Jedinečná publikace pro všechny plátce DPH

Eva Sovová | rubrika: Tip na knihu | 29. 10. 2008 | 2 komentáře
Jedinečná publikace pro všechny plátce DPH
Na knižní pulty přišel komentovaný výklad zákona o dani z přidané hodnoty. Tato publikace je dobrý pomocník a rádce, jak na dani ušetřit a neudělat v daňovém přiznání zbytečnou chybu.

Vyznat se v suchých textech daňových zákonů a kličkách jejich paragrafů je často tvrdý oříšek pro samotné daňové poradce. Praxe potvrzuje, že zákonná ustanovení o dani z přidané hodnoty nemají v praktickém podnikatelském životě jednoznačný výklad. Další svízel nastává i v okamžiku, kdy česká norma musí ladit s novými evropskými směrnicemi, které výklad českého zákona ovlivňují.

Autor Milena Drábová, Olga Holubová, Milan Tomíček
Počet stran 572
ISBN 978-80-7357-384-3
Cena 695 Kč
Vydalo nakladatelství ASPI

Na knižní pulty nyní přišla novinka nakladatelství Aspi – komentovaný Zákon o dani z přidané hodnoty včetně výkladu nových evropských směrnic. Komentáře zpracovala zkušená autorská trojice daňových poradcůa specialistů na DPH s dlouholetou praxí. Autoři pomáhají plátcům DPH rozklíčovat všechna možná úskalí, která je mohou v každodenní praxi potkat, a snaží se poradit, kdy mají plátci DPHmožnost uplatnit odpočet této daně a kdy mohou být od placení DPH dokonce osvobození. Publikace je tak užitečným a jedinečným průvodcem jak na dani ušetřit a jak nechybovat v daňových přiznáních.

Do komentářů autoři zapracovali i stovky rozhodnutí Evropského soudního dvora a stanovisek generálních advokátů, v jejichž kompetenci je posoudit a rozhodnout sporné případy, zda plátci DPHpostupovali ve své daňové povinnosti správně podle národní legislativy i v souladu s ustanoveními evropské Směrnice 2006/112/ES. Pochopit správně vzájemný vztah těchto dvou norem je totiž často velmi obtížné a nejednoznačné a ve fakturacích plátců DPHa v samotných daňových přiznáních tak mohou vzniknout zbytečné chyby.

„Nabízí-li zákonné ustanovení několik výkladových variant, je třeba se přiklonit vždy k té, která nejvíce odpovídá evropské směrnici,“ popisují autoři komentovaného Zákona o dani z přidané hodnoty základní pravidlo, kterým by se měli plátci DPHřídit.

„Dva základní instituty, které musí vzít plátce v této souvislosti v úvahu, jsou přímý a nepřímý účinek Směrnice 2006/112/ES. Směrnice je sice určená členským státům, ale mohou ji přímo využít i sami plátci, jestliže jim zákon o dani z přidané hodnoty upírá práva, která jim konkrétní ustanovení Směrnice uděluje,“ vysvětlují autoři.

Tato knižní novinka přináší nový, v české odborné literatuře ojedinělý a komplexní pohled na problematiku daně z přidané hodnoty. Autorský tým podává na více než pěti stech stránkách nejen detailní praktické komentáře, ale zmiňují i možná rizika, která mohou přinést určité typy transakcí s firmami z jiných členských států Evropské unie. Zároveň upozorňují na konkrétní rozpory mezi tuzemskou a komunitární právní úpravou Evropské unie a na konkrétních případech rozebírají, jak postupovat správně. Publikace je proto užitečným pomocníkem pro každého plátce této daně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

DPH

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

3. 9. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

Výhodné nákupy na internetu v zahraničí mohou stát podstatně více, než jste původně čekali. U zásilek ze zemí mimo Evropskou unii se platí nejen clo, ale i DPH a někdy i spotřební daň. celý článek

O přeplatky na dani je třeba se přihlásit

12. 8. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

O přeplatky na dani je třeba se přihlásit

Na přeplatky daně z příjmu finanční úřady neupozorňují. Přeplatek se vrátí jen na písemnou žádost poplatníka. Kdo se o peníze nepřihlásí, nechává je zbytečně ležet na státním účtu.... celý článek

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

3. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

Z půl druhého procenta na čisté mzdě nikdo nezbohatne, státní rozpočet nezchudne a koalice splní předvolební sliby. Místo neúčinného snižování daní z příjmu vláda proto navrhuje snížit... celý článek

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

30. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

Vláda schválila snížení sazby sociálního pojištění, které ze mzdy platí zaměstnanec z 8 na 6,5 procenta. Vydělat by na tom měl každý. Jak se změna dotkne vaší výplatní pásky, si můžete... celý článek

Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

12. 5. 2008 | Eva Sovová

Vše o daních včetně pravidelné aktualizace

Vyčerpávající informace o aktuálních daních přináší knižní novinka Meritum – Daně 2008. Daňový průvodce popisuje škálu letošních daňových úprav a novinek. Součástí publikace je i bezplatná... celý článek

Partners Financial Services