele odboru IT Milana Hojera) nebude. Drábek je tedy nejspíš z obliga. Aspoň prozatím. A aspoň co se týče potíží s protikorupční policií. Jen se rozloučí s ministerským křeslem i platem.  

Mluviti zlato

Minulý týden byla na paškále Klausova veta. A otázky, zda bude brzo veta po vládě, zda se podaří prvního ledna vztyčit veleslavný druhý pilíř penzijního spoření a jestli má Tluchoř společného s tchořem víc než pár písmenek. Debata byla dost skromná na to, abychom z ní vybírali nej- příspěvek. I když pánové KarelB, a zejména MoB pohovořili rozšafně! 

 

Zajímavá byla ministrova bezprostřední (a tudíž patrně nepřipravená) reakce na Šiškovo zatčení. Místo toho, aby se čertil na Šišku, čertil se na protikorupční policii, že si klidně zatkne jeho prvního náměstka a ani se neobtěžuje ho předem informovat. Jenže právě to je pro nás důvod k radosti. Neexistuje zákonný důvod pro to, aby policie ministra předem informovala. A fakt, že o ničem nevěděl, znamená, že protikorupční policie v Česku opravdu pracuje, jak pracovat má. Potvrzuje tedy to, v co jsme začali nesměle doufat po zatčení Davida Ratha:

Až padne deset Rathů – napříč politickými stranami – budeme moci říct, že očista začala,“ psala jsem v květnu. Do deseti daleko. Ale každá šiška dobrá.

Co si o tom myslíte vy? Bude vám duo Drábek-Šiška chybět? Prokáže se, že Vladimír Šiška uplácel? A jak daleko padá šiška od stromu? Vážně Jaromír Drábek o ničem nevěděl? A co říkáte na to, jak se probouzí protikorupční policie? Pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knihou.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

8. 10. 2012 13:55 | lututu

Nikoli šiška by neměla padnout daleko od stromu, tím je myšleno, že ty cely nemusí být daleko od sebe, pánové by si při lepení pytlíků mohli povídat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2012 10:36 | Olga

Strom by měl padnout daleko od Šišky. Nejlépe vězení Ruzyně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 10. 2012 9:00 | František

Je potešitelné, že se práce policie po Parkanové a Rathovi nezatrhla. Doufám, že tomn tak bude i nadále. Pokud se týče ministra Drábka a jeho l.námšstka Šišky nelze věřit, že ministr o tom nevěděl.Pokud skutečně ano, svědčí to o jeho neschopnosti řídit takový úřad. Spíš věřím tomu - už proto že byli kamarádi - že o tom věděl, i když se možná přímo neangažoval. To už ale není jen politická, ale o trestní odpovědnost. A tak se pomalu, ale nezadržitelně blíží vyšetřování kauz, pomalu, ale nezadržitelně se blíží -k hlavní kauze - Kalouskovi.

Na celé té akci mne zaráží ta arogance a drzost -postiženým chudákům se berou peníze, aby vůbec mohli trochu žít, a tady, na tom samém ministerstvu, kde se prostředky pro postižené škrtají, se mává miliony, přesněji stovkami milionů. Je to do nebe volající.Trest by měl být příkladný, a nevynechávat Drábka.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 10. 2012 6:55 | Pavel

Jestli to není tím že ono je pořád před nějakými volbami...

Ale jestli myslíte těsně před volbami, tak co třeba takové Promopro - to se, pokud vím, vyrojilo těsně po volbách.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2012 23:08 | Lidumil

To byste Nečasově vládě křivdil, ta nás skandály tohoto rázu zásobuje kontinuálně téměř od svého vzniku. To není žádné před volbami. A opozice jí zdatně sekunduje z krajů :)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2012 20:54 | Johny

ANO každá šiška dobrá. Zajímavé je však, že takovéto kauzy se vyrojují před nějakými těmi volbami že? Když je rok bez voleb, tak je klid (a těch roků je málo a méně). Nevěřím, že policie pracuje podle sebe - podle mého odhadu, je to na objednávku někoho a za nějakým účelem. Jinak by už mnoho jiných ministrů a hejtmanů nemohlo úřadovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2012 14:29 | Michal338

Rath, Parkanová, Barták, Vondra, Palas, Bém, Janoušek, Dvořák, Šiška, Drábek, Trojan .... pakují se způsoby a technikami Cosa Nostry a původ majetku se prokazovat stále nemusí a majetek podloudníků státu nepropadá - vždy jej nějak odkloní, převedou a nebo se důkazy hledají a hledají a hledají. Úplatky do černých stranických fondů a na volby již politici ani nemají za úplatky (viz. Rath a "taktně" mlčící poslanecká většina v parlamentu při jeho proslovu). Al Capona dostali do kriminálu taky až za neplacení daní. A do toho všeho společnosti v daňových rájích a jejich bezcelní poskytování služeb za účelem "optimalizace" daní formou subdodávek - jak to že na tyhle pračky si ještě celní správa neposvítila a že na jejich služby není uvaleno clo ? Charakter - to je to, co chybí, ale ten se jen tak nezmění a tak je potřeba v takovýchto případech jako je Rath, Šiška, a snad i daší bez milosti soudně zrekvírovat majetek - koneckonců - členové dozorčích rad s tím taky musí počítat - včetně těch v DP a VZP - že ? Alespoň by mělo - rebelům jedněm :-)
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2012 10:51 | Matěj

ANO, ANO každá šiška dobrá. Že by policie skutečně začínala pracovat?
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2012 10:48 | benoit

Nevim,proc se jasa. Vsadim se, ze nam duo Siska-Drabek chybet nebude.Drabek je prolhany darebak, on neodstoupil, on to prece jen slibil.Co tahle saubanda naslibuje, nikdy nedodrzi, vizte jejich predvolebni kydy a rozkradenou skutecnost,kdyz se dostali k lizu.Bohuzel, v utery to zase vyhraje ve volbach jina parta,ta Bohuslavova Sobotkova,ktera je uplne stejna. Nahle se vsechno zmeni,Drabek bude Kalouskem a Necasem pozadan, aby Hrdy Budges vytrval a pomahal branit republiku pred socany!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2012 10:30 | Vláďa

V tomto státě s orientálním kapitalismem jsme všichni nevinní. To že uplácíme, odkláníme, krademe a lžeme nelze s politickou nadsázkou považovat za negativní jednání. Každý den jsme svědky křiváren ze všech stran, ato i světových.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2012 9:54 | Petr

No a pán ministrík bude do konce měsíce zametat stopy aby se nepřišlo i na jeho křivárny korupci a podvody viz nečas nemohl svého času odejít z MO když dostal nabídku na křeslo ministra MVČR !!!! ŽÉ !§
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2012 9:39 | Karel

Povšimnětes si prosím otce Kočí firma Stilll.
Jinak připomenu její slova a ty vše objašnují
At´ si Bárta (rozuměj kdokoliv) má vnitro justici máme my.......uvidíte že se nic nevyšetří
A hlavně nikdo nebude odsouzen max. podmínka....

Jenom Rath bude obětním beranem pro tupé hlavy ......
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2012 8:44 | eďa

Odpovědný Drábek ? To ano, ale za tunelování rezortu MPSV.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2012 8:40 | jaro

Pakliže je Šiška nevinný, jak Drábek stále tvrdí, pak proč tak rychle odstupoval? Je nasnadě, že (na základě důrazného doporučení guru Kalouska) v zájmu nepoškození "dobrého" jména TOP09, byť i ta je po debaklu Parkanové již ne zcela čistá!
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2012 6:25 | olly

Ministr Drábek je odpovědný nejen politicky za svého náměstka, ale i fakticky, neboť zřejmě z kamarádství se nestaral o to, co a jak jeho náměstek koná.
Bodejť by protikorupční policie nekonala, jak má, když naše politické špičky rozkrádají, co to dá a pak není z čeho jim (a nejen jim) zvyšovat platy.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 15 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

7. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

Nejhorší legislativní počin loňského roku – tak hodnotí podnikatelé zákaz švarcsystému. Tři čtvrtiny firem jsou pro jeho legalizaci. Ministr Drábek od ledna sliboval tvrdé kontroly.... celý článek

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

1. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

Bude mít sKarta pro příjemce sociálních dávek nějaký přínos? A opravdu díky ní stát ušetří, nebo jde jen o další zpackaný projekt? Ptali jsme se šéfa Transparency International Davida... celý článek

Zpívám Rath. A je to na mně, doufám, znát… Zvonky štěstí rozezní se v každém z nás!

17. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Zpívám Rath. A je to na mně, doufám, znát… Zvonky štěstí rozezní se v každém z nás!

Neuvěřitelné! Hlad po tom, aby se v našem státě korupce začala opravdu vyšetřovat, i skepse, podle které to v nejvyšších patrech politiky není možné, vzaly za své. Spadla klec. A přirazila... celý článek

Karel Janeček: Na ministerstvu sociálních věcí si myslí, že jsou všemocní a nemusí se nikoho bát

14. 4. 2012 | Martin Vlnas | 16 komentářů

Karel Janeček: Na ministerstvu sociálních věcí si myslí, že jsou všemocní a nemusí se nikoho bát

„To, co se má naprogramovat za dvě miliardy, je možné vytvořit za 20 až 40 milionů v rámci již existujícího systému. K vytváření nové platformy není nejmenší důvod,“ říká Karel Janeček... celý článek

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

9. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Politici nedají jinak. Vytrvale předvádějí psí kusy. A tak naše politická střelnice pokračuje. Minulý týden byl na odstřel ministr školství Josef Dobeš. Dnes je na mušce jeho vládní... celý článek

Partners Financial Services