Jak sehnat někoho na hlídání dětí

Máte malé dítě, musíte jít k lékaři, na úřad nebo si třeba chcete večer vyrazit do divadla. O vašeho potomka se občas postará babička nebo třeba ochotná kamarádka. Pokud ale potřebujete častější hlídání, obraťte se raději na profesionály a využijte našich sedm rad.

Agentura hlídající děti

Pokud se rozhodnete pro agenturu, můžete v naprosté většině případů očekávat příchod prověřené pracovnice se zkušenostmi. Počítejte ale s tím, že se nejspíše při hlídání vašeho potomka bude střídat několik chův, což není pro děti, které hůře navazují kontakt s cizím člověk, právě ideální. Zpravidla vás čeká i zaplacení vyšší hodinové sazby za hlídání.

Jednotlivec hlídající děti

Když se rozhodnete hledat chůvu na vlastní pěst můžete uspořit peníze, ale čas určitě neušetříte. Jestliže vám paní na hlídání nedoporučí vaši přátelé nebo známí měli byste si její spolehlivost důkladně prověřit sami. Protože když pouštíte do bytu cizího člověka a necháváte ho samotného s vaším dítětem, vystavujete se celé řadě rizik. Měli byste především prověřit spolehlivost, zdravotní stav, pojištění a kvalifikaci chůvy.

Kde hledat paní na hlídání?

Telefonní číslo agentury najdete jednoduše v seznamu nebo na jejích internetových stránkách. Někdy se můžete setkat s inzeráty agentur hlídajících děti v tisku, největší naději budete mít v časopisech určených ženám nebo zaměřených na rodinu a děti. Pokud jste při hledání vhodné paní na hlídání stále neúspěšní, zkuste si podat inzerát sami, nejlépe v místních novinách nebo na vývěsce. Nejlepší cestou je ale doporučení vašich přátel nebo známých, kteří již mají s hlídáním dětí zkušenosti.

První kontakt

Před telefonátem si v klidu ujasněte, jaké budete klást otázky. Případně si je napište. Pokud voláte na více míst, můžete si i heslovitě poznamenat odpovědi, abyste měli vodítko při rozhodování. Agenturu, která ve vás vzbudí pochybnosti již při telefonickém rozhovoru, můžete s výběru rovnou vyloučit.

Osobní setkání

Na první setkání neberte raději svého potomka s sebou, abyste se mohli v klidu informovat o veškerých podmínkách. Mnohem snadněji si uděláte názor na agentury, které nabízí hlídání dětí nejen doma, ale i ve školičkách. Zaprvé mají tyto agentury lepší možnost vyzkoušet své zaměstnance přímo pod dohledem, a zadruhé i vy při pozorování chůvy s dětmi lépe odhadnete, jestli se hodí právě k vašemu miláčkovi. Na co byste se měli zeptat?

První hlídání

Při prvním hlídání pozorujte, jak se chůva chová k vašemu potomkovi. Dítě se s ní má cítit sice hlavně bezpečně a spokojeně, ale nemělo by se určitě také nudit. Zhodnoťte, zda připravený program vyhovuje potřebám vašeho potomka. Paní na hlídání by měla respektovat životní styl a zvyky vaší rodiny.

Poplatky

Hodinová sazba se v Praze pohybuje většinou v rozmezí od sedmdesáti do sta korun, ceny pro mimopražské maminky jsou zpravidla nižší. U většiny agentur jsou nejdražší první hodiny a hodinová sazba se snižuje s růstem doby celkového hlídání, někdy je požadován i registrační poplatek Za doučování nebo přípravu do školy účtují agentury většinou příplatky až padesát korun k běžné hodinové sazbě.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services