Zelenou dotaci už dostaly stovky domácností. Peněz pro další je dost.

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 24. 11. 2009 | 8 komentářů
Zelenou dotaci už dostaly stovky domácností. Peněz pro další je dost.
Stát přiklepnul dotaci na zateplení domu, výměnu starého topení za nové nebo na pořízení slunečního kolektoru již pro 635 domácností. O peníze se hlásí další stovky lidí. Z programu Zelená úsporám žadatelé nyní dostávají v průměru kolem 160 tisíc korun.

Na zjednodušená pravidla, za kterých lze získat od státu peníze na zateplení domu nebo úspornější vytápění, začínají české domácnosti slyšet. Peníze z programu Zelená úsporám již mají přislíbeny stovky žadatelů a o dotaci se hlásí stále více rodin.

Na co lze získat dotaci z programu Zelená úsporám

Banky zapojené do programu Zelená úsporám

  • Česká spořitelna
  • ČSOB /Hypoteční banka /Poštovní spořitelna
  • Komerční banka/Modrá pyramida
  • LBBW Bank Cz
  • Unicredit Bank
„V současné době byly vyplaceny peníze 61 žadatelům, kteří již svá opatření zrealizovali. Jednalo se především o zateplení, výměny kotlů, investic do nových tepelných čerpadel a do solárních systémů. Nejmenší zájem je zatím o dotaci na výstavbu domů v pasivním standardu,“ přibližuje Lenka Brandtová, mluvčí Státního fondu životního prostředí.

Podle Brandtové bylo nyní v listopadu schváleno 528 ve výši podpory 88 milionů korun. V září přitom ministr životního prostředí Ladislav Miko podepsal a odklepnul hromadně prvních 107 žádostí v objemu přes 15 milionů korun. Na investici do zateplení bydlení, výměnu starých oken za nové a dalších úsporná opatření tak stát nyní přispívá z programu Zelená úsporám žadatelům v průměru přes 160 tisíc korun.

Rostoucí zájem lidí o dotaci potvrzují prakticky i všechny banky, které jsou do programu zapojeny. Kupříkladu Komerční banka přijala 280 žádostí a Česká spořitelna eviduje dalších 400 žádostí. „Lidé většinou žádají o dotaci na profinancování již dříve realizovaných úprav. Nyní se ale tento trend začíná měnit a již čtvrtina žádostí je na plánované projekty. Počet žádostí má stále rostoucí tempo, nyní evidujeme asi 60 žádostí týdne,“ říká Klára Pačesová z České spořitelny.

„Zájem klientů o dotaci nyní vzrůstá geometrickou řadou,“ potvrzuje Irena Zatloukalová z ČSOB. „Na možnost a podmínky podání žádostí se nyní dotazují stovky zájemců, kteří pak samozřejmě potřebují nějaký čas na zpracování projektové dokumentace,“ přibližuje Tomáš Pavlík, mluvčí UniCreditBank. „Vyřízení jedné žádosti je individuální, ale v průměru to jsou dva měsíce,“ doplňuje mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.

Nejčastěji lidé nyní žádají o dotaci na pořízení nového vytápění a na solární ohřev vody, kde investice není tak vysoká jako třeba u zateplení domu. Výměnou starých kamen za nové topidlo lze přitom již během první topné sezóny poměrně značně ušetřit. Odborníci uvádějí, že kupříkladu nová krbová kamna, která mají až 80 procentní účinnost spalování, spolknou o polovinu paliva méně než staré nevýkonné topidlo.

Podle mluvčí Státního fondu životního prostření ale roste i počet žadatelů o příspěvek na zateplení domů. Zájem podle mluvčí Brandtové zvedlo zjednodušení pravidel pro získání dotace, kdy stát začal od srpna přispívat domácnostem třeba jen na výměnu oken nebo zateplení fasády, zatímco dříve bylo nutné provést alespoň tři dílčí zateplení. „Nyní se o dotaci na zateplení začínají ucházet rovněž panelové domy,“ říká Brandtová. U paneláků je ale možné získat dotaci jen na celkové zateplení celého objektu.

Anketa

Chcete si požádat o dotaci?

Některé firmy zapojené do programu Zelená úsporám přišly s nápadem, že žádost o dotaci nemusí lidé zpracovat sami, ale vše za ně vyřídí dodavatelé. Komplexní poradenství a vyřízení žádosti kupříkladu poskytuje zákazníkům Zelená aliance, což je uskupení čtyř firem zaměřených na zateplování domů a České spořitelny. Žádosti o dotaci vyřizuje za zákazníky od září také výrobce oken VEKRA. „O tuto službu již projevilo zájem 4370 žadatelů. Žádosti o vyřízení dotace se týkají téměř 50 tisíc oken a téměř 5 tisíc dveří. U celkem 75 procent žádostí jde o výměny oken a dveří v rodinných domech, zbylá část zákazníků má zájem o výměnu otvorových výplní v činžovních či panelových domech,“ říká Milan Rusnák, generální ředitel skupiny Window Holding, jejíž je VEKRA součástí.

Lidé, kterým chybí na zateplení nebo výměnu kotle hotovost, se podle některých bank zapojených do programu Zelená úsporám začínají zajímat o zvýhodněné úvěry. „U zelených úspor se lidé v naší bance nejčastěji zajímají o úvěr okolo 170 tisíc korun,“ přibližuje Irena Zatloukalová z ČSOB. Podle mluvčí Moniky Klucové z Komerční banky je zájem i o vyšší úvěry okolo 450 tisíc korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2009 10:27, zřec

A přesně tak je systém dotací nastaven. Nažerou se z něj jen firmy a zákazník utře nudli a ještě na ní prodělá. Ovšem tahle zločinně jsou nastavené všechny rádoby dotace.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2009 11:15, Pavel

Tak si to zatepli sám a ušetři. Kdo na to nemá,tak at tu neprudí. Socko.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Zelená úsporám

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

4. 2. 2009 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

Pojištění domácnosti v Česku zdaleka nemá každá rodina. Riziko, že se něco doma přihodí, je podle České asociace pojišťoven ale vysoké. Rozjíždí proto kampaň, aby majetkové pojištění... celý článek

Češi přicházejí na chuť pojistkám domácností s asistenčními službami

30. 1. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi přicházejí na chuť pojistkám domácností s asistenčními službami

Pojistky domácností s bezplatnými asistenčními službami si získávají oblibu. Počet pojišťoven, které domácí asistenci poskytují, roste. Pojištěné domácnosti nejčastěji využívají bezplatnou... celý článek

Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

9. 9. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

Dobře zabezpečit domácnost proti různým rizikům už dnes není takový problém. Mezi jednotlivými typy zabezpečování ovšem není snadné se orientovat. Zdaleka ne vždy je třeba mít ten nejdražší... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Partners Financial Services