Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 4. 9. 2008 | 10 komentářů
Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze
Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se odvodům se bude trestat pokutou až do výše 10 tisíc korun.

Až dosud platili umělci a tvůrčí profese  důchodové pojištění  dobrovolně. Povinnost platit sociální odvody měli jen ti, kteří České správě sociálního zabezpečení ohlásili, že tvůrčí nebo uměleckou činnost vykonávají soustavně. Kdo to neohlásil, mohl se povinnosti vyhnout a na odvodech značně ušetřit. Žádná sankce přitom nehrozila.

Co zahrnuje pojistné

Pojistné na sociální zabezpečení je příjmem státního rozpočtu. Je založené na principu solidarity: mladí lidé svými platbami pomáhají starým, zdraví zase nemocným či lidem v těžké životní situaci. Pojistné na sociální zabezpečení zahrnuje platby:

  • na důchodové pojištění
  • na nemocenské pojištění
  • příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

zdroj: ČSSZ

Od ledna 2009 to bude jinak. Na umělce a další tvůrčí profese se začne pohlížet jako na ostatní samostatné výdělečné činnosti a lidé na volné noze budou muset platit důchodové pojištění stejně jako živnostníci a drobní podnikatelé. Stejná pravidla pro odvody na důchod začnou platit také pro advokáty, sportovce a zástupce dalších nezávislých profesí, kteří si vydělávají pod svým jménem a na vlastní odpovědnost.

"Na předepsaném tiskopise budou tito lidé muset nejpozději do 8. února 2009 oznámit správě sociálního zabezpečení v místě trvalého bydliště, že zahájili samostatně výdělečnou činnost a začnou platit zálohy na důchodové pojištění," upozorňuje Alena Fraňková, z tiskového oddělení České správy sociálního pojištění (ČSSZ). Kdo neoznámí, že je tvůrčí činnost i po 1. lednu 2009 hlavním zdrojem jeho příjmu a na důchodplatit nebude, může dostat pokutu až do výše 10 tisíc korun.

Minimální měsíční záloha na důchodové pojištění včetně povinného příspěvku na státní politiku zaměstnanosti se v Česku každoročně zvyšuje. Zatímco v roce 2007 platili živnostníci na důchod minimálně 1 491 korun, letos to je 1596 korun. V příštím roce se bude platit s největší pravděpodobností zase více. Toto minimum se bude vztahovat i na umělce, jejichž tvůrčí práce bude hlavním zdrojem jejich příjmu.

Vývoj minimálních měsíčních záloh

Hlavní činnost:
V roce 2007: 1491 Kč
V roce 2008: 1596 Kč

Vedlejší činnost:
V roce 2007: 597 Kč
V roce 2008: 639 Kč

zdroj: ČSSZ

Platit na důchodbudou muset i někteří umělci a další tvůrčí profese, kteří si jen přivydělávají k platu. Tedy například herci ve stálém divadelním angažmá, kteří si k divadelnímu platu přivydělávají na honorářích za reklamu nebo účinkováním v televizních seriálech. "Povinnost platit odvody na důchod jim vznikne tehdy, jestliže jejich příjempřesáhne stanovený limit. Ten pro letošek u samostatně výdělečných osob s vedlejším příjmem činí po odečtení výdajů celkem 51 744 korun za rok, což je 4 312 korun za měsíc," přibližuje Alena Fraňková.

Minimální měsíční záloha na důchodové pojištění u vedlejší činnosti včetně příspěvku na státní politiku zaměstnanosti se rovněž každoročně zvyšuje. Lidé, kteří si samostatnou výdělečnou činností přivydělávají k platu, musejí letos na zálohách platit minimálně 639 korun, což je o 42 korun více než v roce 2007.

Od odvodů na důchod budou ale nadále osvobozeny honoráře, které se zdaňují zvláštní 15procentní sazbou. Jde hlavně o příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů či rozhlasu a televize. Od jednoho plátce, například od České televize, deníku či časopisu, ale může autor za kalendářní měsíc dostat na honorářích nejvýše 7 000 korun. Taková autorská práce se nebude považovat za samostatně výdělečnou činnost. Kdo vydělá více, bude muset na důchod platit.

"Účast na nemocenském pojištění bude u lidí na volné noze nadále dobrovolná stejně jako je tomu nyní u živnostníků a dalších osob samostatně výdělečně činných (OSVČ)," říká Alena Fraňková z ČSSZ.

Týkají se vás nová pravidla pro placení důchodového pojištění? Co si o nich myslíte? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2008 11:46

Špatný je sám systém POVINNÝCH plateb do bezedné žumpy státního důchodu.
Pokud už ale takový systém existuje - je fér aby do něj platili pokud možno všichni. Platí-li povinnost minimálního vyměřovacího základu i pro nepodnikající majitele ŽL a osoby (dočasně) bez příjmu - je dobře že bude platit i pro autorské, umělecké a jinak nepravidelné honoráře.

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

pojistné

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dluží firmy a živnostníci na sociálním pojištění?

15. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Kolik dluží firmy a živnostníci na sociálním pojištění?

Celková částka, kterou firmy a živnostníci dluží na sociálním pojištění, se v posledních letech snižuje. Od konce loňského roku do letošního pololetí klesla o více než 700 milionů korun.... celý článek

Na jaké dávky mají nárok zdravotně postižení

30. 7. 2008 | Ludmila Řezníčková | 23 komentářů

Na jaké dávky mají nárok zdravotně postižení

Zdravotně postižení mají nárok na řadu dávek. Některé jsou jednorázové, jako třeba na nákup zdravotních pomůcek či na přestavbu bytu. Jiné lze pobírat i opakovaně, například příspěvek... celý článek

Po škole to nebývá nikdy jednoduché

21. 7. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Po škole to nebývá nikdy jednoduché

Mnozí absolventi středních a vysokých škol přestávají být po skončení školy státními pojištěnci. Ač neseženou práci a jsou bez příjmů, musí platit zdravotní pojišťění. Kdo změnu neohlásí... celý článek

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

30. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

Vláda schválila snížení sazby sociálního pojištění, které ze mzdy platí zaměstnanec z 8 na 6,5 procenta. Vydělat by na tom měl každý. Jak se změna dotkne vaší výplatní pásky, si můžete... celý článek

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

3. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

Připravili jsme pro vás hru, v níž se budete moci poměřit s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, kolik dokážete vybrat daní. Budete na to mít ale jen omezený čas, přesněji řečeno... celý článek

Partners Financial Services