Soud: Peníze v největší záložně zůstanou zablokované

Členové největší tuzemské kampeličky Metropolitní spořitelní družstvo se zatím ke svým vkladům nedostanou. Vrchní soud v Praze totiž zamítl tři z pěti stížností zástupců záložny na usnesení Vrchního státního zastupitelství v Praze, které o zablokování v průběhu května rozhodlo.
Soud: Peníze v největší záložně zůstanou zablokované

Další stížnost družstva soud zamítl, protože byla podána opožděně. O poslední ještě Vrchní soud nerozhodl. Kromě toho vyhodnotil jako nedůvodné i dvě odvolání Metropolitního spořitelního družstva na dvě zamítnuté stížnosti.

Družstevní záložna tak má i nadále zablokované účty, na kterých je zhruba 2,6 miliardy korun. Celková výše aktiv největší české záložny přitom na konci prvního čtvrtletí roku 2013 činila 13,6 miliardy.

Představenstvo družstva v zatím posledním oficiálním prohlášení z 13. června vzkázalo členům, že uskutečnilo vratky peněz, které na družstevní účty směřovaly po 14. květnu. To potvrzují i někteří klienti.

Vedení družstva současně tvrdí, že prodalo cenné papíry a výnos z nich použije na „uspokojení potřeb svých členů“.

Dozorující státní zástupkyně zdůrazňuje, že k blokaci se přistupuje jen v případech, kdy je podezření na spáchání závažného trestního činu.

Opáčko

Konec května. Velký poplach. Metropolitní spořitelní družstvo má zablokované peníze, Česká národní banka začala řízení – doposud neskončené – také se záložnou WPB Capital. Ta ovšem stále peníze vyplácí, jen neuzavírá nové vklady, nepůjčuje, nepřijímá členy...

Pojištění vkladů: Na záložny máme!

Rozhovor s šéfkou Fondu pojištění vkladů

Renata Kadlecová

„Fond má dostatek finančních rezerv, aby uhradil krach v podstatě celého sektoru družstevních záložen. Pokud jde o počet bank, které by mohly zkrachovat a my bychom si na vyplácení vkladů nemuseli půjčovat, tak těch je zhruba osm až devět,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz ředitelka Fondu pojištění vkladů Renata Kadlecová.

Ani od kampeličky, ani od Fondu pojištění vkladů

S výjimkou plateb zaslaných po 14. květnu se tak vkladatelé, kteří musí být zároveň členy družstva, zatím ke svým úsporám nedostanou. Peníze totiž nemá ani družstvo, ani o ně ještě nemohou žádat Fond pojištění vkladů.

Vklady jsou sice ze zákona pojištěny až do výše sta tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun) na každého klienta, ale fond může zahájit výplatu až poté, co od České národní banky obdrží písemné oznámení o neschopnosti záložny dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek.

Zákon přitom uvádí, že Česká národní banka musí takové oznámení vydat nejpozději do pěti pracovních dnů ode dne zjištění rozhodné skutečnosti. Přestože Metropolitní spořitelní družstvo nevyplácí vklady už zhruba tři týdny, zatím jej nevydala. Samotné přerušení výplat totiž ještě automaticky neznamená, že je záložna v platební neschopnosti.

„Česká národní banka podle § 41d odst. 1 zákona o bankách oznámí platební neschopnost do určité doby po zjištění rozhodné skutečnosti. Samo ojedinělé neprovedení platby nebo krátkodobé přerušení plateb však není rozhodnou skutečností, jak potvrzuje i znění směrnice EU o kompenzačních schématech,“ vysvětluje mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

„Česká národní banka musí nejprve prověřit, jakou povahu má případné pozastavení plateb, zda souvisí s finanční situací předmětné banky nebo záložny a zda nejde jen o krátkodobý výpadek,“ dodává Zimmermann. Ohledně podrobností však odkazuje na zákonnou povinnost mlčenlivosti.

Anketa

Pokračuje vyšetřování dost rychle?

Je to vážné, říká státní zástupkyně

„Peněžní prostředky se zajišťují tehdy, nasvědčují-li zjištěné skutečnosti tomu, že jsou určeny ke spáchání trestného činu nebo k jeho spáchání byly užity nebo jsou výnosem z trestného činu,“ říká obecně k důvodům zadržení peněz družstva dozorující státní zástupkyně Daniela Smetanová z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Poskytnuté finanční prostředky byly přes řetězce dalších obchodních společností konvertovány na měnu euro a vyváděny do zahraničí,“ vysvětlila podrobněji Smetanová již v květnu, kdy problémy největší české záložny vešly ve známost.

Trestní řízení zůstává nadále ve stadiu prověřování, což znamená, že zatím není stíhána konkrétní osoba. Momentálně není možné říci ani to, jak dlouho budou peníze Metropolitního spořitelního družstva zablokované.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2013 10:56, SpookY

Tohle je zase lumpárna hodná ČR. Pokud tam byl pokus o trestnou činnost (jak se tvrdí), tak měla policie zatknout viníky a zarazit jen ty finanční operace, které se toho konkrétně týkaly. A ne blokovat celé družstvo.

Jen tak pro zajímavost - kolik bylo ve věci podáno trestních oznámení a na co konkrétně, kolik bylo zatčeno osob?

Dodneška klientům ani veřejnosti nikdo neřekl o co se vlastně jedná. Spíše to nasvědčuje tomu, že MSD vadilo velkým banksterům a bylo potřeba zdiskreditovat záložny.

+91
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2013 17:10

Dekujeme vsem expertum za hodnotne prispevky. Je videt, ze maji velkou pravni i ekonomickou erudici. Na diskusnim foru jich je skoda!

-67
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání termínovaných vkladů: Zajímavé úroky nabízejí (téměř) jenom záložny

6. 6. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: Zajímavé úroky nabízejí (téměř) jenom záložny

Úrokové sazby u termínovaných vkladů v poslední době prudce klesají. Přesto na trhu ještě můžeme najít několik sexy nabídek. Jak to ale někdy u sexy nabídek bývá, je tu ještě otázka... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Kdeže loňské úrokové sazby jsou!

30. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Kdeže loňské úrokové sazby jsou!

AKTUALIZOVÁNO: Air Bank snížila úrok na 1,6 % p. a! Problémy na trhu družstevních záložen výrazným způsobem zamíchaly s pořadím nejlépe úročených spořicích účtů. Pokud byste měli po... celý článek

Záložna nepřijímá vklady, druhá zavřela dveře docela. Co se děje v kampeličkách?

24. 5. 2013 | Zdeněk Bubák | 30 komentářů

Záložna nepřijímá vklady, druhá zavřela dveře docela. Co se děje v kampeličkách?

Největší družstevní záložna nevyplácí ani nepřijímá vklady, státní zastupitelství jí nechalo zablokovat účty. A není to jediná kampelička v problémech.

Očima expertů: Družstevní záložny. Planý poplach, nebo tikající bomba?

24. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Družstevní záložny. Planý poplach, nebo tikající bomba?

Velké kampeličky mají problémy. Hrozí trhu družstevních záložen kolaps? Zeptali jsme se ekonomů Petra Teplého a Tomáše Prouzy, ředitelky Fondu pojištění vkladů Renáty Kadlecové, tajemníka... celý článek

Komu patří peníze v bance?

29. 4. 2013 | Jan Dvořák | 22 komentářů

Komu patří peníze v bance?

Když se začalo mluvit o danění vkladů v kyperských bankách, začalo se mluvit také o zločinu a krádeži. Možná je takové pojmenování kyperských událostí výstižné z nějakého morálního... celý článek

Partners Financial Services