Dávky pro postižené: od ledna přehlednější

Dávky pro postižené: od ledna přehlednější
I zdravotně postižených se dotkly změny platné od počátku roku 2012. Počet dávek – loni jich pro ně bylo určených až jedenáct – se letos snížil na dvě. Nově tak úřady práce vyplácejí lidem se zdravotním postižením příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku.

Stát radikálním snížením počtu dávek sleduje jasný cíl – adresnější, jednodušší a efektivnější systém dávek pro zdravotně postižené. Žadatelům odpadlo vyplňování řady různých formulářů a dávky získají na jednom místě – na úřadu práce. 

Příspěvek na mobilitu: 400 korun měsíčně

Dávka sloučila dříve poskytovaný příspěvek na individuální dopravu a příspěvek na provoz motorového vozidla. Na příspěvek na mobilitu ve výši 400 korun měsíčně, tedy 4800 korun ročně, má nárok každý člověk starší jednoho roku, který má problém s pohybem či orientací a potřebuje se někam pravidelně dopravovat.

Z příspěvku můžete zaplatit i taxík či benzin sousedovi, který vás odveze. Pokud ale dlouhodobě žijete v domovech pro seniory nebo jste v ústavní péči, nárok na příspěvek nemáte.

Jak poukazuje ve své zprávě poslancům o zatímních dopadech sociální reformy ombudsman Pavel Varvařovský, na příspěvek na mobilitu kvůli zmíněnému omezení nemají nárok také například děti, které jsou od pondělí do pátku v péči ústavu, který jim zajišťuje i vzdělání – ale na víkendy cestují za rodinou. Ombudsman upozorňuje i na to, že dříve příspěvek s podobným účelem dostávali senioři, kteří sice dlouhodobě žijí v domově důchodců, ale velmi často cestují za lékařskou péčí a jejich „kapesné“ na dopravu nestačí. O tom, kolik stojí pobyt v domově důchodců, jsme psali v článku Domov pro seniory, luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí.

O příspěvek žádáte jednou, potom se vyplácí automaticky. O vašem nároku rozhodne příslušný úřad práce po předložení lékařského posouzení vašeho zdravotního stavu a předložení průkazu ZTP (II. stupeň postižení) nebo ZTP/P (III. stupeň postižení).

Příspěvek na zvláštní pomůcku: během pěti let až 800 tisíc korun

Jak se určí výše příspěvku na zvláštní pomůcku:

  • Pokud je cena pořízení zvláštní pomůcky nižší než 24 tisíc korun a zároveň příjem osoby i osob s ní společně posuzovaných je nižší než osminásobek životního minima, pak se výše příspěvku stanoví tak, aby spoluúčast postiženého byla 10 procent z ceny pomůcky, nejméně ale tisíc korun.
  • Je-li cena pořízení zvláštní pomůcky vyšší než 24 tisíc korun, je spoluúčast postiženého také 10 procent z této ceny.
  • Jestliže postižený člověk nemá dostatek peněz na zaplacení spoluúčasti, může ji úřad práce za určitých podmínek snížit. I tak bude muset postižený zaplatit minimálně tisíc korun.

Na jednorázový příspěvek na zvláštní pomůcku mají nárok lidé s těžkým zdravotním postižením (například těžká vada pohybového ústrojí, těžké sluchové nebo zrakové postižení nebo těžké mentální postižení). Příspěvek postiženému slouží na pořízení takových pomůcek, které mu umožní být víceméně soběstačný či získat kontakt s okolím. Můžete ho využít například na speciálně upravené lůžko, na upravený počítač či na některé úpravy v bytě. 

Dávka sloučila dříve poskytované příspěvky:

  • na opatření zvláštních pomůcek (jednorázový příspěvek),
  • na úpravu bytu,
  • na zakoupení motorového vozidla,
  • na zvláštní úpravu motorového vozidla

Maximální výše jednoho příspěvku na zvláštní pomůcku je 350 tisíc korun.

Samostatnou kapitolou je příspěvek na pořízení auta. Ten je určen na zakoupení a úpravu motorového vozidla. Jeho maximální výše je 200 tisíc korun a znovu ho můžete dostat až po uplynutí deseti let.

Součet všech vyplacených příspěvků na zvláštní pomůcku nesmí v 60 kalendářních měsících jdoucích po sobě přesáhnout 800 tisíc korun. Pokud během této doby některý z příspěvků vrátíte či vám bude jeho vrácení prominuto, odečte se vyplacená částka z té celkové.

Příspěvek na péči: až 12 tisíc měsíčně

Zdravotní stav se posuzuje podle toho, jak je daná osoba samostatně schopna obstát v desítce následujících oblastí:

  • Mobilita
  • Orientace
  • Komunikace
  • Stravování
  • Oblékání a obouvání
  • Tělesná hygiena
  • Výkon fyziologické potřeby
  • Péče o zdraví
  • Osobní aktivity
  • Péče o domácnost

Lidé, kteří jsou kvůli svému nepříznivému zdravotnímu stavu závislí na pomoci jiných lidí (například se nedokážou sami nakrmit, obléct, umýt se, uklidit si, vyprat, nakoupit si, uvařit, nejsou schopni nakládat s penězi či obstarat si vlastní záležitosti apod.) mohou požádat o příspěvek na péči.

Příspěvek sice náleží jim, ale platit z něho mohou například pomoc rodinných příslušníků i registrovaných poskytovatelů sociálních služeb. Také si mohou najmout asistenta sociální péče. Jím ovšem nemůže být rodinný příslušník, ale třeba soused. S asistentem sepíší smlouvu o poskytnutí pomoci. Výhodou pro asistenta je to, že z výše příjmu do 12 tisíc korun měsíčně nemusí odvádět daň.

Vzhledem k tomu, že schopnost zvládnout péči o svou osobu a být soběstačný je u každého z nás různá, zákon stanovil čtyři stupně závislosti na pomoci jiné osoby. Podle toho, do kterého stupně je nemocný člověk či senior zařazen, je vyplácen i příspěvek na péči.

Výše příspěvku na péči (v korunách za měsíc)

Stupeň závislosti

Věk do 18 let

Věk nad 18 let

I. lehká závislost

3000

800

II. středně těžká závislost

6000

4000

III. těžká závislost

9000

8000

IV. úplná závislost

12 000

12 000

Při posuzování stupně závislosti posudkoví lékaři hodnotí, jak je člověk schopen zvládat deset základních životních potřeb (viz box; ještě v loňském roce posuzovali 36 úkonů ve 129 činnostech). Podle toho, kolik z nich není schopen zvládnout, je mu přisouzen daný stupeň závislosti od I. lehké závislosti až po IV. úplnou závislost.

Rejstřík poskytovatelů sociálních služeb

Co najdete v našem rejstříku poskytovatelů sociálních služeb, napovídá už jeho název. Jde o kompletní seznam institucí i jednotlivců, kteří nabízejí takzvané sociální služby. Rozpětí je tedy veliké: od občasného předčítání nevidomým až po celodenní doživotní péči v hospicu.

Pro příklad: sháníte například v Brně pečovatele či pečovatelku, která bude přes den, když jste v práci, dohlížet na vaši starou babičku upoutanou na lůžko. Zadáte tedy Jihomoravský kraj, okres Brno-město, kategorii pečovatelské služby, poskytované terénně, a to pro seniory...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 4. 2012 1:14, NEJNA

Zázračné uzdravování nemocných v ČR - mohl by z toho být světový trhák - procesí nemocných z celého světa by k nám dojížděli a státní pokladna by se začala plnit ...

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 11. 2014 16:31, Ludmila Krejčiřova

Je mi 22let mam těžkou až hlubokou mentalni retardaci,epileptička,težka porucha reči,,ge

stíkuluji,,..obostrannou stratou sluchu, očni vadou těžkou(íq36)//nepříznali nam příspěvek na AUTO

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí?

19. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí?

Domovy důchodců praskají ve švech už nyní. A co teprve až bude v penzi polovina populace! Víte, jak si poradit se seniorem, který se o už o sebe nedokáže postarat? Tušíte, kolik vás... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

5. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 10 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

Zdravotnictví máme bezplatné, ale jen posud. Platí se za návštěvu lékaře, den v nemocnici, za recept, za léky samotné. Někdo bohužel sahá po peněžence tak často, že by ho to – spolu... celý článek

Zdravotně handicapovaní jdou do boje

22. 3. 2011 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zdravotně handicapovaní jdou do boje

Vláda přitvrzuje a připravuje další a další změny a úsporná opatření, která se dotýkají občanů – jednou těch a podruhé oněch. Nyní se zdá, že jsou na řadě lidé se zdravotním handicapem.... celý článek

Václav Krása: Sociální reforma může výrazně poškodit zdravotně postižené

22. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Václav Krása: Sociální reforma může výrazně poškodit zdravotně postižené

Plánovaná sociální reforma ministerstva práce a sociálních věcí se zřejmě citelně dotkne zdravotně postižených. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR se na dnešní poledne rozhodla... celý článek

Partners Financial Services