Ručení za neplatiče DPH: odsoudí za vraždu každého, u koho se najde zbraň?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 24. 4. 2013 | 8 komentářů
Nový zákon o DPH, kterým chce ministerstvo zlepšit výběr daní, je účinný od ledna. Kromě jiného zřizuje seznam nespolehlivých plátců. První firmy se na černé listině mají objevit až teď, plnit se začne každým dnem. Sledujte registr pozorně: jestli budete s firmou, která má cejch nespolehlivého plátce, obchodovat, může stát její dluh na DPH vymáhat na vás!
Ručení za neplatiče DPH: odsoudí za vraždu každého, u koho se najde zbraň?

Nový zákon o DPH vzbudil mezi českými podnikateli rozruch. Od prvního dubna se černá listina a statut „nespolehlivého plátce DPH“ propojily se systémem ručení, podle kterého za nespolehlivého plátce přebírá odpovědnost za zaplacení daně jeho obchodní partner. Jestliže uzavřete obchod s firmou, která na blacklistu v daný okamžik není, za její případné dluhy na DPH zodpovědní nebudete. Černá listina se má začít plnit každým dnem. Zákon je účinný od začátku roku, ale správní řízení, jehož výsledkem je vyvěšení firmy na blacklist, přece jen nějaký čas zabere. Jména prvních hříšníků by tak měla být známá do konce dubna.

Komu cejch nespolehlivého plátce

S cejchem nespolehlivého plátce musí počítat každý, kdo dluží na DPH za tři měsíce a déle víc než deset milionů korun.

S cejchem nespolehlivého plátce musí počítat firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň ve výši pěti set tisíc korun a více.

S cejchem nespolehlivého plátce musí počítat každý podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Obavy z pranýře naopak nemusí mít firmy, které se například o týden zpozdí s daňovým přiznáním nebo daň nezaplatí včas kvůli druhotné platební neschopnosti. Veřejný lynč by neměl hrozit ani podnikatelům, kterým byla DPH vyměřena, ale kteří se odvolávají na doložitelnou nejasnost ve výkladu daňových předpisů.

Odvolání proti zápisu na černé listině musíte podat do patnácti dnů. Jinak můžete na výmaz pomýšlet nejdřív po roce „slušného chování“.

Ukázka: my jsme čistí!

Jak vypadá takový výpis z Registru plátců DPH? Na obrázku (zvětšíte ho klikem) vidíte včerejší výpis společnosti Partners Media, vydavatele Peníze.cz a Finmagu. Místo, kde hledat informace o spolehlivosti plátce DPH je pro názornost ovaleno oválem modré barvy.

Svého obchodního partnera si proklepnete tak, že zadáte jeho daňové identifikační číslo do Registru plátců DPH a zaměříte se na to, zda se v kolonce nespolehlivý plátce DPH neobjeví ANO. Generální finanční ředitelství podnikatelům ovšem už dřív doporučilo lišácký (hlavně s ohledem na jeho roli hlavního výběrčího daně) postup: navrhuje firmám, aby preventivně a nastavil smlouvy s obchodními partnery tak, že za dodavatele daň odvedou sami přímo finančnímu úřadu a cenu o stejnou sumu sníží.

Ručení za platbu na špatný účet se odkládá

Podle původního plánu mělo od začátku měsíce fungovat stejné ručení také za platby, které jdou na jiný účet, než který má firma nahlášený a registrovaný u finančního úřadu. Generální finanční ředitelství ale nakonec vycouvalo – termín posouvá prozatím na říjen. „Poskytneme podnikatelům širší časový prostor, aby si mohli v praxi aplikaci k ověřování účtů osvojit a dále aby se s ní, respektive s předmětným zákonným ručením důkladně seznámili,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová. Ministerstvo financí navíc údajně chystá další novelu, která má toto opatření upravit – v současné podobě je prý nedomyšlené.

Nad novinkami v oblasti DPH však visí řada otazníků. V Bruselu už leží stížnost, podle které je nový zákon o DPH v rozporu s evropským právem. „Boj českého státu proti daňovým únikům, jakkoliv sám o sobě chvályhodný, je veden způsobem zcela absurdním. Proto naše advokátní kancelář, jejíž specializací je řešení daňových sporů, využila možností evropského práva a podala stížnost k Evropské komisi s úmyslem upozornit na vzniklé absurdity a tuto právní úpravu co nejdříve sprovodit ze světa,“ říká advokát Ondřej Lichnovský.

Snaha jeho kanceláře prý brzy přinesla první ovoce. „Finanční správa chvíli po medializaci celé věci připustila svou chybu a pozastavila účinnost ručení u plateb na nezveřejněné účty. Přitom z jejího vyjádření je zjevné, že v mezidobí dojde ke změně právní úpravy. Můžeme jen doufat, že výsledek nebude zatížen stejnými neduhy, jak je tomu u právní úpravy stávající,“ pokračuje advokát. Vadí mu, že stát na bedra podnikatelů nakládá stále víc zbytečných povinností. Finanční správa podle něj má už od roku 2011 dost prostředků na to, aby s daňovými úniky bojovala.

Ručení za DPH od dubna 2011

Firmy už od roku 2011 ručily za odvod DPH ze strany svého obchodního partnera u obchodů, u kterých, zjednodušeně řečeno, věděly či měly vědět, že jde o podvod. Musela však být splněna aspoň jedna z následujících zákonných podmínek.

§ 109 odst. 1 zákona o DPH – odběratel vědět měl a mohl, že:

  • daň nebude dodavatelem úmyslně zaplacena
  • dodavatel se úmyslně dostane do platební neschopnosti
  • dojde ke zkrácení daně nebo vylákání daňové výhody

§ 109 odst. 2 zákona o DPH – odběratel vědět měl a mohl, že úplata za zdanitelné plnění je bez ekonomického opodstatnění zcela zjevně odchylná od obvyklé ceny.

„Možnosti a prostředky finanční správy jsou v tomto smyslu obdobné jako v ostatních státech EU – jsou založeny na prokazování viny ručícím plátcům. Nicméně náš stát s tím nedokázal pracovat. Kamenem úrazu bylo právě prokazování zavinění,“ vysvětluje advokát Lichnovský.

Počet případů, ve kterých se to loni a předloni podařilo takové zavinění podnikateli prokázat a tudíž na něj ručení za uhrazení DPH uplatnit, se podle dosavadních vyjádření Ministerstva financí pohybuje řádově pouze v jednotkách.

Pouhá zbraň usvědčí ze zločinu?

Proto podle Ondřeje Lichnovského současná právní úprava nutnost prokazování viny vypustila. Ke vzniku ručení za zaplacení DPH podle nového zákona stačí naplnění jedné z mnoha podmínek – například platba na nezveřejněný účet nebo obchodování s firmou, která je v registru zapsána jako nespolehlivý plátce DPH. „Je to podobné, jako kdyby za vraždu měl být odsouzen každý, u koho je nalezena vražedná zbraň. Je evidentní, že tímto je ignorována realita všedních dnů, jelikož zcela jistě budou nastávat situace, kdy zbraň bude nalezena u nevinné osoby (platba na nezveřejněný účet bude uskutečněna bez jakékoliv souvislosti s daňovým únikem). Ručení tak dříve nebo později bude uplatňováno u nevinných subjektů, kdy důsledky mohou být pro tyto podnikatele likvidační – málokdo má dnes marži vyšší než kolik činí sazba DPH,“ argumentuje Ondřej Lichnovský.

Stát na DPH vybírá víc. Zabralo to?

Zvyšování DPH se stalo jedním z evergreenů současné vlády. Pocítili jsme ho během krátké doby hned dvakrát. Nezdálo se však, že by to bylo k něčemu dobré. Dlouho se totiž na dani z přidané hodnoty nedařilo vybírat zdaleka tolik, kolik se čekalo, když se daň navyšovala. Obrat nastal až na začátku letošního roku – tedy právě v době, kdy vstoupil v účinnost nový zákon o DPH. V prvním čtvrtletí stát vybral na DPH o deset miliard víc než ve stejném období loni.

Anketa

Firmy mají ručit za své partnery. Je to v pořádku?

Co na to ministerstvo

S žádostí o vyjádření ke stížnosti, kterou u Evropské komise podala advokátní kancelář Ondřeje Lichnovského, jsme se obrátili také na Ministerstvo financí. Zajímalo nás, jak vidí advokátovu argumentaci a šance na to, že se svou stížností v Bruselu pochodí. Resort financí byl ovšem skoupý na slovo a spokojil se s velice stručnou odpovědí: „Vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí oficiálně žádnou stížnost neobdrželo, považujeme za předčasné se k dané věci vyjadřovat,“ sdělil nám mluvčí Ondřej Jakob. Že by o stížnosti ministerstvo nevědělo a že by její obsah neznalo, je však nepravděpodobné.

A co si od stížnosti slibuje Ondřej Lichnovský? „Evropská komise se snaží veškerá pochybení řešit nenásilnou formou. Členské státy jsou tak v rámci dialogu vedeny k tomu, aby samy změnily své vadné zákony. Teprve nevede-li tento postup Evropské komise ke kýženému výsledku, je započato soudní řízení před Soudním dvorem EU,“ komentuje advokát. Předpokládá tedy, že Evropská komise vyčká na výsledky plánované novelizace. „Teprve bude-li i nadále tato nesouladná s evropským právem, začne věc aktivněji řešit,“ míní advokát Lichnovský.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2013 7:31, Fredy

Je to k popukání. Osobně jsem již v únoru posílal na FÚ seznam 5 účtů, které u DPH používáme. Dali tam jen jeden a ani na několikeré urgence nereagovali. Několikrát jsem tam telefonoval a bylo mi řečeno, že to jednak nestíhají a pak, že je tam nějaký problém v software. Asi i proto rozhodli o prodloužení evidence účtů do října letošního roku. Ovšem pak je úsměvné vyjádření Generálního finančního ředitelství - ("Poskytneme podnikatelům širší časový prostor, aby si mohli v praxi aplikaci k ověřování účtů osvojit a dále aby se s ní, respektive s předmětným zákonným ručením důkladně seznámili".) Oni ten prostor vytváří hlavně pro sebe, aby opravili a doladili to, co spískali.

A jak to probíhá v praxi? Firmy si, mezi sebou, posílají žádosti o uvedení čísel účtů, které používají a které garantují. Dokonce toto zahrnují i do obchodních smluv. A některé toho využívají a opožďují se s platbou z důvodu, že číslo účtu není v evidenci FÚ.

Prost, v tomto státě jen čekám na to, kdy budu podezřelý ze znásilnění jen proto, že mám pinďoura....

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neplatiče DPH lynčovat. A nechat to zaplatit ty poctivé. Co si o tom myslíte?

24. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Neplatiče DPH lynčovat. A nechat to zaplatit ty poctivé. Co si o tom myslíte?

Jeden za všechny, všichni za jednoho. Vláda nás chce naučit solidaritě na mušketýrský způsob. K čemu je zvyšování DPH, když ji nikdo neplatí, že? A tak se půjde neplatičům i poctivým... celý článek

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

21. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ | 40 komentářů

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

Nákupy v cizině se vyplatí, kvůli kvalitě a – kupodivu – i kvůli ceně. Na českých cenách se podepisuje také zvyšování DPH. Už vás české daně nebaví a radši byste je platili jinde? Vyfoťte... celý článek

Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

13. 9. 2012 | Martin Vlnas | 21 komentářů

Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

Veřejná listina neplatičů DPH by se měla začít plnit od ledna příštího roku. Že poctivě platíte, a nemusíte tedy číst dál? Jen čtěte! Pokud budete obchodovat se subjektem uvedeným na... celý článek

Partners Financial Services