Životní minimum stoupne o desetinu, navrhuje Drábek

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 23. 10. 2011 | 4 komentáře
Životní minimum stoupne o desetinu, navrhuje Drábek
Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšení částek životního a existenčního minima o devět procent, tedy téměř o desetinu. Valorizace dosavadních hodnot má od 1. ledna 2012 reagovat zejména na zvýšení daně z přidané hodnoty a další očekávaný růst životních nákladů v České republice.

Dokončili jsme návrh vládního nařízení, v nejbližší době jej rozešleme do vnějšího připomínkového řízení a po vypořádání připomínek pak předáme vládě k projednání,“ potvrdila on-line deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Ministerstvo dokončilo také dvě varianty návrhu na zvýšení minimální mzdy, která dosud činí 8 000 korun. První varianta počítá od 1. ledna 2012 se zvýšením o 400 korun, druhá o 500 korun. Rozhodující slovo bude mít vláda.

Částky životního a existenčního minima, stejně jako minimální mzdy, se naposledy měnily od ledna 2007.

Stoupne limit pro porodné a další dávky

Životní minimum je státem uznaná nejnižší hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.

V praxi jsou částky životního minima rozhodující především pro výpočet dávek hmotné nouze, které dostávají například dlouhodobě nezaměstnaní.

Odvíjí se od nich například také nárok na porodné, omezené od letošního roku jen pro žadatele s čistými příjmy do 2,4násobku životního minima rodiny.

Podle dosavadních pravidel činí životní minimum samostatně žijícího člověka 3 126 korun měsíčně. U domácnosti se odvíjí od počtu jejích členů, například u dvou dospělých se dvěma dětmi ve věku 8 a 16 let činí v součtu 9 690 korun měsíčně.

Jaké je aktuální životní minimum vaší rodiny? Naše kalkulačka vám to spočítá.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Po navrhovaném zvýšení o devět procent by tedy životní minimum pro jednotlivce stouplo na zhruba 3 410 korun, u zmíněné rodiny pak na 10 562 korun.

Ještě o stupeň níže je pak takzvané existenční minimum. Určuje minimální hranicí příjmů, kterou vláda považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Existenční minimum pro dospělou osobu nyní činí 2 020 korun, i tato částka má od Nového roku vzrůst o devět procent na 2 200 korun.

Od existenčního minima se odvíjejí nejnižší sociální dávky – typicky tam „spadnou“ dlouhodobě nezaměstnaní, pokud odmítnou nabídku veřejně prospěšných prací či nevykazují jinou požadovanou aktivitu.

Životní ani existenční minimum však nezahrnují nezbytné náklady na bydlení. Ty jsou řešeny samostatně formou příspěvku na bydlení, u nejchudších lidí pak i doplatkem na bydlení.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo odmítne veřejné práce, přijde o podporu. Schváleno

11. 9. 2011 | Petr Kučera | 24 komentářů

Kdo odmítne veřejné práce, přijde o podporu. Schváleno

Lidé přijdou o podporu v nezaměstnanosti, pokud bez vážného důvodu odmítnou uklízet obec nebo jinou nabídku takzvané veřejné služby.

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

5. 9. 2011 | Ludmila Řezníčková | 40 komentářů

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

Být ženou v domácnosti, věnovat svůj čas a svou energii dětem a péči o dům – starosvětský ideál není zdaleka mrtev. Ovšem chce to movitého a řádně zabezpečeného partnera, nečekejte,... celý článek

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

27. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 89 komentářů

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zabránit zneužívání dávek. Chvályhodné, ale z principu nemožné. Postižení a další potřební se i přesto už příští rok dočkají mimořádné pocty:... celý článek

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

10. 3. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

Nájem, elektrika, vodné, stočné, plyn – přerůstá vám to přes hlavu? Nedokážete sami hradit náklady spojené s bydlením? V článku Ludmily Řezníčkové, odbornice z Poradny na Peníze.cz,... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

5. 8. 2010 | Ludmila Řezníčková | 21 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení řeší nedostatek příjmu k uhrazení nákladů na bydlení tam, kde nestačí vlastní příjmy osoby či rodiny včetně příspěvku na bydlení ze systému státní sociální podpory. celý článek

Partners Financial Services