Nespoléhejte na stát, rozhodujte o svých penězích sami!

PR článek | rubrika: PR Článek | 16. 4. 2013 | 3 komentáře
Celý život pracujete, platíte státu daně a pojištění. O vašich penězích rozhodují politici, výsledkem je deficit rozpočtů a nedostatek financí i na důchody. Skončete to! Rozhodujte o svých penězích sami za pomocí profesionálů!
Nespoléhejte na stát, rozhodujte o svých penězích sami!

O nutnosti důchodové reformy nám politici vykládají více než dvacet let. Když se konečně rozhodnout ji nastartovat, zvedne se vlna kritiky. Kdo ale ty negativní hlasy vypouští? Jedná se buď o rétoriku sociální demokracie, která sbírá politické hlasy, anebo o čistě soukromé aktivity, jimiž nejrůznější „nezávislí“ ekonomové sledují vlastní komerční zájmy. Je načase podívat se na důchodovou reformu objektivně – je to konečně první krůček ke svobodnému hospodaření s vlastními penězi!

Přesně to druhý pilíř umožňuje, byť zatím ve velmi omezené míře (3 procenta z odvodů do anonymního státního důchodového pilíře). Pokud by lidé mohli rozhodovat o větším procentu z toho, co dávají státu formou daní a pojistného, jistě by to přivítali.

Je to nutnost

Důchodové spoření, chcete-li druhý pilíř, dostává pod světlem objektivních statistik úplně jinou podobu, než jak jej popisují kritici. Jeden fakt za všechny: v roce 2013 pracují čtyři lidé na jednoho důchodce (takový je poměr pracujících vůči penzistům), v roce 2050 to bude, pokud se nic dramatického nestane, 1,5 pracujícího na jednoho důchodce. Řešením je zvýšení věku odchodu do důchodu, růst odvodů na důchodové pojištění nebo – a to je nejpravděpodobnější – prudký pokles penzí. Podle i těch optimističtějších odhadů státní penze spadne až na 25 procent průměrných příjmů, což by v dnešních cenách bylo zhruba 4700 korun. Proto ten, kdo se teď vrhne do důchodového spoření, svůj počin určitě v seniorském věku ocení. Druhý pilíř životní úroveň v důchodu podstatně zvýší.

Nechte se vést profesionály

A koho si vybrat mezi penzijními společnostmi, které druhý pilíř nabízejí? Vybírejte podle toho, jaké má finanční zázemí, jakých dosahuje výsledků, jak společnost hodnotí odborníci i laici. Spojením síly, výkonnosti, stability s kladným hodnocením od veřejnosti je Allianz penzijní společnost.

Opět stručně shrňme fakta: skupina, do které Allianz penzijní společnost patří, má vyšší rating než Česká republika – od renomované agentury Standard & Poor’s má hodnocení AA (ČR má známku AA-). Rating přitom vypovídá právě o důvěryhodnosti a finanční síle společností, slouží jako vodítko pro investory a klienty. Allianz je také největší pojišťovací skupinou na světě, v uplynulých pěti letech měly v České republice jí spravované fondy nejvyšší zhodnocení na trhu. V hodnocení laiků a odborníků je ve své kategorii Allianz také bezkonkurenčním favoritem – za poslední tři roky posbírala zlato v nejprestižnějších tuzemských soutěžích – konkrétně Zlatá koruna, Zlatý měšec, Zlaté euro nebo Banka roku.

Nabídka fondů je u všech společností formálně podobná. I tady ale Allianz ale nabízí několik výhod navíc. Tou první jsou poplatky, které jsou výrazně nižší, než jaké umožňuje stát, a jsou výhodnější i oproti jiným penzijním společnostem. Že nejde o drobné, dokládá srovnání nejen mezi penzijními společnostmi, ale i s jinými investičními produkty, kde za třicet let může úspora na poplatcích vyšplhat až na desítky, někdy i stovky tisíc korun. Užitečnými pomocníky pro klienty Allianz penzijní společnosti jsou Autopilot a Strážce penze. Díky tomu prvnímu se nemusíte obávat, že by vaše úspory těsně před výplatou první penze ztratily hodnotu. Autopilot totiž za vás řídí riziko tak, abyste na počátku důchodového spoření dosahovali co možná nejvyššího výnosu, a ke konci jste měli naopak co nejjistěji uložené peníze. Strážce penze je produkt, který s důchodovým spořením úzce souvisí a zaručuje vám, že i po dobu dlouhodobé nemoci, mateřské, invalidity nebo nezaměstnanosti budou přibývat úspory na důchod. Místo vás je bude střádat pojišťovna Allianz.

Ideální kombinace

Nechcete-li být odkázáni na zvůli státu, sáhněte po výhodách druhého a třetího pilíře penzijního systému. V penzi totiž dostanete přesně to, co jste si nastřádali + peníze od státu + výnos ze zhodnocení ve fondu. Druhý pilíř je přitom z tohoto pohledu ještě o něco výhodnější než třetí – vy dáte 2 % z hrubé mzdy, stát přidá 3 %. Druhý pilíř má ještě navíc řadu praktických výhod. O peníze Vás nepřipraví ani exekutor (nepodléhají exekuci) ani předčasné úmrtí. V případě předčasného úmrtí nepropadnou státu jako u prvního pilíře, ale dostanou je vaše děti.

Jan Denemark, odborný poradce

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zbývá jen měsíc! Jak dostat peníze druhého pilíře

1. 9. 2016 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Zbývá jen měsíc! Jak dostat peníze druhého pilíře

Desetitisíce účastníků zrušeného důchodového spoření, takzvaného druhého pilíře penzijního systému, se musí do konce září rozhodnout, jak naložit s naspořenými penězi. Poradíme, na... celý článek

Inventura: Jak důchodová komise mění penzijní systém

11. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Inventura: Jak důchodová komise mění penzijní systém

Vláda chce reformovat důchodový systém. A reformuje. Podle kritiků ale dochází jen k dílčím úpravám, které se největším problémům vyhýbají. Pojďme si projít všechny návrhy, které Odborná... celý článek

Tenkrát na Východě

18. 3. 2015 | Pavel Kohout | 16 komentářů

Tenkrát na Východě

Vláda Bohuslava Sobotky rozhodla o zrušení druhého pilíře důchodového systému. Navěky. Zřejmě žádná budoucí vláda v jakékoli dohledné době nebude mít sílu jej znovu zavést. Co to v... celý článek

Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

5. 3. 2015 | Gabriel Pleska | 13 komentářů

Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

Už jste slyšeli, že nemocenská se snad nebude vyplácet až od třetího dne nemoci, ale zase už od prvního? Je to trik. Jestli vám to někdo slibuje, prostě kecá.

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová... celý článek

Partners Financial Services