Třetí sazba DPH: Víc peněz pro rodiny, nebo blud?

Ministr financí Andrej Babiš představil plán daňových změn pro příští rok. Největší pozornost poutá zavedení třetí sazby DPH. Nesmysl, chiméra, nesystémovost – zní z úst analytiků. Jenže: rodiny po zavedení třetí sazby (možná) ušetří. Co si o tom myslíte vy?
Třetí sazba DPH: Víc peněz pro rodiny, nebo blud?

Dobrodružství, které je v Česku v posledních letech spojené se změnami daně z přidané hodnoty, nebere konce. Napětí nepolevuje, hladina adrenalinu zůstává zvýšená. Vzpomeňte na konec roku 2012. Tehdy politici udržovali podnikatele v nejistotě ohledně výše DPH na další rok rozhodně déle, než je možné považovat za ohleduplné a slušné.

Tehdejší vládní koalice po bouřlivých sporech ve vlastních řadách a za mohutné kritiky opozice protlačila Poslaneckou sněmovnou 19. prosince (!) zvýšení sazeb DPH na 15 a 21 procent. Naposledy se přitom DPH měnila o rok dřív.

21. prosince zákon podepisuje prezident. Prvního ledna 2013 nabývá účinnosti. Podnikatelům, kteří se novým pravidlům musí bleskurychle přizpůsobit, pění krev.

DPHistorie

Období

základní sazba

snížená sazba

1. 1. 1993 – 31. 12. 1994

23 %

5 %

1. 1. 1995 – 30. 4. 2004

22 %

5 %

1. 5. 2004 – 31. 12. 2007

19 %

5 %

1. 1. 2008 – 31. 12. 2009

19 %

9 %

1. 1. 2010 – 31. 12. 2011

20 %

10 %

1. 1. 2012 – 31. 12. 2012

20 %

14 %

1. 1. 2013 – 31. 12. 2014

21 %

15 %

Zdroj: Wikipedia

Snížená sazba

Sníženou, patnáctiprocentní sazbu DPH dnes platíme například za potraviny, nealkoholické nápoje, léky, vodné a stočné, teplo, knihy, časopisy, noviny, městskou dopravu, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce a stavební práce týkající se bydlení. V lednu 2013 vypadly ze snížené sazby dětské pleny a zdravotnické prostředky, za které už (stejně jako za většinu jiného zboží a služeb) platíme horní (základní) sazbu ve výši jednadvaceti procent. 

Nečasova vláda, která nám nachystala malé daňové drama před Vánoci 2012, však zároveň počítala s tím, že od roku 2016 bude platit jednotná sazba ve výši 17,5 procenta pro veškeré zboží a služby. Příslušný zákon je schválený, účinnosti však nejspíš nenabude. Státní hospodářství má totiž nového správce. A ten v oblasti DPH chystá další revoluci.

Sobotkova vláda mění kurz. Jednotná sazba DPH nebude. Místo toho budeme mít sazby tři. Už napřesrok.

Do třetice

Měly by nám zřejmě zůstat dvě sazby stávající, základní a snížená. Přibýt pak má ještě sníženější. Třetí sazba DPH se má týkat pouze hodně omezeného sortimentu zboží: léků, knih a kojenecké výživy. U třetí zmiňované položky však zatím nemá jasno ani ministr Babiš. Jeho resort si prý nejdřív nechá od koaličních partnerů vysvětlit, co přesně by tato položka měla zahrnovat.

Původně se uvažovalo, že třetí sazba DPH bude dosahovat pouze pěti procent – to je totiž dolní hranice povolená Evropskou unií. Ministerstvo financí si však rychle spočítalo, že jen v případě léků by to pro státní kasu znamenalo roční sešup o 7,8 miliardy korun, u knih pak o půl miliardy. A tak Andrej Babiš šlápnul na brzdu – třetí sazba má být deset procent.

Neprůhlednost, složitost, podvody

Pokud je naším ideálem jednoduchý, přehledný a srozumitelný daňový systém, ve kterém nebude daní zbytečně moc, za to se ale budou snadno řádně platit a efektivně vybírat, nedává zavedení třetí sazby DPH smysl. Většina analytiků a komentátorů míní, že novinka povede k větší neprůhlednosti a nahraje daňovým únikům. Boj s nimi si přitom vláda vytyčila jako jednu z priorit:

Vládní plán jde navíc proti snaze harmonizovat sazby DPH v rámci Evropské unie; dlužno ale při pohledu na daňové sazby našich Spoluevropanů dodat, že k nějaké jednotě je zatím pořádně daleko.

A přibude také práce s administrací – což stát i firmy bude stát nějaké peníze.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Víc pro rodiny?

Cílem opatření je prý ulevit napjatým rodinným rozpočtům. U léků se to dá pochopit. U knih vlastně taky, i když se nabízí otázka, proč by stejná výhoda neměla platit i pro jiné kulturní statky a výdobytky. Co řeknou hudební vydavatelství a filmaři? Ale to jen tak mimochodem.

Strany vládní koalice v minulosti kritizovaly Nečasovu vládu zejména za zvýšení dolní sazby DPH, kvůli kterému podražily potraviny. Slibovaly návrat k původní desetiprocentní sazbě. Jenže na ten teď nejsou peníze. Díru v rozpočtu, která by tím vznikla, nemají čím zacelit. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) jde zhruba o čtyřicet miliard ročně. Jako kompromisní vstřícné gesto k občanům proto navrhuje vláda třetí sazbu na vybraný sortiment.

Přijde vám vstřícné vládní gesto vhod? Nebo vidíte za roh – a uvítali byste v oblasti daní chvíli klid, a když už změny, tak takové, aby postupně směřovaly k jednotné a rozumně vysoké sazbě daně z přidané hodnoty? A když už podpořit rodiny – tak třeba šikovnější sociální politikou nebo snížením odvodů ze mzdy? Nám se líbí spíš druhá varianta, třetí sazbu bychom radši nechali spát. Co si o tom myslíte vy? Své názory a postřehy pište do diskuze a nezapomeňte nám nechat mail. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou. 

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

I minulý týden byla rubrika Co si o tom myslíte? taky daňová. Andrej Babiš by rád zavedl centrální evidenci účtů, abychom byli líp kontrolovatelní, jestli někde daňově neunikáme.

Za nejpřínosnější je nám bohužel považovati diskuzní příspěvek čtenáře cml. Vybíráme z něj: „Dopadne to stejně jako většina různých "protiteroristických" opatření. Ti proti kterým je systém údajně namířen se naučí v rámci těchto pravidel bezproblémově fungovat a půjde jen a pouze o zveřejnění citlivých dat těch ostatních.“

Daňový kalendář 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2014

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

27. 3. 2014 19:53 | Solver

Na nápady Tominové se stejně budeme zadlužovat, tak co už :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 3. 2014 17:06 | jan68

Pouzivat danovy systém jako reseni socialni problematiky je opet ukázka velke neschopnosti a knihy stoji dnes kolem 300 kc tzn. ze je to pro bohatsi lid, takze naprosto nechapu snahu o zlevneni o desetikoruny.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 3. 2014 7:43 | eďa

MF může rejdit v účtech a DP jak libo anebo si najmout na každého podnikatele policajta, který za ním bude chodit i na WC. Kde nic není, ani smrt nebere.
Nicméně stále nevidím ani náznak o slibovaných ušetřených 150 mld.ročně, co si každoročně mezi sebou rozdělují komunistobíjci. Takže jeho voliči budou jen trpce zklamaní, ačkoliv možná, že zlevní koblihy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 3 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Formulář a kalkulačka daně z příjmů. Na přiznání je jen týden!

24. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Formulář a kalkulačka daně z příjmů. Na přiznání je jen týden!

Na podání daňového přiznání – nevyužíváte-li daňového poradce – zbývá osm dní. Na Peníze.cz si můžete stáhnout daňový formulář i vypočíst výši daně. Nezapomeňte, že od loňska se leccos... celý článek

Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

20. 3. 2014 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Chcete, aby vám policie mohla snáz rejdit v účtech? Babiš to zařídí!

Jak slíbili, tak činí: vláda vyhlašuje válku daňovým podvodníkům. Andrej Babiš chce zřídit centrální registr bankovních účtů. Policisté by tak mohli obratem ruky prolomit bankovní tajemství... celý článek

Neplatiče DPH lynčovat. A nechat to zaplatit ty poctivé. Co si o tom myslíte?

24. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Neplatiče DPH lynčovat. A nechat to zaplatit ty poctivé. Co si o tom myslíte?

Jeden za všechny, všichni za jednoho. Vláda nás chce naučit solidaritě na mušketýrský způsob. K čemu je zvyšování DPH, když ji nikdo neplatí, že? A tak se půjde neplatičům i poctivým... celý článek

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

21. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ | 40 komentářů

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

Nákupy v cizině se vyplatí, kvůli kvalitě a – kupodivu – i kvůli ceně. Na českých cenách se podepisuje také zvyšování DPH. Už vás české daně nebaví a radši byste je platili jinde? Vyfoťte... celý článek

Příliš drahá nejistota: lavírování kolem DPH poškozuje hospodářství. Dohodněte se!

2. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Příliš drahá nejistota: lavírování kolem DPH poškozuje hospodářství. Dohodněte se!

O tom, že zvyšování daní české ekonomice podráží nohy, už toho bylo řečeno dost. Plynule se ale dostáváme do fáze, kdy podnikatelům začíná být jedno, o kolik se nakonec DPH zvýší, a... celý článek

Partners Financial Services