Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!

Chcete být ženou v domácnosti? Opatřete si pracháče!
Být ženou v domácnosti, věnovat svůj čas a svou energii dětem a péči o dům – starosvětský ideál není zdaleka mrtev. Ovšem chce to movitého a řádně zabezpečeného partnera, nečekejte, že vám někdo něco dá. Naopak: aspoň něco musíte platit vy!

[Poznámka redakce] Politická korektnost stranou: jistě jsou i mezi pány takoví, kteří by se chtěli stát mužským ekvivalentem ženy v domácnosti. Pokud budou chtít s něčím poradit, zeptat se, jestli něco z nížepsaného platí pro muže jinak, autorka článku jim ráda poradí v sociální poradně na Peníze.cz, již vede.

I v Česku existuje početná skupina žen, které nemohou či nechtějí chodit do zaměstnání nebo podnikat a nechtějí se ani zaevidovat na úřadu práce – většinou touží pečovat o rodinu a domácnost. Pokud se chcete stát ženou v domácnost (případně pokud chcete svou ženu přesvědčit, aby se stala ženou v domácnosti), je dobré vědět, co od vás po stránce finanční očekává stát a co po téže stránce můžete (nebo přesněji nemůžete) očekávat vy od něj.

Zdravotní pojištění

Zdravotní péče je u nás bezplatná a zdravotní pojištění povinné. Je to možná protimluv, jenže tentokrát nad tím nebudeme bádat. Na první polovičku klidně zapomeňte, teď je pro nás podstatné, že zdravotní pojištění se platit musí.

Bc. Ludmila Řezníčková

pracuje po dlouhá léta v sociální oblasti na odboru sociálních věcí Městského úřadu Příbor. Nyní může zúročit nabyté zkušenosti a v Sociální poradně serveru Peníze.cz odpovědět i vám na otázky týkající se nejen nároků na sociální dávky, ale i dalších problémů z dané oblasti.

Za zaměstnance je odvádí zaměstnavatel, živnostníci za sebe pojištění platí sami a jeho výše se vypočítává z jejich výdělků. Většina ostatních, tedy i ženy v domácnosti, jsou stejně jako živnostníci samoplátci zdravotního pojištění, odvádějí ale pevně stanovenou (odvozenou z výše minimální mzdy) částku, která nyní činí 1 080 korun měsíčně.

Dobrá zpráva: za někoho odvádí do státní kasy pojištění stát. Nad případnými paradoxy skrytými v tomto výroku nyní zase nepřemýšlejme. Nyní je podstatné, že ženy po dobu péče o dítě do čtyř let spadají automaticky mezi skupinu osob, za které pojištění odvádí stát. V zákoně je stanoveno, že stát platí zdravotní pojištění také za ženy pečující o jedno dítě do sedmi let věku či o dvě a více dětí do 15 let. Pak je ovšem potřeba dodržet některá doplňková pravidla. Aby stát za matku skutečně platil zdravotní pojištění, nesmí například děcko chodit do školky na víc než čtyři hodiny denně. Pokud ale platí, že ženou v domácnosti chcete být, abyste mohla pečovat plně o rodinu, nebude to asi zádrhel.

Sociální pojištění

Sociální pojištění žena v domácnosti platit nemusí. Ba, přesněji – nemůže. Pojistné na sociální zabezpečení a státní politiku zaměstnanosti (jak se tento odvod oficiálně jmenuje) platí zaměstnavatelé za své zaměstnance a za svou samostatně výdělečnou osobu ho odvádějí živnostníci. A utrum. Nezaměstnaní ani další osoby bez příjmů ho za sebe platit nemohou, totéž platí i pro ženy v domácnosti.

To, že žena „není účastna sociálního pojištění“, znamená, že případně nemá nárok na nemocenskou či na peněžitou pomoc v mateřství.

Spočítejte si jakou mateřskou dostanete:

Orientační výpočetPřesný výpočet

Výpočet peněžité pomoci v mateřství 2011

dní
+

Dobrá zpráva: Je tu výjimka, něco si přece jen od státu koupit můžete. Je to dobrovolné důchodové připojištění. K němu je možné se přihlásit a platit je. Doba, po kterou se toto připojištění hradí, se pak započítává jako doba pojištění pro nárok na důchod. U jiných dávek se k němu nepřihlíží ani se nezohledňuje.

Špatná zpráva: Toto připojištění nyní stojí pěkných 1 732 Kč měsíčně.

Sociální dávky

Když jsme v předchozím odstavci konstatovali, že ženy v domácnosti nemají nárok na nemocenské dávky, je třeba je nyní trošku uklidnit s tím, že u jiných sociálních dávek není situace zdaleka tak černá.

U dávek státní sociální podpory (rodičovský příspěvek, přídavek na dítě či příspěvek na bydlení) fakt, že žena „nepracuje“ a je v domácnosti, nehraje žádnou roli. Pokud dávky závisí na výši příjmu domácnosti, ženin příjem je zkrátka nula a nárok na případnou dávku pak závisí na příjmech ostatních členů rodiny.

Pokud je finanční situace rodiny špatná a rodina chce využít dávek pomoci v hmotné nouzi (dříve doplatky do životního minima), musí žena v domácnosti počítat s tím, že ji úřad bude nutit jít do práce či se zaevidovat na úřadu práce. Podmínkou pro nárok na tyto dávky je průkazná snaha zvýšit si příjem vlastní prací. Důvodem k výjimce z tohoto pravidla je péče o dítě do čtyř let či o dítě starší, které z vážných důvodů nemůže být umístěno v mateřské, školce nebo péče o dítě zdravotně postižené.

Daně

Dobrá zpráva: I pro ženy v domácnosti platí, že si jejich manželé mohou uplatnit slevu na dani z příjmů ve výši 28 840 Kč. Zákonné omezení tu říká, že k tomu to odečtu může jeden z manželů přistoupit, pokud příjem toho druhého nepřevyšuje sumu 68 000 Kč ročně. U žen v domácnosti ale předpokládáme příjem ve výši nula ročně, případně jen s drobným přivýdělkem...

Suma sumárum: Pokud chcete být ženou v domácnosti, nic a nikdo vám v Česku nebrání. Minimálně musíte platit zdravotní pojištění (a nečekat ani důchod), maximálně si vaše domácnost odečte něco na daních. Z něčeho ale musíte být živa a děti stojí spoustu peněz. Vzato kolem a kolem, chce to finančně dobře situovaného partnera, který dokáže celou rodinu dobře uživit i zabezpečit pro případ jakéhokoli průšvihu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2011 13:06, Karel

Ono když rodina bydlí v baráku v obci, tak už jenom za dojížění autem, obědy, školku atd. pokud by měla dělat za min. mzdu, vyjde finančně skoro jako když bude doma.

+145
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 9. 2011 18:20, pepka

proto přece potřebují ty pracháče!to nevadí že nebude mužíček celé dny doma hlavně že paninka nemusí na nic hrábnout! tohle je jen pro nesamostatné,zcela bez bez vlastních ambicí , chudinky,kterým by normální práce zničila ručičky ,xichtík,postavu, a co se vždycky někomu musí pověsit na krk ,nejdříve rodiče pak muž,nebo přítel....

-295
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přídavky na děti: dá nám je stát?

29. 8. 2011 | Ludmila Řezníčková | 13 komentářů

Přídavky na děti: dá nám je stát?

Jak rodič slyší, že se blíží školní rok, sahá po peněžence. Vzdělání opravdu něco stojí a to něco není maličkost. Pomůžou vám přídavky na dítě? Nemávejte rukou, že na ně nedosáhnete,... celý článek

Peníze, které vám dá stát: vdovský a vdovecký důchod

16. 6. 2011 | Ludmila Řezníčková | 45 komentářů

Peníze, které vám dá stát: vdovský a vdovecký důchod

Vdovský a vdovecký důchod jsou dávky důchodového pojištění určené k zabezpečení pozůstalých – vdov a vdovců. To ovšem neznamená, že na něj má automaticky nárok každá vdova či každý... celý článek

Víte, co je rodičovská dovolená?

3. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Víte, co je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená – většina lidí si představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. To ovšem není přesné. A navíc je to jen jeden úhel pohledu, osobní. Rodičovskou dovolenou... celý článek

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

21. 12. 2010 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

Peníze, které vám dá stát: komu se snižuje rodičovský příspěvek

Pobíráte rodičovský příspěvek? Od ledna příštího roku dochází ke změnám. Možná proto dostanete méně peněz. Nejde o plošnou změnu, nejvíc se mění čtyřletá varianta tohoto příspěvku.

Partners Financial Services