Účtenková loterie? Zkuste platební karty, vydělají i banky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 27. 4. 2014 | 6 komentářů
Na elektronické registraci tržeb, náhradním řešení za registrační pokladny, se chtějí podílet také karetní společnosti MasterCard a Visa. Ministerstvo preferuje chorvatský model.
Účtenková loterie? Zkuste platební karty, vydělají i banky

Na elektronické registraci tržeb – náhradním řešení za registrační pokladny – a následné účtenkové loterii by se v Česku rády podílely také karetní společnosti MasterCard a Visa.

„Čím více budete mít elektronických plateb, tím méně bude šedé ekonomiky a tím více stát vybere na daních. Třeba v Jižní Koreji podpořili platbu kartou tak, že za ni je sleva na dani. V důsledku se vydělalo na té dani více, protože lidé začali více platit a obchodníci elektronicky provedené platby před daňovými úřady jen tak neschovají,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Česko a Slovensko.

Ministerstvo financí nicméně preferuje vlastní řešení, které by mělo zvednout inkaso daně z přidané hodnoty, aniž by bylo nutné zvyšovat sazby. Elektronickou registraci tržeb chce v Česku zavést po vzoru Chorvatska.

„Systém elektronické registrace musí být efektivní a měl by se dát zavést rychle a s co nejnižšími náklady pro poplatníky. Proto je pro nás vzorem Chorvatsko,“ řekla Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí pro oblast daní, v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

Systém by podle ní mohl být v Česku reálně zaveden od roku 2017.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Nechte si od nás zdarma zpracovat návrh optimálního pojištění majetku a domácnosti

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Chorvatský model

Příslušný software, který umožňuje on-line napojení obchodu, dílny či restaurace na finanční úřad, je možné v Chorvatsku vložit do už dříve pořízené pokladny, notebooku nebo i do tabletu, pokud jsou tato zařízení napojena na tiskárnu, z níž vyjede účtenka.

„Odpadají přitom problémy s certifikací výrobců speciálních pokladen i servisních firem, vše se zjednoduší a zlevní. Podle chorvatské zkušenosti to zatím vypadá, že roční náklady by nepřevýšily stovky korun,“ vyjmenovává Hornochová klady systému, který chce přenést do Česka.

Dříve preferované registrační pokladny Ministerstvo financí odmítá – nejen proto, že znamenají vyšší náklady. Zahraniční zkušenost například z Maďarska totiž ukázala, že registrační pokladny, které nejsou napojené přímo na finanční úřady, dávají podnikatelům prostor k machinacím.

Hornochová potvrdila, že ministerstvo financí má v druhém plánu stále zájem také na zavedení účtenkové loterie, byť k ní má výhrady. „Nejlepší zkušenosti s účtenkovou loterií bývají na začátku, kdy se lidé těší, že něco vyhrají. Když trvá déle, tak původní nadšení a spolu s tím i její účinnost klesá,“ říká Hornochová.

„Loterii nejspíš zavedeme, Češi mají rádi různé hračky a jistě se v hojném počtu zapojí. Později ji bude možné vyhodnotit a operativně se rozhodnout, zda v ní pokračovat, či ne,“ dodává v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

Anketa

Jak se vám líbí daňová tvořivost současného ministerstva financí?

Zlepšovák od MasterCard?

„Pro účtenkovou loterii máme řešení, které můžeme ministerstvu financí nabídnout. Byl by to automatický systém, který by vždy vzal proběhlé karetní transakce a z nich vylosoval výherce,“ říká Miroslav Lukeš ze společnosti MasterCard. Záměry státu vidí jako šanci i některé banky, konkrétně je ale Lukeš jmenovat nechce.

MasterCard státu nabízí, že by loterii kompletně zadministroval. Podle něj není složité vzít anonymně transakce, dát je k vylosování a výherce pak zpětně identifikovat podle čísla karty. „Jediné, co zbývá, je komunikace. Věřím, že banky by byly ochotné informaci o výhře svým klientům předat. Rádi to s bankami domluvíme, myslím, že do roka bychom celý systém byli schopní spustit,“ dodává Lukeš.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 4. 2014 16:41, iiccee

Hmmm,obchůdek ve městě do 5tis. obyvatel,kdy bojuješ s konkurencí(kulturákový prodej,vietnamští bussinesmani)snižuješ náklady nepotřebný internet,kasu která nekomunikuje s PC.Při obratu 80tis.měsíčně,náklady na pomocnou prodavačku(hlídání před Rómy),povinné odvody DPH cca 15tis.čtvrtl. teplo,světlo.Ano je potřeba pohlídat,abych náhodou nezapomněl zdanit nějakou 500kč...Myslím,že to od 2016 zavřu.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 4. 2014 16:16, reno0256

golfer, pladba bezkontaktní kartou zabere tolik času co pouhé vyndání peněženky, bez nutnosti peněženku otevírat a přehrabovat se v mincích...

ale naskytuje se zde jiná otázka, jaký to bude mít dopad na cenu peněz, které NEEXISTUJÍ :D

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

20. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

Jak slíbili, tak činí: vláda vyhlašuje válku daňovým podvodníkům. Andrej Babiš chce zřídit centrální registr bankovních účtů. Policisté by tak mohli obratem ruky prolomit bankovní tajemství... celý článek

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

23. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

Dvě stě miliard korun. O tolik podle nejčernějších odhadů každoročně přichází státní kasa kvůli neplatičům daní. Suma by dokázala pohodlně vykrýt schodek rozpočtu… Udělat daňovým únikům... celý článek

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

11. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

Aleši Michlovi nedošel dech ani při běhání, takže jsme spolu mohli probrat problémy naší ekonomiky, výhody oslabení kurzu koruny a jeho spolupráci s Andrejem Babišem. „Musí se tu začít... celý článek

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

10. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

Minimální daň z příjmů pro OSVČ. Pomohla by ekonomice? Byly by díky ní daně spravedlivější? Nechybělo mnoho a mohli jsme brzy testovat na vlastních kůžích. A třeba za nepříliš dlouho... celý článek

Úspěch účtenkové loterie! Sníží Slovensko daně?

12. 11. 2013 | Luboš Palata | 10 komentářů

Úspěch účtenkové loterie! Sníží Slovensko daně?

Do účtenkové loterie se zapojilo za dva měsíce přes půl miliónu Slováků. Losování účtenek, které umožňuje i kontrolu odvádění daní a registračních pokladen, mělo zřejmě vliv i na výrazné... celý článek

Partners Financial Services