Likvidátor v záložně WPB Capital. Záložna žaluje národní banku

Zdeněk Bubák | rubrika: Co se děje | 10. 7. 2014 | 7 komentářů
Kampelička WPB Capital přišla na konci června o licenci. Následně byl stanoven její likvidátor. Přinášíme postřehy likvidátora WPB Capital Jiřího Švihly a vyjádření obchodního ředitele WPB Capital Michala Čejky.
Likvidátor v záložně WPB Capital. Záložna žaluje národní banku

Likvidátor Jiří Švihla informoval, že za odebráním licence třetímu největšímu spořitelnímu družstvu v Česku, WPB Capital, stály úvěry v řádu desítek milionů korun poskytované účelově založeným společnostem spolu s nabýváním nedovolených typů cenných papírů. O licenci spořitelní družstvo přišlo po víc než ročním šetření ze strany České národní banky. Zhruba jedenáct tisíc drobných střadatelů do záložny uložilo kolem pěti miliard korun.

finparada.cz

Text vznikl ve spolupráci se serverem Finparáda, který zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček. 

Rok v kleštích

Prvním úkolem likvidátora je sestavit zahajovací likvidační účetní rozvahu a soupis jmění, tedy zjistit majetkový stav záložny. „Protože rozhodnutí České národní banky o odebrání licence koncem června tohoto roku nabylo právní moci, musí záložna zahájit kroky vedoucí k úhradě svých závazků vůči všem věřitelům. Do procesu likvidace bude též zahrnut Fond pojištění vkladů, který bude vyplácet pojištěné vklady ze zákona. Limit činí sto tisíc eur. Je tedy velice pravděpodobné, že drtivá většina vkladatelů bude odškodněna v celé výši svého vkladu, přičemž do doby, než bude realizováno plnění ze strany Fondu pojištění vkladů, nebude realizován běžný platební styk,“ uvedl právní zástupce likvidátora Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Kampelička se ocitla v problémech už na jaře loňského roku, kdy Česká národní banka zahájila správní řízení a omezila činnost záložny. Správní řízení vyústilo odebráním licence, kterým se Česká národní banka snaží zabránit veškerému nelegálnímu nebo protiprávnímu konání WPB Capital. Podle centrální banky družstvo totiž poskytovalo účelově založeným obchodním společnostem úvěry v řádu desítek milionů korun a nabývalo nedovolených typů cenných papírů. 

„WPB Capital už od loňského května nesměla na základě předběžného opatření centrální banky přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry. Současným členům doporučuji, aby si zřídili nové účty u jiných finančních institucí. Klienti, kteří mají podepsanou úvěrovou smlouvu, musí i nadále úvěr splácet dle splátkového kalendáře. V případě neuhrazení celé výše splátek nebo jejich úplného nehrazení bude spořitelní družstvo pohledávky vymáhat soudní cestou,“ konstatuje právník Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

S kanónem na vrabce?

„Není žádné tajemství, že se České národní bance sektor družstevních záložen nezamlouvá. Členové bankovní rady se už delší dobu vyjadřují v tom smyslu, že jsou kampeličky pro zdejší finanční trh problém. Svým přístupem pak maximálně ztěžují jejich fungování. Můj názor je, že se snaží o to, aby se kampeličky co nejdřív přeměnily na banky nebo úplně zanikly,“ říká obchodní ředitel WPB Capital Michal Čejka v rozhovoru pro Peníze.cz:

WPB Capital: Opatření ČNB jsou naprosto neadekvátní

Anketa

Znervóznily vás nedávné pády kampeliček?

Žaloba: kampelička chce od ČNB víc než miliardu a půl

WPB Capital podalo podle svého obchodního ředitele Michala Čejky 24. června 2014 spolu s několika svými členy k Městskému soudu v Praze žalobu proti rozhodnutí bankovní rady ČNB a domáhá se zrušení rozhodnutí o odejmutí licence. Záložna tvrdí, že jednání, která jí jsou vytýkána, byla nesprávně právně kvalifikována, a navíc nemohou být ani přičítána WPB Capital.

Podle České národní banky byla licence WPB Capital odejmuta kvůli umělému navyšování části kapitálu, nabývání nedovolených typů cenných papírů a obcházení limitu angažovanosti. Záložna má za to, že vyhláška České národní banky č. 123/2007 Sb. (konkrétně část o zákazu finanční asistence), jejíž porušení regulátor WPB Capital vytýká, je protiústavní, v rozporu s vnitrostátními zákony vyšší právní síly a také s nařízením Rady Evropské unie, na což prý poukazují odborné právní posudky, které záložna soudu společně se žalobou předložila. Zmiňovanou vyhlášku navíc sama ČNB již zrušila a nahradila ji od 5. března 2014 novou. Národní banka prý tedy o odnětí licence WPB Capital rozhodla podle už neúčinného právního předpisu.

Česká národní banka prý navíc nepovolila vstup silných investorů, kteří by do družstva vložili výrazně vyšší částku, než kterou centrální banka zpochybňuje. Na žádosti WPB Capital o projednání vstupu investorů prý Česká národní banka reagovala sdělením, ve kterém uvedla, že takové jednání nepovažuje za vhodné vzhledem k platnosti předběžného opatření. Toto jednání považuje WPB Capital za tendenční.

Další části žaloby WPB Capital na ČNB se týkají údajného nákupu nepovolených cenných papírů a dalších záležitostí.

WPB věří, že žaloba bude úspěšná. Zároveň doufá, že likvidátor jmenovaný ČNB bude postupovat s péčí řádného hospodáře a nepřistoupí ke zpětvzetí žaloby na náhradu způsobené škody, kterou chce záložna po České národní bance zaplatit. Výši škody záložna vyčíslila na víc než 1,6 miliardy korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2014 2:22, Honza

ČNB pod vedením pana Singra nedůvěřuji. Bankovní rada ČNB již minulý rok ukázala podezřele načasovanou intervencí udělanou na míru, že nebude až tak hrát čistou hru. Na druhou stranu WPB Capital čistou hru nehraje též. Je tedy na soudu, který rozhodne, zda ČNB jednala oprávněně. Už nyní však vím, že ani od soudu českého se nedá čekat čistá hra, neb nezávislost našich soudů je asi jako mimina na své matce.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 7. 2014 13:22, xls

WPB se sama chovala prasácky a smlouvy nedodržovala, dobře jí tak.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kampeličky to mají nahnuté

26. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Kampeličky to mají nahnuté

Ministerstvo financí chystá společně s Českou národní bankou novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech. Ta by měla výrazně zpřísnit podmínky pro fungování kampeliček. Přežijí... celý článek

Kampelička WPB Capital: Opatření ČNB jsou naprosto neadekvátní

17. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Kampelička WPB Capital: Opatření ČNB jsou naprosto neadekvátní

Dopadnou i další družstevní záložny stejně jako zkrachovalé Metropolitní spořitelní družstvo? A proč Česká národní banka přes deset měsíců vede správní řízení s WPB Capital? Přečtěte... celý článek

Šéfová Fondu pojištění vkladů: Kampeličky? Snad se trh podaří stabilizovat a vyčistit

18. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 39 komentářů

Šéfová Fondu pojištění vkladů: Kampeličky? Snad se trh podaří stabilizovat a vyčistit

„O tom, že družstevní záložny můžou dlouhodobě a zdravě fungovat, se můžete přesvědčit v Německu a Rakousku. Tam ale fungují na trochu jiném principu a jsou také pod přísnějším dohledem,“... celý článek

Metropolitní spořitelní družstvo. Kampelička definitivně padla

19. 12. 2013 | Gabriel Pleska | 7 komentářů

Metropolitní spořitelní družstvo. Kampelička definitivně padla

Do problémové záložny bylo včera doručeno rozhodnutí České národní banky. Okamžikem doručení přestalo být Metropolitní spořitelní družstvo záložnou, problémy ovšem zůstávají. A to platí... celý článek

Očima expertů: Měli by za krach finanční instituce platit i její klienti?

26. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Měli by za krach finanční instituce platit i její klienti?

Vklady v českých bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou do limitu 100 000 eur stoprocentně pojištěné. Nebylo to tak vždycky, do roku 2008 se vyplácelo jen 90 procent (a z... celý článek

Partners Financial Services