Zelená úsporám: Jak získat dotaci nejen na opravu rodinného domu

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 22. 4. 2009 | 8 komentářů
Zelená úsporám: Jak získat dotaci nejen na opravu rodinného domu
Rodiny mohou nyní od státu získat statisíce korun na zateplení domu nebo nové topení a ohřev vody. O dotaci z programu Zelená úsporám mohou žádat majitelé rodinných domů a nepanelových bytovek. Přinášíme rady jak dotaci získat.

Zateplením domu, výměnou starého systému vytápění za nové účinnější topení nebo pořízením solárního kolektoru lze za energii ušetřit ročně tisíce korun. Kdo se rozhodne do energetických úspor investovat, tomu pomůže stát dotacemi z programu Zelená úsporám. Majitel rodinného domu či bytového domu by měl před žádostí o dotaci zvážit, do jak rozsáhlé investice se může pustit. Dotační program dává na výběr celkem čtyři možnosti:

  1. zateplit dům komplexně
  2. zateplit jen vybrané části budovy
  3. přejít na nový způsob vytápění a ohřev vody
  4. nebo zvolit kombinaci opatření a získat kromě dotace i bonus

Vlastník, který se rozhodne pro částečné zateplení domu či bytu a bude chtít požádat o dotaci, ovšem bude muset udělat víc, než třeba jen vyměnit stará okna za nová. Podmínkou dotace je, že na domě provede minimálně tři z pěti druhů zateplení a úspor:

  • zateplí vnější stěny
  • zateplí střechu nebo nejvyšší strop
  • zateplí strop nevytápěného sklepa, podlahy nad zeminou či nevytápěným prostorem nebo zateplit stěny mezi vytápěným a nevytápěným prostorem
  • vymění okna
  •  pořídí si systém nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla

Desatero pro dotaci Zelená úsporám

  1. Připravit si rozpočet
  2. Nechat si vypracovat projekt
  3. Vybrat dodavatele, materiál, technologii a zboží
  4. Vyplnit žádost včetně příloh
  5. Podat žádost o dotaci
  6. Podepsat smlouvu
  7. Realizovat projekt
  8. Shromažďovat faktury a doklady
  9. Doložit realizaci akce
  10. Získat dotaci na účet

Na dotaci do dílčího zateplení lze dosáhnout i výběrem jen dvou opatření, souběžně je však potřeba investovat do nového způsobu vytápění. Jestliže majitel domu bude chtít v budoucnu v zateplování pokračovat, může si podat další žádost o dotaci. Po celkovém zateplení a s výměnou starého topení za nové se dá u rodinného domu získat kromě dotace i bonus ve výši 20 tisíc korun a u bytového domu 50 tisíc korun.

Samotné žádosti by měl vždy předcházet rozpočet, na jakou část investice má vlastník naspořeno a kolik si musí případně půjčit. Úvěry poskytují banky zapojené do programu Zelená úsporám. Stát ve většině případů proplatí až 50 procent nákladů. Výše dotace se řídí užitnou plochou domu či bytu v metrech čtverečních. Na rodinný dům se dá získat dotace až do plochy 350 m² a na bytovou jednotku až do 120 m² užitné plochy. Peníze se vyplácejí, až když je dům zateplený nebo má nové topení či kolektory.

Druhým nezbytným krokem je mít projekt. Ten může vypracovat jen autorizovaný odborník, například architekt nebo energetický auditor, který potvrdí, že investice sníží energetickou náročnost domu. U komplexního zateplení rodinného domu je například nutné dosáhnout měrné spotřeby nejvýše 70 kWh/m² podlahové plochy za rok a u bytového domu nejvýše 55 kWh/m² podlahové plochy za rok.

Kdo může žádat o dotaci

O dotaci mohou požádat vlastníci a stavebníci rodinných a bytových domů.
Oprávnění žadatelé:

  • fyzické osoby
  • společenství vlastníků
  • bytová družstva
  • města a obce, městské části
  • podnikatelské subjekty
  • případně další právnické subjekty

Žádosti se podávají na předepsaných formulářích, které jsou na webu www.zelenausporam.cz. O příspěvek je lépe požádat před zahájením projektu a mít tak jistotu, že stát peníze rezervuje. Dotaci lze získat i po skončení akce, zažádat o ni je ale třeba nejpozději do dvanácti měsíců od ukončení akce. Kdo však investoval a ukončil zateplení domu nebo provedl výměnu topení před 1. dubnem 2009, dotaci nezíská.

Další důležitou podmínkou je, že zateplení, výměnu kotle či montáž nebude provádět majitel domku svépomocí, ale zadá zakázku odborné firmě. Firmy totiž musejí splňovat určitá kritéria, například poskytovat minimálně pětiletou záruku. Seznam dodavatelů, ze kterých je možné vybírat, je zveřejněný na webu www.zelenausporam.cz.

Na této internetové adrese je také Seznam výrobků a technologií, které pro zateplení domu a nové vytápění připadají v úvahu. Jestliže vlastníci zvolí jinou technologii nebo třeba takový typ kotle, který není na seznamu, dotaci nezískají. Je ale možnost vyzvat dodavatele a prodejce materiálů a zařízení, aby o zařazení do programu a zápis do Seznamů požádali.

U výměny topení se žádost včetně příloh podává přímo na pověřenou banku. Jestliže majitel zatepluje rodinný dům, podá nejprve žádost a přílohy na krajskou pobočku Státního fondu životního prostředí (SFŽP), kde získá doklad o kontrole projektové dokumentace. Teprve s tímto potvrzením podá žádost na pověřenou banku.

Banky zapojené do programu Zelená úsporám

  • Česká spořitelna
  • ČSOB /Hypoteční banka /Poštovní spořitelna
  • Komerční banka/Modrá pyramida 
  • LBBW Bank Cz
  • Unicredit Bank

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

K žádosti se přikládá List vlastnictví, projektová dokumentace a takzvaný Krycí list technických parametrů. V Krycím listu je potřeba uvést zvolené materiály, technologie a výrobky vybrané ze Seznamu výrobků a technologií a dále také zvolenou dodavatelskou firmu. Ta musí být zapsaná v Seznamu odborných dodavatelů. Při vyplňování formulářů včetně příloh se vyplatí pečlivost, jinak se dokumenty vrátí k přepracování nebo doplnění.

Pokud je žádost schválená, žadatel dostane poštou tři výtisky smlouvy s rozhodnutím o poskytnutí dotace. Jednu podepsanou smlouvu je potřeba odeslat centrále SFŽP, druhou předat bance a třetí zůstává žadateli. Po podpisu smlouvy má majitel 18 měsíců na zateplení, půl roku na výměnu topení nebo instalaci kolektoru a na postavení nového pasivního domu dva roky. Součástí smlouvy je také závazek žadatele a jeho právních nástupců, že po dobu 15 let budou dům užívat jen k bydlení.

Po dokončení projektu majitel domu předloží ke kontrole faktury, projektovou a další dokumentaci. Banka mu pak do třiceti dnů převede peníze na účet.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2009 13:03, strejda

Toto je samozrejme pro pravdepodobne naprostou vetsinu lidi k nicemu. Kdyz si to zatepli sam, za svoje. Tak ho to vyjde levneji, nez kdyz vyplazne balik za projekt, dokumentaci a predepsane drahe stavebni firmy.

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

zelená úsporám

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stát dá rodinám miliardy na zateplení a nové kotle

8. 4. 2009 | Eva Sovová | 14 komentářů

Stát dá rodinám miliardy na zateplení a nové kotle

České domácnosti získají letos od státu 10 miliard korun na zateplení vlastního bydlení a na přechod k ekologickému vytápění. Dotace jsou dostupné od 22. dubna v rámci projektu Zelená... celý článek

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

6. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

Letos stát vyčlenil na dotace na opravy panelových domů celkem 4,1 miliardy korun. Navíc bude vláda brzy jednat o změnách v poskytování dotací, které by ještě letos podporu na některé... celý článek

Paneláky: čím větší rekonstrukce, tím štědřejší státní dotace

19. 5. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Paneláky: čím větší rekonstrukce, tím štědřejší státní dotace

Státní program dotací úroků z úvěrů na opravy panelových domů by se mohl už brzy změnit. Ministerstvo pro místní rozvoj chce vyšší dotací zvýhodnit vlastníky, kteří provedou rozsáhlejší... celý článek

Co si ohlídat při koupi nového bytu

4. 4. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Co si ohlídat při koupi nového bytu

Lidé bez zkušeností si vybírají nové bydlení hlavně podle tří kritérií: ceny, lokality a podle toho, jak bude byt vybavený. Na řadu dalších důležitých věcí přitom nemyslí. Poradíme,... celý článek

Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

31. 1. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

Komerční úvěry na opravy a celkovou revitalizaci chátrajících obytných domů jsou jedním z řešení, jak si nenechat spadnou panelák na hlavu. Platit za byt do fondu oprav zhruba 1 040... celý článek

Partners Financial Services