„Agresivní“ registrace k DPH je neudržitelná

Ondřej Lichnovský | rubrika: Komentář | 25. 2. 2016 | 2 komentáře
Registrace k placení DPH je od loňska těžší. Firmy, které o ni žádají, musí dokládat seznamy klientů, seznamy zakázek, faktury a řadu dalších věcí. Kromě toho, že to proces registrace značně zpomaluje, často registrace také není vydána. Výsledkem má být omezení podvodů s DPH. „Náklady“ zpřísněného postupu se ale zdají být až příliš vysoké. Přinášíme komentář odborníka.
„Agresivní“ registrace k DPH je neudržitelná

Kromě nově schválené elektronické evidence tržeb a od nového roku platné povinnosti plátců DPH odevzdávat kontrolní hlášení se v souvislosti s českým daňovým systémem v poslední době mluví také o dalším tématu. Je jím velmi podrobný zájem finančních úřadů o nové plátce DPH a odmítnutí registrace osmi procentům zájemců.

Je samozřejmě správné, že se Finanční správa České republiky v rámci boje proti daňovým únikům snaží působit co nejaktivněji. Nelze se ale ubránit celé řadě otázek, které současný postup vyvolává.

čtenář titulků

Novinový titulek je žánr sám o sobě a není možné brát ho jinak než s aspoň mírnou rezervou. Klidně je berte i s větší rezervou, klidně si odmyslete třeba Živnostenské listy, které jsou nepookrytě a zaujatě antibabišovské. A klidně si přečtěte i ty články, když na titulky nedáte.

Finanční správa v obtížné situaci

Příliš se nemluví o tom, že finanční správa je při registrování nových plátců DPH v určitých kleštích. Na jedné straně je zde drtivá většina poctivých podnikatelů a firem, pro které je registrace k platbě DPH často životně důležitou podmínkou k tomu, aby mohli provozovat svou živnost nebo pokračovat v podnikatelské činnosti. Ti obvykle nemají mnoho pochopení pro proceduru, při které musejí úředníkům sdělovat informace, do kterých podle jejich názoru nikomu nic není (a našemu státu, neschopnému udržet sebemenší tajemství, ze všeho nejméně). Na straně druhé jsou zde reálné požadavky na to, co při registraci daňových subjektů k platbě daně z přidané hodnoty musí Česká republika skutečně učinit. A tady  je třeba respektovat názor Soudního dvora Evropské unie o tom, že žadateli nelze odmítnout přidělení identifikačního čísla pro účely DPH pouze z toho důvodu, že při podání své žádosti není schopen prokázat, že má k dispozici materiální, technické a finanční prostředky pro výkon deklarované ekonomické činnosti.

Propojeno!

Poslušně kontrolně hlásím

Dobrý podnikatel musí být kovaný v tom, jaké povinnosti mu na záda naložil stát. A jaké náklady s sebou tyto povinnosti nesou. Na stránku nadepsanou Kontrolní hlášení DPH by si jako první položku do sloupce Náklady měl vepsat čas strávený studiem zákona a také toho, co se po něm chce technicky. Kde začít?

Příliš mnoho otazníků

Nicméně právě toto je z mého pohledu první otazník nad současným postupem. Činnost finanční správy by měla být průběžná a neměla by se soustředit pouze na okamžik, kdy se daňový subjekt stává plátcem daně z přidané hodnoty. Připadá mi, jako by si tuto skutečnost úředníci neuvědomovali a jako by finanční správa namísto průběžné kontroly měla svou povinnost za splněnou skrze agresivní přístup při registracích. Na průběžné kontroly podezřelých subjektů ale nelze rezignovat jen proto, že jsou – oproti kontrole nově se přihlašujících - příliš časově a organizačně náročné. Pokud je průběžnost kontrol nahrazována „agresivitou“ v momentu registrace, nelze to považovat za správný postup.

Druhým otazníkem je pro mne nekonzistence v prohlášeních finanční správy ohledně toho, kdo je v jejích očích rizikovým subjektem a proti komu bude postupovat s větší tvrdostí. Ještě nedávno to byli podnikatelé a firmy využívající služeb „office housů“, tedy společností nabízejících předregistrované firmy, včetně poštovní adresy a veškerého servisu kolem provozu společnosti. To nyní najednou zřejmě zase neplatí a podezřelými jsou všichni noví plátci DPH, často včetně těch, kterým povinnost platit daň z přidané hodnoty ukládá platný zákon.

Třetím otazníkem je pak souběh těchto opatření s novou povinností všech plátců DPH odevzdávat počínaje letošním rokem kontrolní hlášení. To samotné je přece doslova „daňovým striptýzem“, který na stříbrném podnose a formou umožňující až mrazivě efektivní data mining dodává finanční správě prakticky všechna data, která jen daňový poplatník o svých operacích má. A právě snahou odhalit podvody s DPH Ministerstvo financí tento masivní zásah do podnikatelského soukromí obhajovalo a obhajuje. K čemu je tedy navíc procedura, u které snad chybí už jen pověstná lampička svítící kandidátovi na plátce DPH do tváře? Nebylo jedním z argumentů finanční správy pro zavedení kontrolního hlášení právě to, že pomůže úředníkům odhalit skutečné podvodníky a nebude zatěžovat poctivé plátce DPH?

Ondřej Lichnovský

Ondřej Lichnovský

JUDr. Ing. Ondřej Lichnovský vystudoval Právnickou fakultu MU v Brně a Ekonomickou fakultu VŠB–TU Ostrava. V současnosti je samostatným advokátem, který se po celou dobu své praxe úzce specializuje na daňové spory a věnuje se přednáškové a publikační činnosti v oblasti správy daní. Je předsedou Unie daňových poplatníků, která hájí zájmy plátců daní, a spoluautorem šedého komentáře k daňovému řádu z nakladatelství C. H. BECK.

Důsledky

Není překvapením, že pohledem daňového poplatníka tímto novým, „agresivním“ přístupem při registraci k DPH jen pokračuje známý a zlověstný proces, kdy přibývají další a další povinnosti, časové i finanční náklady. Výměnou za to ale živnostník či podnikatel od státu nezískává vůbec nic. Obávám se, že jediným reálným výsledkem současné politiky bude další zvýšení ceny, kterou na podnikání musí občan České republiky vynaložit. Za úspěšnou přípravu k registraci totiž zaplatí profesionálům, kteří budou vědět jak na to, aby registrace prošla. Cena se bude pohybovat minimálně v tisících korun. Cena předregistrovaných společností přihlášených k platbě DPH již nyní vystřelila do astronomických výšin. A v řadách těch, kteří si budou moci dovolit takovouto společnost koupit, rozhodně nechybí ti, kteří bohatnou na daňových podvodech. Kruh se tak uzavírá.

Celá věc může mít nakonec absurdní dohru. Podobným nemoudrým způsobem postupovala již v minulosti lotyšská daňová správa, která od nově se registrujících subjektů požadovala možné i nemožné. Výsledkem byl soudní spor, který proti ní v roce 2013 vyhrála společnost Ablessio. Lotyšsko si tak vyslechlo pokárání ze strany Soudního dvora EU. Pokud by se touto cestou vydala některá z českých firem a uspěla, může to dopadnout stejně, či dokonce hůře – sankcí Evropské komise pro porušení evropského práva.

Myslím si proto, že stávající praxe finanční správy je neudržitelná a dříve či později od ní úředníci upustí. Byl bych rád, kdyby se tak stalo co nejdříve. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+130
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2016 0:10, Kuba

Moc pěkně to pan Lichnovský řekl.

Jako podnikatel se zaměřením na průmyslovou techniku, poctivě platící daně a veškeré poplatky spojené s možností provozu firmy, mi přijde absurdní to, co se začíná provozovat.

Už přihlášení k DPH minulý rok byl tak trochu křest ohněm a především akce trvající 4 měsíce, jen kvůli "zjednodušení" veškerých procesů a dokládání naší činnosti.

Dokonce i naše paní poradkyně s řemeslem tzv. sekla a předala nás své známe, která naštěstí pro nás, doposud nehodila flintu do žita.

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Advokáti proti Babišovi: Kontrolní hlášení nepodáme kompletní, slíbili jsme mlčenlivost

24. 2. 2016 | Tisková zpráva | 4 komentáře

Advokáti proti Babišovi: Kontrolní hlášení nepodáme kompletní, slíbili jsme mlčenlivost

Běžně tiskové zprávy nepřetiskujeme. Dnes děláme výjimku – máme za to, že doba je výjimečná. Množství informací, které si stát osobuje znát o svých občanech, stále roste. Symbolem těchto... celý článek

Proč se čeští podnikatelé nebouří?

19. 2. 2016 | Michal Kašpárek | 25 komentářů

Proč se čeští podnikatelé nebouří?

Osamocený odpor zmůže málo a na hromadný tu chybí všeobecně respektované profesní organizace.

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

11. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 64 komentářů

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Podnikatelé by se měli opravdu začít připravovat na povinnost on-line evidování tržeb. Vládní koalici se totiž podařilo v Poslanecké sněmovně protlačit schválení zákona o elektronické... celý článek

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

9. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

Při tradičním novoročním běžeckém rozhovoru jsme si s ekonomem a poradcem ministra financí Alešem Michlem povídali o letošních vyhlídkách české ekonomiky a také o tom, jak a kde na... celý článek

Jak na kontrolní hlášení plátců DPH. Praktické rady

25. 11. 2015 | Ondřej Lichnovský | 38 komentářů

Jak na kontrolní hlášení plátců DPH. Praktické rady

Média plní přestřelky na téma elektronické evidence tržeb, jejíž spuštění se prozatím odkládá, a zatím je blíž a blíží první leden. Datum, po kterém budou všichni plátci DPH muset začít... celý článek

Partners Financial Services