Advokáti proti Babišovi: Kontrolní hlášení nepodáme kompletní, slíbili jsme mlčenlivost

Tisková zpráva | rubrika: Dokument | 24. 2. 2016 | 4 komentáře
Běžně tiskové zprávy nepřetiskujeme. Dnes děláme výjimku – máme za to, že doba je výjimečná. Množství informací, které si stát osobuje znát o svých občanech, stále roste. Symbolem těchto snah se stala elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení k DPH. Někteří advokáti a daňoví poradci tvrdí, že druhý nástroj přímo odporuje Listině základních práv a svobod.
Advokáti proti Babišovi: Kontrolní hlášení nepodáme kompletní, slíbili jsme mlčenlivost

Tisková zpráva Unie daňových poplatníků

Někteří advokáti a daňoví poradci nepodají kontrolní hlášení DPH v požadovaném rozsahu

Vyžadování části údajů pro kontrolní hlášení odporuje Listině základních práv a svobod

Praha, 24. února 2016 – Unie daňových poplatníků upozorňuje na skutečnost, že stát nemůže bez zákonného zmocnění prolamovat mlčenlivost advokátů a daňových poradců. Ta je, jako neopominutelná součást práva na právní pomoc, chráněna druhým odstavcem článku 37 Listiny základních práv a svobod. Kontrolní hlášení však požaduje sdělení o tom, od koho byly právní služby přijaty, případně komu byly právní služby poskytnuty, je-li alespoň jednou ze stran tohoto vztahu plátce DPH. To je důvod, proč někteří advokáti a daňoví poradci své kontrolní hlášení DPH v rozsahu požadovaném finanční správou České republiky nepodají.

„Ústavně garantovaná povinnost mlčenlivosti může být omezena výhradně zákonem. Kontrolní hlášení tento požadavek nesplňuje, když o prolomení rozhoduje úředník či IT technik finanční správy, a to prostým zavedením kolonky do formuláře vyvěšeného na internetu,“ uvedl advokát a předseda Unie daňových poplatníků ČR, Ondřej Lichnovský. „Příkaz prolomit profesní mlčenlivost nelze vydat svévolně prostřednictvím nějakého formuláře, takové omezení povinnosti mlčenlivosti musí mít jednoznačnou oporu v zákoně. Proto považujeme za povinnost každého advokáta a daňového poradce chránit právo svých klientů, a tyto údaje bez souhlasu klienta neuvést. Nedojde-li ke změně právních předpisů, já osobně v tomto rozsahu povinnost podat kontrolní hlášení bez souhlasů svých klientů dobrovolně nesplním,“ dodal Lichnovský.

Unie daňových poplatníků se v tomto názoru opírá o závěry Ústavního soudu, který v záležitosti profesní mlčenlivosti v minulosti opakovaně došel k obdobným závěrům, když uvedl, že „povinnost mlčenlivosti je základním předpokladem pro poskytování právní pomoci a tím i nezbytnou podmínkou fungování demokratické společnosti. Výkon profese advokáta vychází z důvěrného vztahu mezi advokátem a klientem a z důvěry klienta v mlčenlivost advokáta. Ústavní soud již dříve konstatoval, že se nejedná v žádném případě o jakousi výsadu advokáta, která by měla založit vynětí z obecně platného a závazného právního řádu, ale že jde o povinnost uloženou advokátovi v zájmu jeho klientů a pro jejich ochranu.“ (Viz nález Ústavního soudu ze dne 28. srpna 2009, sp. zn. II. ÚS 2894/08, č. 191/2009 Sb. n. u. ÚS.)

Podání skrze elektronický formulář nemá oporu v právních předpisech

V minulých dnech Unie daňových poplatníků navíc upozornila na to, že podání kontrolního hlášení skrze elektronický formulář nebo datovou schránkou nemá oporu v českém právním řádu. „Elektronická komunikace se všemi úřady je v českém právním řádu obecně upravena zákonem o archívnictví a spisové službě, přesněji navazující vyhláškou Ministerstva vnitra č. 259/2012 Sb. V ní je jednoznačně uvedeno, že za elektronickou adresou podatelny se považuje adresa elektronické pošty, tedy e-mailová adresa,“ uvedl k tomu tehdy předseda Unie daňových poplatníků ČR, Ondřej Lichnovský. „Citovaná vyhláška říká, že komunikace skrze elektronický formulář nebo datovou schránkou je s to být pouze další možností elektronické komunikace. Tu však zákon o DPH nezná a nepřipouští, když striktně vyžaduje podání kontrolního hlášení skrze elektronickou adresu podatelny (e-mailem).“ 

Unie daňových poplatníků

Unie daňových poplatníků ČR, z. s., je spolek, jehož cílem je ochrana práv a oprávněných zájmů daňových poplatníků v České republice, a to zejména z hlediska základních práv a svobod garantovaných ústavním pořádkem České republiky. Spolek zejména sleduje legislativní činnost související s problematikou daní a poplatků a zaujímá k ní veřejně dostupná stanoviska, sleduje, analyzuje a komentuje judikaturu a poukazuje na případy porušování práv a zájmů daňových poplatníků orgány veřejné moci.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+86
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

8. 1. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Houska za 3,41 koruny. Řetězce oživily haléře, chlubí se zlevněním

Některé obchodní řetězce v Česku se vrátily k dlouho zapomenutým haléřům. Ceny v regálech od Nového roku vyčíslují až na setiny korun.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

1. 1. 2024 | Petr Kučera

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Projděte si, jaké novinky roku 2024 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Partners Financial Services