Velký přehled a kalkulačka: Kolik vaší peněžence ušetří třetí sazba DPH

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 13. 1. 2015
Od ledna platí třetí sazba DPH. Z knih, hudebnin, léků a nenahraditelné dětské výživy se nově do státní kasy odvádí na místo dřívějších patnácti procent jen deset. Změnily se ale ceny pro koncového zákazníka? Naše kalkulačka vám spočítá, kolik byste mohli ušetřit, kdyby obchodníci změnu do cen promítli v plné výši. Zjišťovali jsme, jestli to skutečně udělali – nebo udělají.
Velký přehled a kalkulačka: Kolik vaší peněžence ušetří třetí sazba DPH

Vláda si od zavedení třetí sazby DPH slibovala snížení cen pro koncové spotřebitele. Někteří pozorovatelé byli k novince od počátku skeptičtí – odhadovali, že k citelnějšímu zlevňování nedojde, a upozorňovali, že zavedení třetí sazby DPH přinese také dodatečné administrativní náklady pro obchodníky i pro stát.

Kolik byste mohli ušetřit

Detektivka, kterou jste našli pod stromečkem, stála tři sta padesát korun. Jestli vás nadchla natolik, že ji chcete v lednu jako dárek k narozeninám koupit někomu dalšímu, měli byste za knihu ve stejném knihkupectví zaplatit 335 korun čili o patnáct kaček míň než v prosinci. Tedy pokud by snížení daně z přidané hodnoty na knihy a další produkty zafungovalo ideálně a hned.

Počítejte s námi: Kolik by vaše peněženka měla ušetřit

Změna DPH: Víte, kolik vám stát sebere na DPH?

Kč s DPH
%
%

Ve skutečnosti to tak jednoduché není a nebude, při cenotvorbě totiž do hry vstupuje celá řada dalších proměnných a faktorů.

Zástupci velkých obchodních řetězců jako Tesco, Globus, Albert a Interspar ohlásili už na konci loňského roku, že produkty dětské výživy a knihy na pultech zlevňují o celých pět procent. Všude ovšem se stejným zlevněním počítat nemůžete. Jak ukázal náš průzkum, většinou se příliš zlevňovat nebude.

Největší české knihkupectví: Není to na nás

Podle mluvčího největšího tuzemského knihkupeckého řetězce Neoluxor leží cenová politika především na nakladatelstvích.

„Zboží, které prodáváme v našich prodejnách, je v devadesáti pěti procentech v komisním režimu. Není tak v naší kompetenci měnit konečné ceny, protože zboží není v našem majetku. Ceny určuje distributor/nakladatel a my je musíme dodržovat. Od doby odsouhlasení snížení sazby DPH jednáme s dodavateli zboží o změnách cen, u některých titulů se nám slevy podařilo domluvit, u dalších v tomto úsilí pokračujeme a budeme pokračovat,“ okomentoval pro Peníze.cz Petr Šašek z Neoluxoru. A dodal, že u zboží, které je majetkem knihkupectví, firma ceny snížila.

Se stejnými dotazy jsme se obrátili také na jedno z největších českých nakladatelství.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Nechte si od nás zdarma zpracovat návrh optimálního pojištění majetku a domácnosti

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Šéf nakladatelství: Knihy prodražuje slabá koruna

Ředitel nakladatelství Argo Milan Gelnar nám potvrdil, že firma knihy přeceňuje. „Skladové knihy kalkulované s DPH patnáct procent přeceňujeme a zlevňujeme o rozdíl DPH, tedy z patnácti procent na deset. Novinky, které kalkulujeme počínaje rokem 2015, už kalkulujeme s desetiprocentní DPH,“ uvedl pro Peníze.cz. Jedním dechem však dodává, že z toho nelze jednoduše vyvodit, že knihy na pultech skutečně zlevní.

„Jestli budou nové knihy levnější, nevím. Velice záleží na ceně surovin v průběhu roku, zejména papíru, který se nakupuje v zahraničí – a dolar i euro roste, zatímco koruna padá. Slabá koruna navíc prodražuje nákup zahraničních práv,“ vysvětluje šéf nakladatelství Argo. A upozorňuje, že ceny knih ovlivňuje také kalkulovaný náklad. „Za několik posledních let spadl průměrný náklad titulu pod dva tisíce výtisků, což je ovlivněno zvyšováním DPH v posledních letech a nástupem e-knih,“ dodává. Fixní náklady na výrobu knih a práva se tak podle něj rozpočítávají do menšího počtu výtisku, což vede ke zdražování.

Výrobce Sunaru nezlevňuje

Podle šéfa společnosti Hero, která vyrábí Sunar, firma letos nijak nezlevnila. „Společnost Hero v souvislosti se snížením DPH k prvnímu lednu 2015 ceník svých výrobků dětské výživy nemění. Nové doporučené maloobchodní ceny se sníženou sazbou DPH na deset procent u relevantních položek byly obchodním partnerům zaslány. Společnost HERO poskytuje pouze cenová doporučení a neurčuje finální cenu na regále. Maloobchodní cenu pro koncového zákazníka si vždy stanovuje prodejce,“ sdělil nám generální ředitel firmy Vladimír Kučera.

Ceny nemění ani Zentiva

Ceny údajně na začátku roku neměnil ani největší tuzemský výrobce léčiv Zentiva. „U hrazených léků, které jsou bez doplatků plně hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění, nedošlo k žádné úpravě cen, za které dodáváme našim odběratelům. U některých léčivých přípravků, kde byl v roce 2014 doplatek a u volně prodejných léků jsme upravili ceny tak, aby zůstaly doplatky i konečné ceny u volně prodejných léků na úrovni roku 2014,“ okomentovala mediální zástupkyně Zentivy Dana Pavlousková.

Anketa

Myslíte, že díky nižší DPH ušetříte?

Lékárny: Některé léky podraží

Zjišťovali jsme také, jak se snížení DPH odrazí na konečných cenách v lékárnách. S dotazy jsme se obrátili na jeden z největších lékárenských řetězců v zemi Dr. Max. Utratíte letos za léky míň?

„Tam, kde neměnili dodavatelé ceny, se promítla nižší sazba i do prodejních cen pro pacienty. Protože ale někteří dodavatelé zdražili, tak přes nižší sazbu DPH musejí pacienti platit letos víc – týká se to asi patnácti procent dotčených položek. Obecně se ale dá říci, že léčiva a dětská výživa zlevnily průměrně o jednotky procent,“ říká mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov. Položky, které naopak podraží, se podle něj nedají jednoduše zařadit do kategorií léčiv ani přičíst konkrétním dodavatelům. „Cenová jednání mezi lékárnami a dodavateli mohou mít různý průběh – jestliže například my kupujeme některý konkrétní lék od nového roku dráž, pak to ještě neznamená, že dodavatel zdražil všem a všechno,“ vysvětluje Michal Petrov.

A dětská výživa? „Sunar zůstal na loňských cenách, takže by měl být letos teoreticky levnější – prakticky ale skončila akční cena, a tak za něj zaplatí maminky stejně. Nutricia mírně zlevnila, zhruba o deset korun. Oproti loňsku nepodražilo nic,“ pokračuje mluvčí lékáren Dr. Max. A dodává, že mnohem citelněji než v důsledku snížené DPH mohou zákazníci ušetřit díky speciálním akcím lékárny.

Jaké zkušenosti máte ze začátku roku vy? Pocítili jste, že knihy, léky a dětská výživa zlevnily? Myslíte, že se vám zavedení třetí sazby DPH vyplatí? Nebo to bylo od vlády jen líbivé gesto, které ve výsledku vaší peněžence neušetří zhola nic? Podělte se s ostatními o své postřehy v diskuzi. 

Daňový kalendář 2015

Daňový kalendář pro rok 2015 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2015

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

10. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?

Daňové novinky od roku 2015. Jak se vám líbí?

24. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Daňové novinky od roku 2015. Jak se vám líbí?

Vláda nachystala balíček daňových změn. Účinný má být od roku 2015. Poslanci ho nechali projít prvním čtením, definitivně se o něm rozhodne na podzim. Vzhledem k vládní převaze ve Sněmovně... celý článek

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

25. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Tři sazby DPH. Dobrý nápad, nebo zbytečná komplikace?

Může třetí sazba DPH skutečně pomoci rodinám, jak to prezentuje vláda, nebo se jedná o zbytečnou komplikaci daňového systému, která k ničemu dobrému zvlášť nebude? Zeptali jsme se ekonomů... celý článek

Třetí sazba DPH: Víc peněz pro rodiny, nebo blud?

27. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Třetí sazba DPH: Víc peněz pro rodiny, nebo blud?

Ministr financí Andrej Babiš představil plán daňových změn pro příští rok. Největší pozornost poutá zavedení třetí sazby DPH. Nesmysl, chiméra, nesystémovost – zní z úst analytiků.... celý článek

Partners Financial Services