Motivujte své zaměstnance - třeba vlastními akciemi

Má-li dobrý personalista ve firmě udržet ty nejvýkonnější mozky, musí při stálém nedostatku lidí používat čím dál složitější metody. Vysoký plat již nestačí, podíl na firmě bývá tím pravým řešením.

Ve všech oborech se schopní lidé stávají tím nejcennějším, co daná společnost má a další kdysi velmi důležitá aktiva - patenty či třeba moderní technologie - začínají hrát až druhořadou úlohu. Konkurence hodná tohoto jména se navíc vždy snaží schopné lidi přetahovat k sobě a řada společností proto potřebuje nové nástroje, pomocí kterých omezí odchody těch, které si chce udržet. Nejjednodušším způsobem, jak si nejlepší zaměstnance připoutat, je nabídnout jim část akcií společnosti. Vlastnictví firemních akcií je navíc nejefektivnější cestou, jak zaměstnance posunout do mentální pozice vlastníků, kteří hledí dál než k nejbližšímu výplatnímu termínu. Stačí přitom jen poměrně malý počet akcií a zaměstnanec jasně vidí, že jeho finanční zabezpečení závisí na výsledcích firmy, především v případě, že počet získaných akcií či výše opce závisí na podaném výkonu.

Jako u mnoha dalších moderních metod řízení začaly odměňování spojené s majetkovými podíly používat nejprve zahraniční společnosti, především poté, co byla v lednu 1999 zrušena povinnost oznamovat nákup zahraničních akcií České národní bance. To umožnilo, aby se zaměstnanci českých poboček bez problémů zapojili do celosvětových plánů odměňování zahraničních firem. Těchto celosvětových plánů využívá stále více nadnárodních firem a u rostoucích akcií si mohou zaměstnanci na opčních plánech vydělat více než na fixním platu.

Uplatnění opce je zdanitelným příjmem

Udělení opce na nákup akcií není daňovým příjmem. Tím je až realizace opce, kdy zaměstnanec nakupuje za cenu nižší než aktuálně tržní a tento rozdíl je zdanitelným příjmem.

O tom, jak (či dokonce zdali) se bude tento příjem danit, rozhoduje u nadnárodních firem to, jestli prodej akcií na základě opcí prochází účetnictvím české pobočky, která daného pracovníka zaměstnává, či nikoliv. Pokud ano (v situaci, kdy mateřská firma své náklady na prodej akcií přefakturuje místní pobočce a ty se oficiálně objeví v jejím účetnictví), připočte se cenový rozdíl při nákupu akcií do výplaty zaměstnance a příslušná daň se strhne z jeho mzdy. Pokud ovšem celá operace neprojde účetnictvím české pobočky, měl by zaměstnanec podat vlastní daňové přiznání a tento příjem sám zdanit. Při prodeji akcií po více než šesti měsících platí stejně jako u jiných cenných papírů osvobození od daně z příjmu, prodá-li své akcie zaměstnanec dříve, musí tento příjem zdanit.

Nedobré zprávy ovšem má ministerstvo financí pro firmy. Jelikož při všech variantách prodeje akcií zaměstnancům dochází k prodeji se slevou, firma při této transakci utrpí ztrátu. A zatímco ve světě je tato ztráta daňově uznatelná, v České republice nikoliv.

Druhy akciových motivačních programů

Akciové opční plány

Zřejmě nejznámější variantou získání podílu na firmě jsou opce na zakoupení akcií. Společnost nabízí zaměstnanci právo v budoucnosti odkoupit daný počet akcií firmy (případně jiné firmy v holdingu nebo mateřské společnosti, jde-li o lokální pobočku nadnárodního koncernu) za předem danou cenu (obvykle cenu platnou ke dni udělení opce). Zaměstnanec tak jasně ví, že při růstu kursu akcií vydělá (a při pádu kursu nic neriskuje, neboť opci nemusí využít, což může někdy snížit jeho motivaci). Jelikož jde většinou o dlouhodobé opce (obvykle 5 - 10 let) a možnost jejich uplatnění je často vázána na trvání pracovního poměru, jde o vhodný nástroj nejen pro získání, ale i udržení klíčových zaměstnanců. Pro zaměstnance velmi zajímavou variantou je tzv. bezhotovostní uplatnění opce, při kterém v okamžiku uplatnění opce zaměstnanec prodá určitý počet akcií tak, aby příjem z tohoto prodeje pokryl opční cenu akcií; po provedení transakce se stává majitelem zbývajícího počtu akcií.

Přímý nákup akcií

V tomto případě si zaměstnanec přímo od společnosti kupuje její akcie, zpravidla s jistou slevou. Jeho odměnou je potom růst kursu akcií, oproti opčním plánům ale nese i riziko pádu kursu. Jelikož jde o jednorázovou transakci, přímý nákup akcií zaměstnance nemotivuje k setrvání ve firmě.

Akcie zdarma

Některé společnosti také své akcie zaměstnancům dávají zdarma, aniž by museli zaplatit kupní cenu či emisní kurs, například místo prémií. I v tomto případě platí, že zaměstnanec nese riziko pádu kursu (ovšem jelikož jsou akcie zdarma, vydělá v každém případě bez ohledu na aktuální kurs). Pokud je omezena převoditelnost těchto akcií, může jít o dobrý nástroj, jak si klíčové odborníky udržet, navíc je tento způsob odměňování velmi flexibilní a může být velmi jednoduše upravován i podle výkonnosti jednotlivých pracovníků.

Zaměstnanecké akcie

Velmi dobrý a výhodný způsob, jak ze zaměstnanců učinit spoluvlastníky firmy. Výhodné jsou zaměstnanecké akcie i z daňového hlediska, neboť udělení zaměstnaneckých akcií není daňovým příjmem a povinnost uhradit daň nastává až při prodeji akcií; rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou se navíc daní sazbou ve výši 15 procent a nevstupuje do základu daně ze závislé činnosti (v jejímž rámci by byla daň mnohem vyšší).

Stínové akcie

Stínové akcie (z anglického phantom shares) jsou z pohledu motivace zřejmě nejvhodnějším nástrojem. Zaměstnanec totiž získá jen jakési hypotetické akcie, jejichž kurs se vyvíjí podle společností stanovených pravidel, a pravidelně je mu vyplácen peněžní bonus, odpovídající změně hodnoty těchto stínových akcií. Zatímco všechny předchozí možnosti jsou svázány pouze s jedinou hodnotou - kursem akcií na burze - stínové akcie mohou být přizpůsobeny strategii podniku či mohou sledovat například výkonnost jediné firemní divize. Hodnota stínových akcií se také může měnit podle výkonnosti firmy ve srovnání s průměrem v oboru, kde působí, může odrážet růst zisku, tržního podílu i řady dalších kritérií. Jelikož jde jen o imaginární akcie a výplata bonusu se posléze děje v hotovosti, daní se stejně jako jakákoliv jiná hotovostní prémie (kromě daně z příjmu tedy podléhá i sociálnímu a zdravotnímu pojištění).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services